Σάββατο 5 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οκτώ χιλιάδες θάνατοι το χρόνο!

Οκτώ χιλιάδες νεκροί και δέκα εκατομμύρια τραυματίες το χρόνο στην Ευρώπη από εργατικά ατυχήματα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (ΑΠΕ).-

Οκτώ χιλιάδες θάνατοι και δέκα εκατομμύρια τραυματισμοί γίνονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, εξαιτίας εργατικών ατυχημάτων.Η τραγική αυτή διαπίστωση έγινε από τον Κοινοτικό επίτροπο Π. Φλιν,ο οποίος έκανε λόγο για την ανάγκη μιας Ευρώπης "ασφαλή χώρο εργασίας".

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα για τις συνθήκες εργασίας στην Ευρώπη, που έγινε το 1996 από το Ευρωπαϊκό Ιδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης, τα παραδοσιακά προβλήματα υγείας και ασφάλειας δεν έχουν βρει ικανοποιητικές λύσεις, ενώ έχουν κάνει την εμφάνισή τους και νέα, κυρίως ψυχοκοινωνικής φύσης, προβλήματα,που έχουν να κάνουν με τις αλλαγές στη δομή της βιομηχανίας και στο "προφίλ" των εργαζομένων, όπως υποστηρίζει η έρευνα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να διαπιστώνει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε νομοθετικό επίπεδο δεν είχαν αποτέλεσμα, ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι πρέπει να δοθεί βάρος στους χώρους των μικρών επιχειρήσεων όπου σημειώνονται τα περισσότερα ατυχήματα.

Πάντως στη χώρα μας το νομοθετικό έργο δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά τα προβλήματα στην υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, ενώ ακόμα μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε γιατρούς εργασίας και ανύπαρκτη η υποδομή πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας επαγγελματικών ασθενειών, καθώς και ο έλεγχος των παραβάσεων και η επιβολή αποφασιστικών ποινών στους παραβάτες.

Από την επόμενη Δευτέρα θα γιορταστεί στην Ευρώπη, για πρώτη φορά, η βδομάδα ..."Ασφαλούς και Υγιεινής Εργασίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ