Σάββατο 16 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κινδυνεύει ο ελληνικός κινηματογράφος

Επίσκεψη της Αλ. Παπαρήγα στο χώρο του 37ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Την ανησυχία του Κόμματος για το πόσο έμπρακτα στηρίζεται ο ελληνικός κινηματογράφος από τις κυβερνήσεις, εξέφρασε η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο χώρο του Φεστιβάλ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Η ΓΓ του ΚΚΕ συνοδευόμενη από κλιμάκιο του Κόμματος, ξεναγήθηκε από τον διευθυντή του Φεστιβάλ, Μ. Δημόπουλο, και την γραμματέα Αντζελα Πετροπουλάκη.

Επισκέφτηκε τα περίπτερα της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών, των Τεχνικών Κινηματογράφου, του ΣΑΠΟΕ, του Συνδέσμου Περιφερειακών Κινηματογραφικών Λεσχών, της Λέσχης Κινηματογράφου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και μίλησε με τους εργαζόμενους στα τμήματα του Φεστιβάλ. Κοινό αίτημα σχεδόν όλων των ανθρώπων που μίλησαν μαζί της ήταν πως μέσα από το Φεστιβάλ πρέπει να στηριχτεί η ελληνική παραγωγή και να δοθούν περισσότερα χρήματα από την πολιτεία για τον κινηματογράφο.

Χαρακτηριστική ήταν η φράση που είπε ο μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας, αναφερόμενος στα χρήματα που δίνονται για τον πολιτισμό: "Τα στατιστικά νούμερα των πολιτιστικών στοιχείων δεν είναι ψηφοφόροι".Και σημείωσε πως όλοι πρέπει να στηρίξουν περισσότερο τους νέους δημιουργούς. Πιο κάτω η Αλ. Παπαρήγα αντάλλαξε χειραψία με τον σκηνοθέτη Γρηγόρη Γρηγορίου.Η ΓΓ του ΚΚΕ στάθηκε περισσότερο στο περίπτερο με τις Κινηματογραφικές Λέσχες, όπου έγινε αποδέκτης της αγωνίας των ανθρώπων, που, με νύχια και δόντια, προσπαθούν να διατηρήσουν το θεσμό. Εκεί μάθαμε πως υπάρχουν 103 Λέσχες και από αυτές παραμένουν δραστηριοποιημένες οι 70. Οπως είπαν, ο αμερικάνικος κινηματογράφος θα εξαφανίσει καθετί διαφορετικό και κάλεσαν την ΓΓ του ΚΚΕ να στηρίξει με κάθε τρόπο την προσπάθειά τους, γιατί πλέον ο κινηματογράφος κινδυνεύει να χαθεί από την επαρχία.

Αντίσταση στην επέλαση της υποκουλτούρας

Αμέσως μετά την περιοδεία της στο χώρο, η Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ για το μέλλον του θεσμού του Φεστιβάλ και του ελληνικού κινηματογράφου συνολικότερα. Συγκεκριμένα δήλωσε: "Η παρουσία μας εδώ δεν περιορίζεται γενικά στη στήριξη του θεσμού. Θέλουμε να εκφράσουμε και την ανησυχία μας για το πόσο έμπρακτα στηρίζεται ο ελληνικός κινηματογράφος από την ελληνική πολιτεία, από τις κυβερνήσεις, από τη συγκεκριμένη σημερινή κυβέρνηση. Γνώμη μας είναι ότι ο ελληνικός κινηματογράφος, παρά τις δυνατότητες που έχει, βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Από τη μια μεριά έχει δεχτεί την επέλαση της εμπορευματοποιημένης υποκουλτούρας των πολυεθνικών, των ιδιωτών και από την άλλη δεν έχει την ολόπλευρη ηθική, πολιτική στήριξη της πολιτείας".

Στη συνέχεια, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει τι συγκεκριμένη βοήθεια θα δώσει από τον κρατικό προϋπολογισμό, διευκρινίζοντας παράλληλα πως για το ΚΚΕ στήριξη σημαίνει κατ' αρχήν υλική υποστήριξη και δεύτερο μια παλλαϊκή προσπάθεια, για να αποκατασταθεί η σχέση του κινηματογράφου με το λαό και ιδιαίτερα με τη νέα γενιά.

"Πρέπει να γεμίσει η Ελλάδα Κινηματογραφικές Λέσχες. Να συνδεθεί όλη αυτή η προσπάθεια με τα σχολεία. Εμείς, σαν πρώτο δείγμα της πρακτικής δράσης του Κόμματος σ' αυτά τα ζητήματα, καταθέσαμε στη Βουλή θέμα για την καλλιτεχνική παιδεία.Διότι ο ελληνικός κινηματογράφος δεν μπορεί να στηρίζεται γενικά στο ταλέντο των ανθρώπων, το οποίο υπάρχει. Πρέπει να στηρίζεται και στην επιστημονική γνώση, την παιδεία. Και θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε στο μέλλον για ελληνικό κινηματογράφο και γενικότερα πολιτισμό, αν δεν υπάρχει καλλιτεχνική παιδεία πανεπιστημιακού επιπέδου που θα βοηθήσει στην καλλιεργημένη και συστηματική ανάπτυξη των ταλέντων".

Μειώνεται η ελληνική συμμετοχή

Η ΓΓ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στη σχέση του κινηματογράφου με τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και ιδιαίτερα με την τηλεόραση, σημειώνοντας πως είναι μεγάλο ζήτημα: "Η ελληνική κρατική τηλεόραση - είπε - κάνει κάποια προσπάθεια, όμως δεν επαρκεί. Νομίζουμε ότι πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις όλων των ΜΜΕ στην προβολή και στήριξη του ελληνικού κινηματογράφου".

Σε ερώτημα σχετικά με την έδρα του Φεστιβάλ η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε: "Εμείς δεν έχουμε θέσει θέμα αλλαγής της έδρας του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το ζήτημα όμως που βάζουμε είναι πόσος είναι ο χώρος των ελληνικών έργων σ' αυτό το Φεστιβάλ. Δεν είμαστε αντίθετοι, βεβαίως, στη διεθνή παρουσία, αλλά βλέπουμε να μειώνεται όλο και περισσότερο η ελληνική συμμετοχή,άρα το κυρίως πρόβλημα είναι αυτό".

Τέλος, τόνισε, για άλλη μια φορά, την αντίθεση του ΚΚΕ στην προωθούμενη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Φεστιβάλ και την μετατροπή του από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ."Είναι της μόδας τώρα όλα να μετατρέπονται σε ιδιωτικούς φορείς. Εμείς πιστεύουμε ότι η ιδιωτικοποίηση θα είναι η χαριστική βολή στον ίδιο το θεσμό.Αντίθετα, προτείνουμε διατήρηση του θεσμικού πλαισίου, ουσιαστική ελληνική παρουσία και κατοχύρωσή της. Πρόκειται για Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, που, βεβαίως, ευπρόσδεκτη θα είναι και η διεθνής συμμετοχή, αλλά μη γίνει διεθνές φεστιβάλ που απλώς και μόνο χωροταξικά θα γίνεται στην Ελλάδα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανοίγει αύριο τις πύλες του (2010-09-15 00:00:00.0)
«Οχι» απαντούν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου (2009-09-08 00:00:00.0)
Αγοραία διολίσθηση του θεσμού (2008-11-23 00:00:00.0)
«Ολόπλευρη στήριξη του κινηματογράφου» (2005-04-28 00:00:00.0)
«Ανοιξη» Ελληνικού Κινηματογράφου (2000-04-11 00:00:00.0)
Τιμή σε έναν πρωτοπόρο (1997-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ