Σάββατο 9 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Καθηλωμένη και στα επίπεδα... του 1990!

Η ανεπαίσθητη αύξηση, που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία ακόμα δεν έχει καλύψει την τεράστια πτώση, που σημειώνεται από τις αρχές της δεκαετίας...

Ανεπαίσθητη βελτίωση 1,8% σημείωσε η λαϊκή κατανάλωση στο οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος 1996 συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Η εξέλιξη, είναι αφ' ενός αναμενόμενη, μετά τη δραματική πτώση που εμφάνιζε η λαϊκή κατανάλωση όλα τα προηγούμενα χρόνια, αφ' ετέρου είναι πολύ μικρή σε σχέση με το μέγεθος της πτώσης που έχει σημειωθεί συνολικά. Επιπλέον, δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι από το 1997 και στο εξής η αγορά στην κυριολεξία θα "παγώσει", αφού η εμφανής πλέον πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει για πολλά ακόμη χρόνια ακόμη πιο σκληρή πολιτική λιτότητας, θα πλήξει βάναυσα τα λαϊκά εισοδήματα. Το "πάγωμα" - ουσιαστικά - των μισθών στο δημόσιο τομέα για την επόμενη διετία, με τη σταδιακή εφαρμογή του νέου μισθολογίου, η νέα φοροεπιδρομή που επιχειρείται με το προωθούμενο νομοσχέδιο για τις φοροαπαλλαγές, καθώς και οι άγριες περικοπές στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, θα επιφέρουν νέες τρομακτικές απώλειες στα ήδη συρρικνωμένα εισοδήματα των εργαζόμενων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της αγοραστικής τους δύναμης και ανάλογες οδυνηρές συνέπειες στην αγορά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο όγκος λιανικών πωλήσεων το οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος του 1996 συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, παρουσίασε αύξηση 1,8% στο σύνολο της χώρας. Από τα ίδια στοιχεία, προκύπτει, επίσης, ότι η παραπάνω εξέλιξη οφείλεται στην οριακή αύξηση 0,6%, που σημείωσε στο ίδιο διάστημα ο δείκτης διατροφής, στην αύξηση 8% του δείκτη επίπλων και οικιακού εξοπλισμού, στην αύξηση 3,1% του δείκτη λοιπών ειδών και στη μείωση 3,4% του δείκτη ένδυσης - υπόδησης.

Από την αναλυτική εικόνα των στοιχείων της ΕΣΥΕ για την πορεία του τζίρου των καταστημάτων στο σύνολο της χώρας κατά το οκτάμηνο του 1996, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, προκύπτει ότι:

  • Στην περιφέρεια της πρωτεύουσας,ο όγκος λιανικών πωλήσεων σημείωσε οριακή αύξηση 0,4%.
  • Στην υπόλοιπη Ελλάδα,ο όγκος λιανικών πωλήσεων εμφάνισε αύξηση 3,2%.

Επίσης, τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για την εξέλιξη της λαϊκής κατανάλωσης μόνο κατά τον περασμένο Αύγουστο συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, δείχνουν μια αύξηση της τάξης του 1,6% στο σύνολο χώρας, μείωση 0,9% στην περιφέρεια πρωτεύουσας και αύξηση 2,3% στην υπόλοιπη χώρα.

Τέλος, η ΕΣΥΕ έδωσε χτες στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την εξέλιξη του δείκτη τιμών χονδρικής κατά το Σεπτέμβρη του 1996. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

  • Ο γενικός δείκτης τιμών χονδρικής το Σεπτέμβρη 1996, συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, Αύγουστο, σημείωσε αύξηση 1,5% έναντι αύξησης 1,2% το αντίστοιχο διάστημα του 1995.
  • Σε δωδεκάμηνη βάση ο τιμάριθμος χονδρικής σημείωσε αύξηση 6,4%,έναντι αύξησης 7,1% την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο.
  • Τέλος, σε μέσα επίπεδα σημειώθηκε αύξηση 6,5% έναντι αύξησης 8,3% το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ