ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Παράθυρα" σε αυθαιρεσίες

Πολλά ανοιχτά "παράθυρα", για αυθαιρεσίες στη διαδικασία νομιμοποίησης των αλλοδαπών στη χώρα μας, αφήνει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που μελετά η αρμόδια Επιτροπή

Χωρίς να ασχολείται με τις αιτίες που οδηγούν στην αθρόα προσέλευση αλλοδαπών στη χώρα μας, χωρίς να θίγει το ζήτημα των πολιτικών προσφύγων και με συζήτηση γύρω από ένα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφήνει πολλά ανοιχτά "παράθυρα" για μαζικές και ανεξέλεγκτες απελάσεις αλλοδαπών μελλοντικά, συνεχίζει τη Δευτέρα τις εργασίες της η ειδική Επιτροπή για τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών που δεν προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μέχρι τώρα έχουν διατυπωθεί οι κατ' αρχήν θέσεις των φορέων που συμμετέχουν σε αυτή - υπουργείων και συνδικαλιστικών οργανώσεων - ενώ έχει γίνει μια πρώτη συζήτηση πάνω στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που είχε δοθεί στην Επιτροπή με την έναρξη της λειτουργίας της.

Στην Επιτροπή έχουν αναπτυχθεί διάφορες γνώμες, σύμφωνα με πληροφορίες, για το ότι η όλη διαδικασία είναι χρονοβόρα, αλλά και άλλες για το ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για την ολοκλήρωση του έργου της. Παράλληλα στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που έχουν τα μέλη της στα χέρια τους είναι ασαφής η διαδικασία ανανέωσης της κάρτας, είναι ιδιαίτερα ελαστικές οι επιπτώσεις στους εργοδότες για παράνομη απασχόληση αλλοδαπών και αντίθετα εξοντωτικές για τους αλλοδαπούς που δε "συμμορφώνονται", οι λόγοι αναστολής της χορήγησης της κάρτας επιτρέπουν επίσης την αυθαιρεσία στη βάση του "γενικότερου δημόσιου συμφέροντος".

Το έργο της Επιτροπής θα περατωθεί αρχικά με τη διατύπωση μέσα σε τέσσερις μήνες ενός σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την καταγραφή των αλλοδαπών και τη χορήγηση της "Κάρτας Προσωρινής Αδειας Παραμονής Αλλοδαπών".Το σχέδιο θα πάει και στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και ύστερα η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της. Θα ακολουθήσει νέος κύκλος συνεδριάσεων για την "Κάρτα Παραμονής Περιορισμένης Χρονικής Διάρκειας".

ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Ξανά "μπλόκο" στα μαγαζιά σήμερα

Εμποροϋπάλληλοι - ΕΒΕ καταγγέλλουν την παρασκηνιακή συμφωνία κυβέρνησης - ΣΕΛΠΕ - κυβερνητικού συνδικαλισμού και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις κατά της παράτασης του ωραρίου. Στηρίζει η κλαδική ομοσπονδία

Κόντρα στις μεθοδεύσεις του ΣΕΛΠΕ, της κυβέρνησης και των παρατρεχάμενων του κυβερνητικού συνδικαλισμού, εμποροϋπάληλοι και ΕΒΕ συνεχίζουν τον αγώνα τους, ενάντια στην οποιαδήποτε παράταση του ωραρίου. Τα παραπάνω τόνισαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου χτες, εκπρόσωποι του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, της ΓΣΕΒΕΕ και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ΜΜΕ - ΕΒΕ Αθήνας.

Ετσι, σήμερα στις 4μ.μ. θα επαναληφθούν οι κινητοποιήσεις στην Κηφισιά (Κολοκοτρώνη και Λεβίδου), στο Κολωνάκι (Κανάρη και Ακαδημίας) και στη Γλυφάδα (αρχή οδού Μεταξά) και οι στάσεις εργασίας σε όσα καταστήματα παρατείνουν το ωράριο μετά τις 4.Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων σε έκτακτη συνεδρίαση της ΕΕ χτες, αποφάσισε να καλύψει τις κινητοποιήσεις, ενώ η ΠΑΣΚΕ διαχώρισε τη θέση της.

Στη συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι εργαζομένων και ΕΒΕ, κατήγγειλαν την προχτεσινή συμφωνία κυβέρνησης και ΣΕΛΠΕ, ενώ ο πρόεδρος της ΣΕΑ ΜΜΕ, Μ. Διαμαντής τόνισε ότι: "Χαρακτήρισαν αυτή τη συμφωνία "συμφωνία κυρίων". Εμείς, κατά την κυβέρνηση, δεν είμαστε κύριοι; Γιατί δε ρωτηθήκαμε, γιατί δε ζητήθηκε η συγκατάθεσή μας; Η κυβέρνηση είναι αναξιόπιστη και γι' αυτό την καταγγέλλουμε. Καθώς επίσης και τον κ. Καψάλη (πρόεδρο της ΕΣΕΕ, που φαίνεται ότι παίζει διπλό ρόλο. Επιμένουμε στο πλαίσιό μας, συνεχίζουμε τους αγώνες για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας".

Από την πλευρά των εργαζόμενων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων,Π. Βαμβακάς,σημείωσε: "Συνεχίζουμε τον αγώνα για νομοθετική κατοχύρωση του ανοίγματος και κλεισίματος των καταστημάτων, που δε θα υπερβαίνει τα Σάββατα τις 4, των απογευμάτων Δευτέρας και Τετάρτης, της κατάργησης της μερικής απασχόλησης και της κυριακάτικης αργίας. Η "συμφωνία κυρίων" είναι εμπαιγμός. Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε με ποια συμφέροντα έχει ταυτιστεί, σοβαρές ευθύνες φέρει και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ".

Ο γγ της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Χαμπηλομάτης επισήμανε ότι η συμφωνία αυτή δημιουργεί νέα προβλήματα, καταγγέλλοντας ότι έγινε ερήμην τους και εσκεμμένα. "Η ΓΣΕΒΕΕ - κατέληξε - δεν εκχωρεί σε κανέναν το δικαίωμα της εκπροσώπησής της. Θα αγωνιστούμε για το ωράριο, θα μπούμε επικεφαλής των κινητοποιήσεων των μελών μας και εξετάζουμε σοβαρά το ενδεχόμενο πανελλαδικού κλεισίματος των καταστημάτων στις 28 Νοέμβρη, στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ".

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά,σε ανακοίνωσή του, διευκρινίζει, "προς αποφυγή παρεξηγήσεων μετά τα δημοσιεύματα για σύγκλιση απόψεων μεταξύ του υπουργού Εργασίας, εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων για το ωράριο", ότι στην περιοχή το σύνολο του εμπορικού κόσμου, έχει αποδεχτεί και λειτουργεί σύμφωνα με το ακόλουθο ωράριο: Δευτέρα - Τετάρτη - Σάββατο, 8π.μ. - 3μ.μ. και τις υπόλοιπες μέρες από τις 8π.μ. - 2μ.μ. και από 5μ.μ. - 8μ.μ.

- Καταδικάζουν την αυτεπάγγελτη δίωξη, που άσκησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών, καταγγέλλουν τη στάση της κυβέρνησης και καλούν τα μέλη τους, να συμμετάσχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις εργαζομένων και εμπόρων, η ΠΟΕ - ΟΤΑ, η Ενωση Λογιστών Αθήνας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά και το Εργατικό Κέντρο Κεφαλλονιάς - Ιθάκης.Επίσης το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Ηλιούπολης καταγγέλλει την τρομοκρατική παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγελίας και καλεί τους εισαγγελείς να καθίσουν στο "σκαμνί" τους μεγαλοκαταστηματάρχες που παραβιάζουν κάθε έννοια εργατικού δικαιώματος.

Ξανά έξω από τα καταστήματα που αυθαιρετούν θα βρεθούν σήμερα

Ξανά έξω από τα καταστήματα που αυθαιρετούν, θα βρεθούν σήμερα εμποροϋπάλληλοι και ΕΒΕ

Στη Βουλή "καυτά" προβλήματα εργαζομένων

Τα ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι διαφορετικών κλάδων και χώρων εργασίας, θέτουν στη Βουλή, με ερωτήσεις τους, βουλευτές του ΚΚΕ.

- Πέντε και πλέον χρόνια περιμένουν οι μεταλλεργάτες,από την ώρα που κατέθεσαν τα δικαιολογητικά τους, για να συνταξιοδοτηθούν από το Επικουρικό τους Ταμείο (ΕΤΕΜ).Το επισημαίνουν οι βουλευτές Ν. Γκατζής και Στρ. Κόρακας και ρωτούν τον υπουργό Εργασίας αν θα πάρει μέτρα και ποια για την άμεση καταβολή των συντάξεων.

- Οι Ν. Γκατζής και Στρ. Κόρακας απευθύνονται, με άλλη ερώτησή τους, στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, επισημαίνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες που αποτελούν το πλήρωμα του "Meliterranean Sky",το οποίο παραμένει δεμένο στο λιμάνι της Πάτρας, εγκαταλειμμένο από τον ιδιοκτήτη του, από τον Αύγουστο. Οι ναυτεργάτες είναι απλήρωτοι. Η τράπεζα "Royal Bank of Scotland" πραγματοποίησε αναγκαστική κατάσχεση στο πλοίο, χωρίς να φαίνεται πρόθυμη να εξοφλήσει όλα τα δεδουλευμένα στους ναυτεργάτες. Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό τι μέτρα θα πάρει άμεσα για να εξοφληθούν οι μισθοί των ναυτικών και να τους εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

- Σε ερώτηση των βουλευτών Β. Μπούτα και Α. Τασούλα επισημαίνονται τα προβλήματα των εργαζομένων στο εργοστάσιο ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΟΛΥΜΠΙΑ στην Ηλεία, των οποίων ο εργοδότης παρακρατεί δεδουλευμένες αποδοχές και επιπλέον πρόσφατα τους θέτει εκ περιτροπής σε διαθεσιμότητες άνευ αποδοχών. Οι βουλευτές ρωτάνε τον υπουργό Εργασίας τι μέτρα θα πάρει για να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες του συγκεκριμένου εργοδότη.

Στάση και συγκέντρωση στην Ελευσίνα

Συγκέντρωση κατά των απολύσεων και της αποβιομηχάνισης, που πλήττει το Θριάσιο, μετατρέποντάς το σε ένα νέο Λαύριο, πραγματοποιείται τη Δευτέρα 18 Νοέμβρη στις 10.30 στην πλατεία Ηρώων της Ελευσίνας, στα πλαίσια της τετράωρης στάσης εργασίας που έχει κηρύξει το Εργατικό Κέντρο της πόλης. Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση, διεκδικώντας πραγματικές λύσεις στα προβλήματά τους, απευθύνουν - με ανακοίνωσή τους - οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.

Οι συνδικαλιστές σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, πως είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία σήμερα η προετοιμασία του εργατικού κινήματος για διαρκή αγώνα, με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Επίσης επισημαίνουν τις ευθύνες της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, που με τη συμπεριφορά και την πρακτική τους στήριξαν τις κυβερνητικές επιλογές και τα σχέδια των βιομηχάνων στην περιοχή.

Τέλος, τονίζουν πως, "παρότι διαφωνούμε σε πολλά σημεία με το πλαίσιο αιτημάτων που έθεσε η πλειοψηφία, θα αγωνιστούμε για την επιτυχία της κινητοποίησης, βάζοντας για διεκδίκηση την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων των εργαζομένων και της περιοχής".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ