Πέμπτη 13 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΔ
Δημαγωγία και νεοφιλελευθερισμός!

Ευκαιρία για να δημαγωγήσει, αλλά και να εμφανιστεί ως συνεπής εκφραστής των νεοφιλελεύθερων λύσεων βρήκε ο Κ. Καραμανλής με την κατάθεση του προϋπολογισμού. Ο πρόεδρος της ΝΔ στη δήλωσή του εμφανίστηκε πολέμιος των φόρων - "η σωρεία των φόρων είναι το βασικό χαρακτηριστικό του προϋπολογισμού" - βάζοντας στην ίδια μοίρα τους φόρους που επιβάλλονται στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και τους εικονικούς στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Δε δίστασε μάλιστα να διαπιστώσει ότι "επιβάλλονται νέες θυσίες κυρίως στους εισοδηματικά ασθενέστερους", μόνο και μόνο για να δηλώσει στη συνέχεια ότι "οι θυσίες αυτές δεν έχουν αντίκρισμα"!. Από την άλλη πρόβαλε ως λύση τις γνωστές νεοφιλελεύθερες επιλογές ("μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές", αποκρατικοποιήσεις, περιστολή των δημοσίων δαπανών, κλπ).

Αλλες αντιδράσεις Με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 1998, το ΔΗΚΚΙ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, επισημαίνει ανάμεσα στα άλλα τα εξής: "Ο προϋπολογισμός είναι ένας ακόμα απάνθρωπος και κοινωνικά άδικος προϋπολογισμός, ο οποίος θα οδηγήσει δικαιολογημένα, σε μεγάλη κοινωνική έκρηξη τον επόμενο χρόνο. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού περί δήθεν "κοινωνικού προσώπου" του νέου προϋπολογισμού, είναι υποκριτικές και υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών".
  • Από την ΠΟΛ.ΑΝ ο πρόεδρός της, Αντώνης Σαμαράς,με δήλωσή του κάνει λόγο για "αδιέξοδη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που έχει ως άξονα τη λιτότητα, τα εισπρακτικά μέτρα και τη σκληρή δραχμή".
  • Αγωνία για την προσέγγιση των κριτηρίων του Μάαστριχτ εκφράζει με ανακοίνωσή του ο ΣYN, αναφερόμενος στο νέο προϋπολογισμό, επισημαίνοντας ότι: "Η ελληνική οικονομία αντί να σταθεροποιηθεί, οδηγείται στην αστάθεια και την αβεβαιότητα. Αντί να συγκλίνει, αποκλίνει και περιθωριοποιείται. Αντί να αναπτυχθεί παράγει ύφεση, ανεργία, φτώχεια και χάσμα κοινωνικής συνοχής".
  • Στη γνωστή γραμμή της δημιουργίας ανέξοδων εντυπώσεων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Οικονόμου,δήλωσε χτες ότι "δεν υπάρχει κοινωνική και πολιτική αντοχή να συνεχιστεί αυτή η πολιτική και άλλα δύο χρόνια", αλλά έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό στη Βουλή...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ