Τετάρτη 18 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκτός σχεδίου το 524 ΟΤ στον Καρέα

Περιοχή εκτός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου θεωρήθηκε από το ΣτΕ, το 524 Οικοδομικό Τετράγωνο (ΟΤ) στον Καρέα, παρά το γεγονός ότι τα 2/3 του χώρου σ' αυτό το μέρος έχουν ήδη κτιστεί.

Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα σε ομάδα κατοίκων του Βύρωνα, που θεωρούν ότι θίγονται από την απόφαση του ΣτΕ, καθώς ήδη τους έχουν χορηγηθεί οικοδομικές άδειες.

Το Ε Τμήμα του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου με την υπ' αριθμόν 768/1998 απόφασή του έκρινε ότι τα ανοιχτά οικοδομικά τετράγωνα θεωρούνται περιοχή εκτός σχεδίου, ανεξάρτητα αν βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου.

Για το επίμαχο οικοδομικό τετράγωνο στον Καρέα η απόφαση του ΣτΕ αναφέρει ότι "εφόσον δεν περιβάλλεται από κοινόχρηστους χώρους και δεν περικλείεται από ρυμοτομικές γραμμές, είναι περιοχή εκτός σχεδίου,η οποία ούτε κατά την αρχική ένταξη του Καρέα υπήχθη στο ρυμοτομικό σχέδιο, εφόσον και ο τότε ισχύων ΓΟΚ του 1929 απαιτούσε την ένταξη σε ρυμοτομικό σχέδιο κλειστών οικοδομικών τετραγώνων".

Με την ίδια απόφαση το ανώτατο δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη του άρθρου 29 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ) του 1985, που προέβλεπε ότι κατά παρέκκλιση του ΓΟΚ μπορούν να οικοπεδοποιηθούν όσα οικόπεδα βρίσκονται σε ακραία σημεία των ήδη εγκεκριμένων σχεδίων και έχουν πρόσωπο στις οριακές πλευρές του σχεδίου, θεωρώντας ότι βλέπουν σε δρόμο πλάτους 10 μέτρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ