ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ... ΣΥΣΚΟΤΙΣΗ

Ενας από τους στόχους που φαίνεται πως υπηρετεί η καθοδηγούμενη από την κυβέρνηση συζήτηση για τις φορολογικές απαλλαγές και η γενική φιλολογία περί της ανάγκης κατάργησής τους, είναι ο απροσχημάτιστος αποπροσανατολισμός των πλατιών λαϊκών μαζών και η συσκότιση της πραγματικής ουσίας του θέματος. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί που καθορίζουν τα όρια και τον τρόπο της συζήτησης, με την επικουρία των Μέσων Ενημέρωσης, έστησαν ένα ολόκληρο μηχανισμό πλύσης εγκεφάλου, ώστε ο πολύς ο κόσμος σήμερα ρίχνει το ανάθεμα στις όποιες φορολογικές απαλλαγές. Και γίνεται αυτό χωρίς η συντριπτική πλειοψηφία να γνωρίζει τι είναι οι φορολογικές απαλλαγές, γιατί και κάτω από ποιες συνθήκες καθιερώθηκαν, τι... ανάγκες - άλλων μορφών μείωσης των λαϊκών εισοδημάτων - ικανοποιούσε η θέσπισή τους, ποια θα είναι η επιβάρυνση για πλατιά λαϊκά στρώματα της ενδεχόμενης κατάργησης φοροαπαλλαγών "κοινωνικού χαρακτήρα". Στην πραγματικότητα η υπόθεση της επικείμενης κατάργησης των φοροαπαλλαγών, είναι μια ολόκληρη επιχείρηση, που συνειδητά, προγραμματισμένα και συστηματικά, έθεσε σε εφαρμογή το πολιτικό και τεχνοκρατικό επιτελείο της κυβέρνησης, στα πλαίσια του νέου γύρου της αναδιανομής των εισοδημάτων. Κι αν άλλοι τομείς της κυβερνητικής πολιτικής είναι εκείνοι που θίγουν βάναυσα τα εκατομμύρια των εργαζομένων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και ουσιαστικά πένονται, οι επεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα πλήττουν και όλες εκείνες τις κατηγορίες των εργαζομένων που σε λίγα χρόνια θα αποτελούν τους νεόπτωχους της χώρας.

***

Η διερεύνηση της σκοπιμότητας ή όχι φορολογικών απαλλαγών, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, πολύ περισσότερο που εκατοντάδες δισεκατομμύρια παραδίδονται κάθε χρονιά με αυτή τη μορφή των "κινήτρων" στους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου. Σε κάθε περίπτωση όμως, η απάντηση δεν μπορεί να είναι - είτε θετική, είτε αρνητική - γενικευμένη και ισοπεδωτική. Είναι διαφορετικό, για παράδειγμα, το περιεχόμενο και η ουσία του συνυπολογισμού στη φορολογία των φυσικών προσώπων, η σημαντική δαπάνη που έχει κάποια οικογένεια για να πληρώνει νοίκι, σε σύγκριση με την ύπαρξη δεύτερου και τρίτου αυτοκινήτου και τη διατήρηση σκάφους αναψυχής. Είναι τεράστιο το χάσμα μιας οικογένειας που από το υστέρημά της δαπανά τα - εν πολλοίς υποχρεωτικά - ποσά που χρειάζονται για το φροντιστήριο των παιδιών, από μια άλλη, που από το περίσσευμά της - και με το εύλογο όφελος - κάνει μια δωρεά παραδείγματος χάριν, παρόμοιας αξίας.

***

Το πόρισμα βέβαια για τις φοροαπαλλαγές που αποκάλυψε την προηγούμενη βδομάδα ο "Ρ", είναι αποκαλυπτικό για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Είναι αυστηρά προσηλωμένο σε συγκεκριμένες ταξικές κατευθύνσεις και ιδιαίτερα αποκρουστικό τόσο για τη μεθόδευση που ακολουθήθηκε, όσο - κύρια - για τον κυνικό τρόπο με τον οποίο επιχειρείται να επιβληθεί η "νέα τάξη" στο φορολογικό σύστημα. Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστούν επιλογές σύμφωνα με τις οποίες οι οικονομικοί εγκέφαλοι της κυβέρνησης:

  • Κάνουν "σκόντο" στις οικογενειακές δαπάνες για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, και αφήνουν στο απυρόβλητο τα ανυπολόγιστα κέρδη που έχουν οι τράπεζες από τις καταθέσεις τους σε άλλες τράπεζες.
  • Καταργούν τα οικογενειακά έξοδα για φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και άλλες κατηγορίες σχολικών σπουδών, αλλά δεν αγγίζουν τις φοροαπαλλαγές των επιχειρηματιών για τη διαφήμιση.
  • "Βάζουν χέρι" στην αναγνώριση των τόκων που πληρώνει μια οικογένεια για στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας, αλλά κάνουν πως δε βλέπουν τα δισεκατομμύρια που αποσπά μια χούφτα αεριτζήδων στις συναλλαγές τους στο Χρηματιστήριο.
  • Αποφαίνονται - τώρα που ήδη έχουν στείλει εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στις ασφαλιστικές εταιρίες - πως η σχετική δαπάνη δεν πρέπει πλέον να φοροαπαλλάσσεται, αλλά διατηρούν τη δαπάνη για την αγορά εντόκων γραμματίων και ομολόγων ανεξέλεγκτη και τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια σχετικά εισοδήματα, αφορολόγητα.
  • Αποφασίζουν να καταργήσουν τις απαλλαγές για κάποια χιλιάρικα που παίρνουν ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων για επικίνδυνες εργασίες και προτείνουν να φορολογείται στο εξής ακόμα και το επίδομα τοκετού των ασφαλισμένων στο ΤΑΠΟΤΕ, επιμένουν όμως στη διατήρηση της φοροαπαλλαγής μέχρι 3 δισεκατομμύρια δραχμές και μάλιστα χωρίς δικαιολογητικά, για κάποιους μεγαλοεπιχειρηματίες.

***

Ολα τα παραπάνω αποτελούν εντελώς ενδεικτικές περιπτώσεις, αλλά δείχνουν τη φιλοσοφία, την κατεύθυνση και το ταξικό περιεχόμενο των κυβερνητικών επιλογών, όπως αυτές εμφανίζονται σήμερα στην "εκσυγχρονιστική" τους μορφή. Η ουσία τους βρίσκεται στη δογματική εμμονή αυτών που επιλέγει η άρχουσα τάξη να κυβερνούν τον τόπο, να μετατρέψουν και τις "φοροαπαλλαγές", σε μέσο νέας οικονομικής επίθεσης και ξεζουμίσματος των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων, σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί παραπέρα η ευμάρεια και ασυλία των οικονομικά κρατούντων.

***

Οι σχετικές ρυθμίσεις και αποφάσεις προωθούνται με βάση την "επιχειρηματολογία" περί ανάγκης εξεύρεσης πόρων για να κλείσουν οι "τρύπες" του προϋπολογισμού. Μια επιχειρηματολογία που δεν αντέχει σε καμιά σοβαρή κριτική, αφού ξεφεύγει από κάθε όριο ψεύδους. Απόδειξη γι' αυτό, τα ποσά που ελπίζουν οι διαχειριστές του συστήματος να συγκεντρώσουν από τις συγκεκριμένες φορολογικές απαλλαγές που σχεδιάζουν να καταργήσουν και τα οποία φτάνουν δε φτάνουν τα 200 δισεκατομμύρια δραχμές. Αποστομωτική απάντηση σε όλους αυτούς που επινοούν ή προβάλλουν τέτοιου είδους επιχειρήματα, αποτελεί το γεγονός πως χωρίς πονοκεφάλους και σπαζοκεφαλιές το δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει αυτόματα τουλάχιστον 450 - 500 δισεκατομμύρια, μόνο αν αποφασιζόταν η φορολόγηση των τόκων από τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου και τα ομόλογα.

Και ο νοών - για τις προθέσεις και τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης - νοείτω...

Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Αν άλλοι τομείς της κυβερνητικής πολιτικής θίγουν βάναυσα τα εκατομμύρια των μισθοσυντήρητων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και ουσιαστικά πένονται, η ιστορία με τις φοροαπαλλαγές πλήττει και όλες εκείνες τις κατηγορίες των εργαζομένων που σε λίγα χρόνια θα αποτελούν τους νεόπτωχους της χώρας

ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΖΑΧΑΡΟΓΙΑΝΝΗ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κάλυψη των χρεών απ' τον προϋπολογισμό

- Τι είναι το περίφημο χρέος των νοσοκομείων;

- Είναι χρήματα που χρωστούν τα Νοσοκομεία στους προμηθευτές τους για φάρμακα και νοσοκομειακό υλικό και ξεπερνούν τα 160 δισ. δραχμές.

Το χρέος αυτό δημιουργείται και συνεχώς αυξάνει γιατί οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων τα τελευταία χρόνια είναι ελλειμματικοί και μικρότεροι των πραγματικών τους αναγκών. Εξάλλου, το ήδη συσσωρευμένο χρέος δημιουργεί συνθήκες αναξιοπιστίας των νοσοκομείων με αποτέλεσμα να αγοράζουν συνεχώς πιο ακριβά από τους προμηθευτές τους (γιατί αυτοί δε γνωρίζουν πότε και αν θα πληρωθούν) και πρόκειται για φάρμακα και αναλώσιμο υλικό.

Αν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν να στηρίξει το ΕΣΥ και τα δημόσια Νοσοκομεία, θα έπρεπε να καλύψει το χρέος από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ομως, προβάλλοντας τον ισχυρισμό της σφιχτής δημοσιοοικονομικής πολιτικής που επιβάλλει το πρόγραμμα σύγκλισης, οδηγεί τα Νοσοκομεία να πάρουν από μόνα τους δάνεια από τράπεζες για να πληρώσουν το χρέος τους. Ομως, έτσι ένα άτοκο χρέος των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, μετατρέπεται σε έντοκο χρέος και μάλιστα στις τράπεζες.

- Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις μιας τέτοιας επιλογής;

- Τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα κληθούν να πληρώσουν νοσήλια κοντά στο ύψος των πραγματικών αναγκών για να μπορέσουν τα Νοσοκομεία να πληρώσουν τις τράπεζες. Ετσι, αναμένεται αναπροσαρμογή του νοσηλίου που πληρώνουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία στα Νοσοκομεία στο πολλαπλάσιο του σημερινού. Ομως, έτσι, τα ήδη βεβαρημένα Ασφαλιστικά Ταμεία, με τα νέα μέτρα θα οδηγηθούν σε κατάρρευση και η νέα εικόνα που προβάλλει είναι κατάρρευση όλων των κλάδων υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων και μάλιστα με δημόσια Νοσοκομεία χρεωμένα σε τράπεζες.

- Η κυβέρνηση διακηρύσσει το "ιδιαίτερο ενδιαφέρον" για το ΕΣΥ;

- Μπροστά σ' αυτή τη λαίλαπα το σενάριο που προβάλλει είναι ένας νέος ασφαλιστικός νόμος με πρόσθετα ασφάλιστρα για τους εργαζόμενους και ελαχιστοποίηση των παρεχομένων ασφαλιστικών καλύψεων. Τώρα, εάν αυτή η στάση της κυβέρνησης συνεπάγεται ενδιαφέρον για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το κράτος πρόνοιας, είναι στην κρίση του καθενός.

- Τι προέχει αυτή τη στιγμή για τα συνδικάτα;

-Η υπεράσπιση του ΕΣΥ και του κοινωνικοασφαλιστικού μας συστήματος, δεν μπορεί να μείνει μόνο στις πλάτες των νοσοκομειακών γιατρών και των υγειονομικών. Πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι μαζικές συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ κλπ.), αλλά και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Χρειάζεται μαζική κινητοποίηση και ανάληψη πρωτοβουλιών από όλους τους εμπλεκόμενους. Δεν πρέπει να περάσει η κυβέρνηση τα αντιλαϊκά και αντιασφαλιστικά της σχέδια. Ιδιαίτερα τώρα που γίνεται και η μάχη του προϋπολογισμού, πρέπει συντονισμένα να γίνουν προσπάθειες και ενέργειες ώστε να μην περάσει προϋπολογισμός για την υγεία που δε θα προβλέπει την κάλυψη των χρεών των νοσοκομείων.

Αυτός ο προϋπολογισμός για την υγεία, πρέπει να περιέχει γενναίες αυξήσεις γιατί πρέπει να αντιμετωπίσει τη δραματική έλλειψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, τη λειτουργία νέων Νοσοκομείων, όπως της Ελευσίνας, και την αναβάθμιση των απαράδεκτων μισθολογίων των υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών και του υπόλοιπου προσωπικού.

Γ. Μ.

ΡΩΣΙΑ: Οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας κάλεσαν τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Αλεξάντρ Λέμπεντ, να "ξεκαθαρίσει" τη θέση του σχετικά με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, μετά το ταξίδι του στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες (σελίδα 12).

ΑΛΛΗΛΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ και υπονοούμενα για εθνικές επιδοτήσεις που πληρώθηκαν για σιτάρια σοδειάς 1992 και παραδόθηκαν, τότε, στην κοινοτική παρέμβαση, εκτόξευσαν χτες ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας και ο τότε υπουργός Γεωργίας της ΝΔ, Σ. Χατζηγάκης (σελίδα 13).

ΨΗΦΙΖΟΥΝ από αύριο οι οικοδόμοι της Αθήνας για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Συνδικάτο τους και στα παραρτήματά του. Σε μαζική συμμετοχή καλεί ο "Πανοικοδομικός Ενωτικός Ταξικός Συνδυασμός" (σελίδα 14).

ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ πρώτα χρόνια θεωρούνται η πιο επικίνδυνη ηλικία των παιδιών για τις δηλητηριάσεις. Οι γιατροί στο Κέντρο Δηλητηριάσεων του Νοσοκομείου Παίδων "Αγλαϊα Κυριάκου", συνιστούν αυξημένη προσοχή στους μεγάλους, καθώς "για κάθε δηλητηρίαση στην ηλικία αυτή ευθύνεται κάποιος ενήλικος" (σελίδα 20).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ