ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Τώρα δίνουν και "αέρα" στους τζογαδόρους

"Αέρα" 30 ημερών δίνει τώρα στους χρηματιστές η Τράπεζα της Ελλάδας, με εντολή προφανώς της κυβέρνησης, προκειμένου να καλύψουν τα "ελλείμματα" που έχουν δημιουργηθεί στα ταμεία τους, ως αποτέλεσμα της συστηματικής κερδοσκοπικής παρέμβασής τους στο Χρηματιστήριο. Μια τακτική που σε συνδυασμό με το "κανόνι" της "ΔΕΛΤΑ", άφησε τις χρηματιστηριακές εταιρίες ακάλυπτες για συναλλαγές πολλών δισεκατομμυρίων δραχμών. Η πλήρης συγκάλυψη ουσιαστικά που παρείχε η κυβέρνηση στην ασυδοσία των κυκλωμάτων, τα οποία λυμαίνονται περιουσίες μικροαποταμιευτών στο Χρηματιστήριο, συνδυάστηκε με την επαναλειτουργία του χτες.

Στη συνεδρίαση επιτράπηκε η συμμετοχή 50 από τις 65 χρηματιστηριακές εταιρίες. Πάντως, αν και υπήρχε διαβεβαίωση του Αποθετηρίου για την "καθαρότητά" τους, είναι αμφίβολο κατά πόσο έχουν εκκαθαρίσει πλήρως τις υποχρεώσεις τους. Πολύ περισσότερο που η εκκαθάριση των τίτλων έγινε με ενιαίο τρόπο, τόσο για τις ανώνυμες, όσο και για τις ονομαστικές μετοχές, κατόπιν παρέμβασης της διοίκησης του Χρηματιστηρίου, χάριν "ευκολίας των συναλλαγών". Πρακτικά δηλαδή αφήνεται πρόσφορο έδαφος στις χρηματιστηριακές εταιρίες να βουλώσουν τις "τρύπες" που άνοιξαν με τις προγενέστερες κομπίνες τους και να βγουν έτσι "λάδι" στην κανονική εκκαθάριση των τίτλων που θα ακολουθήσει σε λίγες μέρες.

Οσο για τις υπόλοιπες που δεν μπόρεσαν χτες να καλύψουν τα ανοίγματά τους, η Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι διευρύνεται από 5 μέρες σε ένα μήνα το όριο κάλυψης των χρεωστικών τους υπολοίπων επί των τρεχούμενων λογαριασμών που κρατούν στις εμπορικές τράπεζες. Παράλληλα, με άλλη απόφαση παρέχεται η δυνατότητα στις χρηματιστηριακές εταιρίες να εκδίδουν εγγυητικές επιστολές σε περίπτωση που "φεσώνονται" στο Αποθετήριο, με στόχο να αποφευχθούν χειρότερα (πώληση μετοχών πελατών, τοκογλυφία κτλ.).

Στην κακή λειτουργία του Χρηματιστηρίου αποδίδουν το σκάνδαλο της "ΔΕΛΤΑ Χρηματιστηριακής" ο πρόεδρος των μικροεπενδυτών, Δ. Καραγκούνης, που κατέθεσε χτες ως μάρτυρας για την υπόθεση στον 2ο ειδικό ανακριτή Αθηνών. Ο εκπρόσωπος των μικροεπενδυτών δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι "γενικώς οι υπηρεσίες του Χρηματιστηρίου δε λειτουργούσαν σωστά και δεν τηρούνταν ο νόμος που επιβάλλει σε όποιον πουλά να παραδίδει τις μετοχές σε διάστημα δύο εργάσιμων ημερών".

Τις βραδινές ώρες χτες εξετάστηκε από τον ανακριτή ως μάρτυρας ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου, Μ. Ξανθάκης, ο οποίος κλήθηκε και ενημέρωσε προηγουμένως τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παν. Δημόπουλο. Επρόκειτο να καταθέσει, επίσης, ο αντιπρόεδρος Αποθετηρίων Τίτλων κ. Ζάγκας.

ΤΣΙΓΑΡΑ
Αυξάνονται τιμές και φόροι

Συζητήσεις ανάμεσα στους καπνοβιομηχάνους και το υπουργείο Οικονομικών, για τις τιμές και τους ειδικούς φόρους επί των τσιγάρων

Μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια δείχνει να προσπαθεί να χτυπήσει η κυβέρνηση, γύρω από το θέμα της τιμής και της ειδικής φορολογίας στα τσιγάρα. Σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις, σε εκκρεμότητα βρίσκονται αρχικά, σενάρια για αύξηση του ειδικού φόρου, αφού παράλληλα τέθηκε εκ μέρους των καπνοβιομηχάνων και θέμα ανατίμησης των τσιγάρων γενικά. Ετσι και το αίτημα των επιχειρηματιών θα ικανοποιηθεί και η σχετική φορολογία θα αυξηθεί, αφού επιβάλλεται ποσοστιαία επί της τιμής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα υπήρξαν επαφές μεταξύ του υφυπουργού Οικονομικών και εκπροσώπων των καπνοβιομηχάνων με θέμα την αύξηση της τιμής των τσιγάρων. Από τις μέχρι τώρα επαφές, δεν έχει προκύψει κάτι συγκεκριμένο αφού ο υφυπουργός στο σχετικό αίτημα των καπνοβιομηχάνων (οι τελευταίοι ζητούν την επιβολή αυξήσεων) δεν έχει απαντήσει μεν καταφατικά αλλά ούτε και αρνητικά.

Οι ελληνικές καπνοβιομηχανίες επιδιώκουν παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών στο θέμα των αυξήσεων των τσιγάρων (όπως είχε γίνει και το 1994) μιας και κάτι τέτοιο τις βγάζει από τη δύσκολη θέση να εξαρτούν την πολιτική τους από τις ξένες φίρμες και ειδικότερα από τη "Φίλιπς - Μόρις" (Μάλπορο) η οποία τα τελευταία χρόνια χαράσσει την πολιτική τιμών στην ελληνική αγορά.

Αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων μπορούν να γίνουν κατά δύο τρόπους. Με την αύξηση της λιανικής τιμής από κάθε καπνοβιομηχανία ξεχωριστά ή απ' όλες μαζί. Αυτό όμως το αποφεύγουν οι ελληνικές καπνοβιομηχανίες οι οποίες βλέπουν τα τελευταία χρόνια να χάνουν συνεχή μερίδια αγοράς προς όφελος των ξένων εισαγόμενων ή των τσιγάρων που παράγονται στη χώρα μας. Συνήθως η πρωτοβουλία μιας τέτοιας κίνησης, βρίσκεται στα χέρια των ξένων επιχειρήσεων, οι οποίες όμως τα τελευταία χρόνια ακολουθούν την τακτική των μικρών αυξήσεων προκειμένου να εξουθενώσουν τους Ελληνες ανταγωνιστές.

Ο άλλος τρόπος είναι, να επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών αυξήσεις στις κατώτατες τιμές των τσιγάρων, όπως είχε γίνει και το 1994 όταν στις κατώτατες τιμές επιβλήθηκαν αυξήσεις 20%.

Το όλο θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα, καθώς εκκρεμούν και νέες συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Να μη δοθούν σε ιδιώτες οι αρμοδιότητες του υπουργείου

Ευθύνη του κράτους και ειδικότερα του υπουργείου Εμπορίου αποτελεί η διαμόρφωση όρων υγιούς εμπορίου και η άσκηση εμπορικής πολιτικής και όχι του οποιουδήποτε πολυδάπανου οργανισμού και προπάντων των ιδιωτικών φορέων. Αυτό υπογραμμίζει σε ψήφισμά της η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Εμπορίου (ΟΣΥΠΕΜ). Η Ομοσπονδία δηλώνει την κάθετη αντίθεσή της σε οποιαδήποτε μεθόδευση διάλυσης του υπουργείου και τονίζει ότι θα αντιπαρατεθεί με κάθε τρόπο για να προστατέψει τους Ελληνες καταναλωτές, τις υγιείς επιχειρήσεις, την εθνική οικονομία. Επίσης, οι εργαζόμενοι του υπουργείου Εμπορίου δηλώνουν αποφασισμένοι να εμποδίσουν με κάθε τρόπο την ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Εμπορίου ζητά:

  • Να δεσμευτεί δημόσια η πολιτική ηγεσία ότι δε θα προχωρήσει σε εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων του υπουργείου σε άλλους φορείς.
  • Η κοστολόγηση και η πολιτική τιμών των φαρμάκων να γίνεται αποκλειστικά από το υπουργείο Εμπορίου.
  • Να απαλειφθούν από το σχέδιο νόμου για την ασφαλιστική νομοθεσία οι διατάξεις που εκχωρούν αρμοδιότητες σε τρίτους.
  • Να υπογραφεί άμεσα η σύμβαση για το ξεκίνημα της μηχανογράφησης των σημάτων και να οριστεί χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης του έργου.
  • Να οργανωθούν και να στελεχωθούν οι υπηρεσίες των κρατικών προμηθειών, για τις οποίες η Ομοσπονδία τονίζει ότι αποτελούν το κατ' εξοχήν εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής και πρέπει να αντιμετωπιστούν με την ανάλογη σοβαρότητα.
  • Να απεμπλακούν και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μετάταξης προσωπικού.
  • Να επανέλθουν οι υπηρεσίες εξωτερικού εμπορίου και ανταγωνισμού για την άσκηση της ενιαίας εμπορικής πολιτικής.
  • Να προωθηθεί η νέα οργανωτική διάρθρωση του υπουργείου Εμπορίου σύμφωνα με τις προτάσεις της Ομοσπονδίας.

Σε αντίθετη περίπτωση, η ΟΣΥΠΕΜ δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις με βάση την απόφαση εξουσιοδότησης του 8ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας.

ΚΑΥΣΙΜΑ
Φθηνότερη η βενζίνη, ακριβότερη η θέρμανση

Φθηνότερη κατά 1,2 δρχ. το λίτρο θα πουλιέται από σήμερα και για μια βδομάδα η βενζίνη στα διυλιστήρια, ενώ, αντίθετα, αυξημένη κατά 0,8 δρχ. το λίτρο θα είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο φτάνει έτσι στις 104 δρχ. Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου, η τιμή του ντίζελ κίνησης μειώνεται κατά μισή δραχμή.

Το υπουργείο Ανάπτυξης εξέδωσε νέο πίνακα ενδεικτικών τιμών της βενζίνης, σύμφωνα με τον οποίο στο λεκανοπέδιο της Αττικής και στο Νομό Θεσσαλονίκης η σούπερ θα πουλιέται έναντι 215,1 δρχ. το λίτρο και η αμόλυβδη έναντι 199,1 δρχ. το λίτρο. Οι αντίστοιχες τιμές για τις τρεις ζώνες έχουν ως εξής: Α Ζώνη: 220,1 δρχ. και 204,1 δρχ., Β Ζώνη: 223,1 δρχ. και 207,1 δρχ., Γ Ζώνη με ΦΠΑ 18%: 225,1 δρχ. και 209,1 δρχ. και με ΦΠΑ 8% 215,1 δρχ. και 200,1 δρχ.

Στο όνομα της "μίζας"

Οτι ο ελληνικός καπιταλισμός διέρχεται βαθιά, παρατεταμένη και πολύπλευρη κρίση, είναι σήμερα αποδεκτό ακόμα και από αρκετούς υποστηρικτές του. Η σήψη όμως έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που επίσημοι φορείς της αστικής τάξης της χώρας, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας... να ζητούν ούτε λίγο ούτε πολύ την αναγνώριση του καθεστώτος της "μίζας".

Η ιστορία έχει ως εξής: με αφορμή χτεσινά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τις δαπάνες των εξαγωγικών επιχειρήσεων χωρίς δικαιολογητικά (κοινώς "μίζες"), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, εξέδωσε δελτίο Τύπου όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι αν εφαρμοστεί μια τέτοια απόφαση "... θα πλήξει την εξαγωγική δραστηριότητα ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές... " και ότι "το μέτρο αυτό (το καθεστώς της "μίζας", δηλαδή) συνέβαλλε στις ικανοποιητικές επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών, ενώ τυχόν κατάργησή του θα αφαιρούσε κάθε δυνατότητα από τις ελληνικές επιχειρήσεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες... ".

Ολοι λίγο - πολύ γνωρίζουμε ότι οι "δουλιές των επιχειρηματιών" δε γίνονται στο φως του ήλιου αλλά υπόγεια. Από το σημείο όμως αυτό, μέχρι την έκδοση διαγγέλματος για την προστασία της... "μίζας", υπάρχει απόσταση. Υπάρχει... άβυσσος που καταδεικνύει ότι "ο επιχειρηματικός κόσμος" έχει πλέον υπερβεί τα εσκαμμένα του θράσους. Δείχνει όμως και κάτι άλλο. Οτι ο κόσμος αυτός βρίσκεται σε περίοδο βαθιάς παρακμής, κάτι που το αποδεικνύει πλέον όχι μόνο ο προφορικός, αλλά και ο γραπτός του λόγος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ