ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΤΡΑΣ
Ενιαία απόκρουση των χτυπημάτων

Κοντά στους εργαζόμενους της ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ, της ΑΛΟΥΚΑΝΚΟ και του "Ισπανικού" βρέθηκε χτες ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος. Σήμερα συγκέντρωση αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους εργάτες της ΜΙΣΚΟ

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας Π. ΖΑΒΟΥΔΑΚΗ).-

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της Πάτρας είναι κοινά: Ασχημες συνθήκες δουλιάς και χτύπημα των εργασιακών σχέσεων. Γι' αυτό κοινή θα είναι και η στάση τους απέναντι στα χτυπήματα που δέχονται από την εργοδοσία. Αυτό ήταν το συμπέρασμα της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, σε εργοστάσια της Πάτρας. Χτες ο Γ. Μαυρίκος επισκέφθηκε το εργοστάσιο κατεργασίας δέρματος "Ισπανικό",την "Αλουκάνκο" και την "Κόκα - Κόλα".

Οι εργαζόμενοι στο "Ισπανικό" ξενάγησαν τον γγ της ΓΣΕΕ στους χώρους όπου δουλεύουν σε συνθήκες αφόρητης δυσοσμίας, υπερβολικής υγρασίας και θερμοκρασίας. Του έδειξαν τα αποδυτήρια όπου στοιβάζονται σε πρωτόγονες συνθήκες, καθώς και τους χώρους των εστιατορίων που είναι δίπλα στους χώρους με τα νωπά δέρματα που μυρίζουν έντονα. Μίλησαν για τα πολλά ατυχήματα που συμβαίνουν, για τα χημικά και τον ελλιπή βιολογικό καθαρισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "το ψωμί που τρώμε είναι σκέτο δηλητήριο".Αναφερόμενοι στις εργασιακές τους σχέσεις κατάγγειλαν τις προσπάθειες που καταβάλλει η ισπανική εργοδοσία να καταστρατηγήσει το 8ωρο, με τις αδικαιολόγητες διαθεσιμότητες που μοιράζει και την απόπειρά της να θεσπίσει "προσωρινά" εργασία εφτά ωρών με μείωση αποδοχών. Στην προσπάθεια αυτή το Σωματείο αντέδρασε αποφασιστικά πραγματοποιώντας στάσεις εργασίας με καθολική συμμετοχή και είναι αποφασισμένο να μην υποχωρήσει.

Στην "Αλουκάνκο",το εργοστάσιο που παρασκευάζει μεταλλικά κουτιά για αναψυκτικά, κυρίαρχο είναι το θέμα των εργασιακών σχέσεων με αιχμή αυτό της εντατικοποίησης της δουλιάς και την καθιέρωση τέταρτης βάρδιας. Οι εργαζόμενοι - που πριν μια πενταετία ήταν 172 και σήμερα είναι 135 - δουλεύουν με έντονους ρυθμούς, ενώ οι ειδικότητες καταργούνται η μια μετά την άλλη. Ταυτόχρονα ανατίθενται εργολαβικά τομείς, όπως η φύλαξη και οι μεταφορές. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν μέσα σε τρομερό θόρυβο και σε θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 45 βαθμούς τους καλοκαιρινούς μήνες. Επικίνδυνος για την υγεία τους είναι ο μόλυβδος που χρησιμοποιείται για τις βαφές των μεταλλικών κουτιών. Αν και τα κέρδη της εταιρίας αυξάνονται και το εργοστάσιο εκσυγχρονίζεται, δε συμβαίνει το ίδιο και με τις συνθήκες εργασίας.

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του γγ της ΓΣΕΕ, ήταν το εργοστάσιο της "Κόκα - Κόλα", όπου ο Γ. Μαυρίκος συναντήθηκε με το Σωματείο και στη συνέχεια συμμετείχε σε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων. Ενώ η εταιρία 3Ε αυξάνει την παραγωγή και τα κέρδη της, οι εργαζόμενοι δουλεύον εντατικά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα όπου είχε απαγορευτεί σε εργαζόμενο να σταματά για κολατσιό, με τη δικαιολογία πως δεν μπορεί να αφήνει τη δουλιά του. Πρόβλημα υπάρχει επίσης και με τις εργολαβίες που δίνονται, με τον υπερβολικό θόρυβο, την κατάργηση ειδικοτήτων (όπως του λιπαντή) και την ανάθεση πρόσθετων εργασιών στους υπολοίπους. Και βέβαια ο δείκτης ατυχημάτων είναι υψηλός.

Και στα τρία εργοστάσια τα σωματεία κάλεσαν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που γίνεται σήμερα στις 7 το απόγευμα έξω από τη "Μίσκο", για την έκφραση συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στις απολύσεις, θεωρώντας πως η επίθεση ενάντια στις εργατικές κατακτήσεις είναι υπόθεση όλων.

Μιλώντας στους εργαζόμενους ο Γ. Μαυρίκος, σημείωσε: "Απέναντι στην ενιαία δράση της εργοδοσίας το εργατικό κίνημα πρέπει να αντιτάξει ενιαία και συντονισμένη στρατηγική. Αυτές τις μέρες συζητιούνται στη Βουλή οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και σε λίγο ο νέος προϋπολογισμός. Δεν πρέπει να υπάρχει αυταπάτη πως θα είναι τέτοιος που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα κάνουμε εμείς. Υπάρχουν δύο δρόμοι. Αυτός της υποταγής κι εκείνος της αντίστασης. Το ταξικό εργατικό κίνημα διαλέγει το δεύτερο". Ο γγ της ΓΣΕΕ σημείωσε πως η δυσφορία των εργαζόμενων για τους εκπροσώπους τους έχει βάση, ωστόσο χρειάζεται πίεση και σ' αυτούς και κυρίως οργάνωση της αντίστασης με κύτταρο τα σωματεία.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Στις κάλπες από αύριο

Σε μαζική συμμετοχή καλεί ο Πανοικοδομικός Ενωτικός Ταξικός Συνδυασμός

Στις κάλπες προσέρχονται από αύριο Παρασκευή οι οικοδόμοι της Αθήνας για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Συνδικάτο τους, νέων διοικήσεων παραρτημάτων, καθώς και αντιπροσώπων στο ΕΚΑ και στην Ομοσπονδία του κλάδου. Οι εκλογές θα ολοκληρωθούν την επόμενη Παρασκευή 18 Οκτώβρη.

Για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία απαιτείται οι οικοδόμοι να έχουν μαζί το βιβλιάριο ασθενείας, την αστυνομική ταυτότητα και την ταυτότητα μέλους του Συνδικάτου. Οι αρχαιρεσίες θα διεξάγονται καθημερινά στα γραφεία των παραρτημάτων από τις 5μ.μ. ως τις 8.30μ.μ. Το Σάββατο από τις 10π.μ. ως τις 8.30μ.μ. και την Κυριακή από τις 9 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι.

Κάλεσμα προς τους οικοδόμους να συμμετέχουν καθολικά στις αρχαιρεσίες απευθύνει ο Πανοικοδομικός Ενωτικός Ταξικός Συνδυασμός,τονίζοντας πως "οι εκλογές είναι και αυτές μια μάχη για τη λύση των προβλημάτων μας".

Η παράταξη, από τη θέση της πλειοψηφίας στην απερχόμενη διοίκηση του Συνδικάτου, στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων, πρωτοστάτησε στην οργάνωση των αγώνων για την αντιμετώπιση των σοβαρών εργασιακών και ασφαλιστικών προβλημάτων του κλάδου. Οι αγώνες αυτοί έφεραν αποτελέσματα, όπως η ένταξη του Επικουρικού Ταμείου στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, που σήμανε και το τέλος της "κλεψιάς της μισής σύνταξης των ασφαλισμένων". Η νομοθετική κατοχύρωση του αντικειμενικού τρόπου προσδιορισμού των ενσήμων. Η σταδιακή μείωση των ενσήμων που απαιτούνται, για να μπορεί ο οικοδόμος να παίρνει τακτικό επίδομα ανεργίας, από 125 σε 100 μέχρι το 1998 κ.ά.

Σήμερα μέτωπα αιχμής για τον κλάδο είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, η προστασία των ανέργων, η πάταξη της "μαύρης εργασίας", η κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και η κατοχύρωση και διεύρυνση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.

Τονίζοντας την ανάγκη να ενισχυθεί το Συνδικάτο και μέσα από τις εκλογές, καλεί τους οικοδόμους να υπερψηφίσουν το συνδυασμό που αποτελεί τη μόνη εγγύηση για τη συνέχιση της αγωνιστικής πορείας του Συνδικάτου και για την αποτελεσματική και πιο αποφασιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Συνάντηση ΑΔΕΔΥ - Φαρμάκη

Νομοθετική ρύθμιση για την άρση της εκκρεμότητας που έχει δημιουργηθεί στο Ταμείο Πρόνοιας των δημόσιων υπαλλήλων, από το αίτημα των συνταξιούχων δικαστών για τη χορήγηση αυξημένου εφάπαξ, ζήτησε χτες η ΑΔΕΔΥ από τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκη,με τον οποίο συναντήθηκε.

Η ΑΔΕΔΥ ανέφερε στον υφυπουργό ότι δεν είναι δυνατόν από μια μερίδα ασφαλισμένων "να τίθεται σε κίνδυνο η οικονομική θέση του ταμείου και να φαλκιδεύεται η προσδοκία του συνόλου των ασφαλισμένων του για την ενιαία αύξηση στη βάση των αρχών της ανταποδοτικότητας".

Επίσης η ΑΔΕΔΥ ζήτησε από την κυβέρνηση να καλύψει τα μέλη της διοίκησης του Ταμείου που εφαρμόζουν την ισχύουσα νομοθεσία και δέχονται γι' αυτό το λόγο προσωπική πίεση με την άσκηση αγωγών σε βάρος τους και απειλές για δικαστικές διώξεις. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση μελετά την ανάληψη νέας νομοθετικής ρύθμισης για την αντιμετώπιση αυτής της εκκρεμότητας.

Αλληλεγγύη στους απλήρωτους ναυτεργάτες

ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις, αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τους ναυτικούς του "Παναγία Παξών"

Την απόφασή τους να αντιδράσουν δυναμικά, αν δε δοθεί λύση στο πρόβλημα των 28 ναυτεργατών, που εδώ κι ένα μήνα πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας στο πλοίο "Παναγία Παξών",διεκδικώντας δεδουλευμένα αρκετών μηνών, εκφράζουν - σε ανακοίνωσή τους - τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ,καλώντας ταυτόχρονα όλους τους ναυτεργάτες να επιβάλουν τη λύση με τον αγώνα τους.

Τα δύο Σωματεία ζητούν και την άμεση παρέμβαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα, ενώ καταγγέλλουν την αδιαφορία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και των αρμοδίων αρχών, τονίζοντας: "Μετά από την πίεση των ναυτεργατών και την παρέμβαση της ΠΝΟ πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, ο οποίος αρνήθηκε την παρέμβασή του για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για ιδιωτική εταιρία! Καταγγέλλουμε τον υπουργό και την κυβέρνηση για την αδιαφορία που επιδεικνύουν, αλλά και γιατί με την πολιτική που άσκησαν μέχρι σήμερα έχουν δώσει τη δυνατότητα στους πλοιοκτήτες να αυθαιρετούν σε βάρος των ναυτεργατών".

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα ότι είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να παρέμβει σε όλα τα πλοία που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, ενώ τονίζεται ότι "η συνέχιση της άρνησης από την πλευρά του υπουργείου για τη μη σύσταση του Ταμείου Αφερεγγυότητας Πλοιοκτητών, σύμφωνα με την πρόταση των Ενώσεών μας, υποδηλώνει την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να δίνουν δυνατότητα αυθαίρετης δράσης στους πλοιοκτήτες".

Συγκέντρωση συμπαράστασης στους εργάτες της ΜΙΣΚΟ γίνεται στην Πάτρα σήμερα το απόγευμα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ