Σάββατο 5 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αναγκαίος ο συντονισμός

Η κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα στην πόλη της Πάτρας δημιουργεί έντονη ανησυχία στους εργαζόμενους. Κοντά στα δεκάδες κλειστά εργοστάσια - με κορυφαία τα "Πειραϊκή - Πατραϊκή" και "Λαδόπουλο" - και τους χιλιάδες απολυμένους και ανέργους (υπολογίζονται πάνω από 30%!), σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται εκατοντάδες εργαζόμενοι στην "Αχάια Κλάους" και τη ΜΙΣΚΟ. Οι βιομήχανοι εξαπολύουν μια γενικευμένη επίθεση ενάντια σ' ό,τι μέχρι τώρα έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι.

Με διαθεσιμότητες απαντά η ισπανική εργοδοσία, στο δερματάδικο, στην άρνηση των εργαζομένων να δεχτούν 7ωρο με περικοπές των αποδοχών. Ο "Δούρος" έκανε καθεστώς πια το 7ωρο.Στην επίθεση και η γνωστή "Κόκα Κόλα" για την κατάργηση των ειδικοτήτων. Από κοντά και η "Αλουκάνκο" με την 4η βάρδια...

***

Γίνεται πλέον φανερό ότι οι βιομήχανοι ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις και απολύουν, στο όνομα του "εκσυγχρονισμού", με στόχο τη μείωση του μισθολογικού εργατικού κόστους, την αποδυνάμωση και διάλυση του εργατικού κινήματος. Η παραγωγική βάση της πόλης και της περιοχής καταστρέφεται, στη βάση των γενικότερων κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τη βίαιη - με χιλιάδες θύματα ανέργους - μετατροπή της σε κόμβο μεταφορών, φτηνού τουρισμού υπηρεσιών, εμπορίου και παρασιτισμού. Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν εκρηκτική κατάσταση στους εργαζόμενους. Εκφρασή της είναι οι κινητοποιήσεις στη ΜΙΣΚΟ και την "Αχάια Κλάους", οι αντιδράσεις των εργαζομένων στο Δέρμα και στην "Αλουκάνκο". Μπροστά σ' αυτές τις δραματικές εξελίξεις οι ΕΣΑΚίτες πρέπει να πρωτοστατήσουν για να διαμορφωθεί μέσα στους εργαζόμενους κλίμα αλληλεγγύης και αγωνιστικής συσπείρωσης.

***

Πρέπει με όλους τους τρόπους να αναδείξουμε την ανάγκη συντονισμού της πάλης, πρώτα και κύρια των εργοστασιακών εργατών, που δέχονται συντονισμένα από τον ΣΕΒ και την κυβέρνηση καταιγιστική επίθεση σ' όλες τις κατακτήσεις. Αυτό πρέπει να αναδειχτεί στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου και στα ΔΣ όλων των σωματείων. Μα πάνω απ' όλα πρέπει να κινητοποιήσουμε στους ίδιους τους εργαζόμενους. Τώρα πρέπει σ' όλους τους χώρους δουλιάς να κυριαρχήσει ένα αίτημα. Στην επίθεση απαντάμε με συντονισμένο αγώνα, με 24ωρη απεργία σ' όλα τα εργοστάσια. Με κλιμάκωση της πάλης σε νέα πανεργατική πανπατραϊκή απεργία στα μέσα του Οκτώβρη. Η αντίσταση της εργατικής τάξης και ο συντονισμένος αγώνας, με κλιμακούμενες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, αποτελούν τον αναγκαίο όρο για την απόκρουση της νέας αντεργατικής λαίλαπας.

Ανδρέας ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

Μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ