ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΜΑΝΙ ΡΑΦΗΝΑΣ
Εισήγηση στο ΣτΕ κατά της επέκτασης
  • Στην περιβαλλοντολογική μελέτη αποσιωπάται ότι ο χείμαρρος Μεγάλο Ρέμα εκβάλλει στη λιμενολεκάνη
  • Η επέκταση του λιμανιού δε σημαίνει πως θα πρέπει να καταστραφεί η Ραφήνα, επισήμανε ο πρόεδρος του Ε' Τμήματος Μ. Δεκλερής

Τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Εμπορικής Ναυτιλίας αποφάσισαν την επέκταση του λιμανιού της Ραφήνας και προχώρησαν στη δημοπράτηση των έργων πριν εγκριθεί η περιβαλλοντολογική μελέτη, στην οποία μάλιστα αποσιωπώνται ότι στη λιμενολεκάνη εκβάλλει ο χείμαρρος Μεγάλο Ρέμα, αλλά και οι τεράστιες συνέπειες από τη μεταφορά και κατακράτηση των φερτών υλών!

Αυτά προέκυψαν κατά τη χτεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) δύο προσφυγών κατά της επέκτασης του λιμανιού. Οι προσφεύγοντες (Ι. Μπρατσιώτης και Δήμος Ραφήνας) επισήμαναν ότι υπάρχει σκόπιμη αποσιώπηση του "εγκλωβισμού" του Μεγάλου Ρέματος στο υπό επέκταση λιμάνι, για να περάσουν τα σχέδια των δύο υπουργείων σε βάρος του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος της περιοχής.

Η εισηγήτρια σύμβουλος Επικρατείας, Μ. Καραμανώφ,τάχθηκε κατά της επέκτασης του λιμανιού, υποστηρίζοντας ότι δεν ελήφθη υπόψη πως ο χείμαρρος Μεγάλο Ρέμα που πηγάζει από το Πεντελικό εκβάλλει στη λιμενολεκάνη. Επίσης, ανέφερε ότι δεν εκτιμήθηκαν οι φερτές ύλες που μεταφέρονται στο λιμάνι, ιδιαίτερα μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του Πεντελικού το 1995, ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ προχώρησε στη δημοπράτηση του έργου χωρίς να υπάρχει έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό επενέβη και ο πρόεδρος του Ε Τμήματος του ΣτΕ, Μ. Δεκλερής,ο οποίος αναρωτήθηκε, πώς είναι δυνατόν η διοίκηση να προχωρά στις δημοπρατήσεις έργων πριν εγκριθεί η περιβαλλοντολογική μελέτη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό "είναι εκφυλισμός της διαδικασίας" και ότι η επέκταση του λιμανιού δε σημαίνει πως θα πρέπει να καταστραφεί η Ραφήνα, όπως την ξέραμε μέχρι τώρα. Συνεχίζοντας την παρέμβασή του ο Μ. Δεκλερής και κάνοντας ένα παραλληλισμό του λιμανιού της Ραφήνας με του Πειραιά, είπε πως στη Ραφήνα συνυπάρχουν η πλαζ και το λιμάνι, οπότε θα πρέπει να προστατευτεί η πλαζ και δεν είναι δυνατόν να μεταφέρουμε στον Ευβοϊκό ένα αμιγές λιμάνι, όπως είναι στον Πειραιά.

Οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι από το σχεδιάγραμμα για την επέκταση του λιμανιού "πλαστογραφήθηκε" η ακτογραμμή της Υδρογραφικής Υπηρεσίας και παραλείφθηκε η εκβολή του χειμάρρου.

Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις από τη μεταφορά των φερτών υλών άρχισαν ήδη να εμφανίζονται. Τα πλοία που έρχονται να δέσουν στο λιμάνι σχηματίζουν έντονη ανατάραξη των υδάτων, λόγω του αβαθούς, πράγμα που δε συνέβαινε στο παρελθόν. Μάλιστα, το θέμα αυτό έχει επισημανθεί από τις αρμόδιες αρχές (ΥΠΕΧΩΔΕ, υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και νομαρχία) και σε δύο συσκέψεις την περασμένη άνοιξη έγινε λόγος για το τι θα γίνει σε περίπτωση που αποδοθούν ευθύνες για τη μεταφορά των φερτών υλών.

Η κατακράτηση των φερτών υλών εντός της λιμενολεκάνης θα επιφέρει όχι μόνο την υποβάθμιση και την καταστροφή της λιμενολεκάνης, αλλά και ολόκληρου του όρμου της Ραφήνας. Με τα έργα που θα κατασκευαστούν ο υφιστάμενος μόλος επεκτείνεται κατά 375 μέτρα, εγκλωβίζοντας το χείμαρρο Μεγάλο Ρέμα, ο οποίος εκβάλλει παράλληλα με την ακτογραμμή και θα προκαλέσει τη μεταβολή της. Τέλος, από την περιβαλλοντολογική μελέτη προκύπτει ότι σε περίπτωση που επεκταθεί το λιμάνι, το 2013 ο αριθμός των επιβατών που θα διακινούνται από τη Ραφήνα θα ανέλθει σε 2.400.000 άτομα ετησίως από 1.600.000 που είναι σήμερα.

Οι νομικοί εκπρόσωποι του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στη χτεσινή συζήτηση αναδιπλώθηκαν και υποστήριξαν ότι η επέκταση είναι απαραίτητη για να αποφευχτούν ατυχήματα.

Γιώργος ΓΕΩΡΓΟΥΒΙΑΣ


Μια νύχτα "αλλιώτικη"

Πιο εύκολα έβαζες σε λογαριασμό τις ρεμούλες του δημοσίου τομέα, από τις εκάστοτε κυβερνήσεις τα τελευταία 15 χρόνια, παρά τα σφηνάκια που "κατέβασε" (για πρώτη και τελευταία φορά στη ζωή του) ο καθ' όλα αξιοσέβαστος - το επισημαίνουμε - κύριος Δημοσθένης Κ. Παπαδογεωργακόπουλος, εκείνο το βράδυ. Δοκίμασε - καχύποπτα - το πρώτο και στη συνέχεια ήπιε κάμποσα πράσινα με γεύση μέντας, δυο - τρία κόκκινα κι ένα μπλε, μέχρι που άρχισε να βλέπει τα πάντα... "πράσινα, κόκκινα και μπλε". Από ώρα αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα με σοβαρότατες επιπτώσεις στις κοινωνικές του συναναστροφές. Συγκεκριμένα, δεν μπορούσε να αυτοσυστηθεί, αφού το "Παπαδογεωργακόπουλος" είναι δύσκολο να το προφέρεις "υπό κανονικές συνθήκες", πόσο μάλλον όταν το αλκοόλ μεταμορφώνει οποιαδήποτε λέξη με πάνω από δυο συλλαβές σε δυσθεώρητο πρόβλημα έκφρασης. Μια φορά, η εν λόγω δυσκολία, ουδόλως τον απασχολούσε και τις ίδιες απόψεις φαινόταν να συμμερίζεται και ο περίγυρός του, που τον αποκαλούσε απλώς "μπάρμπα"...

Για μερικές τέτοιες εμφανίσεις (και λογαριασμούς), ακόμα κι ο μπάρμαν - ιδιοκτήτης, θα αναρτούσε το... πορτρέτο του απρόσμενου αυτού πελάτη, σε περίοπτη θέση. Θα τον ανακήρυττε "Μεγάλο Ευεργέτη" της επιχείρησης, κι ίσως να του έδινε και παράσημο αν το μικρό μπαράκι χώραγε μια φιλαρμονική ορχήστρα - έστω και στη μικρότερη δυνατή σύνθεση - προκειμένου να αποδώσει τις δέουσες τιμές. Ομως, ο μπάρμαν δεν ήταν ο μόνος που έτρεφε τέτοια αγαθά αισθήματα κι εκτίμηση για τον κ. Δημοσθένη Κ. Παπαδογεωργακόπουλο. Για την ακρίβεια τον είχαν κατασυμπαθήσει μέχρι ενθουσιασμού, όλοι οι θαμώνες. Εδώ που τα λέμε κι εσείς το ίδιο θα κάνατε άμα ήσασταν εκεί το βράδυ εκείνο κι ένας ευγενέστατος κύριος, που βλέπατε για πρώτη φορά στα "πέριξ", σας είχε κεράσει - έτσι χωρίς λόγο - από 2 φορές, δημιουργώντας γύρω του μια θαυμάσια ατμόσφαιρα, με ανέκδοτα, ιστορίες, γελώντας συνεχώς. Μ' έναν περίεργο αλήθεια τρόπο, σαν να είχε ανάγκη να γελάσει... Πάντως μέχρι και το "ντάπα - ντούπα" της μουσικής είχε χαμηλώσει για χατίρι του.

Βέβαια η εικόνα ήταν λίγο παράξενη. Διότι πώς να το κάνουμε, τι δουλιά είχε τώρα ο κ. Δημοσθένης Παπα... κάπως, γεννηθείς το 1937 στη Λάρισα, δημόσιος υπάλληλος (υποδιευθυντής Α παρακαλώ! ), με την ολοστρόγγυλη καραφλίτσα του, να σκορπάει το δεκαπενθήμερό του σε μπαρ; Τι ρόλο έπαιζε, ανάμεσα σε 17χρονους με στενά μαύρα τζινς, πάνινα αθλητικά, δεσποινίδες με μαλλιά στο χρώμα της φωτιάς, παλτά μέχρι τη γάμπα και βρετανικές αρβύλες, να συζητά για τις... νέες τάσεις της παγκόσμιας ροκ σκηνής, χωρίς βέβαια να έχει σχέση με το αντικείμενο; Κανείς, παρ' όλα αυτά δεν μπήκε στον κόπο να ρωτήσει, ούτε κι όταν στις 4 τα χαράματα ο "μπάρμπας" εγκατέλειπε, απ' τους τελευταίους και υποβασταζόμενος, το κατάστημα. Ο μπάρμαν κούνησε συγκαταβατικά το κεφάλι του, βλέποντάς τον να κάνει τα πρώτα "αυτόνομα" βήματα και σκέφθηκε πως οι πιθανότητες να φτάσει στο σπίτι του ήταν μηδαμινές, χωρίς ποτέ να μάθει πόσο δίκιο είχε. Οσο για τον κ. Δημοσθένη Κ. Παπαδογεωργακόπουλο, αυτό είτε πεζοδρόμιο ήταν, είτε κατάστρωμα καϊκιού, μεσοπέλαγα στο Αιγαίο με 9 "μποφόρ" και "απαγόρευση απόπλου", δεν είχε μεγάλη διαφορά. Το ίδιο κουνιόταν...

Το ξημέρωμα τον βρήκε με πονοκέφαλο, φαρδύ πλατύ στη λεωφόρο Μεσογείων, και την πλάτη ακουμπισμένη στο μαντρότοιχο. Ο αέρας είχε σκορπίσει τριγύρω τα κομματάκια της σχισμένης κοινοποίησης για "υποχρεωτική συνταξιοδότηση με μειωμένες αποδοχές". Ο κ. Δημοσθένης Κ. Παπαδογεωργακόπουλος άνοιξε τα μάτια του και χαμογέλασε στο επίσης χαμογελαστό πρόσωπο του Κώστα Σημίτη στην απέναντι γιγαντοαφίσα - απομεινάρι των πρόσφατων εκλογών. Αυτήν που έγραφε "Για την ΕΛΛΑΔΑ του 2000"...

Γεράσιμος ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ