Πέμπτη 14 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Τώρα δίνουν και "αέρα" στους τζογαδόρους

"Αέρα" 30 ημερών δίνει τώρα στους χρηματιστές η Τράπεζα της Ελλάδας, με εντολή προφανώς της κυβέρνησης, προκειμένου να καλύψουν τα "ελλείμματα" που έχουν δημιουργηθεί στα ταμεία τους, ως αποτέλεσμα της συστηματικής κερδοσκοπικής παρέμβασής τους στο Χρηματιστήριο. Μια τακτική που σε συνδυασμό με το "κανόνι" της "ΔΕΛΤΑ", άφησε τις χρηματιστηριακές εταιρίες ακάλυπτες για συναλλαγές πολλών δισεκατομμυρίων δραχμών. Η πλήρης συγκάλυψη ουσιαστικά που παρείχε η κυβέρνηση στην ασυδοσία των κυκλωμάτων, τα οποία λυμαίνονται περιουσίες μικροαποταμιευτών στο Χρηματιστήριο, συνδυάστηκε με την επαναλειτουργία του χτες.

Στη συνεδρίαση επιτράπηκε η συμμετοχή 50 από τις 65 χρηματιστηριακές εταιρίες. Πάντως, αν και υπήρχε διαβεβαίωση του Αποθετηρίου για την "καθαρότητά" τους, είναι αμφίβολο κατά πόσο έχουν εκκαθαρίσει πλήρως τις υποχρεώσεις τους. Πολύ περισσότερο που η εκκαθάριση των τίτλων έγινε με ενιαίο τρόπο, τόσο για τις ανώνυμες, όσο και για τις ονομαστικές μετοχές, κατόπιν παρέμβασης της διοίκησης του Χρηματιστηρίου, χάριν "ευκολίας των συναλλαγών". Πρακτικά δηλαδή αφήνεται πρόσφορο έδαφος στις χρηματιστηριακές εταιρίες να βουλώσουν τις "τρύπες" που άνοιξαν με τις προγενέστερες κομπίνες τους και να βγουν έτσι "λάδι" στην κανονική εκκαθάριση των τίτλων που θα ακολουθήσει σε λίγες μέρες.

Οσο για τις υπόλοιπες που δεν μπόρεσαν χτες να καλύψουν τα ανοίγματά τους, η Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι διευρύνεται από 5 μέρες σε ένα μήνα το όριο κάλυψης των χρεωστικών τους υπολοίπων επί των τρεχούμενων λογαριασμών που κρατούν στις εμπορικές τράπεζες. Παράλληλα, με άλλη απόφαση παρέχεται η δυνατότητα στις χρηματιστηριακές εταιρίες να εκδίδουν εγγυητικές επιστολές σε περίπτωση που "φεσώνονται" στο Αποθετήριο, με στόχο να αποφευχθούν χειρότερα (πώληση μετοχών πελατών, τοκογλυφία κτλ.).

Στην κακή λειτουργία του Χρηματιστηρίου αποδίδουν το σκάνδαλο της "ΔΕΛΤΑ Χρηματιστηριακής" ο πρόεδρος των μικροεπενδυτών, Δ. Καραγκούνης, που κατέθεσε χτες ως μάρτυρας για την υπόθεση στον 2ο ειδικό ανακριτή Αθηνών. Ο εκπρόσωπος των μικροεπενδυτών δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι "γενικώς οι υπηρεσίες του Χρηματιστηρίου δε λειτουργούσαν σωστά και δεν τηρούνταν ο νόμος που επιβάλλει σε όποιον πουλά να παραδίδει τις μετοχές σε διάστημα δύο εργάσιμων ημερών".

Τις βραδινές ώρες χτες εξετάστηκε από τον ανακριτή ως μάρτυρας ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου, Μ. Ξανθάκης, ο οποίος κλήθηκε και ενημέρωσε προηγουμένως τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παν. Δημόπουλο. Επρόκειτο να καταθέσει, επίσης, ο αντιπρόεδρος Αποθετηρίων Τίτλων κ. Ζάγκας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ