Πέμπτη 13 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμπληγάδες για την Αυτοδιοίκηση

Σε πλήρη αδυναμία να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες για παιδεία, πράσινο, αθλητισμό και πολιτισμό, καταδικάζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση. Και ο κρατικός προϋπολογισμός του '98 προβλέπει πενιχρή οικονομική ενίσχυση του θεσμού και συνέχιση της παρακράτησης θεσμοθετημένων πόρων του. Τα προηγούμενα, σε συνδυασμό με το ισχύον αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο για την ΤΑ, ωθούν τους αιρετούς σε επιπρόσθετο χαράτσωμα των δημοτών για την παροχή έργου από τους δήμους και το ξεπούλημα σε ιδιώτες δημοτικών υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το '98 η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πάρει, συνολικά, ως Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, 393,500 δισ. Ποσό που αναλογεί στο εξευτελιστικό 2,555% του συνόλου των δαπανών του προϋπολογισμού και δεν επιτρέπει στους αιρετούς να ανταποκριθούν στο ρόλο τους και να ικανοποιήσουν τις οξυμένες ανάγκες του λαού που τους εξέλεξε.

Επιπλέον, η κυβέρνηση συνεχίζει τις αυθαίρετες παρακρατήσεις των θεσμοθετημένων υπέρ της ΤΑ πόρων. Συγκεκριμένα, παρακρατά και τον επόμενο χρόνο, από το 20% του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων που δικαιούται η ΤΑ, 77,1 δισ. Από το 20% του Φόρου Εισοδήματος Ειδικών Κατηγοριών, 84,7 δισ. Και από το 20% του Φόρου Εισοδήματος Προηγουμένων Ετών 16,5 δισ. Οι απώλειες, δηλαδή, της ΤΑ για το '98 φτάνουν τα 178,3 δισ. Οι απώλειες του θεσμού, για την περίοδο '90-'98, αγγίζουν το 1,051 τρισ. Το ποσό αυτό είναι σε ονομαστικές τιμές. Αν μεταφραστεί σε πραγματικές, προσεγγίζει τα 2 τρισ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ