ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Στο έλεος των βιομηχάνων και εμπόρων

Μειωμένες αναμένεται να είναι και φέτος οι τιμές στο γάλα, ενώ η κυβέρνηση "νίπτει τας χείρας της"

Στο έλεος των γαλακτοβιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων, αφήνει για άλλη μια χρονιά η κυβέρνηση, τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι από ό,τι δείχνουν τα πράγματα θα αναγκαστούν και φέτος να πουλήσουν το γάλα σε εξευτελιστικές τιμές.

Τα παραπάνω προκύπτουν και από τις απαντήσεις που έδωσε χτες ο υπουργός Γεωργίας στα αιτήματα που του έθεσε αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων, από πολλές περιοχές. Οι απαντήσεις του υπουργού Γεωργίας δεν έπεισαν τους κτηνοτρόφους και αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσαν πως ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, μέσα στο επόμενο διάστημα. Ο Στ. Τζουμάκας, αντί λύσεων και μέτρων, απηύθυνε έκκληση στους γαλακτοβιομήχανους και εμπόρους να μην δώσουν τιμή χαμηλότερη από τις 220 δραχμές το κιλό στο πρόβειο γάλα και κάλεσε τους κτηνοτρόφους να μην πουλήσουν το γάλα, αν οι τιμές είναι χαμηλές!

Με αυτά γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση αφήνει τους κτηνοτρόφους στο έλεος των γαλακτοβιομηχάνων και μεγαλεμπόρων, που για τη φετινή γαλακτοκομική περίοδο δεν έχουν ανακοινώσει τιμές στο γάλα, αλλά οι προθέσεις δείχνουν ότι θα δώσουν πάλι τις περσινές εξευτελιστικές τιμές. Η μόνη ένδειξη που υπάρχει όσον αφορά τις τιμές στο γάλα, είναι οι προεκλογικές υποσχέσεις του υπουργού Γεωργίας ότι η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία "Δωδώνη" θα δώσει 230 δραχμές στο πρόβειο γάλα, τιμή πολύ χαμηλότερη από αυτή που ζητούν οι κτηνοτρόφοι. Οι απαντήσεις του υπουργού Γεωργίας δείχνουν επίσης, πως δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των κτηνοτρόφων, που στη διάρκεια των μεγάλων περσινών κινητοποιήσεών τους, ζητούσαν: 300 δραχμές για το πρόβειο, 190 δραχμές για το γίδινο,130 για το αγελαδινό και κάλυψη των ζημιών λόγω της πτώσης των τιμών στο γάλα.

Οσον αφορά τα υπόλοιπα αιτήματα που έθεσε η αντιπροσωπεία για τη στήριξη της κτηνοτροφίας και αυτά αφέθηκαν αναπάντητα ουσιαστικά από τον υπουργό Γεωργίας, αφού επικαλέστηκε σχετικά, ένα σχέδιο νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση και στο οποίο περιλαμβάνονται κάποια ημίμετρα για την κτηνοτροφία, που σε καμία περίπτωση δε λύνουν τα οξυμένα προβλήματα των κτηνοτρόφων. Γεγονός πάντως είναι ότι για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων ευθύνονται οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που πιστά υλοποιούν την αντικτηνοτροφική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις δεσμεύσεις που εκπορεύονται από τη νέα ΚΑΠ (ποσοστώσεις και πρόστιμα), τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ και οι επιπτώσεις όλων αυτών αποδείχτηκαν δραματικές για την κτηνοτροφία. Ζητήματατα οποία ο υπουργός Γεωργίας, αλλά και τα αγροτικά και κτηνοτροφικά στελέχη των φιλομααστριχτικών κομμάτων, δε θίγουν καθόλου και το μόνο που κάνουν είναι να επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν τους κτηνοτρόφους, με διάφορα τερτίπια.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Καυγάς για εθνικές επιδοτήσεις

Αλληλοκατηγορίες και υπονοούμενα, για εθνικές επιδοτήσεις που πληρώθηκαν για σιτάρια σοδειάς 1992 και παραδόθηκαν, τότε, στην κοινοτική παρέμβαση, εκτόξευσαν χτες ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας και ο τότε υπουργός Γεωργίας της ΝΔ Σ. Χατζηγάκης.

Ο Στ. Τζουμάκας, μετά 4 χρόνια, θυμήθηκε και ...εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από τους επιχειρηματίες να επιστρέψουν αυτά που είχαν εισπράξει (ως φορείς της κοινοτικής παρέμβασης;) ως εθνική επιδότηση, περίπου ένα δισ. δραχμές. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρει, "οι ενισχύσεις πληρώθηκαν σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και σκοπίμως δεν είχαν δηλωθεί στο ΦΕΟΓΚΑ". Και ένας από τους λόγους που έγινε αυτό, υποστηρίζει ο Στ. Τζουμάκας, είναι "ότι ήταν γνωστή η άρνηση του ΦΕΟΓΚΑ σε ενέργειες που θα ωφελούσαν επιχειρηματικές επιδιώξεις αντίθετες με το Κοινοτικό Πλαίσιο"! Μάλιστα, προσθέτει, πως "γι' αυτό το λόγο και το πρωτόκολλο με τα αρνητικά έγγραφα (σ. σ. απάντηση του Κοινοτικού αρμόδιου διευθυντή Λεγκρά, που ανέφερε ότι η ΕΕ δεν εγκρίνει τις σχετικές ενισχύσεις) σχίστηκε και αφαιρέθηκαν οι επίμαχες σελίδες του"!

Τις "παράτυπες πληρωμές", κατά το υπουργείο, εντόπισαν οι Κοινοτικοί ελεγκτές σε συνεργασία με τις ελληνικές υπηρεσίες, όταν το 1994 ελέγχθηκαν οι δαπάνες του 1992...

Με δήλωσή του ο Σ. Χατζηγάκης, αφού διευκρινίζει ότι τα ποσά που πληρώθηκαν έφθασαν περίπου τα 2 δισ. δραχμές, τονίζει πως η απόφαση για χορήγηση εθνικών ενισχύσεων, τότε, ήταν πολιτική απόφαση. Προσθέτει πως τότε είχε απευθυνθεί για την έγκριση της απόφασης, αλλά οι Κοινοτικοί δεν απάντησαν και το θέμα θεωρήθηκε ότι είχε κλείσει. Αλλά τώρα το θυμήθηκαν μετά 4 χρόνια... Κατά τα άλλα λέει ότι η ενίσχυση δόθηκε στους αγρότες μέσω των επιχειρηματιών και των Ενώσεων που ήταν "φορείς της παρέμβασης" και δεν είναι παρά κάτι παρόμοιο μ' αυτό που ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ με το βαμβάκι...

Ολος ο καυγάς, στην πραγματικότητα, δεν έχει να κάνει παρά με την προσπάθεια να κρυφτεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και να αποπροσανατολίσει τους αγρότες. Πάντως, αν προκύπτει κάτι είναι πως όταν οι κυβερνήσεις - αν και υποτακτικές... - θέλουν, μπορούν να χορηγήσουν εθνικές ενισχύσεις και να στηρίξουν το αγροτικό εισόδημα κλπ.

ΕΑΣ ΣΕΡΡΩΝ
Ρύθμιση χρεών μέσω συρρίκνωσης

Ρύθμιση των χρεών της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σερρών υπόσχεται η διοίκηση της ΑΤΕ, αλλά ...ζητά συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της και μείωση του προσωπικού.

Στη διάρκεια συνάντησης που έγινε χτες στην ΑΤΕ και στην οποία συμμετείχε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου,ο υποδιοικητής της Τράπεζας Θ. Παπαγεωργίου υποσχέθηκε στο προεδρείο της Ενωσης ότι από τα 14 δισ. δραχμές, που είναι τα χρέη προς την ΑΤΕ, θα διαγραφούν τα 7 δισ. και τα υπόλοιπα 7 δισ. θα ρυθμιστούν. Αλυτο όμως παραμένει και το πρόβλημα με τα χρέη για τις ασφαλιστικές εισφορές προς στο ΙΚΑ και για το θέμα αυτό αναμένεται να γίνει συνάντηση με τον διοικητή του Ιδρύματος Γρ. Σολωμό.

Συγκέντρωση στην Αργολίδα

Κάλεσμα για συγκέντρωση όλων των κτηνοτρόφων της Αργολίδας, τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αργους, για να συζητηθούν τα καυτά προβλήματα που υπάρχουν μπροστά στη νέα παραγωγική περίοδο, απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των κτηνοτρόφων του νομού.

Σε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι κτηνοτ

Σε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι κτηνοτρόφοι

Διαδήλωση ελαιοπαραγωγών στις Βρυξέλλες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Τουλάχιστον 4.000 ελαιοπαραγωγοί, από την Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία συγκεντρώθηκαν χτες έξω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Βέλγιο, για να διαμαρτυρηθούν για τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις στις επιδοτήσεις της ΕΕ.

Οι ελαιοπαραγωγοί διαδήλωσαν με το σύνθημα: "Οχι στην αναθεώρηση" του επιτρόπου γεωργίας Φ. Φίσλερ, που προβλέπει να αντικαταστήσει τις βοήθειες ελαιολάδου στην παραγωγή και στην κατανάλωση με μια "κατ' αποκοπή" βοήθεια με βάση τον αριθμό των ελαιόδεντρων και την απόδοσή τους.

Ωστόσο, παρά τη χτεσινή κινητοποίηση, ο επίτροπος της ΕΕ για αγροτικά θέματα, Φρανζ Φίσλερ υποστήριξε ότι δεν έχει πρόθεση να αποσύρει τα σχέδιά του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέβαλε, για μια ακόμα φορά, τη συζήτηση για το ελαιόλαδο, για τις 13 του Νοέμβρη.

ΦΛΩΡΙΝΑ
Σαπίζουν στα αμπέλια τα σταφύλια

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Σοβαρό οικονομικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν 400 οικογένειες που ζουν στον Αγιο Παντελεήμονα της Φλώρινας, μετά την καταστροφή της φετινής παραγωγής των αμπελώνων τους από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις.

Τα αμπέλια αποτελούν μονοκαλλιέργεια και είναι η μοναδική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους της κοινότητας, που στο σύνολό τους είναι αγρότες. Καλλιεργούν 2.500 στρέμματα κρασοστάφυλα με μέση παραγωγή 1.000 κιλά ανά στρέμμα. Παράγουν δηλαδή περίπου 2.500 τόνους σταφύλια. Μέχρι τώρα απορροφήθηκαν 200 τόνοι από την Ενωση Αμυνταίου, ενώ τα υπόλοιπα που χτυπήθηκαν από την αρρώστια του Βοτρύτη σαπίζουν στα αμπέλια. Αλλά ακόμη και αυτά τα λίγα που δεν έχουν σαπίσει, οι παραγωγοί δεν μπορούν να τα μαζέψουν, γιατί δύο μήνες τώρα βρέχει συνέχεια.

Πέρσι πούλησαν την παραγωγή τους με 100 δραχμές το κιλό και πήραν έστω κάποια χρήματα. Φέτος όμως ακόμη και αυτοί που κατάφεραν να τα δώσουν στην Ενωση πήραν μόλις 50 δραχμές στο κιλό. Το μέλλον για τους υπόλοιπους όμως διαγράφεται μαύρο. Γνωρίζουν πως δε θα εισπράξουν ούτε μια δραχμή από την άρρωστη και κατεστραμμένη παραγωγή τους, γιατί πολύ απλά κανείς από τους γνωστούς οινοποιούς Τσάνταλης, Μπουτάρης κλπ. δε θα την αγοράσει ή ακόμη και αν την πάρουν θα τους δώσουν εξευτελιστικές τιμές.

Ετσι οι αμπελοκαλλιεργητές απαιτούν από το κράτος και το Υπουργείο Γεωργίας να παρέμβει και να δώσει λύση. Θεωρούν ότι εφόσον η παραγωγή τους καταστράφηκε λόγω των καιρικών φαινομένων, πρέπει να αποζημιωθούν από το κράτος. Απαιτούν να γίνει άμεσα εκτίμηση των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Γεωργίας και να δοθούν οι ανάλογες αποζημιώσεις.

Εμμονή για διάλυση του ΑΣΟ

Την εμμονή της κυβέρνησης για τη διάλυση του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού και την παραχώρηση της περιουσίας των σταφιδοπαραγωγών σε ενώσεις της περιοχής, δηλώνει ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, με χτεσινή ανακοίνωσή του, στην οποία αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μετεξέλιξη του ΑΣΟ σύμφωνα με τα παραπάνω, που βρίσκουν αντίθετους τους σταφιδοπαραγωγούς και τις οργανώσεις τους, που ζητούν, αντίθετα, να μετατραπεί ο ΑΣΟ σε κλαδική τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση σταφίδας.

Κατά τα άλλα ο Στ. Τζουμάκας αντί να στηρίξει την τιμή της σταφίδας... εγγυάται την εξευτελιστική τιμή που μπορεί να συγκεντρώσει το προϊόν ο ΑΣΟ - κι αυτό με δάνεια που θα χορηγήσει στον Οργανισμό, όπως αναφέρει. Οπως είναι γνωστό, η φετινή τιμή της σταφίδας έχει κατρακυλήσει στις 160 δραχμές το κιλό από 220 που ήταν στο ξεκίνημα της περιόδου και 400 - 450 δραχμές που πουλήθηκε πέρυσι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ