ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Νοέμβρη 1996
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΚΚΕ

Οι παρακάτω αγωνιστές - μέλη της "Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ" του Μόντρεαλ Καναδά, πρόσφεραν για τον εκλογικό αγώνα|

  • Κ. Ν. και ΠΕΤΡΟΣ Φ. ΚΟΤΣΟΡΝΙΘΗΣ και ένας φίλος από 100 δολάρια.
  • Αγωνιστής από τη Λακωνία 200 δολ.
  • ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΑΡΚΕΤΟΣ,ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΜΟΣ,ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ,ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΟΥΧΟΣ από 50 δολάρια.
  • ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΡΑΣ και ΣΟΥΡΟΣ ΝΑΒΟΛΗΣ από 80 δολάρια.
  • ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ 40 δολ.
  • Γ. Ρ.,ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ από 30 δολ.
  • ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΟΠΕΛΑΣ 25 δολ.
  • ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΡΝΟΣ,ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ,ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ,ΚΩΣΤΑΣ ΚΕΧΑΓΙΑΣ,ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΟΒΑΣ,ΠΙΕΡΟΣ,ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΛΑΤΣΟΥΚΑΣ και ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΙΩΝΑΣ από 20 δολάρια.
  • Γ. Σ.,ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΒΑΚΑΣ,ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ από 10 δολάρια.
  • ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΣΑΠΗ 100 δολάρια, στη μνήμη του θείου της Μάκη Λιμπεράτου.
  • Η "Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ" ΜΟΝΤΡΕΑΛ πρόσφερε 2.046,46 δολάρια.
  • Σε συνεστίαση που οργανώθηκε στις 29 Σεπτέμβρη 1996 από τη "Λέσχη Φίλων και οπαδών του ΚΚΕ" στο ΣΙΔΝΕΪ της Αυστραλίας, συγκεντρώθηκαν και στάλθηκαν στην ΚΕ του ΚΚΕ 1.200 δολάρια για την Οικονομική Εξόρμηση.
  • Ο Εμπορος Η. Δ. πρόσφερε 30.000 δρχ.

Στη συνεστίαση που οργάνωσε η ΝΕ Κιλκίς στις 18 Οκτώβρη, πρόσφεραν για το ΚΚΕ:

  • Η ΕΛΕΝΗ ΣΙΑΦΑΡΙΚΑ 10.000 δρχ. στη μνήμη των γονιών της και του συζύγου της.
  • Η ΜΑΝΙΩ ΣΑΧΠΑΖΗ 5.000 στη μνήμη του Ηλία Λαμπίδη,του Ανέστη Μαραντίδη και του Μάκη Ράικου.
  • Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΑΡΑΝΤΙΔΟΥ 5.000 στη μνήμη του συζύγου της Ανέστη Μαραντίδη.
  • Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΕΝΤΕΣΙΔΗΣ 2.000 στη μνήμη των θείων του Αναστάσιου και Χαράλαμπου Μεντεσίδη,του πεθερού του Δημ. Κοτσιμίδη και του Ιωάννη Κατσιφίδη
  • Τα μέλη της ΝΕ Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ 20.000 δρχ. στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών του νομού.
  • Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΜΑΡΑΝΤΙΔΗΣ 5.000 στη μνήμη του πατέρα του Χρήστου Μαραντίδη,που δολοφονήθηκε από ταγματασφαλίτες.
  • Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ 5.000 στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών από το Μεταλλικό
  • Η ΣΟΦΙΑ ΣΟΦΙΑΝΙΔΟΥ 5.000 στη μνήμη του πατέρα της Ι. Κασμερίδη,του συζύγου της Στέφανου και των μαχητών του ΔΣΕ Αχιλλέα, Απόστολου, Αικατερίνης και Χρήστου,που σκοτώθηκαν στον Εμφύλιο.
  • Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ από τη Μεγάλη Στέρνα 10.000 στη μνήμη των αδελφών του Νικολάου και Δημήτρη και της νύφης του Κυριακής.
  • Οι ΒΑΓΓΕΛΗΣ και ΡΟΖΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ 10.000 δρχ. στη μνήμη των αδελφών τους, των γονιών τους, καθώς και στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών από το Γερακαριό.
  • Τα μέλη της ΚΟΒ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ 6.000 δρχ. στη μνήμη των Μάκη Ράικου,Αριστείδη Τσερκεζίδη και Θεόδωρου Γιάκου
  • Η ΚΑΤΙΝΑ ΜΕΡΜΗΓΚΑ από τη Γουμένισσα 5.000 δρχ. στη μνήμη των γονιών της Μαρίας και Θανάση Παπά,των αδελφών της Χρήστου και Γιώργου Παπά και του Λάμπρου Παπαπαναγιώτου.
  • Η ΕΛΕΝΗ ΑΛΜΕΤΙΔΟΥ 5.000 στη μνήμη των γονιών της Στέφανου και Βαρβάρας,του παππού της Μιχάλη και του θείου της Θεόδωρου Αλμετίδη.
  • Η ΣΟΦΙΑ Γ. ΣΟΦΙΑΝΙΔΟΥ 5.000 στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών από το Μεταλλικό.
  • Ο Κ. Κ. 50.000 δρχ. στη μνήμη του Γρηγόρη Αυγητίδη και όλων των αγωνιστών, που εκτελέστηκαν στο Γεντί Κουλέ.
  • Ο ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ 5.000 δρχ.
  • Στη μνήμη του αγαπημένου μας αδελφού ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΚΟΤΡΟΚΟΗ αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρουμε 10.000 στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Αλσούπολις. Τ' αδέλφια του Ερασμία και Διονύσης Λυναρδάτου.
  • Στη μνήμη του αγαπημένου θείου μας ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΚΟΤΡΟΚΟΗ και αντί για στεφάνι στο τάφο του, προσφέρουμε 5.000 στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Αλσούπολις. Τ' ανήψια του Παρασκευή - Θάνος και Νίκος Λυμπεράτου.
  • Στη μνήμη του θείου μας ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΚΟΤΡΟΚΟΗ αντί για στεφάνι προσφέρουμε 5.000 στο ΚΚΕ μέω ΚΟΒ Αλσούπολις. Τ' ανήψια του Ματίνα, Γιάννης, Νϊκος, Σάκης Ντούμα.
  • Στη μνήμη του ΓΕΑΣΙΜΟΥ ΚΟΤΡΟΚΟΗ αντί για στεφάνι προσφέρω 10.000 μέσω ΚΟΒ Αλσούπολις. Μιχάλης Κουρκουμένης.
  • Στη μνήμη του γαμπρού μου ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΚΟΤΡΟΚΟΗ προσφέρω 5.00 μέσω ΚΟΒ Αλσούπολης. Κατίνα Λημνιού.
"ΜΕΝΤΙΤΕΡΑΝΙΑΝ ΣΚΑΙ"
Οι ναυτικοί αρχίζουν να "βλέπουν στεριά"

Θετικές εξελίξεις φαίνεται να δρομολογούνται μετά την παρέμβαση του προέδρου της ΠΕΜΕΝ, Θ. Σταματόπουλου

Θετικές φαίνονται οι τελευταίες εξελίξεις για τους ναυτικούς του "Μεντιτεράνιαν Σκάι" μετά τις παρεμβάσεις της ΠΕΜΕΝ.

Υπενθυμίζεται πως οι ναυτικοί παραμένουν απλήρωτοι στο πλοίο πάνω από τέσσερις μήνες, ζώντας σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, εγκαταλειμμένοι από τον πλοιοκτήτη Μ. Καραγιώργη και τον ναυλωτή Ν. Βογιατζάκη. Ενώ το δικαστήριο αποφάσισε συντηρητική κατάσχεση του πλοίου, οι ναυτικοί προχώρησαν σε αγωγές για να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους. Επειδή όμως ο Μ. Καραγιώργης εκτός από τα χρέη του στους ναυτικούς χρωστά και στο ΝΑΤ πάνω από 1,2 εκατ. δολάρια, το ΝΑΤ ζήτησε την απόλυση των ναυτικών και την εκκένωση του πλοίου.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Σταματόπουλος,επισκέφθηκε την προηγούμενη Παρασκευή τον λιμενάρχη Πάτρας, Β. Κάντα,και του δήλωσε πως δεν πρέπει να κλείσει το ναυτολόγιο του πλοίου μέχρι να εξοφληθούν οι ναυτικοί. Ταυτόχρονα υπήρξε παρέμβαση και στο ΝΑΤ. Ο λιμενάρχης έστειλε γράμμα στο ΝΑΤ εξηγώντας ότι λόγω των προβλημάτων το πλήρωμα θα πρέπει να παραμείνει ναυτολογημένο μέχρι να εξοφληθεί. Είχε προηγηθεί παρέμβαση του προέδρου της ΠΕΜΕΝ, αντιπροσωπείας των ναυτικών και του δικηγόρου τους Γ. Αμπατζή,στον εισαγγελέα Πάτρας Ν. Αγγελή,στον οποίο ζητήθηκε να παρέμβει ώστε να εξοφληθούν οι ναυτικοί είτε από τον Μ. Καραγιώργη είτε από τον Ν. Βογιατζάκη. Ο εισαγγελέας, εκφράζοντας τη συμπάθειά του στο πρόβλημα, απάντησε θετικά στο αίτημα, δηλώνοντας επίσης ότι θα επισπεύσει τις διαδικασίες εκδίκασης των αγωγών.

Θετικό είναι πως μετά την παρέμβαση της ΠΕΜΕΝ ο λιμενάρχης επέστρεψε στους ναυτικούς τα φυλλάδιά τους, γεγονός που καθιστά δύσκολη την απόλυσή τους και συνηγορεί υπέρ της παραμονής τους στο πλοίο μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος. Ανακοίνωσε μάλιστα πως η τράπεζα "Σκότλαντ" στην οποία χρωστά ο Μ. Καραγιώργης μετά από επικοινωνία με το λιμεναρχείο δεσμεύτηκε να τροφοδοτήσει το πλοίο με καύσιμα. Αν αυτό συμβεί τότε θα σημαίνει αποδοχή της κυριότητας του πλοίου από την τράπεζα, άρα και πληρωμή των χρεών προς τους ναυτικούς. Ωστόσο, την Τρίτη συνεδριάζει το ΔΣ του ΝΑΤ το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα επιμείνει στην απαίτησή του να εκκενωθεί το πλοίο, λόγω των συσσωρευμένων χρεών προς το Ταμείο. Εδώ, βέβαια, εγείρεται ένα πελώριο θέμα για το ίδιο το ΝΑΤ, το οποίο κατά παρέκκλιση του νόμου 1711/87 έδινε ελευθεροπλοϊα σε ένα πλοίο του οποίου ο ιδιοκτήτης είχε αποδειχτεί αφερέγγυος και χρέωσε το Ταμείο με τεράστια ποσά. Τώρα οι "αρμόδιοι" θυμήθηκαν να απαιτήσουν τα χρέη του, πλήττοντας ουσιαστικά όχι τον υπεύθυνο, ο οποίος έχει εξαφανιστεί, αλλά τα θύματά του. Οπως κι αν έχει, οι νέες εξελίξεις ενισχύουν τη θέση των ναυτικών, καθώς ο κίνδυνος της απόλυσής τους και της εκκένωσης του πλοίου δείχνει να απομακρύνεται. "Πολύ σημαντικές" θεωρούσαν τις εξελίξεις τα μέλη του πληρώματος, θεωρώντας πως η επιστροφή των φυλλαδίων τους καθιστά αδύνατη την οποιαδήποτε αυθαίρετη απόλυσή τους.

Ο Θ. Σταματόπουλος δήλωσε στο "Ρ" ότι "υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις πως οδηγούμαστε στη λύση του προβλήματος". Από τα γεγονότα - συνέχισε - αποδείχτηκε ότι η εποπτεύουσα αρχή δεν κάνει τίποτα για να προστατεύσει τους ναυτεργάτες, καθώς ήθελαν να κλείσουν το ναυτολόγιο και θα το είχαν κάνει αν δεν παρεμβαίναμε εμείς. Ο Θ. Σταματόπουλος στάθηκε στις ευθύνες του ΝΑΤ που επέτρεπε στο πλοίο να εκτελεί δρομολόγια παρακάμπτοντας τους νόμους, ενώ αναφέρθηκε και σ' ένα πολύ σημαντικό γεγονός: "Τα γεγονότα στο "Σκάι" - τόνισε - επιβεβαιώνουν την επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθεί η πρόταση της ΠΕΜΕΝ και άλλων ναυτεργατικών σωματείων για τη δημιουργία Ταμείου Αφερέγγυων Εφοπλιστών, ώστε να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα που τελευταία πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα".

ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Μαζί εργαζόμενοι - ΕΒΕ στην πρώτη μάχη

Μαχητικές συγκεντρώσεις και ενημερωτικές περιοδείες, χτες το απόγευμα, στις περιοχές απ' όπου ο ΣΕΛΠΕ επιχειρεί να επιβάλει νέα παράταση του ωραρίου

Με το σύνθημα "Κανένα κατάστημα ανοιχτό μετά τις 4 μμ",εμποροϋπάλληλοι, έμποροι, βιοτέχνες ΜΑΖΙ έδωσαν χτες την πρώτη μάχη ενάντια στην απόφαση του ΣΕΛΠΕ να παραταθεί το ωράριο λειτουργίας των πολυκαταστημάτων μέχρι τις 8 το βράδυ στο Κολωνάκι,στην Κηφισιά και τη Γλυφάδα.

Η κινητοποίηση άρχισε από τις 4 το απόγευμα από το Κολωνάκι,όπου πραγματοποιήθηκε μαχητική συγκέντρωση στη συμβολή Ακαδημίας και Κανάρη. Εκεί έκλεισε και το πρώτο μαγαζί, το HONDOS CENTER. Ακολούθησε, μέσα σε κλίμα έντασης, μεγάλη εξόρμηση σε όλα τα καταστήματα που παρέμεναν ανοιχτά. "Συνάδελφοι, η θέση σας είναι έξω, μαζί μας!",ήταν το κάλεσμα των συνδικαλιστών προς τους υπαλλήλους, που σε πολλές περιπτώσεις είχαν να αντιμετωπίσουν την ανοιχτή τρομοκρατία των εργοδοτών.

Αλλα συνεργεία συνδικαλιστών και εργαζόμενων μοίραζαν ανακοινώσεις προς τους καταναλωτές, όπου τόνιζαν: "Καταναλωτή, θέλουν να σε εγκλωβίσουν, να σε κάνουν όμηρο σε μια μονοπωλημένη αγορά, όπου θα σου πουλάνε προϊόντα αμφίβολης ποιότητας σε όποια τιμή θέλουν. Αυτός είναι ο στόχος τους, η μονοπώληση του λιανικού εμπορίου. Η εξόντωση των μικρών καταστημάτων, το ωρομίσθιο και η μερική απασχόληση...". Ο επόμενος στόχος θα είναι η κατάργηση και της κυριακάτικης αργίας,τόνιζαν σε όλους τους τόνους οι διαδηλωτές, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για όλους τους εργαζόμενους.Δυναμική ήταν η παρουσία και στην Κηφισιά,όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο εμπορικό κέντρο. Εκεί έκλεισαν και τα πρώτα καταστήματα (Καζάκος, Μπάμπουλας κ.ά.). Δεν άνοιξε, επίσης, το εκεί κατάστημά του ο Κωτσόβολος. Στο πλευρό των εμποροϋπαλλήλων και των εμπόρων βρέθηκε αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων. Ακολούθησε πορεία που διέσχισε όλο το εμπορικό κέντρο. Η κινητοποίηση συνεχίστηκε με περιοδεία και διανομή ενημερωτικού υλικού σε εργαζόμενους και καταναλωτές. Περιοδεία πραγματοποιήθηκε και στο εμπορικό κέντρο της Γλυφάδας,όπου αναρτήθηκαν πανό.

Αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων κατά του Κωτσόβολου για την παράταση του ωραρίου λειτουργίας, κατέθεσε χτες η Ενωση Καταστηματαρχών Ηλεκτρικών Συσκευών (ΕΚΡΗΣ).

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους οι εμποροϋπάλληλοι και έμποροι, συνεχίζουν από τη Δευτέρα τις συσκέψεις και τις επαφές τους για τα επόμενα αγωνιστικά βήματα, καταγγέλλοντας όσους επιχειρούν διάσπαση του μετώπου. Αύριο, Δευτέρα, στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πρωτοβάθμιων σωματείων του κλάδου, προκειμένου να προγραμματιστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Αντιστέκονται και διεκδικούν

"Θα βουίξει η Ελλάδα" με τις εφτά συγκεντρώσεις που οργανώνουν στις 7 Νοέμβρη

Με συγκεντρώσεις σε εφτά περιφέρειες στις 7 Νοέμβρη 1996 απαντούν οι συνταξιούχοι στην αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

Τις κινητοποιήσεις οργανώνουν οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ και ΤΣΑ, ενώ έχει δηλώσει αγωνιστικό "παρών" και η Ομοσπονδία Ναυτικών. Συγκεντρώσεις θα γίνουν σε εφτά περιφέρειες:

Στην Αθήνα θα γίνει η παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 9.30 π.μ. Τα συνταξιουχικά σωματεία του Πειραιά με ανακοίνωσή τους καλούν τους συνταξιούχους να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση, ώστε να "βουίξει η πλατεία".

Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, ώρα 10.30 π.μ., και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Πανθεσσαλική συγκέντρωση των συνταξιουχικών σωματείων του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ και του ΤΣΑ θα γίνει στον κινηματογράφο "Γαλαξίας" της Λάρισας,ώρα 10 πμ.

Στην Καβάλα θα γίνει η συγκέντρωση των συνταξιουχικών σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.Η συγκέντρωση θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας, ώρα 10.30 πμ. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης καλεί όλους τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση και να μη λείψει κανείς.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιούχων Λέσβου οργανώνει συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης,ώρα 10 πμ, και καλεί τους συνταξιούχους να πάρουν όλοι μέρος. Την Τρίτη,5 Νοέμβρη 1996, αντιπροσωπεία της ΣΕΑ Λέσβου θα επισκεφτεί τον Παπάδο και το Σκόπελο της Γέρας για ενημέρωση των συνταξιούχων.

Συγκεντρώσεις θα γίνουν στην Πάτρα και στο Ηράκλειο της Κρήτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ