ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Προβληματικά" δηλώνουν τα ΚΕΚ...

Χιλιάδες "εκπαιδευόμενοι" είναι οι τελικοί αποδέκτες ενός άρρωστου συστήματος

"Προβληματικοί οργανισμοί", δήλωσαν χτες, σε συνέντευξη Τύπου, τα ιδιωτικά ΚΕΚ (Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης), μέσα στο γενικό "αλαλούμ" και την πλήρη αδιαφάνεια που επικρατεί συνολικά στο προβληματικό τομέα της κατάρτισης και που είχε ως αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα των χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και την αναστολή των διαδικασιών οριστικής πιστοποίησης των ΚΕΚ.

Τη συνέντευξη Τύπου έδωσε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εταιριών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΛΣΕΚΕΚ), οι εκπρόσωποι του οποίου εμφανίστηκαν παραπονούμενοι γιατί τους έχει καταβληθεί μέχρι στιγμής "μόνο η πρώτη προκαταβολή του Κοινωνικού Ταμείου" (37,5%), και όχι η δεύτερη συμμετοχή του Κοινωνικού Ταμείου (25,5%), ενώ "μόλις πρόσφατα άρχισε η καταβολή της εθνικής συμμετοχής και δεν έχει ολοκληρωθεί" για τα προγράμματα του 1995... Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες που έχουν συνοδεύσει το όλο σύστημα της ίδρυσης και της λειτουργίας των ΚΕΚ - καταγγελίες, που μάλιστα αναπαράγονται και από κάθε νέο υπουργό Εργασίας σε βάρος των προκατόχων του - οι εκπρόσωποι του ΕΛΣΕΚΕΚ εμφανίστηκαν "υπεράνω υποψίας", κάνοντας λόγο για "ελαχιστότατο ποσοστό κάποιων που ενδεχομένως παρατύπησαν"... Κατά τα άλλα, ζήτησαν ουσιαστικά "ισότιμη αντιμετώπιση" με τα ΚΕΚ του ΟΑΕΔ, του ΕΛΚΕΠΑ και γενικά των φορέων του δημοσίου, απείλησαν με προσφυγή στη Δικαιοσύνη και ανακοίνωσαν ότι έχουν ζητήσει συνάντηση με τους αρμοδίους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Τέλος, όπως συμβαίνει πάντα σ' αυτές τις περιπτώσεις, οι εκπρόσωποι των ΚΕΚ επικαλέστηκαν το δράμα 20.000 απλήρωτων ανέργων που παρακολούθησαν προγράμματα, οι οποίοι πράγματι είναι σε - κάθε περίπτωση - οι τελικοί αποδέκτες και αυτής της άρρωστης κατάστασης στον τομέα της κατάρτισης, ενώ προειδοποίησαν και με απόλυση 5.000 εργαζομένων στα ΚΕΚ, οι οποίοι - όπως αναφέρθηκε - "κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο".

ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Μαζί εργαζόμενοι - ΕΒΕ

Ενημερωτικές εξορμήσεις ενόψει των νέων κινητοποιήσεων. Στήριξη του αγώνα από τη ΓΣΕΒΕΕ. Να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της ζητά η κλαδική ομοσπονδία

Κοινή συνέντευξη Τύπου θα δώσουν την Παρασκευή εκπρόσωποι εργαζομένων και οι ΕΒΕ, ενώ από την Πέμπτη θα πραγματοποιούν από κοινού εξορμήσεις στην Κηφισιά, το Κολωνάκι και τη Γλυφάδα, προκειμένου να ενημερώσουν για τις συνέπειες της επιχειρούμενης παράτασης του ωραρίου το Σάββατο και για τις κινητοποιήσεις τους.

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους και τους καταναλωτές, να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και να "αναγκάσουν την κυβέρνηση, να νομοθετήσει άμεσα ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων με συγκεκριμένη έναρξη και λήξη, με ρητή απαγόρευση της λειτουργίας το απόγευμα του Σαββάτου και την Κυριακή, να διασφαλίσει τις εργασιακές σχέσεις και να δραστηριοποιήσει τις Επιθεωρήσεις Εργασίας".

Στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, καταγγέλλονται οι μεθοδευμένες προσπάθειες για διεύρυνση του ωραρίου και την ασυδοσία των μεγαλεμπόρων, ενώ τονίζεται ότι επόμενος στόχος είναι η κυριακάτικη αργία και ότι η "επιτυχία του "πειράματος" στο εμπόριο ίσως ανοίξει την "όρεξη" κι άλλων δημοσίων και ιδιωτικών επιχειρήσεων, με το σκεπτικό της εξυπηρέτησης του κοινού".

Την "απόλυτη συμπαράστασή της" στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις των επαγγελματοβιοτεχνών - εμπόρων και των εργαζομένων, για ανθρώπινο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ και καλεί τις Ομοσπονδίες - μέλη της να κινητοποιηθούν δραστήρια προβάλλοντας τα αιτήματα του χώρου.

Η ΓΣΕΒΕΕ υπογραμμίζει ότι τα τελευταία χρόνια γύρω από τη μάχη του ωραρίου έχουν καταδείξει την κρισιμότητα του προβλήματος τόσο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όσο και για τους εργαζόμενους καταναλωτές. Αποκαλύπτει ότι κεντρικός στόχος της επέκτασης του ωραρίου από τα πολυκαταστήματα είναι η αναδιανομή του τζίρου της αγοράς σε βάρος των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Παράλληλα, σημειώνει, η επιδιωκόμενη μονοπώληση της αγοράς μέσα από τον αφανισμό των ΜΜΕ, θα μετατρέψει σταδιακά τους καταναλωτές σε ομήρους με όλες τις γνωστές συνέπειες γι' αυτούς. Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά από την κυβέρνηση να πάψει να παίζει ρόλο Πόντιου Πιλάτου και να αναλάβει τις ευθύνες της, θεσπίζοντας ένα ωράριο λειτουργικό και ανθρώπινο.

Να μην ανατραπεί το υπάρχον ωράριο, να μην εφαρμοστεί η παράτασή του τα Σάββατα και να διασφαλιστεί η κυριακάτικη αργία, ζητάει με ανακοίνωσή της η"Δημοτική Προοδευτική Κίνηση" Π. Φαλήρου,στην οποία καταγγέλλει τις επιδιώξεις των μεγαλεμπόρων και καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν θέση και να υπερασπιστούν το ωράριο.

Επιτυχημένη η κινητοποίηση για τα ανασφάλιστα

Επιμένει αδιάλλακτα ο Π. Μαραγκόπουλος και προσφεύγει στα δικαστήρια ζητώντας μέτρα κατά της ΠΝΟ

Επιτυχία σημείωσε η κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας για τα ανασφάλιστα πλοία, που έληξε προχτές, προκειμένου να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με τους εφοπλιστές από την προηγούμενη κινητοποίηση, δηλαδή επάνδρωση των πλοίων με Ελληνες ναυτεργάτες, εφαρμογή της σχετικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και υπογραφή ασφαλιστικών συμβάσεων με το ΝΑΤ.

Μνημόνιο αποδοχής των ήδη συμφωνηθέντων υπέγραψαν ο Γ. Μαρινάκης,εκπρόσωπος της εταιρίας "Βεργίνα Φέρις",ο Γ. Γιαννάτος εκπρόσωπος της εταιρίας "Μεντ Λινκ Λάινς",ο Α. Φούρος εκπρόσωπος της εταιρίας "Ποσειδών Λάινς",ο Γ. Ρουζανόγλου εκπρόσωπος της εταιρίας "Αγούδημος Λάινς" και ο Ν. Κουτσοκώστας εκπρόσωπος της εταιρίας "Λέιζι Σίπινγκ Κόμπανι".

Εξαίρεση αποτέλεσε η εταιρία "Μάρλαϊνς" του εφοπλιστή Π. Μαραγκόπουλου.Μάλιστα το πλοίο της "Τσαρμ Μ.",ενώ είχε δηλώσει κατάπλου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, άλλαξε πορεία και κατέπλευσε στην Κέρκυρα! Στην ανακοίνωσή της η ΠΝΟ καταγγέλλει το Λιμεναρχείο Κέρκυρας γιατί ενώ είχε στείλει έγγραφο που αναφερόταν σε ελλείψεις αξιοπλοϊας και ναυτικής ασφάλειας του παραπάνω πλοίου, οι λιμενικές αρχές δεν έκαναν έλεγχο!

Η ίδια εταιρία με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας ζητά να απαγορευτεί προσωρινά στην ΠΝΟ και τις οργανώσεις της δύναμής της η εκτέλεση κάθε απόφασης για κινητοποιήσεις που θα έχουν σαν αποτέλεσμα την παρεμπόδιση των πλόων του υπό σημαία Μάλτας πλοίου "Τσαρμ Μ.", ζητώντας από το δικαστήριο την επιβολή χρηματικής ποινής 50.000.000 δραχμών σε βάρος της ΠΝΟ και προσωπικής κράτησης 12 μηνών του γενικού γραματέα της.

Η ΕΕ της ΠΝΟ αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση των κινητοποιήσεων για τα πλοία της εταιρίας "Μάρλαϊνς".

Ψηφίζουν οι σερβιτόροι

Ολοκληρώνονται, αύριο Πέμπτη, οι αρχαιρεσίες στο Σωματείο Σερβιτόρων Αθήνας.Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν καθημερινά από τις 8 π.μ. έως τις 7 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου, Γλάδστωνος 3 Στοά Φέξη. Η ΕΣΑΚ υποστηρίζει το συνδυασμό της ΔΑΣ.

Ο Ηλ. Τσάκαλης, υποψήφιος της ΔΑΣ, σε δήλωσή του στο "Ρ" υπογραμμίζει: "Σε όλον τον κλάδο, η κατάσταση είναι τραγική, αλλά ήθελα να τονίσω ότι κυρίως στα φαστ - φουντ, οι εργασιακές σχέσεις ξεπερνούν κάθε φαντασία. Νέα παιδιά εργάζονται κάτω από αφόρητη πίεση, με εξευτελιστικούς μισθούς, ανασφάλιστα, χωρίς κανένα δικαίωμα. Τους αναγκάζουν να λειτουργούν σαν μηχανές, κάνοντας τα πάντα. Η εντατικοποίηση είναι φοβερή".

Για την αντιμετώπιση όλων αυτών, ο υποψήφιος της ΔΑΣ τονίζει ότι χρειάζεται αγώνας με τη συμμετοχή όλων των εργαζόμενων. "Το πρώτο βήμα - σημειώνει - είναι να πάρουν μαζικά μέρος οι εργαζόμενοι στις αρχαιρεσίες και να υπερψηφίσουν τη ΔΑΣ. Μετά, όλοι μαζί, θα πρέπει να βάλουμε πλώρη για τη διεκδίκηση ικανοποιητικών συμβάσεων, για ουσιαστικές αυξήσεις, για κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων κ.ά.".

Από την κινητοποίηση του περασμένου Σαββάτου στο Κολωνάκι
Προς ιδιωτικοποίηση η ΜΕΛ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ .-

Στην τελική ευθεία ιδιωτικοποίησης έχει μπει η χαρτοβιομηχανία ΜΕΛ της Θεσσαλονίκης, γεγονός που δημιουργεί έντονες ανησυχίες στους εργαζόμενους για το μέλλον της επιχείρησης και την εξασφάλιση των 180 θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις την ίδιας της διεύθυνσης της εταιρίας, η οριστική απόφαση της κυβέρνησης αναμένεται μέσα στο Νοέμβρη και η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης να ολοκληρωθεί το αργότερο στις αρχές του 1998.

Χτες το εργοστάσιο της ΜΕΛ επισκέφθηκε ο Γιάννης Κατσαρός,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επανέλαβε στους εργαζόμενους τη θέση του ΚΚΕ να παραμείνει η ΜΕΛ υπό κρατική διαχείριση και τόνισε πως η λύση για το επενδυτικό πρόγραμμα μπορεί να δοθεί από την αξιοποίηση των ακινήτων της εταιρίας που ανέρχονται σε δεκάδες δισ.

Υπό κατάσχεση το "Μεντιτεράνιαν Σκάι"

Αβέβαια ωστόσο η κατάληξη της περιπέτειας των απλήρωτων ναυτικών

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Σε κατάσχεση του πλοίου "Μεντιτεράνιαν Σκάι" του Μ. Καραγιώργη προχωρά η Ρόαγιαλ Μπανκ οφ Σκότλαντ.Τη σχετική ανακοίνωση έκαναν χτες εκπρόσωποι της τράπεζας στον πλοίαρχο του "Μεντιτεράνιαν Σκάι", αναφέροντας ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ρυθμιστούν οι εκκρεμότητες με το πλήρωμα, προκειμένου να εκκενωθεί το πλοίο και να τοποθετηθούν φύλακες. Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της τράπεζας ενημέρωσαν το Λιμεναρχείο Πατρών.

Πάντως, μέχρι στιγμής, τίποτα δεν προδικάζει το αίσιο, για τους ναυτικούς, τέλος αυτής της τετράμηνης περιπέτειας, καθώς οι εκπρόσωποι της τράπεζας δεν ξεκαθάρισαν αν θα προβούν σε αποζημιώσεις ή θα επιχειρήσουν να κλείσουν το θέμα με κάποιο συμβιβασμό. Χτες το απόγευμα δικηγόρος της τράπεζας επικοινώνησε με τους ναυτικούς και τον δικηγόρο τους Γ. Αμπατζή και κάλεσε τον πλοίαρχο, τον αρχιλογιστή του πλοίου και τον δικηγόρο να μεταβούν σήμερα στον Πειραιά προκειμένου να βρεθεί φόρμουλα πληρωμής των ναυτικών. Παράλληλα απαίτησε να τοποθετηθούν δύο φύλακες της τράπεζας στο πλοίο, κάτι που οι ναυτικοί αρνούνται μέχρις ότου εξοφληθούν. Η στάση αυτή τροφοδοτεί ανησυχίες ότι πιθανά να μεθοδεύεται κόλπο του εφοπλιστή να ξαναπάρει με πλειστηριασμό το πλοίο, χωρίς να εξοφλήσει τους ναυτικούς.

Χτες ο Παμμικρασιατικός Σύλλογος ανακοίνωσε την απόφασή του να προσφέρει συμβολικά το ποσό των 50.000 δρχ. σαν βοήθεια στους ναυτεργάτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ