Πέμπτη 8 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΧΑΛΙΤΣΙΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΚΙΛΚΙΣ ΜΕ ΤΗ "ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ"
Η φωνή μας, φωνή του λαού!

- Κλείνουν φέτος τέσσερα χρόνια από τη λειτουργία της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Πώς εκτιμάτε την πορεία του θεσμού;

- Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αποδείχτηκε περίτρανα ότι όλα αυτά που υποσχόταν στο λαό η κυβέρνηση ήταν "φύκια για μεταξωτές κορδέλες". Τα Νομαρχιακά Συμβούλια λειτούργησαν ως εντολοδόχοι των αποφάσεων του Περιφερειάρχη, χωρίς πόρους και αρμοδιότητες, εκτελώντας κατά βάση τις κυβερνητικές επιλογές στο νομό μας.

Η Νομαρχιακή Αρχή προσπάθησε χωρίς να το πετύχει να επιβάλει τέλη και φόρους, αλλά λόγω των εκλογών εδώ και ένα χρόνο πάγωσαν αυτές οι προθέσεις. Εν τέλει, η Νομαρχία στα τέσσερα αυτά χρόνια λειτούργησε σαν μια σφραγίδα, ξεκομμένη από τα προβλήματα του νομού. Παίρνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα, με το σχέδιο νόμου που καθορίζει ως επιχορήγηση στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση το 0,68% του προϋπολογισμού, θα συνεχίσει η ίδια πορεία, στο βαθμό που με την ψήφο του ο λαός του Κιλκίς δεν αντιστρέψει τα δεδομένα, αλλάζοντας τους συσχετισμούς των δυνάμεων. Ψηφίζοντας τη ΝΑΣ, η οποία και πριν τέσσερα χρόνια αντιμαχόταν αυτή τη λογική και σήμερα συνεχίζει να αγωνίζεται για μια Νομαρχία με θεσμοθετημένους κρατικούς πόρους και αρμοδιότητες, οι οποίοι πόροι θα της δίνουν τη δυνατότητα να ακολουθήσει μια αναπτυξιακή πολιτική για το νομό.

- Ποια τα προβλήματα του νομού σας και ποια η στάση της Νομαρχιακής Αρχής απέναντί τους;

- Τα προβλήματα του νομού έχουν να κάνουν με τα γενικότερα προβλήματα της χώρας, ανεργία, συρρίκνωση της αγροτικής και της βιομηχανικής παραγωγής του νομού. Την ίδια ώρα ερημώνει η ύπαιθρος, ο νομός μας παραμένει ο φτωχότερος της Κεντρικής Μακεδονίας και διατίθενται τα λιγότερα κονδύλια για ανάπτυξη.

Επίσης, έχουμε προβλήματα σε σχέση με τον πρωτοβάθμιο τομέα υγείας, αλλά και στο χώρο της παιδείας. Ο νομός αντικατοπτρίζει τα γενικότερα προβλήματα της χώρας μας και αλλά και την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μετατρέψει τη χώρα σε χώρα παροχής υπηρεσιών.

- Ποια η πρόταση της ΝΑΣ για μια αναπτυξιακή πορεία του νομού; Ποιο το μήνυμα για τις ερχόμενες νομαρχιακές εκλογές;

- Εμείς θα παλέψουμε για να αποκτήσει πόρους η Νομαρχία. Θα αντισταθούμε στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, ώστε να αναπτυχθεί ο νομός στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα ανάπτυξης (αγροτική παραγωγή και βιομηχανική). Θα αγωνιστούμε για τα προβλήματα της ανεργίας και για τη δημιουργία υποδομών στο χώρο της παιδείας και της υγείας.

Η ΝΑΣ στις προηγούμενες εκλογές, λόγω του καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος, δεν εκπροσωπούνταν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Αν και δεν ήμασταν τυπικά παρόντες στη Νομαρχία, όλα αυτά τα χρόνια αντιταχθήκαμε στην πολιτική της πλειοψηφίας του Συμβουλίου και του νομάρχη για μια σειρά επιλογές, όπως για την επιβολή ανταποδοτικών τελών και φόρων, για τη μετατροπή του νομού σε σκουπιδότοπο της Βόρειας Ελλάδας (με τη δημιουργία ΧΥΤΑ που θα δεχόταν ακόμα και τα βιομηχανικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης).

Πιστεύουμε ότι ο λαός εκτίμησε τη στάση μας στην τετραετία, κατάλαβε την αναγκαιότητα της ύπαρξης της δικής μας φωνής στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και στις εκλογές της Κυριακής θα ψηφίσει τη ΝΑΣ για να είναι παρούσα, καθώς πλέον το απαιτεί ο λαός.

E. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ