ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Νοέμβρη 1996
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΗΛΕΙΑ - ΖΑΚΥΝΘΟΣ - ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
Ξεκινούν αύριο αγροτικά συλλαλητήρια

Μήνυμα αντίστασης στα νέα αντιαγροτικά μέτρα, που σχεδιάζονται στις Βρυξέλλες και υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση με τη συναίνεση της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, θα δώσουν οι αγρότες της Ηλείας της Ζακύνθου και της Αιγιάλειας,οι οποίοι αύριο πραγματοποιούν συλλαλητήρια διαμαρτυρίας. Συγκεκριμένα, τα συλλαλητήρια θα γίνουν στον Πύργο,στις 10 π.μ. στην πλατεία Σάκη Καράγιωργα, στο Αίγιο,επίσης στις 10 π.μ. στην πλατεία Λαύρας, ενώ στη Ζάκυνθο θα γίνει προσυγκέντρωση στις 9 π.μ. στη θέση Λούμπα και στη συνέχεια πορεία προς τη Νομαρχία.

Οι αγρότες των περιοχών αυτών διαμαρτύρονται για τον καθορισμό μικρότερων τιμών σε όλα τα αγροτικά προϊόντα. Το γάλα παραδίδεται χωρίς τιμή. Στο βαμβάκι, εκτός των προστίμων και των χαμηλών τιμών, προωθείται η ατομική ποσόστωση και ο μέσος όρος παραγωγής ανά στρέμμα. Στα δημητριακά οι επιδοτήσεις μειώνονται κατά 30% και η ποσόστωση σε 6 εκατ. στρέμματα. Στο λάδι γίνεται νέα μείωση της επιδότησης με αλλαγή του τρόπου υπολογισμού. Με τις νέες οδηγίες καταστρέφονται αμπέλια και οπωροκηπευτικά. Κοντά σ' αυτά μεθοδεύεται η διάλυση του σταφιδικού οργανισμού ΑΣΟ, που στήριζε σ' ένα βαθμό τους σταφιδοπαραγωγούς, ενώ οι εμπορικές τιμές στη σταφίδα φέτος είναι εξευτελιστικές. Οι αποζημιώσεις για αγροτικές καταστροφές που τάζει η κυβέρνηση είναι απάτη, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν παρέχει πλήρη ασφάλιση ζωικού και φυτικού κεφαλαίου. Οσον αφορά τις συντάξεις, η κυβέρνηση προωθεί το χαράτσωμα των αγροτών μέσω μετατροπής του ΟΓΑ σε "Ταμείο Κύριας Ασφάλισης". Οι υπαίτιοι αυτής της ζοφερής κατάστασης είναι γνωστή στους αγρότες: Είναι η κυβέρνηση και τα κόμματα της ΝΔ, του ΣΥΝ, του ΔΗΚΚΙ και της ΠΟΛ. ΑΝ. που εφαρμόζουν τις εντολές των Βρυξελλών, με στόχο τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού, εμφανίζοντας σαν μονόδρομο τις επιταγές του Μάαστριχτ. Είναι οι ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ, της ΣΥΔΑΣΕ και των Ενώσεων που ακολουθούν την ίδια πολιτική και υπονομεύουν τους αγροτικούς αγώνες.

Κόντρα σ' όλους αυτούς το αγροτικό κίνημα συσπειρώνεται και αντιστέκεται στα σχέδια ξεκληρίσματος. Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να αγωνιστούν για το μέλλον, το δικό τους και των παιδιών τους. Κοντά τους θα βρεθούν εργάτες, αλλά και μικρομεσαίοι, γνωρίζοντας πως το χτύπημα ενάντια στους αγρότες αφορά κι αυτούς, καθώς κάθε πλήγμα στην αγροτική παραγωγή επηρεάζει συνολικά την οικονομία κάθε περιοχής, αλλά και γενικότερα της χώρας. Ετσι κόντρα στους "μονόδρομους" των ευρωυποταγμένων πολιτικών κομμάτων και των συνδικαλιστικών ηγεσιών, το αγροτικό κίνημα ετοιμάζει την αντεπίθεσή του ενάντια στις αντιαγροτικές επιλογές της ΕΕ. Πρώτος σταθμός τα αυριανά συλλαλητήρια.

Περίεργη απόπειρα βύθισης πλοίου

Συνεχίζονται οι περίεργες ιστορίες με το υπερήλικο και κακοσυντηρημένο επιβατηγό πλοίο "Παναγία Παξών",το οποίο, "άγνωστοι" επανειλημμένα έχουν επιχειρήσει να βυθίσουν.

Το πλοίο, ιδιοκτησίας Γιώργου Δ. Βεντούρη,που βρισκόταν αγκυροβολημένο στα Αμπελάκια Σαλαμίνας,παραλίγο να βυθιστεί χτες όταν στις 3 τα ξημερώματα, άγνωστοι εισέβαλαν στο πλοίο, έδεσαν τους τρεις φύλακες και άνοιξαν τους κρουνούς στο μηχανοστάσιο, με αποτέλεσμα το πλοίο να βάλει νερά. Στις 7 π.μ., διερχόμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, ρυμουλκό, εντόπισε ότι το πλοίο είχε πάρει 15 μοίρες κλίση και ειδοποίησε τις λιμενικές αρχές. Ανδρες του Λιμενικού βρήκαν δεμένους στην αποβάθρα τους φύλακες, Σταμάτη Μαντρόχαλο, Αυγουστίνο Κανέλο, Παναγιώτη Καραμπατέα,που τους εξήγησαν τι συνέβη. Αμέσως ξεκίνησαν εργασίες απάντλησης των υδάτων, με αποτέλεσμα λίγες ώρες αργότερα το πλοίο να έχει αποκαταστήσει πλήρως την κλίση του.

Αντίστοιχη επιχείρηση "αγνώστων" είχε γίνει την περασμένη Δευτέρα, 28 Οκτώβρη, αλλά εντοπίστηκε έγκαιρα από μέλη του πληρώματος, που έκλεισαν τους κρουνούς εισαγωγής υδάτων.

Να σημειώσουμε ότι το "Παναγία Παξών", που βρίσκεται για επισκευές στα Αμπελάκια Σαλαμίνας, είναι κατασχεμένο για χρέη της εταιρίας του Γ. Δ. Βεντούρη και το πλήρωμά του βρίσκεται σε κινητοποιήσεις, καθώς παραμένει εδώ και πολύ καιρό απλήρωτο. Ο πλοιοκτήτης, επιπλέον, είναι κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία στη σκόπιμη βύθιση του επιβατηγού πλοίου "Ιτάλιαν Εξπρές", την οποία, σύμφωνα με τη δικογραφία, οργάνωσε ενώ το πλοίο βρισκόταν το 1989 για επισκευές στο νέο μόλο Δραπετσώνας, ώστε να εισπράξει την ασφάλειά του.

Να υπενθυμίσουμε ότι το "Παναγία Παξών" είχε επιδοτηθεί πέρσι σε άγονη γραμμή από το πρόγραμμα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, αλλά είχε παρουσιάσει σειρά βλαβών όλους τους θερινούς μήνες.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
Αναβρασμός για το εκκλησιαστικό

Η Αρχιεπισκοπή έχει αφορίσει την πλειοψηφία τους και επιχειρεί να ποδηγετήσει τον ελληνισμό και να τον περιορίσει σε ρόλο εκκλησιαστικών επιτροπών

Με την επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Αυστραλία (17.11.1996) αναζωπυρώνεται το πρόβλημα που έχει ανακύψει στους εκεί μετανάστες εδώ και αρκετά χρόνια.

Με την πολιτική που ακολούθησε η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, και ιδιαίτερα ο αρχιεπίσκοπος κ. Στυλιανός, οι μετανάστες της Αυστραλίας έχουν χωριστεί σ' αυτούς που είναι υπέρ της Αρχιεπισκοπής - και αποτελούν την πιο μικρή ομάδα - και στη μεγάλη πλειοψηφία που είναι ενταγμένη στους μαζικούς φορείς των Ελλήνων της Αυστραλίας, όπως τις ελληνικές κοινότητες, τις ομοσπονδίες τους αλλά και άλλες οργανώσεις της. Ετσι, η Αρχιεπισκοπή έχει αφορίσει (!) την πλειοψηφία και δεν αναγνωρίζει γάμους, διαζύγια, βαφτίσια από τις εκκλησίες τους. Δηλαδή, η Εκκλησία εδώ έχει εκτραπεί των λειτουργιών της και θέλει να ποδηγετήσει τον ελληνισμό και απλά να τον περιορίσει σε ρόλο εκκλησιαστικών επιτροπών και να μην ασχολείται με τα προβλήματά του (εισόδημα, συντάξεις, πολιτιστικά, ζητήματα παιδείας, αθλητισμού, γηροκομεία).

Επιπλέον, ελέγχοντας τις ελληνικές κοινότητες θέλει να ελέγξει τις περιουσίες που έχουν δημιουργήσει στα 100 χρόνια της ύπαρξής τους. Κι αυτές δεν είναι μικρές (ακίνητες και κινητές), δεδομένου ότι έχουν γηροκομεία, κοινοτικά κτίρια και αίθουσες, σχολεία, παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, αλλά και οι εκκλησίες χτίστηκαν από τις ελληνικές κοινότητες και αποτελούν ιδιοκτησία τους.

Ευθύνη στο πρόβλημα έχουν και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Επί κυβέρνησης της ΝΔ (1990 - '93), η τότε υφυπουργός Εξωτερικών, Β. Τσουδερού, έφτιαξε τη λεγόμενη Συμφωνία των Αθηνών και υφαρπάζοντας τις υπογραφές ορισμένων προέδρων ή γραμματέων ή μελών από τα Δημοτικά Συμβούλια, προσπάθησε να την περάσει στις γενικές συνελεύσεις. Η πλειοψηφία όμως των κοινοτήτων την απέρριψε.

Την ίδια πολιτική συνέχισε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υποχωρώντας στις πιέσεις του Πατριαρχείου για να μη συγκρουστεί μαζί του, όμως ο κ. Στυλιανός προχωρά ακάθεκτος για το συνολικό έλεγχο, των κοινοτήτων κύρια, βάζοντας ανθρώπους της Εκκλησίας στα Διοικητικά Συμβούλιά τους.

Αυτό έχει ξεσηκώσει τον ελληνισμό, που δε θέλει να δημιουργηθεί κάτι αντίστοιχο με την Ελληνική Εκκλησία (Αρχιεπισκοπή) στην Αμερική και τον κ. Ιάκωβο (ο κ. Στυλιανός πριν λίγο καιρό είχε σταλεί να τον καθαιρέσει). Ετσι έχουν δημιουργήσει τη ΣΕΠΕ (Συντονιστική Επιτροπή Παροικιακής Ενότητας) και την ΕΚΘ (Επισκοπή Κοινοτικού Θεσμού), που έχουν μέσα τους ανθρώπους όλου του πολιτικού φάσματος, οι οποίες οργάνωσαν, με την ευκαιρία της παρουσίας του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, συλλαλητήριο ενάντια στη στάση της Αρχιεπισκοπής, που υποκινείται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και απαιτούν, η Εκκλησία να παραμείνει μόνο στα εκκλησιαστικά της ζητήματα και να μην παρεμβαίνει και διασπά τον ελληνισμό της Αυστραλίας, μέσω των παρεμβάσεών της στο ρόλο των ελληνικών κοινοτήτων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζουν την πολιτική της λιτότητας, των κοινωνικών περικοπών, ανεργία κλπ., και αυτά τα ζητήματα τους αποπροσανατολίζουν.

Χωρίς ταξί την Τρίτη

Από τις 5 τα ξημερώματα της ερχόμενης Τρίτης, 5 Νοέμβρη, θα ακινητοποιηθούν για 24 ώρες τα ταξί της Αθήνας.

Το προεδρείο του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) πήρε αυτήν την απόφαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σχεδιαζόμενη επέκταση των ειδικών λωρίδων κυκλοφορίας των λεωφορείων, αλλά και τη δήλωση του προέδρου του ΟΑΣΑ ότι από αύριο υπάλληλοι του Οργανισμού θα καταγράφουν ποιοι παραβιάζουν τις λεωφορειολωρίδες και θα διαβιβάζουν τα στοιχεία απευθείας στην Τροχαία. Την Τρίτη στις 11 πμ οι ιδιοκτήτες ταξί έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στα γραφεία του Συνδικάτου, στην οδό Μάρνη.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΤΑΥΡΟΥ της ΠΕΑΕΑ και ο δήμος πραγματοποιούν εκδήλωση σήμερα στις 10 πμ στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Αγίας Σοφίας), για να τιμήσουν τη μνήμη των 11 ηρώων πατριωτών του δήμου που εκτελέστηκαν από τους Γερμανοφασίστες και ντόπιους συνεργάτες τους. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα κλείσει με πορεία προς το χώρο της εκτέλεσης (Χαμοστέρνας και Χάρμανλη).
  • Το Παράρτημα Ν. ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ - Β. ΑΤΤΙΚΗΣ και ο Δήμος ΑΥΛΩΝΑσήμερα στις 11.00 πμ συνδιοργανώνουν εκδήλωση στη θέση "Μπύλα" 2 χλμ. πριν τον Αυλώνα Αττικής, για να τιμήσουν την 52η επέτειο της Μάχης της "Μπύλας" στις 13 - 10 - 1944 από τον ΕΛΑΣ εναντίον των Γερμανών. Το Παράρτημα ΧΟΛΑΡΓΟΥ,συμμετέχοντας στην εκδήλωση, δρομολογεί πούλμαν που ξεκινούν: Στις 9.00 πμ από την πλατεία Δημοκρατίας, στις 9.10 πμ από πλατεία Κύπρου και 9.20 πμ από πλατεία Εθνικής Αντίστασης Ανω Χολαργού. Επίσης στάση στις 9.30 πμ θα γίνει και στην Αγία Παρασκευή.
  • Τα Παραρτήματα ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ, ΠΥΡΓΟΥ, ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ - ΠΗΝΕΙΑΣ, ΛΕΧΑΙΝΩΝ- ΚΑΜΠΟΥ, ΚΡΕΣΤΕΝΑΣ και ΖΑΧΑΡΩΣ πραγματοποιούν εκδήλωση σήμερα στις11.00 πμ στο χώρο του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στο Πούσι, για τα 53 χρόνια από τη μάχη του ΕΛΑΣ, κατά της γερμανικής φάλαγγας 600 ανδρών.
Εκδρομή
  • Το Παράρτημα ΓΡΕΒΕΝΩΝ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί, επ' ευκαιρία της συμπλήρωσης των 50 χρόνων από τη συγκρότηση του ΔΣΕ, σήμερα εκδρομή στη Φλώρινα. Αναχώρηση από την πλατεία της Λαχαναγοράς στις 7.30 πμ.

Από το πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο τον περασμένο Μάρτη στην Αθήνα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ