Σάββατο 9 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Στον αέρα χιλιάδες μικροεπενδυτές

Θα ακολουθήσουν κι άλλες χρηματιστηριακές εταιρίες το "κανόνι" της "Δέλτα". Δεν έγινε συνεδρίαση χτες

Τον κίνδυνο να χάσουν τις αποταμιεύσεις τους αντιμετωπίζουν χιλιάδες μικροεπενδυτές, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Χρηματιστήριο, ενώ χτες στην πραγματικότητα δεν έγινε συνεδρίαση στην οδό Σοφοκλέους, αφού διεκόπη ...μόλις άρχισε. Εμπλεκόμενοι παράγοντες θεωρούν πολύ πιθανή την περίπτωση να υπάρξουν και νέα "κανόνια" χρηματιστηριακών εταιριών, όταν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των τίτλων, μια και - όπως επισημαίνουν - η κερδοσκοπία και η αυθαιρεσία στις συναλλαγές είναι εκείνα που δεσπόζουν σήμερα στη Σοφοκλέους. Προς το παρόν, το "κανόνι" της χρηματιστηριακής "Δέλτα", μεγέθους 2,5 δισ. δρχ., δεν καλύπτεται από το συνεγγυητικό κεφάλαιο, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των επίσημων αρχών.

Τα λεγόμενα αποθεματικά του συνεγγυητικού (που σχηματίζονται με κρατήσεις των μελών του Χρηματιστηρίου) είναι μεν ύψους 6 δισ. δρχ., αλλά στο καταστατικό επισημαίνεται ότι σε περιπτώσεις πτωχεύσεων οι αποζημιώσεις είναι ύψους το πολύ μέχρι του 50% της ζημιάς και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 20% των συνολικών κεφαλαίων. Δηλαδή, βάσει του καταστατικού του συνεγγυητικού, οι επενδυτές θα αποζημιωθούν μέχρι το ποσό του 1,2 δισ. δρχ., που αντιστοιχεί στο 20% των 6 δισ. δρχ. Χτες πάντως, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών και προϊστάμενος της Ποινικής Δίωξης Γ. Κολιοκώστας,που άσκησε ποινική δίωξη εναντίον των υπεύθυνων της εταιρίας "Δέλτα Χρηματιστηριακή" και παρέπεμψε την υπόθεση σε τακτικό ανακριτή. Η ποινική δίωξη ασκήθηκε εναντίον του Δ. Αργυριάδη,προέδρου της Χρηματιστηριακής, της Ιω. Γκελεστάθη,αντιπροέδρου και του Θ. Γραβάνη,μέλους του ΔΣ της "Δέλτα". Ολοι τους κατηγορούνται για απάτη μεγάλης αξίας κατ' επάγγελμα, κατ' εξακολούθηση και συναυτουργία.

Ο πρόεδρος των χρηματιστών Π. Κονταλέξης υποστήριξε ότι το όλο θέμα είναι ανοιχτό και θα γίνει προσπάθεια μέσα στο Σαββατοκύριακο, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την εκκαθάριση των τίτλων. Αν πάντως δε βρεθεί λύση, χρηματιστηριακοί κύκλοι θεωρούν πολύ πιθανό να μην υπάρξει συνεδρίαση ούτε τη Δευτέρα, αν και στην κυβέρνηση απορρίπτεται κάθε ιδέα να κλείσει το Χρηματιστήριο για διάστημα λίγων ημερών, ώστε να γίνει η εκκαθάριση των συναλλαγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ