Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν ιδιωτικοποίηση

Μαζική δυναμική συγκέντρωση χτες

Βροντερό "ΟΧΙ" στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και το ξεπούλημα των ελληνικών αεροδρομίων, είπαν χτες οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία, προειδοποιώντας, παράλληλα, την κυβέρνηση ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις για την ανατροπή των σχεδίων της.

Σε μια πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του χώρου, μαζική, αγωνιστική και δυναμική συγκέντρωση χτες το πρωί στο αμφιθέατρο της κεντρικής υπηρεσίας, όπου έφτασαν με αυτοκινητοπομπή από τη Λεωφ. Βουλιαγμένης, οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ θορύβησαν την κυβέρνηση, που έσπευσε διά του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών Τ. Μαντέλη να δηλώσει ότι "δεν υφίσταται θέμα απολύσεων στην ΥΠΑ" και ότι, αντίθετα, "ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξή της θα επιφέρει αύξηση της απασχόλησης, των δραστηριοτήτων της και των εσόδων της". Πιο ...προχωρημένος ο διοικητής της ΥΠΑ Δ. Καλόφωνος είπε ότι "δεν υπάρχει θέμα απολύσεων" και ότι οι 200 υπάλληλοι θα μεταταγούν στη Γενική Γραμματεία που θα συσταθεί, ενώ οι υπόλοιποι 2.500 εργαζόμενοι είναι λιγότεροι απ' όσους θα χρειαστούν οι δύο ανώνυμες εταιρίες. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι, μέσω του ΑΣΕΠ, τον επόμενο μήνα θα προσληφθούν 250 άτομα στην ΥΠΑ. Ωστόσο, απάντηση σ' αυτούς τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς έδωσαν οι συνδικαλιστές της ΟΣΥΠΑ, αλλά και όσοι εργαζόμενοι μίλησαν στη συγκέντρωση, επισημαίνοντας ότι το πόσοι, ποιοι και με τι κριτήρια θα προσληφθούν - και, βέβαια, με σχέση ιδιωτικού δικαίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται - θα το αποφασίσουν τα υπηρεσιακά συμβούλια των δύο ανωνύμων εταιριών.

Η συγκέντρωση

Οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ χτες στις 10.30 π.μ. συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της ομοσπονδίας τους (ΟΣΥΠΑ) και στη συνέχεια με αυτοκινητοπομπή κατευθύνθηκαν στην κεντρική υπηρεσία. Στη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο, μίλησαν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι σχεδόν απ' όλους τους κλάδους.

Ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ Β. Αλεβιζόπουλος κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση είναι "φασιστική και δουλοπρεπής" και πρόσθεσε ότι, με το σχέδιο νόμου που κατάρτισε, προωθεί την άνευ όρων παράδοση των ελληνικών αεροδρομίων στους ιδιώτες και των 2.700 εργαζομένων στο "σκλαβοπάζαρο της χαμηλά αμειβόμενης εργασίας με τις συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου". Χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου "τερατούργημα" και κατήγγειλε ότι ο αφελληνισμός των ελληνικών αεροδρομίων και οι απολύσεις εργαζομένων είναι "εγκληματικές πράξεις". Μίλησε και για "σάπια πολιτική, που δεν μπορεί να μένει στην εξουσία", ενώ διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι επ' αυτού του σχεδίου δεν κάνει κανένα διάλογο. Καταλήγοντας είπε ότι, αν δεν αποσυρθεί αμέσως το σχέδιο αυτό, η σύγκρουση με την κυβέρνηση θα είναι "μετωπική".

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηλεκτρολόγων ΥΠΑ Σωτ. Ζαργαβατζάκης κατήγγειλε ότι η διάλυση της Υπηρεσίας είναι "αυτοκτονία" για την εθνική ασφάλεια, ζήτησε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και προανήγγειλε ότι ο κλάδος που εκπροσωπεί θα πρωτοστατήσει στον αγώνα για ενιαία και δημόσια ΥΠΑ.

ΕΣΚ: Ολομέτωπη αντίσταση

Η Σούλα Ακζώτη,μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΣΥΠΑ και εκπρόσωπος της ΕΣΚ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ), επισήμανε ότι η κυβέρνηση προωθεί το ξεπούλημα των ελληνικών αεροδρομίων, εφαρμόζοντας πιστά την πολιτική που εκπορεύεται από την ΕΕ. Κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο "αποπνέει ταξικό μίσος" και πρόσθεσε ότι η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι είναι ολομέτωπη και γι' αυτό ολομέτωπη θα πρέπει να είναι και η αντίστασή τους. Υπογράμμισε ότι αν τα ελληνικά αεροδρόμια περάσουν στα χέρια ιδιωτών, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, τότε τα περισσότερα περιφερειακά αεροδρόμια, που δεν αποφέρουν κέρδη, ή θα κλείσουν ή θα επιβληθούν "τσουχτεροί" φόροι για τη λειτουργία τους. Τόνισε ότι είναι ώρα για δράση και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους σε ενωτικό, μαζικό και δυναμικό αγώνα. Καταλήγοντας, πρότεινε να συγκροτηθούν ομάδες εργαζομένων για την ενημέρωση της κοινής γνώμης, με τρία βασικά στοιχεία: Ο σημαντικός ρόλος της ΥΠΑ στην εθνική ασφάλεια και την εθνική οικονομία, καθώς και ο κοινωνικός χαρακτήρας των ελληνικών αεροδρομίων.

Πρότεινε, επίσης, να αναληφθούν πρωτοβουλίες για κοινό μέτωπο με ταξικό προσανατολισμό, με άλλους κλάδους εργαζομένων, που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Να κληθούν οι δήμοι να πάρουν θέση για την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της ΥΠΑ. Να γίνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας σε υπουργεία, Βουλή κλπ. και να αποφασιστεί συγκεκριμένο πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ψυκτικών ΥΠΑ Γ. Βλάχος τόνισε ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο έκανε και ένα καλό: Ενωσε όλους τους κλάδους των εργαζομένων. Σημείωσε ότι ο αγώνας τώρα αρχίζει και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι η αντίδραση θα είναι καθολική.

Συμπαράσταση από το Δήμο Ελληνικού

Σύντομες παρεμβάσεις στη συγκέντρωση των εργαζομένων έκαναν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ελληνικού Μαν. Παπαδάκης και ο Γ. Ρώτας,που διατέλεσε γενικός γραμματέας της ΟΣΥΠΑ επί σειρά ετών και σήμερα είναι συνταξιούχος. Ο Μ. Παπαδάκης τόνισε ότι, αν περάσουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΥΠΑ, οι συνέπειες θα είναι πολλαπλές και σοβαρές (απολύσεις, εκμετάλλευση των κερδοφόρων ελληνικών αεροδρομίων από μονοπωλιακούς κολοσσούς και σταδιακό φόρτωμα των μη κερδοφόρων στις πλάτες του λαού και της Αυτοδιοίκησης). Για όλους αυτούς τους λόγους, κατέληξε, η δημοτική αρχή του Δήμου Ελληνικού βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στην ΥΠΑ και εκφράζει την υποστήριξή της στον αγώνα τους.

Ο Γ. Ρώτας υπενθύμισε ότι σε γενικές γραμμές το περιεχόμενο του νομοσχεδίου της κυβέρνησης είναι το ίδιο μ' αυτά που έλεγε η διορισμένη από τη ΝΔ διοίκηση της ΥΠΑ το 1991. Υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο αυτό σημαίνει "εν ψυχρώ εκτέλεση της ΥΠΑ, των εργαζομένων, αλλά και των συνταξιούχων" και πρόσθεσε ότι είναι στο χέρι των εργαζομένων να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να το αποσύρει. Τέλος, ευχήθηκε καλή επιτυχία στους αγώνες που προανήγγειλαν και, τηρώντας την υπόσχεση που έδωσε όταν αποχώρησε από την ενεργό δράση, διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι θα σταθεί στο πλάι τους, προσφέροντας ό,τι μπορεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ