ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ - ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Ανεξέλεγκτη η εργοδοσία!

Σοβαρές οι ευθύνες της πολιτείας για την ύπαρξη μόνο 166 τεχνικών επιθεωρητών εργασίας σε όλη τη χώρα και την ανυπαρξία ουσιαστικού ελέγχου της εργοδοτικής αυθαιρεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια

Σε όλη τη χώρα υπάρχουν μόνο 166 τεχνικοί και υγειονομικοί επιθεωρητές,ενώ στις 150 χιλ. επιχειρήσεις οι καταδικαστικές αποφάσεις δεν ξεπερνούν τις 230 το χρόνο,με βάση στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που παρέθεσε στην τοποθέτησή του ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,τη δεύτερη μέρα της διημερίδας της ΓΣΕΕ για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων που ολοκληρώθηκε χτες.

Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ σημείωσε ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι θυσιάζονται κάθε χρόνο στο βωμό του εργοδοτικού κέρδους, μέσω της εντατικοποίησης της εργασίας, των αντεργατικών συστημάτων αύξησης της παραγωγικότητας, των παραβιάσεων του νόμιμου ωραρίου εργασίας, της χρησιμοποίησης ανηλίκων και γυναικών σ' ακατάλληλες γι' αυτούς εργασίες.

Σχετικά με τις ευθύνες της πολιτείας, σημείωσε τον ελλιπή και αναποτελεσματικό έλεγχο, το άθλιο επίπεδο εκπαίδευσης και ενημέρωσης των εργαζομένων, τα κενά της νομοθεσίας αλλά και την καταστρατήγησή της από την εργοδοσία, καθώς και την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου εθνικού συστήματος έρευνας, διάγνωσης, πρόληψης και θεραπείας των επαγγελματικών ασθενειών. Ο Γ. Μαυρίκος κατάγγειλε τον ΣΕΒ που αξιώνει κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς για τον επαγγελματικό κίνδυνο και θίγει έμμεσα τον θεσμό των βαρέων και ανθυγιεινών. Τέλος, κάλεσε σε αγώνα για τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τον αγώνα για τα προβλήματα της οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο γραμματέας της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας της ΓΣΕΕ Γ. Σταυρόπουλος,σημείωσε ότι στους άμεσους στόχους της ΓΣΕΕ πρέπει να είναι η βελτίωση της παρέμβασής της και η απάντηση στις προκλήσεις του ΣΕΒ. Επισήμανε επίσης την ανάγκη καλύτερης ενημέρωσης και πραγματοποίησης εκδηλώσεων με κύριο στόχο να στηθούν σε όλους τους χώρους δουλιάς Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας.Η διεκδίκηση ικανού αριθμού γιατρών εργασίας, η αναβάθμιση των τεχνικών επιθεωρήσεων, η απόδοση αρμοδιοτήτων επιβολής κυρώσεων στους επιθεωρητές, είναι μερικά ακόμα ζητήματα που έθιξε ο συνδικαλιστής. Παράλληλα αναφέρθηκε στο ζήτημα της αστικής ευθύνης των εργοδοτών, μια και σήμερα τα βάρη των ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών τα σηκώνει ο παθών, η οικογένειά του και ο ασφαλιστικός οργανισμός.

Αναφερόμενος στις Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης,ο γιατρός εργασίας Σ. Δρίβας τόνισε ότι το, σχετικό με τη λειτουργία τους, ΠΔ 17/96 δεν επιτρέπει την ουσιαστική κάλυψη των αναγκών, καθώς εξαντλούνται και σε πρωτοβάθμιο επίπεδο οργάνωσης. Υπογράμμισε ανάμεσα στα άλλα, ότι η προσφορά αξιόπιστων υπηρεσιών σε αυτό τον τομέα είναι άρρηκτα δεμένη με την ανάγκη δόμησης ενός ολοκληρωμένου συστήματος - δικτύου αντίστοιχων υπηρεσιών, δευτεροβάθμιου και τριτοβάθμιου επιπέδου.

Σύσκεψη λογιστών

Πλατιά σύσκεψη διοργανώνει η ΕΣΑΚ - Λογιστών την Τρίτη, 19 Νοέμβρη, στις 7 το απόγευμα,στα γραφεία της παράταξης (Μενάνδρου 44). Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι: Γενική συνέλευση της ΕΕΛΠ στις 8 Δεκέμβρη καιεκλογές της στις 12 - 16 Δεκέμβρη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΣΙ
Στάση και πορεία διαμαρτυρίας

Σωματείο: Ποια τα κίνητρα του νομάρχη Πειραιά και γιατί αρνείται να δώσει άδεια ναυπηγείου στη ΝΑΥΣΙ;

Με 3ωρη στάση εργασίας (12μ.μ. - 3μ.μ.) και πορεία διαμαρτυρίας στη Νομαρχία Πειραιά και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, απαντούν οι εργαζόμενοι της ΝΑΥΣΙ στη συνεχιζόμενη συρρίκνωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Να σημειωθεί ότι, ενώ βαλτώνουν τα περισσότερα σημεία της συμφωνίας κυβέρνησης - συνδικάτων για την ανάπτυξη της Ζώνης, ο νομάρχης Πειραιά, Χρ. Φωτίου,αρνείται να δώσει άδεια ναυπηγείου στη ΝΑΥΣΙ,αγνοώντας ακόμα και σχετικό έγγραφο του υπουργείου Ανάπτυξης!

Στην ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων στη ΝΑΥΣΙ σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία της ΝΑΥΣΙ, αναγκάζονται, από την απαράδεκτη στάση του νομάρχη Πειραιά, να διεκδικήσουν αγωνιστικά πλέον τις θέσεις εργασίας τους, για να διασφαλίσουν τα μεροκάματά τους.

"Καταγγέλλουμε - τονίζεται - την απαράδεκτη στάση του νομάρχη Πειραιά, διότι εδώ και δυο χρόνια εμπαίζει τους εργαζόμενους και τις 250 οικογένειές τους. Απαιτούμε ο νομάρχης να αναλάβει τις ευθύνες του, να αφήσει τις παλινωδίες και να δώσει τη δυνατότητα στη ΝΑΥΣΙ να εξασφαλίσει τη λειτουργία της και τη βιωσιμότητά της. Αναρωτιόμαστε ποια είναι τα κίνητρα του νομάρχη και γιατί τόσο επίμονα αρνείται να εκδώσει την άδεια, αγνοώντας τις εντολές του ΥΒΕΤ και ενεργώντας σε βάρος των εργαζομένων του Πειραιά, της Ναυπηγικής Βιομηχανίας και την Εθνικής Οικονομίας".

"Δηλώνουμε - υπογραμμίζεται τέλος - πως θα αγωνιστούμε προς κάθε κατεύθυνση για τη συνέχιση της λειτουργίας της ΝΑΥΣΙ, αλλά και της Ζώνης γενικότερα, για τη διασφάλιση της εργασίας μας, για την επιβίωση των οικογενειών μας".

Ψηφίζουν οι υπάλληλοι συμβολαιογραφείων

Την Τετάρτη 20 Νοέμβρη θα αρχίσουν οι αρχαιρεσίες του Συλλόγου Υπαλλήλων Συμβολαιογραφείων Αθήνας - Πειραιά και θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 21 Νοέμβρη. Τα μέλη του Σωματείου θα μπορούν να ψηφίζουν από τις 2 μμ έως τις 8 μμ, στα γραφεία του Σωματείου, Γλάδστωνος 3, στον 3ο όροφο, έχοντας απαραίτητα μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα και το βιβλιάριο ασθενείας του ΙΚΑ.

ΣΕΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Σύσκεψη την Τρίτη

"Να οργανώσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας".Μ' αυτό το σύνθημα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΑΕ) Μεσσηνίας πραγματοποιεί την Τρίτη 19 Νοέμβρη, στις 7 το απόγευμα, σύσκεψη στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. Επίσης καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής να συμμετέχουν στην απεργία στις 28 Νοέμβρη και στη συγκέντρωση που θα γίνει στην πόλη.

Η Συντονιστική Επιτροπή, αφού επισημαίνει τις ευθύνες των τοπικών συνδικαλιστικών ηγεσιών για τη μη οργάνωση της αντίστασης και του αγώνα των εργαζομένων, σημειώνει: "Πήραμε λοιπόν πρωτοβουλία - υπογραμμίζεται - και συγκροτήσαμε Συντονιστική Επιτροπή, με σκοπό το συντονισμό των αγώνων μας και της πάλης μας. Ταυτόχρονα, δεν παραιτούμαστε από την προσπάθεια να πάρουν τις ευθύνες τους τα συνδικαλιστικά όργανα".

Σύσκεψη ΕΣΑΚ λιθογράφων

Την Τετάρτη, 20 Νοέμβρη, η Κλαδική Επιτροπή Λιθογράφων της ΕΣΑΚ πραγματοποιεί σύσκεψη στα γραφεία της παράταξης (οδός Μενάνδρου 44) στις 6 το απόγευμα και καλεί όλους τους ΕΣΑΚίτες και τους φίλους της παράταξης να συμμετέχουν. Θέματα της σύσκεψης είναι η ενημέρωση για τα προβλήματα του κλάδου, η προετοιμασία του σχεδίου Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και η προετοιμασία της Γενικής Συνέλευσης του κλάδου, που θα γίνει την 1η Δεκέμβρη, στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής.

Οι εργαζόμενοι κινητοποιούνται για τη σωτηρία και ανάπτυξη της Ζώνης

Σε 48ωρη οι πλοηγοί

Σε 48ωρη απεργία προχωρεί η Ενωση Πλοηγών στις 18 και 19 του μήνα και διεκδικεί την καταβολή επιδόματος πολυετούς πραγματικής θαλάσσιας υπηρεσίας για τα μέλη της. Σε ανακοίνωσή της, η Ενωση αναφέρει ότι, ενώ το επίδομα δίνεται σε όλους, στους πλοηγούς δε δίνεται. Μάλιστα, αναφέρει ότι ενώ η Διοίκηση του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου είχε συμφωνήσει για την καταβολή του, "κάποιοι συνεργάτες του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, λένε όχι". Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με ομόφωνη απόφασή της, συμπαραστέκεται στον αγώνα των πλοηγών.

Απεργούν οι ναυτεργάτες στις 28 Νοέμβρη

Συμμετοχή στην 24ωρη πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ αποφάσισε η ΠΝΟ

Τη συμμετοχή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) στην πανελλαδική - πανεργατική 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ,την Πέμπτη 28 του μήνα,αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας κατά την προχτεσινή της συνεδρίαση. Συγκεκριμένα, οι Ελληνες ναυτεργάτες όλων των κατηγοριών πλοίων που θα βρίσκονται σε λιμάνια του Νομού Αττικής κατεβαίνουν στην προειδοποιητική απεργία από τις 6 το πρωί της Πέμπτης μέχρι τις 6 το πρωί της Παρασκευής.

Το διεκδικητικό πλαίσιο του απεργιακού αγώνα της ΠΝΟ καλύπτει τρεις άξονες, απασχόληση, συνταξιοδοτικό - ασφαλιστικό, και φορολογικό. Τα αιτήματα της ΠΝΟ, όπως παρουσιάζονται στην ανακοίνωσή της, είναι: Η εξασφάλιση θέσεων εργασίας για τους Ελληνες ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, ο επαναπροσδιορισμός των οργανικών συνθέσεων με βάση τις πραγματικές ανάγκες, η απομάκρυνση όλων των αλλοδαπών ναυτικών από τα ελληνικά πλοία. Η ριζική αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ, η ανάκληση των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης και ειδικότερα του κεφαλαίου για τη σύνθεση. Η διατήρηση του καμποτάζ και η απόκρουση του αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος της εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών από τα ανασφάλιστα με σημαίες ευκαιρίας πλοία των γραμμών Ελλάδας - Ιταλίας και άλλων λιμένων του εξωτερικού. Το συνταξιοδοτικό - ασφαλιστικό συνοψίζεται στον καθορισμό όλων των συντάξεων στο 80% των ΣΣΕ για τους εν ενεργεία ναυτικούς, τον προσδιορισμό των συντάξεων για τους δικαιούχους (χήρες και άλλους) στο 70%, όπως ισχύει για όλα τα άλλα Ταμεία, ώστε να παύσουν οι συντάξεις να είναι συντάξεις πείνας.

Η ΓΣΕΕ για την Π - Π

Να προχωρήσει άμεσα η οριστική λύση του προβλήματος για την επαναλειτουργία των εργοστασίων της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" καθώς και την αξιοποίηση και διασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων των υπόλοιπων εγκαταστάσεων της επιχείρησης, ζητά η ΓΣΕΕ, ύστερα από σύσκεψη που έγινε χτες, με τη συμμετοχή του Σωματείου Εργαζομένων στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης στην Αθήνα.

Η ΓΣΕΕ σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της τις θέσεις και τις προτάσεις των εργαζομένων και να προχωρήσει σε λύσεις, που να διασφαλίζουν την απασχόληση των εργαζομένων.

Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,υπογράμμισε στη σύσκεψη, σε αντιδιαστολή με τη γενικότητα που διακρίνει την απόφασή της ότι ο στόχος πρέπει να είναι η επαναλειτουργία του ΟΑΕ και η λειτουργία της επιχείρησης στα πλαίσιά του, καθώς και η χάραξη κλαδικών πολιτικών και στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ