ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο χέρι του λαού να ανατρέψει αυτή την κατάσταση

Την ανάγκη επαναλειτουργίας του εργοστασίου, υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα, που συναντήθηκε με τους απολυμένους της GOOD YEAR

Την ανάγκη να επαναλειτουργήσει το κλειστό εργοστάσιο ελαστικών της GOOD YEAR, με ευθύνη της κυβέρνησης και να δοθεί τέλος στο δράμα των 350 απολυμένων της πολυεθνικής, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη συνάντηση με τους ίδιους τους απολυμένους στην πλατεία Δικαστηρίων, όπου εδώ και δύο εβδομάδες έχουν κατασκηνώσει διαμαρτυρόμενοι για τον γκαγκστερικό τρόπο, που έκλεισε το εργοστάσιο και την αδιαφορία της κυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για το βάρβαρο τρόπο, με τον οποίο η πολυεθνική τούς πέταξε στο δρόμο και τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις τους και δήλωσαν αποφασισμένοι πως θα συνεχίσουν τον αγώνα, να μη χαθούν άλλες 350 θέσεις εργασίας. Αναφέρθηκαν στη στάση της κυβέρνησης και στην ελεημοσύνη που τους προσφέρει, με τα προγράμματα επανακατάρτισης του ΟΑΕΔ και κατήγγειλαν πως θα μπορούσε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων να πιέσει την πολυεθνική να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο. Ο γραμματέας του σωματείου Δ. Τσελέπης τόνισε πως η συμπαράσταση του ΚΚΕ από την αρχή του αγώνα τους ήταν ουσιαστική και έμπρακτη μέσα και έξω από τη Βουλή και αναγνωρίζεται από όλους τους απολυμένους της GOOD YEAR.

Η Αλέκα Παπαρήγα, στο διάλογο που αναπτύχθηκε με τους απολυμένους, υπογράμμισε πως η παραγωγική βάση της χώρας αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα, αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις πιστές στο πρόγραμμα "σύγκλισης". Τόνισε πως τα κλειστά εργοστάσια ξεπερνούν τα 30 και πως το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και σήμερα τις ευθύνες τις έχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, στα προνόμια που χαρίζει στο μεγάλο κεφάλαιο και στα χρέη που χαρίζει στους έχοντες και κατέχοντες και τόνισε πως δεν υπάρχει η πολιτική βούληση, να ξεπεραστεί το πρόβλημα με τα 30 κλειστά εργοστάσια της χώρας.

"Η κατάσταση των εργαζομένων, των απολυμένων από τη GOOD YEAR, όπως και άλλων εργοστασίων στην Ελλάδα, αποδεικνύει ότι έχουμε μια κυβέρνηση και κυριαρχεί μια πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, που νομοθετεί και αποφασίζει μόνο όταν πρόκειται να χαρίσει προνόμια και κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο", υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα.

Να περιοριστεί η ασυδοσία

Ειδικότερα, αναφερόμενη στο κλείσιμο της GOOD YEAR, είπε:

"Θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη εργοστασίου ελαστικών και δεν μπορεί να στηρίζεται η χώρα μας στις εισαγωγές. Από τη στιγμή που το προϊόν μας χρειάζεται, υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Δεύτερο, ταυτόχρονα με την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας εμείς διεκδικούμε και υψηλά επιδόματα ανεργίας και διατήρηση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων για τους ανέργους, έτσι ώστε όποιος είναι άνεργος χωρίς να το θέλει να μην πεινάει. Αυτή είναι η ουσία".

"Για μας, κατέληξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δε χωράει καμία αμφιβολία πως ευθύνεται η πολυεθνική που κάνει ό,τι θέλει στη χώρα μας, γιατί έχουν ψηφιστεί νόμοι και η Συνθήκη του Μάαστριχτ που της δίνουν αυτή τη δυνατότητα. Στο χέρι του ελληνικού λαού και των εργαζομένων είναι να ανατρέψει αυτή την κατάσταση, αλλά πρέπει να συνεχιστεί η επίμονη και αποφασιστική πίεση στην κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα της εργασίας των εργαζομένων, διότι οι εργαζόμενοι δίνουν τα κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο και το μεγάλο κεφάλαιο από εκεί και πέρα κάνει ό,τι θέλει. Αυτή η ασυδοσία πρέπει, τουλάχιστον σ' αυτή τη φάση, να περιοριστεί. Δεν μπορεί μονίμως χαμένοι να είναι οι εργαζόμενοι".

Την Πέμπτη οι εργαζόμενοι της GOOD YEAR έχουν αποφασίσει να κατέβουν με λεωφορεία στην Αθήνα και να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρίες έξω από τα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης και να απαιτήσουν ρυθμίσεις που ισχύουν για τους απολυμένους της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" και Σκαραμαγκά.

Κινδυνεύει ο ελληνικός κινηματογράφος

Επίσκεψη της Αλ. Παπαρήγα στο χώρο του 37ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Την ανησυχία του Κόμματος για το πόσο έμπρακτα στηρίζεται ο ελληνικός κινηματογράφος από τις κυβερνήσεις, εξέφρασε η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο χώρο του Φεστιβάλ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Η ΓΓ του ΚΚΕ συνοδευόμενη από κλιμάκιο του Κόμματος, ξεναγήθηκε από τον διευθυντή του Φεστιβάλ, Μ. Δημόπουλο, και την γραμματέα Αντζελα Πετροπουλάκη.

Επισκέφτηκε τα περίπτερα της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών, των Τεχνικών Κινηματογράφου, του ΣΑΠΟΕ, του Συνδέσμου Περιφερειακών Κινηματογραφικών Λεσχών, της Λέσχης Κινηματογράφου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και μίλησε με τους εργαζόμενους στα τμήματα του Φεστιβάλ. Κοινό αίτημα σχεδόν όλων των ανθρώπων που μίλησαν μαζί της ήταν πως μέσα από το Φεστιβάλ πρέπει να στηριχτεί η ελληνική παραγωγή και να δοθούν περισσότερα χρήματα από την πολιτεία για τον κινηματογράφο.

Χαρακτηριστική ήταν η φράση που είπε ο μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας, αναφερόμενος στα χρήματα που δίνονται για τον πολιτισμό: "Τα στατιστικά νούμερα των πολιτιστικών στοιχείων δεν είναι ψηφοφόροι".Και σημείωσε πως όλοι πρέπει να στηρίξουν περισσότερο τους νέους δημιουργούς. Πιο κάτω η Αλ. Παπαρήγα αντάλλαξε χειραψία με τον σκηνοθέτη Γρηγόρη Γρηγορίου.Η ΓΓ του ΚΚΕ στάθηκε περισσότερο στο περίπτερο με τις Κινηματογραφικές Λέσχες, όπου έγινε αποδέκτης της αγωνίας των ανθρώπων, που, με νύχια και δόντια, προσπαθούν να διατηρήσουν το θεσμό. Εκεί μάθαμε πως υπάρχουν 103 Λέσχες και από αυτές παραμένουν δραστηριοποιημένες οι 70. Οπως είπαν, ο αμερικάνικος κινηματογράφος θα εξαφανίσει καθετί διαφορετικό και κάλεσαν την ΓΓ του ΚΚΕ να στηρίξει με κάθε τρόπο την προσπάθειά τους, γιατί πλέον ο κινηματογράφος κινδυνεύει να χαθεί από την επαρχία.

Αντίσταση στην επέλαση της υποκουλτούρας

Αμέσως μετά την περιοδεία της στο χώρο, η Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ για το μέλλον του θεσμού του Φεστιβάλ και του ελληνικού κινηματογράφου συνολικότερα. Συγκεκριμένα δήλωσε: "Η παρουσία μας εδώ δεν περιορίζεται γενικά στη στήριξη του θεσμού. Θέλουμε να εκφράσουμε και την ανησυχία μας για το πόσο έμπρακτα στηρίζεται ο ελληνικός κινηματογράφος από την ελληνική πολιτεία, από τις κυβερνήσεις, από τη συγκεκριμένη σημερινή κυβέρνηση. Γνώμη μας είναι ότι ο ελληνικός κινηματογράφος, παρά τις δυνατότητες που έχει, βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Από τη μια μεριά έχει δεχτεί την επέλαση της εμπορευματοποιημένης υποκουλτούρας των πολυεθνικών, των ιδιωτών και από την άλλη δεν έχει την ολόπλευρη ηθική, πολιτική στήριξη της πολιτείας".

Στη συνέχεια, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει τι συγκεκριμένη βοήθεια θα δώσει από τον κρατικό προϋπολογισμό, διευκρινίζοντας παράλληλα πως για το ΚΚΕ στήριξη σημαίνει κατ' αρχήν υλική υποστήριξη και δεύτερο μια παλλαϊκή προσπάθεια, για να αποκατασταθεί η σχέση του κινηματογράφου με το λαό και ιδιαίτερα με τη νέα γενιά.

"Πρέπει να γεμίσει η Ελλάδα Κινηματογραφικές Λέσχες. Να συνδεθεί όλη αυτή η προσπάθεια με τα σχολεία. Εμείς, σαν πρώτο δείγμα της πρακτικής δράσης του Κόμματος σ' αυτά τα ζητήματα, καταθέσαμε στη Βουλή θέμα για την καλλιτεχνική παιδεία.Διότι ο ελληνικός κινηματογράφος δεν μπορεί να στηρίζεται γενικά στο ταλέντο των ανθρώπων, το οποίο υπάρχει. Πρέπει να στηρίζεται και στην επιστημονική γνώση, την παιδεία. Και θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε στο μέλλον για ελληνικό κινηματογράφο και γενικότερα πολιτισμό, αν δεν υπάρχει καλλιτεχνική παιδεία πανεπιστημιακού επιπέδου που θα βοηθήσει στην καλλιεργημένη και συστηματική ανάπτυξη των ταλέντων".

Μειώνεται η ελληνική συμμετοχή

Η ΓΓ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στη σχέση του κινηματογράφου με τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και ιδιαίτερα με την τηλεόραση, σημειώνοντας πως είναι μεγάλο ζήτημα: "Η ελληνική κρατική τηλεόραση - είπε - κάνει κάποια προσπάθεια, όμως δεν επαρκεί. Νομίζουμε ότι πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις όλων των ΜΜΕ στην προβολή και στήριξη του ελληνικού κινηματογράφου".

Σε ερώτημα σχετικά με την έδρα του Φεστιβάλ η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε: "Εμείς δεν έχουμε θέσει θέμα αλλαγής της έδρας του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το ζήτημα όμως που βάζουμε είναι πόσος είναι ο χώρος των ελληνικών έργων σ' αυτό το Φεστιβάλ. Δεν είμαστε αντίθετοι, βεβαίως, στη διεθνή παρουσία, αλλά βλέπουμε να μειώνεται όλο και περισσότερο η ελληνική συμμετοχή,άρα το κυρίως πρόβλημα είναι αυτό".

Τέλος, τόνισε, για άλλη μια φορά, την αντίθεση του ΚΚΕ στην προωθούμενη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Φεστιβάλ και την μετατροπή του από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ."Είναι της μόδας τώρα όλα να μετατρέπονται σε ιδιωτικούς φορείς. Εμείς πιστεύουμε ότι η ιδιωτικοποίηση θα είναι η χαριστική βολή στον ίδιο το θεσμό.Αντίθετα, προτείνουμε διατήρηση του θεσμικού πλαισίου, ουσιαστική ελληνική παρουσία και κατοχύρωσή της. Πρόκειται για Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, που, βεβαίως, ευπρόσδεκτη θα είναι και η διεθνής συμμετοχή, αλλά μη γίνει διεθνές φεστιβάλ που απλώς και μόνο χωροταξικά θα γίνεται στην Ελλάδα".

Ανάγκη να ερευνηθούν οι αιτίες των προβλημάτων

Πρόστιμο 31 εκατ. στον ΣΚΑΪ. "Συστάσεις" στους υπόλοιπους επέβαλε το ΕΣΡ

Ο ΣΚΑΪ είναι ο τηλεοπτικός σταθμός που εισέπραξε τη μεγαλύτερη ποινή, από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, για τον τρόπο με τον οποίο παρουσίασε την ιστορία του 8χρονου Λευτέρη. Το ΕΣΡ, με χτεσινή του απόφαση, επέβαλε στον ΣΚΑΪ πρόστιμο 25.000.000 δρχ. Ο ίδιος σταθμός, όμως, "εισέπραξε" και άλλα 6.000.000 πρόστιμο,γιατί την περίοδο της διένεξης της Χαράς Βεντούρη με τον πρώην σύζυγό της μετέδωσε, από τα παράθυρα των δελτίων ειδήσεων, ρεπορτάζ με τα ανήλικα παιδιά τους. Και οι δύο αποφάσεις, με τις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο στον ΣΚΑΪ, ελήφθησαν κατά πλειοψηφία. "Απαλότερες" ήταν οι ποινές, για τα υπόλοιπα κανάλια, δηλαδή για το MEGA, τον ΑΝΤΕΝΝΑ, το ΣΤΑΡ, το Κανάλι 5 και το "TV Μακεδονία", για τα οποία το ΕΣΡ, για τον τρόπο που παρουσίασαν την υπόθεση του οκτάχρονου, αποφάσισε την ποινή της "σύστασης και της προειδοποίησης".

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο ΕΣΡ Μάκης Κοψίδης υπογράμμισε την ανάγκη για ρεπορτάζ και εκπομπές, οι οποίες θα εμβαθύνουν στα κοινωνικά προβλήματα, αγγίζοντας τις αιτίες που τα δημιουργούν. Ανεξάρτητα από τα πρόστιμα, το κύριο πρόβλημα, που αναδεικνύεται, είναι ο τρόπος με τον οποίο η τηλεόραση μέσα από την ειδησεογραφία και τις εκπομπές της "πλησιάζει", αλλά και συμβάλλει στη λύση των οξύτατων κοινωνικών προβλημάτων. Υπάρχει άμεση ανάγκη για εκπομπές και συζητήσεις, οι οποίες θα έχουν σκοπό και στόχο να ερευνήσουν τις κύριες αιτίες που γεννούν τα προβλήματα, κάτι που ουσιαστικά δε συμβαίνει μέχρι σήμερα.Πόσο μάλλον όταν πολλά από αυτά τα προβλήματα, όπως για παράδειγμα η παιδική εγκληματικότητα και τα ναρκωτικά έχουν άμεση σχέση και επίδραση στη ζωή των παιδιών και της νεολαίας. Μπορεί η τηλεόραση να μην είναι η αιτία των προβλημάτων της κοινωνίας. Ο τρόπος, όμως, που η τηλεόραση χειρίζεται τέτοιου είδους θέματα, μπορεί να είναι αιτία για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από την ουσία του προβλήματος.

Το αιτιολογικό των ποινών, που επέβαλε το ΕΣΡ, ήταν η παράβαση διατάξεων του νόμου και των κωδίκων δεοντολογίας, που αναφέρονται στην προστασία των ανηλίκων. Το επιπλέον "παράπτωμα" του ΣΚΑΪ, για το οποίο του επιβλήθηκε η μεγαλύτερη από τα υπόλοιπα κανάλια ποινή, ήταν το ότι σε ρεπορτάζ η μητέρα του 8χρονου Λευτέρη αποκαλέστηκε "ιερόδουλος".

Ο ΣΚΑΪ, με χτεσινή ανακοίνωσή του, αρνείται ότι χρησιμοποίησε τέτοιου είδους χαρακτηρισμό για τη μητέρα του παιδιού και ισχυρίζεται ότι αυτό έγινε σε άλλα κανάλια, στα οποία επιβλήθηκε η ποινή "σύστασης". Θεωρεί την απόφαση του ΕΣΡ σαν "άλλη μία μεροληπτική απόφαση εναντίον του σταθμού".

Οι λαϊκές κινητοποιήσεις θα φέρουν αποτέλεσμα

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης

Σε επίκαιρα ζητήματα, όπως ο νέος προϋπολογισμός,το νόημα της επετείου του Πολυτεχνείου,τα ΝΑΤΟικά παζάρια σε Κύπρο και Αιγαίο και το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα,αναφέρθηκε με τις δηλώσεις που έκανε η Αλ. Παπαρήγα, κατά την άφιξή της, στις 12 χτες το μεσημέρι, στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης. Στο αεροδρόμιο την υποδέχτηκαν ο Δ. Γόντικας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, πολυμελές κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα της Θ. Κωνσταντινίδη και τον Γ. Κατσαρό,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και άλλοι.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε τα παρακάτω σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Σχετικά με το νέο προϋπολογισμό: "Ξέρουμε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα πετσοκόψει τα λαϊκά δικαιώματα και τις κατακτήσεις, θα βάλει καινούριο μαχαίρι. Ομως, εμείς πιστεύουμε ότι οι λαϊκές κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται μπροστά στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και που θα ακολουθήσουν την επόμενη χρονιά, δε θα πάνε χαμένες. Θα φέρουν αποτελέσματα. Αρκεί να συνειδητοποιηθεί ευρύτερα ότι άλλο το τρένο της κυβέρνησης και άλλο το τρένο του λαού".

Στη συνέχεια, η Αλ. Παπαρήγα ερωτήθηκε για τα μέτρα που λαμβάνονται ενόψει του Πολυτεχνείου: "Πιστεύω ακράδαντα - είπε - ότι η νεολαία και ο λαός μπορεί με τη μαζική του συμμετοχή να περιφρουρήσει τον αγωνιστικό, ενωτικό χαρακτήρα των εκδηλώσεων του Πολυτεχνείου. Το Πολυτεχνείο ζει, όχι μόνο, γιατί ζει στις καρδιές μας και στη μνήμη μας, αλλά γιατί είναι επίκαιρα τα συνθήματά του και θα γιορτάζεται αγωνιστικά για όλο εκείνο το διάστημα που ο λαός τραβάει το δρόμο του προς τα εμπρός".

Απαντώντας σε ερώτηση για τις εκδηλώσεις που γίνονται στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της επετείου της ανακήρυξης του ψευδοκράτους του Ντενκτάς,δήλωσε: "Η ελληνική κυβέρνηση διεξάγει ένα μεγάλο παζάρι. Από τη μια μεριά, κατά τη γνώμη μας, έχει δώσει "γην και ύδωρ" στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο Αιγαίο και σε βάρος του δίκαιου αγώνα του κυπριακού λαού και, από την άλλη μεριά, θεωρεί ότι μπορεί να πάρει, σε αντιστάθμισμα, ένα μερίδιο ρόλου στα Βαλκάνια.Εμείς λέμε ότι πέφτει έξω. Διότι και άλλες ηγεσίες των γειτονικών χωρών θα ζητήσουν το ανάλογο μερίδιο, αλλά η ουσία είναι ότι απ' αυτό το μερίδιο δε θα κερδίσει τίποτα ο ελληνικός λαός. Μόνο οικονομικό πλιάτσικο στην περιοχή θα γίνει". Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ρωτήθηκε για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των 4 τρισ. δραχμών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. "Αυτό, σημείωσε, είναι το παζάρι. Από τη μία, η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανεχθεί το χαϊδολόγημα των ΗΠΑ προς την ηγεσία της Τουρκίας και, από την άλλη, ρίχνει στις πλάτες του λαού ένα δυσβάστακτο εξοπλιστικό πρόγραμμα, του οποίου το μεγαλύτερο μέρος δεν αφορά την άμυνα της χώρας, αλλά τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Γι' αυτό και διαφωνούμε ριζικά".

ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Ο θάνατός μας, η ζωή τους
Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μήτσου Κωστόπουλου

Με μια απλή επανάληψη των όσων προβλέπει η σχετική νομοθεσία απάντησε χτες στη Βουλή ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας,στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μήτσου Κωστόπουλου, για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, ώστε να αντιμετωπιστεί ο αυθαίρετος τρόπος λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Μια ερώτηση που ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Π. Κρητικός,χαρακτήρισε "μεγίστης ουσίας, γιατί αφορά την ουσία της δημοκρατίας". Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Τύπου ομολόγησε μεν πως ορισμένα φαινόμενα στο χώρο των ΜΜΕ "έχουν πάρει εκρηκτική μορφή την τελευταία περίοδο, προσβάλλοντας ανθρώπους, υποτιμώντας την αισθητική μας, υπονομεύοντας τον πολιτισμό μας". Στο όνομα, όμως, του ότι δεν πρέπει να επιβληθεί οποιαδήποτε μορφή λογοκρισίας, που ουδείς εξάλλου πρότεινε, ή ότι δεν πρέπει να παραβιαστεί η ανεξαρτησία του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, που επίσης ουδείς ανέφερε, κατέληξε να κάνει μια "τυποποιημένη απαρίθμηση των καταστάσεων", όπως σχολίασε ο ερωτών βουλευτής.

Ο Μήτσος Κωστόπουλος υπογράμμισε: "Η κατάσταση είναι αποπνιχτική και ζούμε όλοι μέσα σ' αυτήν. Ο τίτλος της είναι "ο θάνατός σου, η ζωή μου", μόνο που αυτοί που χρησιμοποιούν αυτό το αξίωμα θανατώνουν τους πολλούς, δηλαδή εμάς".

Ακολούθως, επισήμανε ότι έστω και ο ελλιπής νόμος πρέπει να υλοποιηθεί. Ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φιμωθεί ο Τύπος, αλλά, σε κάθε περίπτωση, πρέπει "να είναι ελεύθεροι αυτοί να λένε, αλλά να είμαστε και εμείς να λέμε τη γνώμη μας". Στη συνέχεια, πρότεινε, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, να κληθούν οι επικεφαλής των κομμάτων, ο πρόεδρος της Βουλής, η ΕΣΗΕΑ και άλλοι μαζικοί φορείς να συζητηθεί το θέμα της περίφημης δεοντολογίας και να καταλήξει η συζήτηση σε μερικές βασικές αρχές, που θα τηρούνται από όλους.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Μ. Κωστόπουλος υπογράμμισε: "Το χασίσι, η παιδική πορνεία, η βία, το αίμα υποκαθιστούν, σαν τίτλοι ειδήσεων καθημερινά στα Δελτία Ειδήσεων, τα πετρέλαια του Αιγαίου, την Κύπρο, τον προϋπολογισμό, τη λιτότητα, την ακρίβεια, την ανεργία. Και μη μας λέτε ότι πήρε μέτρα ο νόμος για να προστατεύσει τα παιδιά μας. Το παιδί μας έχει το τηλεκοντρόλ στο χέρι και πάει εκεί που το οδηγεί ο καναλάρχης, ο οποίος χρησιμοποιεί το κανάλι για να πάρει τα μεγάλα έργα. Αυτή είναι η ουσία".

Στη δευτερολογία του, ο υπουργός Τύπου αναφέρθηκε στην υποτιθέμενη ονομαστικοποίηση των μετοχών των ΜΜΕ. Αυτό, όμως, σε τίποτα δεν εμπόδισε τον εκδότη του "Εθνους" Γ. Μπόμπολα να μετέχει στην Κοινοπραξία που θα αναλάβει την κατασκευή του οδικού άξονα Σταυρός - Ελευσίνα. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι την ερχόμενη βδομάδα θα αρχίσει στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την κύρωση της σχετικής σύμβασης μεταξύ του ελληνικού κράτους και της Κοινοπραξίας.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κάλεσμα αντίστασης και αγώνα

Περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ χτες στη Θεσσαλονίκη και σήμερα στο Νομό Σερρών

Στη Θεσσαλονίκη περιόδευσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, ενώ σήμερα επισκέπτεται το Νομό Σερρών, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα μιλήσει σε συγκεντρώσεις του Κόμματος. Χτες το μεσημέρι, στη Θεσσαλονίκη, επισκέφτηκε το χώρο του 37ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου, που ολοκληρώνεται αύριο με την απονομή βραβείων στο Ελληνικό και Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα. Το απόγευμα συναντήθηκε με τους εργαζόμενους της "Good Year", που έχουν κατασκηνώσει στο χώρο μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου στο κέντρο της πόλης, διεκδικώντας την επαναλειτουργία της βιομηχανίας ελαστικών, που έκλεισε τον περασμένο Αύγουστο, αφήνοντας στο δρόμο 350 οικογένειες.

Το πρόγραμμα της σημερινής περιοδείας στο Νομό Σερρών της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής:

- Στις 9.30 π.μ. θα έχει συνάντηση με το νομάρχη Σερρών.

- Στις 11 π.μ. θα έχει συνάντηση με το δήμαρχο Νιγρίτας.

- Στις 11.30 π.μ. θα μιλήσει στο Δημαρχείο Νιγρίτας.

- Στις 4 μ.μ. θα παρευρεθεί σε σύσκεψη στελεχών της Κομματικής Οργάνωσης Σερρών.

- Στις 6.30 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στις Σέρρες, στον κινηματογράφο "Ορφέας".

Από τη συνάντηση της Αλέκας Παπαρήγα με τον σκηνοθέτη Γρηγόρη Γρηγορίου

Συνομιλώντας με τον συνθέτη Μίμη Πλέσσα

Με τους εργάτες της GOOD YEAR



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ