Πέμπτη 8 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Γιατί στηρίζουμε τη ΔΑΣΠ"

Μιλούν στο "Ρ" εκπρόσωποι μαζικών φορέων της πόλης

Ο Δήμος Περιστερίου μπορεί να "φιγουράρει" ανάμεσα στους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας, "φιγουράρει" όμως και στις πρώτες θέσεις του καταλόγου των πιο υποβαθμισμένων περιοχών. Αλλά πώς μεταφράζεται στην πράξη η υποβάθμιση; Πώς τη βιώνουν οι γυναίκες, οι πολύτεκνοι, οι γονείς, οι συνταξιούχοι του Περιστερίου; Τι θα μπορούσε να κάνει η απερχόμενη δημοτική αρχή που δεν το έκανε; Στα ερωτήματα αυτά μας απαντάνε οι ίδιοι οι Περιστεριώτες, και τα λόγια τους καταπέλτης για τα έργα και τις ημέρες της παράταξης που ηγήθηκε του Δήμου την τελευταία τετραετία.

Οι γυναίκες στο περιθώριο

Για τις Περιστεριώτισσες το Νο 1 πρόβλημα είναι αυτό της ανεργίας. Οπως θα μας πει η πρόεδρος της Ενωσης Γυναικών, Ρούλα Τικοπούλου,το ποσοστό στις γυναίκες στην περιοχή ανέρχεται στο 66%,στις ηλικίες από 25 έως 45 ετών, αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη της δυνατότητας για άθληση, επιμόρφωση, ψυχαγωγία, τις κάνει να αισθάνονται άχρηστες, πεταγμένες στο περιθώριο.

"Ολο το προηγούμενο διάστημα - συνεχίζει - η ΔΑΣΠ ήταν ο μόνος συνδυασμός που στάθηκε στο πλευρό των γυναικών" και προλαβαίνοντας την ερώτησή μας, μας λέει: "Η δημοτική αρχή προσπάθησε να "χρυσώσει το χάπι" προβάλλοντας τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης ως τη λύση στο πρόβλημα της ανεργίας. Επίσης, προώθησε την ιδιωτικοποίηση τομέων όπως αθλητισμός, παιδικοί σταθμοί, πολιτισμός κ.ά. Ακόμα και το πρόγραμμα "γυναίκες και αθλητισμός", που λειτούργησε υποτυπωδώς λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από τους ιθύνοντες, καταργήθηκε. Δε λειτούργησε τα κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και βέβαια ήταν ανύπαρκτη η συνεργασία του Δήμου μαζί μας, ενώ πέταξε στο καλάθι των αχρήστων το αίτημά μας για χώρο στέγασης, τις πολιτιστικές μας προτάσεις κλπ".

Περιφρόνηση για τους δημότες

Παίρνοντας το λόγο ο Δ. Μπουγιούκος,πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων, τονίζει ότι οι 4.000 πολύτεκνες οικογένειες αντιμετωπίστηκαν με περιφρόνηση από τη δημοτική αρχή. Βασικό πρόβλημα και για τους πολύτεκνους, πολλοί απ' τους οποίους αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, είναι η ανεργία σε ποσοστό 60%.

Η περιφρόνηση αυτή του Δήμου απέναντί τους εκφράστηκε στην πράξη με την άρνησή του να παραχωρήσει άδεια προσφυγικά διαμερίσματα σε άστεγες πολύτεκνες οικογένειες, με την άρνησή του να μειώσει τα δημοτικά τέλη, με την αδιαφορία που επέδειξε στο αίτημά τους να δίνεται προτεραιότητα - κάτι που εξάλλου δικαιούνται - στους πολύτεκνους για τις προσλήψεις, με το να μην τους ενημερώνει για τα προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού και κατάρτισης που πραγματοποιούσε. Την ίδια στάση κράτησε απέναντί τους και η Νομαρχία, που απέρριψε το αίτημα να δίνονται κατά προτεραιότητα στους πολύτεκνους άδειες λειτουργίας περιπτέρων.

"Αντίθετα ο Δήμος - τονίζει ο Δ. Μπουγιούκος - προώθησε τα ΤΣΑ για να οδηγήσει πιο βαθιά στην εξαθλίωση τους εργαζόμενους και κύρια τους πολύτεκνους που έχουν και μεγαλύτερα βάρη, οδήγησε την πόλη μας στην παραπέρα υποβάθμιση, με τα ναρκωτικά να εξαπλώνονται, με τραγικές ελλείψεις στην παιδεία, την υγεία, σε ό,τι έχει σχέση με την εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη".

"Για το λόγο αυτό - καταλήγει - στηρίζω τη ΔΑΣΠ. Είναι η μόνη που βρέθηκε πλάι μας, η μόνη που ξέρω ότι θα αγωνιστεί για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της ευπαθούς ομάδας των πολυτέκνων".

Τραγικά προβλήματα στην παιδεία

Η υποβάθμιση του Περιστερίου αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο σε ό,τι έχει σχέση με την παιδεία. Τα σχολεία "παγίδες", όπου καθημερινά η ζωή των μαθητών τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο. Μιλώντας γι' αυτά ο πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, Γ. Ποντικάκης,αναφέρει: Το 60% των νηπιαγωγείων είναι φιλοξενούμενα, σε αίθουσες πολλαπλών χρήσεων ή σε αίθουσες προορισμένες για καταστήματα. Στα σχολεία δεν υπάρχουν εργαστήρια, βιβλιοθήκες, χώροι άθλησης.Το 11ο λύκειο στεγάζεται σε πρώην εργοστάσιο.Το 20ο δημοτικό είναι χτισμένο μπροστά σε λεωφόρο, οι αίθουσές του χωρίζονται με χαρτόνια, η θέρμανση γίνεται με σόμπες. Παραμένουν ακάλυπτες θέσεις καθηγητών βασικών μαθημάτων πολλούς μήνες. Οι δαπάνες για τη λειτουργία και συντήρηση των σχολείων είναι ελάχιστες. Γίνονται ατυχήματα και ο Δήμος παροτρύνει τους γονείς να γίνουν "τροχονόμοι". Δε διορίζονται φύλακες και επιστάτες και έχουν μετατραπεί τα σχολεία σε κέντρα διακίνησης ναρκωτικών, υπάρχουν φθορές, γίνονται ατυχήματα.

Και τι έκανε ο δήμος; "Τίποτα" απαντά ο Γ. Ποντικάκης. "Κινητοποιήσεις κάναμε, θέσεις και προτάσεις καταθέσαμε, υπήρχε τρόπος να έχουν λυθεί τα προβλήματα, θέληση δεν υπήρξε. Ο Δήμος απέδειξε ότι το τελευταίο που τον νοιάζει είναι οι αγωνίες και οι ανησυχίες μας. Δε δίστασε να προωθήσει και την ιδιωτικοποίηση της παιδείας, μάλιστα, ο κ. Δούναβης λυκειάρχης και αντιδήμαρχος πριν 1,5 χρόνο, "επιστράτευσε" τους μαθητές της Γ' λυκείου και τους πήγε να παρακολουθήσουν παράσταση ιδιωτικού ΙΕΚ, το οποίο έκανε και προπαγάνδα του "έργου" του. Η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου πήρε θέση υπέρ του νόμου (για την εκπαιδευτική "μεταρρύθμιση"). Ο δήμαρχος, οι υποψήφιοι δήμαρχοι κ. Παπαχαραλάμπους, που είναι και πρόεδρος των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, ο κ. Νάος, πήραν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θέση υπέρ του νόμου. Μόνο η ΔΑΣΠ ήταν εκεί και υιοθέτησε τις προτάσεις μας για ένα σχολειό όπως το οραματιζόμαστε".

"Την ιδρύσαμε, τη στηρίζουμε..."

"Πώς θα μπορούσαμε να ανήκαμε αλλού, εμείς φτιάξαμε τη ΔΑΣΠ".Είναι τα λόγια του συνταξιούχου Π. Κατσά,που τον συναντήσαμε μαζί με άλλους συνταξιούχους, στα γραφεία του σωματείου τους στο Περιστέρι. "Χείμαρρος" τα λόγια του, θυμάται πριν 50 χρόνια, τότε που "οι προοδευτικοί βρίσκονταν στα ξερονήσια, τότε που το Περιστέρι ήταν χωράφια. Φτιάξαμε σπίτια, βάλαμε ρεύμα, νερό, τότε ιδρύσαμε τη ΔΑΣΠ και διεκδικούσαμε σχέδιο πόλης, πλατείες, συγκοινωνία. Εμείς που φτιάξαμε τη ΔΑΣΠ, τη στηρίζουμε σήμερα, γιατί μόνο αυτή μπορεί να κάνει το Περιστέρι ανθρώπινη πόλη".

Συνεχίζοντας ο Π. Κατσάς μιλάει με οργή για την απερχόμενη δημοτική αρχή: "Μας επέβαλλε αφόρητους φόρους, τη στιγμή που γνωρίζουν ότι οι συντάξεις μας είναι τρισάθλιες. Δε συμμερίστηκε ούτε μια στιγμή τους καημούς μας. Ζητήσαμε να λειτουργήσει το τοπικό νοσοκομείο, να συμπληρωθεί το ΙΚΑ, οι γιατροί είναι λίγοι και οι ουρές τεράστιες. Τίποτα. Με αδιαφορία αντιμετωπίστηκε ακόμα και το αίτημά μας για ράμπες στις πλατείες για διευκόλυνση των ανάπηρων και των υπερήλικων".

Το λόγο θα πάρει η συνταξιούχος Ελένη Λουκά η οποία συμπληρώνει: "Είχαμε διεκδικήσει μια πλατεία στο χώρο ΖΟΥΜΙ, τελικά ο Δήμος έδωσε ένα κομμάτι της στον Δεληολάνη και η πλατεία έγινε πολύ μικρή, υπάρχουν κι άλλοι ελεύθεροι χώροι που δεν αξιοποιούνται. Εμείς οι αντιστασιακοί χρόνια παλεύουμε η πλατεία αυτή να μετονομαστεί 6ης Ιούλη, ημερομηνία που έγινε το μπλόκο των Γερμανοτσολιάδων και βασανίστηκαν Περιστεριώτες, η δημοτική αρχή όμως κωφεύει".

Συνεχίζοντας επιγραμματικά αναφέρει κάποια άλλα από τα αιτήματά τους που είναι και αιτήματα όλων των Περιστεριωτών. Μας λέει: "Το ΜΕΤΡΟ, οι ενέργειες του δήμου είναι ανύπαρκτες. Η συγκοινωνία στην Ανθούπολη, κάθε μισή ώρα περνάει λεωφορείο. Η Β' Εφορία πήγε στο Μπουρνάζι δυσκολεύοντας τη μετακίνησή μας, αναγκαζόμαστε να παίρνουμε ταξί και να πληρώνουμε από τις πενιχρές συντάξεις μας".

Και καταλήγει: "Στηρίζουμε τη ΔΑΣΠ γιατί θέλουμε μια δημοτική αρχή που θα διεκδικεί από την κεντρική εξουσία όσα ανήκουν στο λαό. Γιατί ξέρουμε ότι θα ακούσει και θα στηρίξει τα αιτήματά μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ