ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
7Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΕΕΠΠ
Οι επαναπατρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες διεκδικούν, απαιτούν

"Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, πιστεύουμε πως ο αγώνας μας θα δικαιωθεί, γιατί είναι δίκαιος", τονίζουν

Σε πνεύμα ενότητας, συσπείρωσης και πάλης για την προώθηση και λύση των προβλημάτων, που χρόνια τώρα βασανίζουν τους επαναπατρισθέντες πολιτικούς πρόσφυγες από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, καθώς και αυτούς που ακόμα παραμένουν στην προσφυγιά, διεξήχθησαν οι εργασίες της 7ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Πανελλήνιας Ενωσης Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ),στις 9 και 10 Νοέμβρη.

Οι αντιπρόσωποι στις ομιλίες τους εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την αδιαφορία των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων, που έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες αγωνιστές να ζούνε ακόμα - όσοι ζουν - με τις πιο κακές συνέπειες του πολέμου. Μόνο αυτοί είχαν την τύχη να τις υποστούν, με ένα και μόνο φταίξιμο: Επειδή αγωνίστηκαν και υπερασπίστηκαν την τιμή και την ανεξαρτησία του τόπου μας, αγωνίστηκαν για την προκοπή του, την κοινωνική δικαιοσύνη, για ένα καλύτερο αύριο.

Ο εισηγητής πρόεδρος του απερχόμενου ΚΣ της ΠΕΕΠΠ Γρηγόρης Φώτου στην ομιλία του ανέφερε, μεταξύ των άλλων, πως εκπρόσωποί τους επί 20 χρόνια τρέχουν από υπουργείο σε υπουργείο με υπομνήματα και καταγγελίες στο χέρι, είχαν κατ' ιδίαν συζητήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς, έστειλαν επανειλημμένα επιστολές στον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά δυστυχώς όλες τους οι ενέργειες αποτέλεσαν το αρχαίο ρητό "Φωνή βοώντος εν τη ερήμω"!

Οι νόμοι που κατά καιρούς έχουν ψηφιστεί για συνταξιοδοτικά, καθώς και για άλλα προβλήματα όπως η ισοτιμία των αναπήρων που οι Επιτροπές Κρίσεως όλο και τις μειώνουν, το ποσοστό αναπηρίας και κυρίως το μεγάλο πρόβλημα των επαναπατρισθέντων από τη Ρουμανία που παραμένουν ακόμα χωρίς συντάξεις.

"Δε μας απομένει πια - τόνισε ο εισηγητής - παρά ο δρόμος των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, απαιτώντας να συζητηθεί το θέμα μας στο Υπουργικό Συμβούλιο ή από συναρμόδιους υπουργούς, αφού πρώτα κληθούμε για συζήτηση οι εκπρόσωποι των 4 συλλόγων των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων. Απαιτούμε μια υπεύθυνη απάντηση που να θεωρηθεί ως τελεία και παύλα, γιατί μέχρι τώρα η αντιμετώπιση των προβλημάτων μας αποτελεί εμπαιγμό. Και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως όταν γίνεται επερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα μας, όλοι οι βουλευτές σηκώνονται και φεύγουν. Εάν η στάση τους αυτή σημαίνει ότι τα προβλήματα των επαναπατρισθέντων αφορούν μόνο το ΚΚΕ, που βουλευτές τους θέτουν επερωτήσεις, τότε δεν έχουν εννοήσει (ας μας συγχωρέσουν για τη διαπίστωση) πώς πρέπει να λειτουργεί το δημοκρατικό πολίτευμα, δεν έχουν σκεφτεί πως εμείς πρώτα απ' όλα είμαστε Ελληνες πολίτες. Και ως προς το δικαίωμα πολιτικής τοποθέτησης ο κάθε ένας μπορεί να είναι τοποθετημένος όπου αυτός νομίζει και ν' ακολουθεί όποιο κόμμα τον εκφράζει".

Εργασίες της Συνδιάσκεψης

Στην 7η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, εκτός των καυτών προβλημάτων, συζητήθηκαν και θέματα οργανωτικής λειτουργίας και συσπείρωσης, τακτικής επαφής μεταξύ των μελών και στελεχών της Ενωσης, τακτική και πλήρη ενημέρωσή τους για τη ζωή και δράση της Ενωσης με τη διακίνηση του Ενημερωτικού ΔΕΛΤΙΟΥ, ημερολογίου ενημερωτικών επιστολών κ. ά. εφόσον πρόσβαση στα ΜΜΕ (εκτός του "Ρ" και του "902 FM" και "902 TV") δεν υπάρχει, γιατί "κρίνουν" ότι το θέμα "δεν πουλάει". Είναι και αυτό ένα δείγμα δημοκρατικής αντιμετώπισης των προβλημάτων των πολιτικών προσφύγων.

Στη συνέχεια ακολούθησαν αρχαιρεσίες, όπου εκλέχτηκε 35μελές ΚΣ και Εξελεγκτική Επιτροπή. Ψηφίστηκαν επίσης οι σχετικές τροποποιήσεις του υπάρχοντος καταστατικού και έγινε η 1η Ολομέλεια του νεοεκλεγμένου ΚΣ για την εκλογή προέδρου, αντιπροέδρου, γενικού γραμματέα και ταμία, όπως προβλέπει το καταστατικό της Ενωσης.

Στη Συνδιάσκεψη χαιρέτισαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Νίκος Τερζόγλου.Επίσης παρευρέθηκε και Λούλα Λογαρά από το ΚΚΕ.

Ψήφισμα, απόφαση

Οι αντιπρόσωποι ομόφωνα ενέκριναν ψήφισμα προς τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη, με το οποίο απαιτούν τη λύση των προβλημάτων τους.

Επίσης ψηφίστηκε και η ανάλογη απόφαση, όπου στο πολιτικό της μέρος αναφέρεται στις σημερινές συνθήκες που δημιουργήθηκαν μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στις ανατολικές χώρες της Ευρώπης και την επικράτηση της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Σ' αυτές τις συνθήκες οι επαναπατρισθέντες Πολιτικοί Πρόσφυγες ασφυκτιούν, ενώ συνεχίζεται ο εμπαιγμός σε βάρος τους από τους αρμόδιους, για τη λύση των προβλημάτων τους. Ακόμη στην απόφαση κρίνεται πως η μέχρι τώρα δράση του ΚΣ ήταν ικανοποιητική, τονίζονται οι αδυναμίες και ελλείψεις και μπαίνουν τα καινούρια καθήκοντα για την παραπέρα δραστηριότητα του.

Τέλος χαιρετιστήριο μήνυμα προς όλους τους πολιτικούς πρόσφυγες - επαναπατρισμένους και σε όσους παραμένουν ακόμα στην προσφυγιά - απηύθυνε η 7η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΠΕΕΠΠ.

ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΚΑΤΑ ΨΩΜΙΑΔΗ
Πήρε τη "ρεβάνς" ο υπουργός

Επιμένει ο Μ. Ψωμιάδης ότι ο υπουργός "τα πήρε". Προς το παρόν, πάντως, ο ίδιος πληρώνει 160 εκατομμύρια δρχ. για δυσφήμιση

Το σημαντικό και ασυνήθιστα υψηλό ποσόν των 160 εκατομμυρίων δραχμών θα πρέπει να καταβάλει ως χρηματική εγγύηση ο εκδότης της εφημερίδας "Το Ονομα", Μ. Ψωμιάδης, ώστε να μην οδηγηθεί στη φυλακή κρατούμενος για αδικήματα που φέρεται να εκτέλεσε διά του Τύπου σε βάρος του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη. Ο Μ. Ψωμιάδης απολογήθηκε προχτές στην 9η τακτική ανακρίτρια Αθήνας, ύστερα από μηνύσεις που κατέθεσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, για τα αδικήματα: "πλαστογραφία μετά χρήσεως με σκοπό τη βλάβη τρίτου", το οποίο είναι κακούργημα και για "συκοφαντική δυσφήμιση διά του Τύπου", το οποίο είναι πλημμέλημα. Μετά την απολογία του εκδότη, εκτός της χρηματικής εγγύησης, του επιβλήθηκαν επιπλέον οι εξής περιοριστικοί όροι: Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Οι μηνύσεις αφορούσαν δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Ονομα" του Φλεβάρη του 1996, στο οποίο υπήρχε έγγραφο της Ελβετικής Τράπεζας "Dresdner Bank" που εμφάνιζε τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και τη σύζυγό του να έχουν εισπράξει μίζες 25 εκατ. μάρκων (4,5 δισ. δρχ.) για την ανάθεση μεγάλων έργων. Το έγγραφο αυτό ο υπουργός το χαρακτήρισε πλαστό και χαλκευμένο και, εκτός των άλλων, έχει υποβάλει αστική αγωγή κατά του Μ. Ψωμιάδη για αποζημίωση ύψους 1 δισ. δρχ.

Η εφημερίδα "Το Ονομα", με χτεσινά δημοσιεύματα επιμένει να υποστηρίζει ότι το έγγραφο που δημοσίευσε είναι αληθινό και απαιτεί "εδώ και τώρα να ανοιχτεί ο λογαριασμός του Λαλιώτη". Επίσης χαρακτηρίζει εξοντωτικό το ποσόν της εγγύησης που επιβλήθηκε, ενώ περιλαμβάνει άποψη νομικών κύκλων που εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή στρέφεται "κατά της ελευθεροτυπίας και της ελεύθερης έκφρασης γνώμης".

Αντίθετα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, με χτεσινή δήλωσή του, αφού χαρακτηρίζει τον Μ. Ψωμιάδη πλαστογράφο και συκοφάντη, που αποπειράθηκε να πλήξει την τιμή και την υπόληψή του, υποστηρίζει: "Οι αθλιότητες και οι σκευωρίες των σκοτεινών κύκλων του υποκόσμου και των διαπλεκομένων με αυτούς τους κύκλους συμφερόντων έχουν καταρρεύσει και έχουν αποτύχει παταγωδώς". Επίσης επισημαίνει ότι "η κάθαρση απαιτεί την παραδειγματική τιμωρία του συκοφάντη και πλαστογράφου Μ. Ψωμιάδη, καθώς και την αποκάλυψη όλων των φυσικών και ηθικών αυτουργών της σκευωρίας".

Τέλος, αναφέρει ότι με επίσημο έγγραφό της η Κεντρική Διοίκηση της Ελβετικής Τράπεζας δηλώνει κατηγορηματικά ότι ο ίδιος δε διατηρεί ατομικό ή κοινό λογαριασμό ούτε σήμερα ούτε κατά το παρελθόν στην τράπεζα και ότι δεν είχε ποτέ μαζί του καμία συναλλακτική σχέση.

"Καταδυτικό" γκαζάδικο!

Φορτηγό πλοίο, το οποίο ονομάζεται "Αγ. Δημήτριος",χωρίς αριθμό νηολογίου και δίπλα του ένα φορτηγό αυτοκίνητο, ανακάλυψαν χτες το πρωί μετά από τηλεφωνική καταγγελία για διενέργεια λαθρεμπορίου καυσίμων, άνδρες του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή του Μόλου της ΔΕΗ (Δραπετσώνα).

Κατά την προσέγγιση του περιπολικού σκάφους, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το φορτηγό αυτοκίνητο εξαφανίστηκε αναπτύσσοντας ταχύτητα. Συνελήφθη ο πλοιοκτήτης του "Αγ. Δημήτριος",Μ. Ησυχος,ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το πλοίο παρέδιδε κατάλοιπα.

Από έλεγχο που έγινε στο πλοίο διαπιστώθηκε ότι αυτό δεν έφερε ναυτιλιακά έγγραφα και ο εξοπλισμός του σε αντλίες, σωληνώσεις και επιστόμια σε καμία περίπτωση δε δικαιολογούσε το χαρακτηρισμό του από τον πλοιοκτήτη ως "καταδυτικού"! Επιπλέον, διαπιστώθηκε η ύπαρξη 4 δεξαμενών συνολικού όγκου 16 κυβικών μέτρων στις οποίες υπήρχαν υπόλοιπα φορτίου πετρελαίου. Ο οδηγός του φορτηγού αυτοκινήτου αναζητείται, ενώ ο πλοιοκτήτης Μ. Ησυχος οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα κατά την Αυτόφωρο διαδικασία. Δείγματα των πετρελαιοειδών που βρέθηκαν στις δεξαμενές του πλοίου εστάλησαν στο Χημείο.

ΚΗΔΕΙΑ

Την πολυαγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, θυγατέρα, αδελφή, θεία και εξαδέλφη

ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΛΟΥΚΑ

Χημικό - ετών 49

κηδεύουμε σήμερα Σάββατο 16.11.96 και ώρα 1 μ.μ. από τον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Ηλιουπόλεως.

Ο σύζυγος: Γεώργιος.

Ο υιός: Αναστάζιος.

Οι γονείς: Βασιλική Παπαγεωργίου, Αναστάσιος Λουκάς.

Τα αδέλφια: Αντιγόνη και Αντώνης, Θεόδωρος και Στέλλα.

Τα ανίψια, τα εξαδέλφια, οι λοιποί συγγενείς.

ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ
"Φρένο" στις κεραίες

Αναστέλλεται κάθε νέα εγκατάσταση ραδιοτηλεοπτικής κεραίας στη βουνοκορφή του Χορτιάτη, μετά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, που ανάγκασαν τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών να υποχωρήσουν και να αποφασίσουν να μη χορηγηθεί καμία νέα έγκριση εγκατάστασης κεραίας στο πάρκο.

Σε σύσκεψη, που συγκάλεσε εσπευσμένα η Νομαρχία μετά την απειλή σοβαρών επεισοδίων κατά τη διάρκεια των τελευταίων κινητοποιήσεων των κατοίκων, που έστησαν οδοφράγματα και ήρθαν αντιμέτωποι με ΜΑΤ και συνεργεία, αποφασίστηκε πέρα από το πάγωμα των εγκρίσεων να ελεγχθεί η νομιμότητα όσων κεραιών βρίσκονται στο πάρκο και να μετρηθεί η εκπεμπόμενη ισχύ. Παράλληλα θα αναζητηθούν τρόποι να μειωθεί η ισχύς και θα προωθηθεί μελέτη για την αναβάθμιση του χώρου.

Ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Επικοινωνιών Γ. Πολυχρονάκης διαβεβαίωσε τους κατοίκους πως μέχρι το τέλος Νοέμβρη θα δημοσιοποιηθεί ο χάρτης των ραδιοσυχνοτήτων και πως στα σχέδια του υπουργείου είναι να μεταφερθούν όλες οι κεραίες των ραδιοφωνικών σταθμών εκτός των τηλεοπτικών καναλιών από τον Χορτιάτη και να διαμοιραστούν σε δύο νέα πάρκα γύρω από τη Θεσσαλονίκη, γιατί πέρα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, δημιουργούν παρεμβολές στις ραδιοσυχνότητες του αεροδρομίου Μακεδονίας, αλλά και στο ραντάρ του Χορτιάτη.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν εκτός από τους εκπροσώπους της Νομαρχίας και του υπουργείου Μεταφορών, οι κοινοτάρχες Χορτιάτη, Ασβεστοχωρίου και Πεύκων, οι δήμαρχοι Πυλαίας και Πανοράματος, μέλη της Επιτροπής Αγώνα για την απομάκρυνση των κεραιών και ο διευθυντής Δασών. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων εκτίμησαν τις αποφάσεις σε θετική κατεύθυνση, αλλά το ζήτημα θα τεθεί υπό συζήτηση σε γενική συνέλευση των κατοίκων.

Στη φωτογραφία του Αθ. Αλεξανδράκη στιγμιότυπο από την 7η Συνδιάσκεψη των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ