ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με άδεια χέρια και η ΚΕΔΚΕ

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα έληξε η χτεσινή συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλ. Παπαδόπουλου,με το προεδρείο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας. Ο υπουργός δε δεσμεύτηκε για κανένα από τα αιτήματα που του έθεσαν οι εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης. Και εκείνοι, όμως, φρόντισαν για πολλοστή φορά να παρακάμψουν ζητήματα ουσίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποδεικνύοντας τη βούλησή τους να περιοριστούν σε διαχειριστικό ρόλο, εφαρμόζοντας πιστά τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των εδώ υποστηρικτών της, για άγριο χαράτσωμα των δημοτών.

Συγκεκριμένα, παρά το ότι η συνάντηση παρουσιάστηκε ως εθιμοτυπική, το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ έθεσε ορισμένα ζητήματα, όπως αυτό των συνενώσεων δήμων και κοινοτήτων, με περισσότερους από 5.000 κατοίκους. Το προεδρείο ζήτησε, ακόμα, να ξεκαθαρίσουν οι ρόλοι και οι σχέσεις πρωτοβάθμιας και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και να "ρυθμιστούν τα οικονομικά προβλήματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης". Ο υπουργός δε δεσμεύτηκε για τίποτε από τα παραπάνω και όπως είπε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Δ. Αβραμόπουλος,ο διάλογος θα συνεχιστεί, ώστε πριν από το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ (8 του Νοέμβρη) να συναποφασίσουν για όλες τις "εκκρεμότητες".

Το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ, βέβαια, παρέκαμψε ουσιαστικά θέματα για τη λειτουργία της ΤΑ. "Ξέχασε" για άλλη μια φορά τα 720 δισεκατομμύρια δραχμές που αυθαίρετα έχουν παρακρατήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στην τελευταία εξαετία από τους θεσμοθετημένους υπέρ της ΤΑ πόρους. "Ξέχασε", επίσης να θίξει την πενιχρή χρηματοδότηση των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, χρηματοδότηση που κινείται γύρω στο 2% του συνόλου των δαπανών. "Ξέχασαν", ακόμα, να αναφέρουν ότι με την οικονομική ασφυξία που επιβάλλει η κυβέρνηση στην ΤΑ, την ωθεί μεθοδευμένα και συστηματικά στο παραπέρα χαράτσωμα των δημοτών.

Διά μέσου των δήμων οι νέοι φόροι

Στην αξιοποίηση της φορομπηχτικής δυνατότητας, που δίνει το υπάρχον νομικό πλαίσιο, προσπαθεί να στρέψει τους δήμους η κυβέρνηση. Με τεχνητές διαρροές στα φίλα προσκείμενα σ' αυτήν έντυπα και την καλλιέργεια μιας φιλολογίας για την περαιτέρω "αξιοποίηση" από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), προετοιμάζει τη νέα επίθεση στην τσέπη του δημότη. Επίθεση, σύμφωνα με τα σχέδιά της, για τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Για το κίνημα της Αυτοδιοίκησης, όμως, στον αντίποδα των κυβερνητικών επιδιώξεων, προβάλλει ξανά το αίτημα για αντικατάσταση του αντιλαϊκού ΤΑΠ από τον δικαιότερο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), τον οποίο είχε καταργήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη της θητεία.

Υπενθυμίζεται ότι ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος,ως υπουργός Οικονομικών τότε, μιλώντας πέρυσι στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων, στη Ρόδο, κάλεσε τους αιρετούς δημάρχους και κοινοτάρχες να αυξήσουν παραπέρα την πρόσθετη φορολογία και προϊδέασε για νέες περικοπές εσόδων της Αυτοδιοίκησης που προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιπλέον, είχε αναφερθεί, τότε, στην αντικατάσταση του ΤΑΠ από ένα Φόρο Κατοχής Ακίνητης Περιουσίας. Η αντικατάσταση αυτή επανέρχεται, τούτες τις μέρες, στο προσκήνιο, χωρίς όμως να γίνεται γνωστός ο τρόπος φορολόγησης που θα αντικαταστήσει το ΤΑΠ.

Για τη διαφορά μεταξύ ΤΑΠ και ΦΑΠ υπενθυμίζεται, ότι ο δεύτερος προέβλεπε φορολογικούς συντελεστές ανάλογους με τη συνολική περιουσία του κάθε ιδιοκτήτη ακινήτων, ενώ ο ΤΑΠ ευνοεί τη μεγάλη ιδιοκτησία, καθώς η φορολόγηση γίνεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά και δε λαμβάνεται υπόψη το σύνολο της περιουσίας. Ετσι οι μεγαλοϊδιοκτήτες καταβάλλουν τώρα πολύ λιγότερα από ό,τι πριν και τα "σπασμένα" πληρώνουν οι μικροϊδιοκτήτες, οι οποίοι πριν απαλλάσσονταν. Για παράδειγμα, μια μέση ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 200 εκατομμυρίων δραχμών, πληρώνει με το ΤΑΠ μόλις 70 χιλιάδες δραχμές, ενώ με το ΦΑΠ θα έπρεπε να πληρώνει 2,750 εκατομμύρια δραχμές.

"Προετοιμάζουν για λιτότητα"

Ο δήμαρχος Ταύρου, Παναγιώτης Βακαλόπουλος,σχολιάζοντας στο "Ρ" τη φημολογία των τελευταίων ημερών, τονίζει ότι όλα αυτά γίνονται από τους κυβερνώντες για να προετοιμάσουν το λαό, και ειδικά τους εργαζόμενους, για να "ελέγξουν" τις αντιδράσεις τους. Και αυτό, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα, μέσα από τον προϋπολογισμό του '97, να περάσουν όσο μπορούν καλύτερα γι' αυτούς τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας. Πολιτικής που, όπως σημειώνει ο δήμαρχος, σίγουρα στοχεύει στην αφαίμαξη των εισοδημάτων των εργαζομένων, τη μείωση των κοινωνικών παροχών, τη λήστευση - όπως αναφέρει χαρακτηριστικά - των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και των ταμείων των εργαζομένων.

"Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια, συνεχίζει ο Π. Βακαλόπουλος, κινούνται και οι απόψεις που ακούγονται για φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Σαν δημοτική αρχή, αν στο στόχαστρο βρίσκεται η φορολόγηση, γενικά, της ακίνητης περιουσίας και ιδιαίτερα των μικρών ιδιοκτησιών, είμαστε ριζικά αντίθετοι. Στην περίπτωση φορολόγησης της μεγάλης ιδιοκτησίας, με λίγα λόγια της επαναφοράς του ΦΑΠ και της κατάργησης του ΤΑΠ, αυτή είναι η θέση μας και όχι μόνο σαν δημοτική αρχή, αλλά και συνολικά σαν Τοπική Αυτοδιοίκηση".

ΑΝΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
Εχουμε ανάγκη από πάρκα

Την αναστολή των οικοδομικών εργασιών και την απαλλοτρίωση του οικοπέδου "Λαμπροπούλου", στους Ανω Αμπελόκηπους, ώστε να αξιοποιηθεί ο χώρος και να γίνει πράσινο, απαίτησαν για μια ακόμη φορά χτες το βράδυ κάτοικοι της περιοχής. Προβάλλοντας το αίτημά τους έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Βέμπο, δίπλα από το οικόπεδο. Τη συγκέντρωση οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων.

Οι κάτοικοι της περιοχής παλεύουν εδώ και χρόνια να αξιοποιηθεί το οικόπεδο "Λαμπροπούλου" που βρίσκεται επί της οδού Λ. Ριανκούρ, σαν χώρος λειτουργικού πρασίνου και να ενωθεί με την πλατεία Βέμπο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Ομως εδώ και μερικούς μήνες, ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου ξεκίνησε τις εργασίες ανέγερσης κτιρίου, με την ανοχή, όπως καταγγέλθηκε χτες από τους συγκεντρωμένους, του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Δήμου Αθηναίων.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο γραμματέας του συλλόγου Μιχάλης Ζωίδης, μεταξύ άλλων τόνισε: "Ολοι μαζί ενωμένοι, μπορούμε να αποτρέψουμε την τσιμεντοποίηση του οικοπέδου. Η περιοχή μας τα τελευταία χρόνια έχει δραματικά υποβαθμιστεί, λόγω της επέκτασης του διοικητικού και εμπορικού κέντρου. Ομως εμείς έχουμε ανάγκη από πάρκα, από πράσινο, από χώρους αναψυχής. Δεν είναι δυνατόν όλα σ' αυτή την κοινωνία να ιεραρχούνται με βάση το κέρδος. Ας κοιτάξουμε και λίγο το μέλλον. Πού θα ζήσουν τα παιδιά μας;".

Από την "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" μίλησε ο Μιχάλης Ρεντούμης,ο οποίος σημείωσε: "Ολα αυτά τα χρόνια εμείς αγωνιζόμαστε μαζί σας, ώστε να γίνουν πράσινο όλοι οι ελεύθεροι χώροι που έχουν απομείνει. Ετσι και τώρα, εμείς συμπαραστεκόμαστε στους αγώνες σας για να μην τσιμεντοποιηθεί το οικόπεδο".

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο αντιδήμαρχος Αθήνας κ. Σκαλέος, ο οποίος, όμως, πρότεινε στους κατοίκους να δεχθούν να γίνει στο οικόπεδο υπόγειο γκαράζ και να συζητήσουν με τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου για το τι θα γίνει από κει και πάνω. Για να απαλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις μίας τέτοιας θέσης, δήλωσε ότι ο δήμος δε θα εκδώσει άδεια οικοδόμησης για το άλλο ελεύθερο οικόπεδο της περιοχής που ανήκει στη ΔΕΗ, καθώς και ότι θα διεκδικήσει τα 10 στρέμματα του οικοπέδου ΚΑΠΑΨ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ομηροι του Λογοθέτη

Ομηροι των επιλογών του δημάρχου Πειραιά Στ. Λογοθέτη, βρίσκονται οι εργαζόμενοι του δήμου και όλα δείχνουν πως θα παραμείνουν για πολύ σ' αυτή την κατάσταση όσο οι ίδιοι δεν αντιδρούν δυναμικά στις συνεχείς παράνομες και ρουσφετολογικές προσλήψεις, αφανών τελικά υπαλλήλων και στις τοποθετήσεις άλλων σε... έξυπνες και βολικές θέσεις του δήμου, μεθόδευση που ακολουθείται κατά σύστημα για να διασπάται κάθε φορά το μέτωπο των εργαζομένων και να καλλιεργείται μεταξύ τους μια πλαστή αντιπαλότητα.

Τα θέματα αυτά τέθηκαν για μια ακόμη φορά στη χτεσινή έκτακτη γενική συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Πειραιά, κατά τη διάρκεια τετράωρης στάσης εργασίας, που είχε κηρύξει το ΔΣ του Συλλόγου, με αφορμή τη για πολλοστή φορά αθέτηση των υποσχέσεων του δημάρχου Στ. Λογοθέτη για καταβολή επιδομάτων που δικαιούνται αλλά παρακρατούνται κάποια από αυτά εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια.

Αντιμετώπιση στη ρίζα της πολιτικής που έχει οδηγήσει το δήμο στην κατάσταση των τελευταίων χρόνων και πάλη για την ανατροπή της, ζήτησε στην παρέμβασή του στη συνέλευση ο γραμματέας του Συλλόγου Γ. Λαμπράκης,ενώ με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος σημειώνει ότι είναι αναμενόμενη η ασυνέπεια του Στ. Λογοθέτη στις υποχρεώσεις του δήμου απέναντί τους καθώς "είναι δέσμιος των ιδιωτικών συμφερόντων,αυτών των συμφερόντων που απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του δήμου, τη στιγμή μάλιστα που οι... κύριοι αυτοί πληρώνονται με "εντέλεσθαι" του δημάρχου, χωρίς την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, τόσο προς την ταμιακή Υπηρεσία όσο και στις οικονομικές υπηρεσίες".

Οι εργαζόμενοι του Δήμου Πειραιά σημειώνουν ότι μετά από επανειλημμένες δεσμεύσεις και άλλες τόσες προθεσμίες δεν έχουν καταβληθεί στους εργαζόμενους με σύμβαση αορίστου χρόνου τα αναδρομικά του εκλογικού επιδόματος των 15.000 δραχμών αλλά και οι πάσης φύσεως υπερωρίες που δεν έχουν καταβληθεί από τις αρχές του χρόνου (! ) στους εργαζόμενους στην καθαριότητα, στο σταθμό αυτοκινήτων, στο ηλεκτρολογικό τμήμα και στους διοικητικούς υπαλλήλους. Παράλληλα δεν έχουν ρυθμιστεί παρά τις συνεχείς υποσχέσεις για τακτοποίησή τους οι οφειλές των ετών '95 και '96 για τις παροχές σε είδος που δικαιούνται οι εργαζόμενοι - γάλα και ρουχισμό.

Να υπενθυμίσουμε επιπλέον ότι ο δήμος, με ευθύνη και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, συνεχίζει να μην αποδίδει τις οφειλές των εργαζομένων προς τον Συνεταιρισμό αν και παρακρατά κανονικά τα ποσά από τους εργαζόμενους. Αποτέλεσμα, οι σχετικές οφειλές του δήμου να έχουν ανέλθει πλέον στα 20 εκατομμύρια δραχμές.

Από τη χθεσινοβραδυνή συγκέντρωση στους Αμπελόκηπους

Από τη χτεσινοβραδινή συγκέντρωση στους Αμπελόκηπους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ