ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Στον αέρα χιλιάδες μικροεπενδυτές

Θα ακολουθήσουν κι άλλες χρηματιστηριακές εταιρίες το "κανόνι" της "Δέλτα". Δεν έγινε συνεδρίαση χτες

Τον κίνδυνο να χάσουν τις αποταμιεύσεις τους αντιμετωπίζουν χιλιάδες μικροεπενδυτές, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Χρηματιστήριο, ενώ χτες στην πραγματικότητα δεν έγινε συνεδρίαση στην οδό Σοφοκλέους, αφού διεκόπη ...μόλις άρχισε. Εμπλεκόμενοι παράγοντες θεωρούν πολύ πιθανή την περίπτωση να υπάρξουν και νέα "κανόνια" χρηματιστηριακών εταιριών, όταν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των τίτλων, μια και - όπως επισημαίνουν - η κερδοσκοπία και η αυθαιρεσία στις συναλλαγές είναι εκείνα που δεσπόζουν σήμερα στη Σοφοκλέους. Προς το παρόν, το "κανόνι" της χρηματιστηριακής "Δέλτα", μεγέθους 2,5 δισ. δρχ., δεν καλύπτεται από το συνεγγυητικό κεφάλαιο, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των επίσημων αρχών.

Τα λεγόμενα αποθεματικά του συνεγγυητικού (που σχηματίζονται με κρατήσεις των μελών του Χρηματιστηρίου) είναι μεν ύψους 6 δισ. δρχ., αλλά στο καταστατικό επισημαίνεται ότι σε περιπτώσεις πτωχεύσεων οι αποζημιώσεις είναι ύψους το πολύ μέχρι του 50% της ζημιάς και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 20% των συνολικών κεφαλαίων. Δηλαδή, βάσει του καταστατικού του συνεγγυητικού, οι επενδυτές θα αποζημιωθούν μέχρι το ποσό του 1,2 δισ. δρχ., που αντιστοιχεί στο 20% των 6 δισ. δρχ. Χτες πάντως, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών και προϊστάμενος της Ποινικής Δίωξης Γ. Κολιοκώστας,που άσκησε ποινική δίωξη εναντίον των υπεύθυνων της εταιρίας "Δέλτα Χρηματιστηριακή" και παρέπεμψε την υπόθεση σε τακτικό ανακριτή. Η ποινική δίωξη ασκήθηκε εναντίον του Δ. Αργυριάδη,προέδρου της Χρηματιστηριακής, της Ιω. Γκελεστάθη,αντιπροέδρου και του Θ. Γραβάνη,μέλους του ΔΣ της "Δέλτα". Ολοι τους κατηγορούνται για απάτη μεγάλης αξίας κατ' επάγγελμα, κατ' εξακολούθηση και συναυτουργία.

Ο πρόεδρος των χρηματιστών Π. Κονταλέξης υποστήριξε ότι το όλο θέμα είναι ανοιχτό και θα γίνει προσπάθεια μέσα στο Σαββατοκύριακο, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την εκκαθάριση των τίτλων. Αν πάντως δε βρεθεί λύση, χρηματιστηριακοί κύκλοι θεωρούν πολύ πιθανό να μην υπάρξει συνεδρίαση ούτε τη Δευτέρα, αν και στην κυβέρνηση απορρίπτεται κάθε ιδέα να κλείσει το Χρηματιστήριο για διάστημα λίγων ημερών, ώστε να γίνει η εκκαθάριση των συναλλαγών.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ(1): Δε θα λειτουργήσει στα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας για τέσσερις ώρες το πρωί της ερχόμενης Κυριακής 10/11/1996, από τις 5.00 έως τις 9.00, το σύστημα Αυτόματων Συναλλαγών (ΑΤΜ), λόγω εργασιών αναβάθμισης του δικτύου.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ (2): Με δυο νέα στεγαστικά δάνεια διευρύνει την "οικογένεια" των προϊόντων της η Ιονική Τράπεζα. Το "Ιονικό Στεγαστικό" απευθύνεται σε ιδιώτες και παρέχει δυνατότητα επιλογής σταθερού επιτοκίου (13% για τα πρώτα πέντε χρόνια με δικαίωμα επιλογής στη λήξη) ή κυμαινόμενου επιτοκίου (15,5%), με διάρκεια αποπληρωμής 15 χρόνια και, ειδικά για τα νέα ζευγάρια, 20 χρόνια. Το δεύτερο είδος δανείου, το "Επαγγελματικό Ιονοδάνειο Στέγης" καλύπτει τις στεγαστικές ή εξοπλιστικές ανάγκες των επαγγελματιών. Το επιτόκιο για επαγγελματική στέγη είναι κατά μια μονάδα υψηλότερο του αντίστοιχου στεγαστικού, ενώ το δάνειο για επαγγελματικό εξοπλισμό έχει κυμαινόμενο επιτόκιο 19,5% και είναι επταετούς διάρκειας.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Γεύσεις από παραδοσιακά ελληνικά φαγητά και κρασιά, αλλά και χορούς της χώρας μας, με τη συνοδεία μουσικοχορευτικών συγκροτημάτων από τη Ρόδο, απολαμβάνουν με πρωτοβουλία του ΕΟΤ όσοι ταξιδεύουν από τη Φινλανδία στη Σουηδία με κρουαζιερόπλοια της φινλανδικής εταιρίας "Viking Line". Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Νοέμβρη, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρόκειται να διακινηθούν συνολικά 25.000 άτομα. Στοιχεία εξάλλου της Ενωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων της Φινλανδίας αναφέρουν ότι ο αριθμός των Φινλανδών τουριστών φέτος το καλοκαίρι στη χώρα μας παρουσίασε αύξηση 18,8% σε σχέση με πέρσι. Συνολικά το 1996, αναμένεται να επισκεφτούν την Ελλάδα περίπου 150.000 Φινλανδοί, με κύριους προορισμούς τη Ρόδο, την Κρήτη και την Κω.

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: Η μεγάλη πτώση των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο τον Οκτώβρη, σε συνδυασμό με τη σύσταση 7 νέων Αμοιβαίων Κεφαλαίων τον ίδιο μήνα, συντέλεσαν στην πτώση των αποδόσεων των Αναπτυξιακών Αμοιβαίων και την άνοδο του ενεργητικού των Αμοιβαίων Σταθερού Εισοδήματος και Διαχείρισης Διαθεσίμων. Σύμφωνα με τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία της Ιονικής Τράπεζας, η συνολική αξία των επενδυμένων χρημάτων σε Αμοιβαία Κεφάλαια ανερχόταν στις 31/10/1996 σε 3,5 τρισ. δρχ., που αποτελούν το 23,66% των συνολικών δραχμικών καταθέσεων ιδιωτών με βάση τα επίσημα στοιχεία του 1995.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
"Οχι στο ξεπούλημα", λέει το ΚΚΕ

Την ήδη δρομολογούμενη από την κυβέρνηση ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας, έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ. Σε ερώτηση που απευθύνεται προς τους συναρμόδιους υπουργόυς Ανάπτυξςη και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και υπογράφεται από τους βουλευτές του Κόμματος Μ. Κωστόπουλο, Σταύρο Παναγιώτου και Νίκο Γκατζής τονίζετια συγκεκριμένα:

"Σε ξεπούλημα εξελίσσεται η ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας. Αν και υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του πρώην ιδιοκτητών της Τράπεζας - πράγμα που σημαίνει ότι μειώνεται η όποια διαπραγματευτική ικανότητα για την πώλησή της - η κυβέρνηση επέλεξε το σύμβουλο πώλησης της Τράπεζας, ενώ το έργο αποτίμησής της ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ερωτώνται οι κκ υπουργοί ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε;

  • Να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα του δημοσίου, να παραμείνει η Τράπεζα στο δημόσιο και να μη χαριστεί σε ιδώτες;
  • Να διασφαλιστούν η απασχόληση και τα δικαιώματα των εργαζομένων;"
ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ενισχύθηκαν οι ταξικές δυνάμεις

Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι ταξικές δυνάμεις της "Αγωνιστικής Βιοτεχνικής Ενότητας" στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη στην Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη νέας διοίκησης. Ψήφισαν 149 αντιπρόσωποι από 39 πρωτοβάθμια σωματεία όλων των κλάδων και μέχρι τις 14 Νοεμβρίου αναμένεται η συγκρότηση του προεδρείου από τα 11 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η "Αγωνιστική Βιοτεχνική Ενότητα", που στηρίχτηκε από τη ΔΗΚΕΒΕ, κατέλαβε 3 έδρες όπως και η ΔΑΚ - ΜΜΕ. Οι παρατάξεις Ανεξάρτητοι Βιοτέχνες (ΣΥΝ) και Ανανεωτική Ενωση Βιοτεχνών (διάσπαση ΔΑΚ) κατέλαβαν από 2 έδρες και 1 έδρα η "Βιοτεχνική Ανάπτυξη" (ΠΑΣΟΚ). Για τη ΓΣΕΒΕΕ η Αγωνιστική Βιοτεχνική Ενότητα εξέλεξε 4 αντιπροσώπους, η ΔΑΚ - ΜΜΕ επίσης 4, η "Ανανεωτική Ενωση Βιοτεχνών" 3, όπως και οι "Ανεξάρτητοι Βιοτέχνες", ενώ ένας εκλέχτηκε από τη "Βιοτεχνική Ανάπτυξη".

Σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα ο Κώστας Μανώλης, εκ μέρους της "Αγωνιστικής Βιοτεχνικής Ενότητας" τόνισε στον "Ρ":

"Το αποτέλεσμα των εκλογών στην ΟΒΣΘ καταγράφει τις προσπάθειες που κατέβαλε η ΔΗΚΕΒΕ και το ταξικό κίνημα των ΕΒΕ να αναδείξουν τα προβλήματα στην πραγματική τους βάση και να αντιπαλέψουν δυναμικά την αιτία αυτών των προβλημάτων που δεν είναι άλλη από την αντιαναπτυξιακή και φορομπηχτική πολιτική των κυβερνήσεων. Οι ΕΒΕ θα συνεχίσουν να παλεύουν αυτές τις πολιτικές που διαλύουν την παραγωγική βάση της χώρας, εξυπηρετούν το πολυεθνικό κεφάλαιο και οδηγούν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ώρας στον αφανισμό κατ' εντολή του προγράμματος "σύγκλισης"".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ