Πέμπτη 8 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ
Επικινδυνότητα ανωτάτου βαθμού

Οι γιατροί του "Λαϊκού" αποκαλύπτουν, πως μια ξαφνική αρρώστια μιας γιατρού άφησε τελικώς ακάλυπτη τη γενική εφημερία του νοσοκομείου από μικροβιολόγο. Τελικά, η εφημερία καλύφτηκε με την - άμισθη - προσφορά της γιατρού, της οποίας η εφημερία περικόπηκε για να μπει η χώρα μας στην ΟΝΕ

Τους τρομακτικούς κινδύνους απ' τις περικοπές των προγραμμάτων των εφημεριών αποκαλύπτουν οι γιατροί του "Λαϊκού" με ανακοίνωση της πενταμελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου.

Οσα περιγράφουν οι γιατροί συνέβησαν στη Γενική Εφημερία της 2.10.1998 και όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πενταμελής της ΕΙΝΑΠ, έκρινε ότι πρέπει να ενημερώσει την κοινή γνώμη τώρα που ανεστάλησαν οι κινητοποιήσεις. Το"Λαϊκό" νοσοκομείο, όπως επισημαίνουν οι γιατροί, μετά από απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου μετά "την 1.10.1998 θα λειτουργεί με συνθήκες οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία του και συνεπώς και την απόλυτη ασφάλεια της ζωής των ασθενών".Με την ανωτέρω απόφαση μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των εφημερευόντων ιατρών ενώ σε μερικά τμήματα μπήκε λουκέτο, αφού περικόπηκε ο μοναδικός εφημερεύων που υπήρχε σε αυτά ως τώρα. "Επισημάναμε, αναφέρουν οι γιατροί, τους κινδύνους που προκύπτουν για τους ασθενείς, από αυτή την απόφαση, στον Πρόεδρο του ΔΣ κ. Ι. Παπαδόπουλο, για πολλοστή φορά, και η απάντησή του ήταν: "Δε με ενδιαφέρουν τα προβλήματα που προκαλούνται στα ιατρικά τμήματα, ας χαθεί πρώτα ένας άρρωστος και μετά συζητάμε ξανά το πρόγραμμα των εφημεριών"".

Στην εφημερία της 2.10.1998, η επιμελήτρια του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου που είχε ενεργό εφημερία είχε μια αιφνίδια ασθένεια και μπήκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Το ΔΣ στα πλαίσια των περικοπών είχε διαγράψει και την επιμελήτρια που έκανε εφημερία ετοιμότητας (δηλαδή θα ήταν στο σπίτι και έπρεπε να κληθεί σε περίπτωση ανάγκης). Ετσι το νοσοκομείο έμεινε εντελώς ακάλυπτο από μικροβιολόγο.

Στη συνέχεια αποκαλύφτηκε και διαγραφή απ' τις εφημερίες. "Οταν, συνεχίζουν οι γιατροί, έγινε προσπάθεια άμεσης λύσης του προβλήματος, αποκαλύφθηκε ότι ο υπεύθυνος του Εργαστηριακού Τομέα είχε διαγραφεί και αυτός από το πρόγραμμα εφημερίας με την ίδια απόφαση του ΔΣ και συνεπώς δεν μπορούσε να βοηθήσει. Εκπρόσωπος του ΔΣ δεν υπήρχε στο νοσοκομείο. Για μερικές ώρες το νοσοκομείο δούλευε την Εφημερία σε συνθήκες επικίνδυνες. Οι επίπονες προσπάθειες της πενταμελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής καρποφόρησαν το βράδυ όταν οικειοθελώς και αμισθί,αναδεικνύοντας τις χωρίς λογιστικές σκοπιμότητες, ιατρική ηθική και δεοντολογία προσέτρεξε στο νοσοκομείο η διαγραφείσα γιατρός απ' την ετοιμότητα εφημερίας, επιδεικνύοντας αίσθημα ευθύνης, είδος σπανίζον στις μέρες μας από διάφορα Διοικητικά Συμβούλια αλλά και γενικότερα".

Στη συνέχεια οι γιατροί επισημαίνουν ότι λόγω των περικοπών στις απλές εφημερίες, δεν υπάρχει κανένας βιοπαθολόγος για ταχεία βιοψία, ενώ για "23 μέρες το μήνα απαγορεύεται να πάθει κάποιος αλλεργία διότι δε θα υπάρχει αλλεργιολόγος και, συνεπώς, το αλλεργιολογικό τμήμα κλείνει". Το ίδιο θα συμβεί αν κάποιος πάθει πνευμονική εμβολή ή εισρόφηση ξένου σώματος. Για 22 μέρες δεν υπάρχει πυρηνικός γιατρός ή πνευμονολόγος στη λίστα εφημεριών.

"Ειλικρινώς, νιώθουμε αναξιοπρεπείς και μειωμένοι ανακαλύπτοντας ότι, η παρουσία και προσφορά μας στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της εφημερίας αποτιμάται με το υπερβολικό ποσό των 666 δραχμών ανά ημερήσια ώρα και των 766 δραχμών ανά νυχτερινή ώρα" τονίζουν οι γιατροί του "Λαϊκού" επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι την ίδια ώρα η κυβέρνηση χάρισε δισεκατομμύρια χρέη των ποδοσφαιρικών σωματείων.

"Καλούμε το ΔΣ τις 15.000 δραχμές που αναλογούν για τη 16άωρη εφημερία της γιατρού που περιέκοψε, να τις καταθέσει υπέρ του ιερού σκοπού της τόνωσης των πτωχών ΠΑΕ" σαρκάζουν οι γιατροί και καταλήγουν: "Οταν η πολιτεία συμπεριφέρεται ως μικροαπατεώνας είτε περικόπτοντας αποδοχές με διάφορες αλχημείες - ενώ συγχρόνως κυκλοφορούν ασύστολα ψεύδη περί αυξήσεων της τάξης του 30% - είτε καθυστερώντας την καταβολή των δεδουλευμένων από την αρχή του έτους, προκειμένου να προβούν αυθαίρετα σε παράνομους συμψηφισμούς, είτε καθυστερώντας ή επιστρέφοντας τις κρίσεις των γιατρών προκειμένου να μην καταβληθούν καθόλου τα χρήματα για το 1998, που προκύπτουν από τη διαφορά του βαθμού, ενώ συγχρόνως βρίσκονται οι γιατροί σε κατάσταση ομηρίας, ε, τότε μπορούμε να πούμε με περηφάνια ότι επιτέλους εκσυγχρονιζόμαστε, οπισθοδρομώντας! Εμείς απλά ντρεπόμαστε. Δεν πιστεύουμε στην κατανόησή σας αλλά στην οργή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ