Πέμπτη 8 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
"Υποκινούμενοι" οι γονείς - "υπεράριθμοι" οι εκπαιδευτικοί

Τα οξυμένα προβλήματα "υποκινούν" μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, τονίζει η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" και καλεί σε ακόμη μεγαλύτερη αγωνιστική συσπείρωση ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης

Σε μια προσπάθεια να παρουσιαστούν οι γονείς και οι μαθητές, που βγαίνουν στους δρόμους αντιδρώντας στις αντιπαιδαγωγικές συμπτύξεις των τμημάτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ως υποκινούμενοι, επιδόθηκε χτες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, που έδωσε συνέντευξη Τύπου και παρουσίασε μια ιδανική κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εμφάνισε τις συμπτύξεις τμημάτων και τη δημιουργία τμημάτων του δημοτικού με 30 μαθητές ως εφαρμογή του νόμου και ως αναγκαιότητα για να μην υπάρχει "σπατάλη των χρημάτων του φορολογούμενου πολίτη", ενώ χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ευνοϊκή η αναλογία εκπαιδευτικού /μαθητών, που, όπως τονίστηκε, μόνο κατ' εξαίρεση πλησιάζουν τους 30. Ο υπουργός Παιδείας τόνισε χαρακτηριστικά ότι τους εκπαιδευτικούς που περισσεύουν μετά από τις συμπτύξεις τμημάτων και την κατάργηση των οργανικών τους θέσεων σκοπεύει να τους χρησιμοποιήσει το υπουργείο σε "καινοτόμες δράσεις". Ολα δείχνουν πάντως ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με το συνωστισμό 30 μαθητών σε κάθε αίθουσα να εξοικονομήσει εκπαιδευτικούς για να εφαρμόσουν τα προγράμματα του ολοήμερου σχολείου και της δημιουργικής απασχόλησης και να "λύσει" το γενικότερο πρόβλημα της έλλειψης εκπαιδευτικών.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναφέρθηκε και στο διδακτικό προσωπικό, παρουσιάζοντας πλεόνασμα σε δασκάλους και νηπιαγωγούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας, από τα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ) της χώρας, προκύπτει πλεόνασμα που φτάνει, π.χ., τους 351 εκπαιδευτικούς στην περιφέρεια Αιτωλοακαρνανίας.

Ο υπουργός Παιδείας είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν κενά και ότι ο αριθμός των μαθητών μειώνεται και των εκπαιδευτικών αυξάνεται "δραματικά". Ωστόσο, η κατάσταση που βιώνουν εκπαιδευτικοί και μαθητές στα σχολεία, σύμφωνα με στοιχεία της διοίκησης του ΠΥΣΠΕ, είναι διαφορετική καθώς προκύπτει ότι σήμερα στα σχολεία πανελλαδικά υπάρχουν 2.107 κενά σε δασκάλους, 600 σε νηπιαγωγούς, 114 σε καθηγητές φυσικής αγωγής, 59 κενά σε καθηγητές μουσικής, ενώ μόνο στους καθηγητές Αγγλικών υπάρχει πλεόνασμα 18 καθηγητών.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναφέρθηκε ειδικά στις κινητοποιήσεις που γίνονται αυτές τις μέρες και ο υφυπουργός Παιδείας έκανε λόγο για "καθαρά πολιτικά κίνητρα", ενώ αναφερόμενος χαρακτηριστικά στις κινητοποιήσεις στο 4ο Λύκειο Αργυρούπολης έκανε λόγο για γονείς υποκινούμενους από τους εκπαιδευτικούς.

Εκπρόσωποι της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" τόνιζαν ότι αυτοί που υποκινούν τους φορείς της παιδείας είναι τα ίδια τα προβλήματα των σχολείων, οι σοβαρότατες ελλείψεις σε κτίρια, διδακτικό προσωπικό και υποδομή και όχι πολιτικοί ή κομματικοί φορείς. "Τα προβλήματα αυτά θα οξυνθούν παραπέρα με την εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και θα οδηγήσουν στο συντονισμό και την ανάπτυξη πιο έντονων αγώνων από τους φορείς της παιδείας, μέχρι την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου και την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης και των λειτουργών της".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ