Πέμπτη 10 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΤΡΑΣ
Ενιαία απόκρουση των χτυπημάτων

Κοντά στους εργαζόμενους της ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ, της ΑΛΟΥΚΑΝΚΟ και του "Ισπανικού" βρέθηκε χτες ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος. Σήμερα συγκέντρωση αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους εργάτες της ΜΙΣΚΟ

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας Π. ΖΑΒΟΥΔΑΚΗ).-

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της Πάτρας είναι κοινά: Ασχημες συνθήκες δουλιάς και χτύπημα των εργασιακών σχέσεων. Γι' αυτό κοινή θα είναι και η στάση τους απέναντι στα χτυπήματα που δέχονται από την εργοδοσία. Αυτό ήταν το συμπέρασμα της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, σε εργοστάσια της Πάτρας. Χτες ο Γ. Μαυρίκος επισκέφθηκε το εργοστάσιο κατεργασίας δέρματος "Ισπανικό",την "Αλουκάνκο" και την "Κόκα - Κόλα".

Οι εργαζόμενοι στο "Ισπανικό" ξενάγησαν τον γγ της ΓΣΕΕ στους χώρους όπου δουλεύουν σε συνθήκες αφόρητης δυσοσμίας, υπερβολικής υγρασίας και θερμοκρασίας. Του έδειξαν τα αποδυτήρια όπου στοιβάζονται σε πρωτόγονες συνθήκες, καθώς και τους χώρους των εστιατορίων που είναι δίπλα στους χώρους με τα νωπά δέρματα που μυρίζουν έντονα. Μίλησαν για τα πολλά ατυχήματα που συμβαίνουν, για τα χημικά και τον ελλιπή βιολογικό καθαρισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "το ψωμί που τρώμε είναι σκέτο δηλητήριο".Αναφερόμενοι στις εργασιακές τους σχέσεις κατάγγειλαν τις προσπάθειες που καταβάλλει η ισπανική εργοδοσία να καταστρατηγήσει το 8ωρο, με τις αδικαιολόγητες διαθεσιμότητες που μοιράζει και την απόπειρά της να θεσπίσει "προσωρινά" εργασία εφτά ωρών με μείωση αποδοχών. Στην προσπάθεια αυτή το Σωματείο αντέδρασε αποφασιστικά πραγματοποιώντας στάσεις εργασίας με καθολική συμμετοχή και είναι αποφασισμένο να μην υποχωρήσει.

Στην "Αλουκάνκο",το εργοστάσιο που παρασκευάζει μεταλλικά κουτιά για αναψυκτικά, κυρίαρχο είναι το θέμα των εργασιακών σχέσεων με αιχμή αυτό της εντατικοποίησης της δουλιάς και την καθιέρωση τέταρτης βάρδιας. Οι εργαζόμενοι - που πριν μια πενταετία ήταν 172 και σήμερα είναι 135 - δουλεύουν με έντονους ρυθμούς, ενώ οι ειδικότητες καταργούνται η μια μετά την άλλη. Ταυτόχρονα ανατίθενται εργολαβικά τομείς, όπως η φύλαξη και οι μεταφορές. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν μέσα σε τρομερό θόρυβο και σε θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 45 βαθμούς τους καλοκαιρινούς μήνες. Επικίνδυνος για την υγεία τους είναι ο μόλυβδος που χρησιμοποιείται για τις βαφές των μεταλλικών κουτιών. Αν και τα κέρδη της εταιρίας αυξάνονται και το εργοστάσιο εκσυγχρονίζεται, δε συμβαίνει το ίδιο και με τις συνθήκες εργασίας.

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του γγ της ΓΣΕΕ, ήταν το εργοστάσιο της "Κόκα - Κόλα", όπου ο Γ. Μαυρίκος συναντήθηκε με το Σωματείο και στη συνέχεια συμμετείχε σε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων. Ενώ η εταιρία 3Ε αυξάνει την παραγωγή και τα κέρδη της, οι εργαζόμενοι δουλεύον εντατικά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα όπου είχε απαγορευτεί σε εργαζόμενο να σταματά για κολατσιό, με τη δικαιολογία πως δεν μπορεί να αφήνει τη δουλιά του. Πρόβλημα υπάρχει επίσης και με τις εργολαβίες που δίνονται, με τον υπερβολικό θόρυβο, την κατάργηση ειδικοτήτων (όπως του λιπαντή) και την ανάθεση πρόσθετων εργασιών στους υπολοίπους. Και βέβαια ο δείκτης ατυχημάτων είναι υψηλός.

Και στα τρία εργοστάσια τα σωματεία κάλεσαν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που γίνεται σήμερα στις 7 το απόγευμα έξω από τη "Μίσκο", για την έκφραση συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στις απολύσεις, θεωρώντας πως η επίθεση ενάντια στις εργατικές κατακτήσεις είναι υπόθεση όλων.

Μιλώντας στους εργαζόμενους ο Γ. Μαυρίκος, σημείωσε: "Απέναντι στην ενιαία δράση της εργοδοσίας το εργατικό κίνημα πρέπει να αντιτάξει ενιαία και συντονισμένη στρατηγική. Αυτές τις μέρες συζητιούνται στη Βουλή οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και σε λίγο ο νέος προϋπολογισμός. Δεν πρέπει να υπάρχει αυταπάτη πως θα είναι τέτοιος που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα κάνουμε εμείς. Υπάρχουν δύο δρόμοι. Αυτός της υποταγής κι εκείνος της αντίστασης. Το ταξικό εργατικό κίνημα διαλέγει το δεύτερο". Ο γγ της ΓΣΕΕ σημείωσε πως η δυσφορία των εργαζόμενων για τους εκπροσώπους τους έχει βάση, ωστόσο χρειάζεται πίεση και σ' αυτούς και κυρίως οργάνωση της αντίστασης με κύτταρο τα σωματεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργούν για να 'χουν δουλειά (2012-03-01 00:00:00.0)
Εκτός λειτουργίας η μονάδα της «Κόκα - Κόλα» (2010-09-17 00:00:00.0)
Στην Πάτρα ο Γ. Μαυρίκος (1997-10-02 00:00:00.0)
Παμπατραϊκή πανεργατική συγκέντρωση (1997-06-10 00:00:00.0)
Σύσκεψη σωματείων στην Πάτρα (1997-05-29 00:00:00.0)
Αναγκαίος ο συντονισμός (1996-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ