ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Νοέμβρη 1996
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Κοινός αγώνας για ανθρώπινο ωράριο

Δυναμικές συγκεντρώσεις εμποροϋπαλλήλων και ΕΒΕ, απάντηση στις προσπάθειες του ΣΕΛΠΕ για παράταση του ωραρίου στις περιοχές Κολωνάκι, Κηφισιά και Γλυφάδα. Εκλεισαν αρκετά καταστήματα

Για δεύτερο συνεχόμενο Σάββατο και κάτω από τη "διακριτική" παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, εμποροϋπάλληλοι και ΕΒΕ από κοινού έδωσαν μάχη ενάντια στην προκλητική απόφαση του ΣΕΛΠΕ για παράταση του ωραρίου λειτουργίας των πολυκαταστημάτων μέχρι τις 8 το βράδυ στις περιοχές Κολωνάκι, Κηφισιά, Γλυφάδα, πραγματοποιώντας χτες το απόγευμα, μαχητικές συγκεντρώσεις και περιοδείες ενημέρωσης. Ταυτόχρονα, έδωσαν δυναμική απάντηση στις νέες απαιτήσεις που προβάλλει ο ΣΕΛΠΕ - αποθρασυμένος από τη στάση της κυβέρνησης - για επιπλέον ενίσχυση του ήδη απαράδεκτου θεσμικού πλαισίου, για παραπέρα μέτρα "στραγγαλισμού" των ΕΒΕ και για νέα προνόμια στους μεγαλοκαταστηματάρχες.

Στις 4 το απόγευμα, ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις. Μαζικότατη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Κολωνάκι, στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Κανάρη, ενώ δίπλα στους εμποροϋπαλλήλους και τους ΕΒΕ βρέθηκαν σε ένδειξη συμπαράστασης εκπρόσωποι πολλών συνδικαλιστικών οργανώσεων. Τη συγκέντρωση και όλη την πορεία, παρακολούθησαν από μακριά κλούβες με αστυνομικούς.

Οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν, μοιράζοντας ανακοινώσεις σε όσα μαγαζιά παρέμεναν ανοιχτά, καλώντας τους εργαζόμενους - που αρκετοί απ' αυτούς ήταν αντιμέτωποι με την ανοιχτή τρομοκρατία των εργοδοτών - να βγουν έξω. Κάτω από τη δυναμική παρουσία των συγκεντρωμένων και μέσα σε κλίμα έντασης, έκλεισαν τα πρώτα μαγαζιά, το HONDOS CENTER και, στη συνέχεια, το ARTISTI ITALIANI. Οι διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα, όπως "εσείς παλεύετε για κέρδη και ζημιές, εμείς παλεύουμε για ανθρώπινες ζωές" και "ο εκσυγχρονισμός σας είναι απάτη", ξεχύθηκαν στην οδό Κανάρη και στους άλλους δρόμους του Κολωνακίου, όπου υπήρχαν μαγαζιά ανοιχτά, με αποτέλεσμα το ένα μετά το άλλο να κλείνουν.

"Διεκδικούμε ανθρώπινο ωράριο", διαδήλωσαν οι συγκεντρωμένοι στην οδό Κολοκοτρώνη στην Κηφισιά. Η πορεία ξεκίνησε από το εμπορικό κέντρο (τα μαγαζιά εκεί έκλεισαν) και απλώθηκε στους γύρω δρόμους όπου υπήρχαν μαγαζιά. Οι διαδηλωτές μοίραζαν ανακοινώσεις και καλούσαν: "Καταναλωτή, εργαζόμενε, έμπορε διατράνωσε την αντίθεσή σου στις διαθέσεις των μεγαλοκαταστηματαρχών, που θέλουν να μονοπωλήσουν το λιανικό εμπόριο, επιβάλλοντας εξοντωτικό ωράριο και μερική απασχόληση".

Δυναμική ήταν και η συγκέντρωση στην πλατεία Γλυφάδας. Οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν στην οδό Μεταξά - όπου είναι τα περισσότερα μαγαζιά - μοιράζοντας ανακοινώσεις στον κόσμο. Με δήλωσή της, η ταμίας του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Β. Φωτεινού σημείωσε ότι η κινητοποίηση θα επαναληφθεί και τα επόμενα Σάββατα.

Δραστηριότητες του ΚΚΕ
  • Οι ΚΟΒ Ευγένειας - Χαραυγής - Ανάστασης πραγματοποιούν συνεστίαση σήμερα Κυριακή,στην ταβέρνα "Ρωμάνια", Α. Μιαούλη 120, Χαραυγή. Πληροφορίες στο τηλ. 4321.949.
  • Η ΚΟΒ Κηφισιάς του ΚΚΕ προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος στην εκδήλωση - συζήτηση που διοργανώνει σήμερα Κυριακή, στις 10.30 π.μ., στο πολιτιστικό κέντρο "Βίλα Δροσίνη", με θέμα: "Τα αποτελέσματα των εκλογών, οι μετεκλογικές εξελίξεις, ο προϋπολογισμός".
  • Η ΚΟ Συκεών Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί σήμερα Κυριακή συνεστίαση στις 9 μ.μ. στην ταβέρνα "Τα παιδιά" (Επταπυργίου 31).
  • Σε πολιτική συγκέντρωση καλεί τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ η ΚΟ Ριζούπολης - Λαμπρινής, την οποία διοργανώνει σήμερα Κυριακή στις 10.30 το πρωί, στην ταβέρνα "Τα Τζάκια" (Ιωάννου Φωκά & Αμυκλών), με θέμα: "Οι πολιτικές εξελίξεις και η θέση των εργαζομένων".
Εκδήλωση για τον Τσε Γκεβάρα

Εκδήλωση, με αφορμή τη συμπλήρωση 29 χρόνων από τη δολοφονία του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, διοργανώνουν σήμερα Κυριακή, στις 10.30 π.μ.,στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (Γεναδίου 8 και Ακαδημίας, 7ος όροφος), ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και η πρεσβεία της Κούβας στην Αθήνα. Στην εκδήλωση, θα χαιρετίσει η πρέσβης της Κούβας, Αννα Μαρία Γκονζάλεθ Σουάρεθ και θα προβληθεί ταινία για τη ζωή, τη δράση και τη δολοφονία του μεγάλου διεθνιστή επαναστάτη.

Η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ

Καθημερινά λειτουργούν τα γραφεία της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ,που βρίσκονται στην οδό Κάνιγγος 27, 5ος όροφος, γραφεία 12 - 13, και παραμένουν ανοιχτά από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και από 6 έως 9 μ.μ.

Σε ένταση των προσπαθειών για τη συλλογή υπογραφών υποστήριξης της διενέργειας δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ καλεί η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Αντιστασιακών Πειραιά.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα πιο κάτω γραφεία:

ΠΕΙΡΑΙΑ: Φίλωνος 41 (9.00 π.μ. - 12 μ. και 6.00 μ.μ. - 8.00 μ.μ. ) τηλ. 4124.696.

ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ: Κύπρου 68 (6.00 μ.μ. - 8.00 μ.μ.) τηλ. 4925.757.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ: Ρέπουλη 16 (5.00 μ.μ. - 7.30 μ.μ.) τηλ. 4618.180.

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ: Γρ. Λαμπράκη 217 (5.00 μ.μ. - 7.00 μ.μ.) τηλ. 4942.288.

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ: Πόντου 46 (5.00 μ.μ. - 6.00 μ.μ.) τηλ. 4610.362.

Εκδήλωση του ΚΜΕ στο Βόλο

Εκδήλωση - συζήτηση διοργανώνει στο Βόλο το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) σήμερα Κυριακή στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου της πόλης, με θέμα: "Ιστορική αναδρομή στο εργατικό κίνημα του Βόλου".Εισηγητής θα είναι ο συγγραφέας Ηλίας Λεφούσης και παρέμβαση, σχετικά με τη "Λευκή Βίβλο και το εργατικό κίνημα σήμερα", θα κάνει ο Βασίλης Τακούδης, μέλος του ΔΣ του ΚΜΕ.

Εκδήλωση του ΚΜΕ

Το ΔΣ του ΚΜΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: "Ο εμφύλιος πόλεμος στην Ισπανία". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του ΚΜΕ στην οδό Τροίας 36. Εισηγητής θα είναι ο ιστορικός - δημοσιογράφος Θανάσης Παπαρήγας.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑ - ΑΠΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗ
Να συμμετάσχουν μαζικά οι εργαζόμενοι

Εκκληση για αλληλεγγύη στην πρωτοβουλία 12 εργοστασιακών σωματείων, που διοργανώνουν συλλαλητήριο (4 μ. μ. - πλατεία Κάνιγγος), απευθύνουν με ανακοίνωσή τους συνδικαλιστικά στελέχη

Εκκληση για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο αντίστασης στην ανεργία, την αποβιομηχάνιση της χώρας και στην προσπάθεια καταστρατήγησης στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που θα γίνει την Τρίτη 12 Νοέμβρη (4.00 μ. μ. - Πλατεία Κάνιγγος), με πρωτοβουλία 12 εργοστασιακών σωματείων, απευθύνουν 10 κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη, πρόεδροι ομοσπονδιών και μέλη διοικήσεων Εργατικών Κέντρων. Τη σχετική ανακοίνωση υπογράφουν οι εξής: Γ. Μαυρίκος (γγ ΓΣΕΕ), Θ. Ευθυμίου (Πρόεδρος ΟΕΚΙΔΕ), Α. Ζαζόπουλος (Πρόεδρος Ομ. Οικοδόμων), Π. Σοφός (γγ ΕΚΑ), Γ. Μανουσογιαννάκης (γγ ΕΚΠ), Τ. Βανδώρος (Πρ. Συνδικάτου Οικοδόμων), Ι. Πουντίδης (Πρ. Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά), Χρ. Τσεντούρου (Πρ. Συνδικάτου Κλωστ. Ιματ. Δέρματος), Αντ. Χοροζάνης (μέλος διοίκησης ΕΚ Ελευσίνας) και Γ. Κομνηνός (γγ Ιδιωτικών Υπαλλήλων).

Στο κείμενο της ανακοίνωσης τονίζεται: "συμπαραστεκόμαστε ενεργητικά στον αγώνα αυτό, που στο περιεχόμενό του αναδεικνύει σωστά τις αιτίες και τους υπευθύνους που γεννούν τα προβλήματα, προβάλλει αιτήματα και λύσεις που έρχονται σε ρήξη με τις πολιτικές που εφαρμόζονται. Η αλληλεγγύη στο συλλαλητήριο της Τρίτης, δεν είναι υπόθεση κάποιων συνδικαλιστών. Η εργατική αλληλεγγύη πρέπει να εκφραστεί με τη μαζική συμμετοχή στην πλατεία Κάνιγγος όλων των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των νέων. Στην ενιαία στρατηγική των μονοπωλίων και των πολυεθνικών, επιβάλλεται να αντιπαραθέτουμε τον ενιαίο συντονισμένο αγώνα της εργατικής τάξης".

Αναφορικά με την πρωτοβουλία των 12 εργοστασιακών σωματείων, σημειώνεται πως σαν ξεκίνημα είναι πολύ σημαντικό. "Το εργοστασιακό προλεταριάτο δε συναινεί, δεν υποτάσσεται, δεν υποχωρεί μπροστά στις πολιτικές κυβερνήσεων - βιομηχάνων - Ευρωπαϊκής Ενωσης που στοχεύουν στην ένταση της εκμετάλλευσης, στην αφαίρεση κατακτήσεων, στη διάλυση της παραγωγικής μηχανής", καταλήγει η ανακοίνωση.

Νεανική εκδήλωση στη Λάρισα

Η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ και το ΚΣ της ΚΝΕ διοργανώνουν σήμερα Κυριακή,στις 7 μ.μ., στο "Γαλαξία", εκδήλωση για τη νεολαία με συναυλία νεανικών μουσικών συγκροτημάτων και πολιτική ομιλία από το Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Σοφιανό. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ