Κυριακή 25 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
Η μισή παραγωγή στις χωματερές!

O Αγροτικός Συνεταιρισμός Νάουσας (ΑΣΝ) είναι ένας από τους παλιότερους συνεταιρισμούς στην Ελλάδα - ιδρύθηκε το 1926 - και αποτελείται από 1.385 μέλη, όλοι καλλιεργητές της ορεινής περιοχής της Νάουσας. Διαθέτει αξιόλογη υποδομή, ένα από τα μεγαλύτερα ψυγεία των Βαλκανίων - χωρητικότητας 8.000 τόνων - τεράστιες εγκαταστάσεις και αποθήκες 3.000 τετραγωνικών μέτρων. Σε μόνιμη βάση ο συνεταιρισμός απασχολεί 30 εργαζόμενους και εποχιακά - περίπου για 7 με 8 μήνες - απασχολούνται σε καθημερινή βάση από 30 έως και 100 άτομα. Ολα αυτά, όμως, μέχρι και πέρσι. Γιατί φέτος, μετά τους παγετούς του Απρίλη και τη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής, όλα τα δεδομένα θα αλλάξουν. "Ο παγετός δε θα δημιουργήσει πρόβλημα μόνο στους παραγωγούς, αλλά και στους εργαζόμενους όλης της περιοχής. Το πρόβλημα της ανεργίας θα φτάσει φέτος σε πολύ υψηλά επίπεδα", τόνισε ο Δημήτρης Καραϊσκος,πρόεδρος του ΑΣΝ. Και τα προβλήματα δε σταματούν εδώ...

Αμεση αποζημίωση, αλλιώς...

Ο πρόεδρος του ΑΣΝ κάθε άλλο παρά αισιόδοξος φάνηκε. Απ' τη μια μεριά η καταστροφή του παγετού, απ' την άλλη η περσινή παραγωγή των μήλων που πετιέται ήδη στις χωματερές και, κυρίως, η αντιαγροτική πολιτική δεν αφήνουν περιθώρια ελπίδας. "Δυστυχώς, ο αγρότης δε βοηθιέται να σταθεί στο χωράφι. Ολα λειτουργούν εις βάρος του", λέει χαρακτηριστικά ο Δ. Καραϊσκος.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τον παγετό ο πρόεδρος του συνεταιρισμού επισημαίνει: "Οπως λένε οι παλιότεροι, τόσο μεγάλες καταστροφές από παγετό στην περιοχή είχαμε μόνο το 1955. Επίσημα, όμως, δεν υπάρχει καμιά δέσμευση στο αίτημά μας να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις και άμεσα να αποζημιωθούν οι παραγωγοί. Υπάρχουν κάποιες προφορικές δεσμεύσεις παραγόντων ότι θα καλύψουν τη ζημιά, δεν μπορούμε όμως να βασιστούμε σ' αυτές. Αν τυχόν δεν εκτιμήσουν άμεσα τη ζημιά και δεν αποζημιωθούν οι παραγωγοί, τότε πραγματικά η κυβέρνηση θα μας βρει απέναντί της με όποιον τρόπο".

Απούλητα τα μήλα

Το μεγαλύτερο ωστόσο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Συνεταιρισμός και κατ' επέκταση οι περισσότεροι παραγωγοί της περιοχής είναι πως τα μήλα της περσινής παραγωγής ήδη πετιούνται στις χωματερές. Η περίοδος αγοράς τελειώνει σε λίγες μέρες - τέλος Μάη - και τα ψυγεία του Συνεταιρισμού είναι γεμάτα με την απούλητη παραγωγή. Από τους 80.000 τόνους, που είναι συνολικά η παραγωγή μήλων στην Ημαθία, έχει ήδη πεταχτεί πάνω από το 50%, ενώ παραμένουν στα ψυγεία πάνω από 15.000 τόνοι. "Κι αυτά, δυστυχώς, θα πεταχτούν στις χωματερές. Κι όλα αυτά τη στιγμή που η χώρα μας εισάγει μήλα από άλλες χώρες της Ευρώπης. Φαίνεται καθαρά πως δεν υπάρχει καμιά προστασία του προϊόντος από την ελληνική κυβέρνηση. Οι όποιες προσπάθειες γίνονται αποσπασματικά και μόνο μέσω των συνεταιριστικών οργανώσεων, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος της αγοράς και κυρίως καμιά στήριξη στον τομέα των εξαγωγών. Δε βοηθιέται ο αγρότης στο να σταθεί μέσα στο χωράφι. Γιατί, παράλληλα, και το κόστος παραγωγής είναι αρκετά αυξημένο", υπογραμμίζει ο Δ. Καραϊσκος.

Μαραζώνει ο νομός

Το μέλλον δείχνει ακόμα πιο δύσκολο. Μετά την περσινή απόφαση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και το νέο κανονισμό για τα οπωροκηπευτικά, που θα ισχύσει από φέτος, θα υπάρξουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα. "Οι αγρότες στην περιοχή μας είναι ανήσυχοι και προβληματισμένοι. Πολλοί σκέφτονται σοβαρά την πιθανότητα να εγκαταλείψουν το χωράφι τους, να σταματήσουν να καλλιεργούν. Και πώς να μη συμβεί αυτό; Αφού ακόμα οι αγρότες δεν έχουν πάρει ούτε μια δραχμή από την περσινή παραγωγή, ενώ δεν προβλέπεται να πληρωθούν πιο νωρίς από τον Ιούλιο. Παράλληλα πρόβλημα θα υπάρξει και με τη φετινή παραγωγή του μήλου, αφού οι ζημιές είναι ίδιες με αυτές στο ροδάκινο", επισημαίνει ο πρόεδρος του ΑΣΝ. Οσο για το ρόλο που καλείται να παίξει ο συνεταιρισμός από δω και μπρος, ο Δ. Καραϊσκος τονίζει: "Πέρα από την αξιοποίηση της παραγωγής των μελών μας στις διάφορες αγορές εξωτερικού και εσωτερικού, βασικός στόχος μας είναι να διεκδικήσουμε μαζί με τους αγρότες την επίλυση των προβλημάτων τους. Ας μην ξεχνάμε πως ο μισός πληθυσμός του νομού ασχολείται με τη γεωργία. Που σημαίνει πως αν δε διεκδικήσουμε, είμαστε καταδικασμένοι στο μαρασμό".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η μισή παραγωγή στις χωματερές! (1997-05-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ