Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διευρυμένο το πλαίσιο της ΕΙΝΑΠ

Ταυτόχρονα, το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς, "μέσα από διαδικασίες Γενικών Συνελεύσεων των νοσοκομείων, να εμπλουτίσουν τις απεργιακές εκδηλώσεις και να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για την ενίσχυση του αγώνα".

Η ΕΙΝΑΠ απαιτεί άμεσα τα εξής:

  • Να γίνουν αποδεκτά τα προγράμματα εφημεριών
  • Να αναπροσαρμοστεί η εφημερία ετοιμότητας στο 60% της τιμής της ενεργού εφημερίας, καθώς και το ωρομίσθιο της εφημερίας με συνυπολογισμό του επιδόματος βιβλιοθήκης
  • Να εξασφαλιστεί επίδομα εξομάλυνσης σε όσους γιατρούς με το νέο ιατρικό μισθολόγιο έχουν λιγότερες, συνολικά,αποδοχές από αυτές του Δεκέμβρη του 1997.

Ταυτόχρονα, η ΕΙΝΑΠ προβάλλει και το παρακάτω διεκδικητικό πλαίσιο:

- Αύξηση των βασικών μισθών κατά 10%

- Ενιαίο επίδομα βιβλιοθήκης, για όλους, 135.000 δραχμών

- Επίδομα ευθύνης στους ειδικευόμενους και στους επιμελητές 35.000 δραχμών

- Συνέχιση ισχύος, στο σύνολό τους, των κινήτρων για τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ τονίζει ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί υπερασπίζονται "τη δημόσια και δωρεάν υγεία του ελληνικού λαού, ενάντια στις ανθυγιεινές και ανάλγητες επιλογές της κυβέρνησης".

Οι συνελεύσεις στα νοσοκομεία

Χτες οι γιατροί του "Ευαγγελισμού" σε μια μαζική συνέλευση αποφάσισαν να πάρουν μέρος στην τριήμερη απεργία της ΕΙΝΑΠ και τη Δευτέρα το πρωί να κάνουν συγκέντρωση έξω απ' τα επείγοντα. Επίσης, αποφάσισαν να εφημερεύσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα που κατάρτισε το νοσοκομείο μόνο για όσο διάστημα φτάνουν τα χρήματα της κυβέρνησης (Δε θα εφημερεύσουν δηλαδή την τελευταία βδομάδα του Σεπτέμβρη).

Η πενταμελής επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του Κρατικού Νίκαιας με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ως περίσσεια θρασύτητα τους χαρακτηρισμούς του υπουργού Υγείας, Κ. Γείτονα, περί αδικαιολόγητων αντιρρήσεων των γιατρών και υπενθυμίζει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης: Αποχή από κάθε εργασία στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία από τις 15.9.98 και απόσυρση του προγράμματος εφημεριών από τις 22.9.98, γιατί τα χρήματα που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση, για την πληρωμή των εφημεριών, επαρκούν για τις εφημερίες που θα έχουν εκτελεστεί μέχρι τις 21.9.98.

Χτες οι γιατροί του Νοσοκομείου "Ανδρέας Συγγρός" αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην απεργία της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ και συνέχιση των κινητοποιήσεων με 4ωρες στάσεις εργασίας (8π.μ. - 12μ.), αμέσως μετά τη λήξη των ανωτέρω απεργιακών κινητοποιήσεων, μέχρι ικανοποιήσεως των αιτημάτων.Οι γιατροί του Νοσοκομείου "Αλεξάνδρα" αποφάσισαν να εφημερεύουν επί 10 μέρες με τα προγράμματα εφημερίας που κατάρτισαν τα αρμόδια όργανα και να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις της ΕΙΝΑΠ.

Η Επιστημονική Επιτροπή (ΕΕ) του "Λαϊκού" δηλώνει αμηχανία, καθώς δε γνωρίζει πώς εγκρίθηκε η δαπάνη για τις εφημερίες του νοσοκομείου. "Εάν, συνεχίζει, όπως υποψιαζώμεθα, η δαπάνη αυτή είναι προϊόν αυθαίρετης περικοπής κατά κάποιο ποσοστό (25% - 50%) της καταβληθείσας δαπάνης κατά το 1997, και όχι λεπτομερούς λογιστικού υπολογισμού, τότε θα σημαίνει περαιτέρω περικοπή του αριθμού των εφημερευόντων ιατρών. Είμαστε της γνώμης ότι οι παραπάνω μεθοδεύσεις θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα και δυσλειτουργικά αλλά και οικονομικά".

Επίσης, η ΕΕ του Νοσοκομείου "Παμμακάριστος" με έγγραφό της προς την ΕΙΝΑΠ επισημαίνει ότι με το "εξαγγελθέν κονδύλι" καταστρατηγείται ο νόμος και ότι "δημιουργούνται σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, από την ανεπαρκή στελέχωση των τμημάτων, εμφανή και από τις πρώτες εφημερίες του Σεπτεμβρίου".

Ο Σύλλογος των Ειδικευομένων Ιατρών του Νοσοκομείου "Αγία Ολγα" καλεί την ΕΙΝΑΠ για "πενθήμερη προειδοποιητική απεργία από 14/9/98 (απεργία που θα αφορά πραγματικά εργάσιμες μέρες και όχι Σαββατοκύριακα) και συγκρότηση απεργιακών επιτροπών κατά νοσοκομείο και ενημέρωση των πολιτών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ