Κυριακή 3 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΗΛΕΙΑ - ΖΑΚΥΝΘΟΣ - ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
Ξεκινούν αύριο αγροτικά συλλαλητήρια

Μήνυμα αντίστασης στα νέα αντιαγροτικά μέτρα, που σχεδιάζονται στις Βρυξέλλες και υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση με τη συναίνεση της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, θα δώσουν οι αγρότες της Ηλείας της Ζακύνθου και της Αιγιάλειας,οι οποίοι αύριο πραγματοποιούν συλλαλητήρια διαμαρτυρίας. Συγκεκριμένα, τα συλλαλητήρια θα γίνουν στον Πύργο,στις 10 π.μ. στην πλατεία Σάκη Καράγιωργα, στο Αίγιο,επίσης στις 10 π.μ. στην πλατεία Λαύρας, ενώ στη Ζάκυνθο θα γίνει προσυγκέντρωση στις 9 π.μ. στη θέση Λούμπα και στη συνέχεια πορεία προς τη Νομαρχία.

Οι αγρότες των περιοχών αυτών διαμαρτύρονται για τον καθορισμό μικρότερων τιμών σε όλα τα αγροτικά προϊόντα. Το γάλα παραδίδεται χωρίς τιμή. Στο βαμβάκι, εκτός των προστίμων και των χαμηλών τιμών, προωθείται η ατομική ποσόστωση και ο μέσος όρος παραγωγής ανά στρέμμα. Στα δημητριακά οι επιδοτήσεις μειώνονται κατά 30% και η ποσόστωση σε 6 εκατ. στρέμματα. Στο λάδι γίνεται νέα μείωση της επιδότησης με αλλαγή του τρόπου υπολογισμού. Με τις νέες οδηγίες καταστρέφονται αμπέλια και οπωροκηπευτικά. Κοντά σ' αυτά μεθοδεύεται η διάλυση του σταφιδικού οργανισμού ΑΣΟ, που στήριζε σ' ένα βαθμό τους σταφιδοπαραγωγούς, ενώ οι εμπορικές τιμές στη σταφίδα φέτος είναι εξευτελιστικές. Οι αποζημιώσεις για αγροτικές καταστροφές που τάζει η κυβέρνηση είναι απάτη, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν παρέχει πλήρη ασφάλιση ζωικού και φυτικού κεφαλαίου. Οσον αφορά τις συντάξεις, η κυβέρνηση προωθεί το χαράτσωμα των αγροτών μέσω μετατροπής του ΟΓΑ σε "Ταμείο Κύριας Ασφάλισης". Οι υπαίτιοι αυτής της ζοφερής κατάστασης είναι γνωστή στους αγρότες: Είναι η κυβέρνηση και τα κόμματα της ΝΔ, του ΣΥΝ, του ΔΗΚΚΙ και της ΠΟΛ. ΑΝ. που εφαρμόζουν τις εντολές των Βρυξελλών, με στόχο τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού, εμφανίζοντας σαν μονόδρομο τις επιταγές του Μάαστριχτ. Είναι οι ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ, της ΣΥΔΑΣΕ και των Ενώσεων που ακολουθούν την ίδια πολιτική και υπονομεύουν τους αγροτικούς αγώνες.

Κόντρα σ' όλους αυτούς το αγροτικό κίνημα συσπειρώνεται και αντιστέκεται στα σχέδια ξεκληρίσματος. Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να αγωνιστούν για το μέλλον, το δικό τους και των παιδιών τους. Κοντά τους θα βρεθούν εργάτες, αλλά και μικρομεσαίοι, γνωρίζοντας πως το χτύπημα ενάντια στους αγρότες αφορά κι αυτούς, καθώς κάθε πλήγμα στην αγροτική παραγωγή επηρεάζει συνολικά την οικονομία κάθε περιοχής, αλλά και γενικότερα της χώρας. Ετσι κόντρα στους "μονόδρομους" των ευρωυποταγμένων πολιτικών κομμάτων και των συνδικαλιστικών ηγεσιών, το αγροτικό κίνημα ετοιμάζει την αντεπίθεσή του ενάντια στις αντιαγροτικές επιλογές της ΕΕ. Πρώτος σταθμός τα αυριανά συλλαλητήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ