ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Νοέμβρη 1996
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η "Λευκή Βίβλος" χτυπά εργασία και δικαιώματα

"Οι δεσμεύσεις των κυβερνήσεων απέναντι "στα αφεντικά" της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ειδικά η υλοποίηση των κατευθύνσεων της "Λευκής Βίβλου" άρχισαν να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και στην περιοχή μας",αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Μεταλλείων Αμφισσας του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι πρόσφατα η ΠΕΣΙΝΕ ανακοίνωσε μαζικές απολύσεις, με τη γνωστή μέθοδο της εθελούσιας εξόδου, ζητώντας παράλληλα την αποδοχή της 4ήμερης βδομάδας εργασίας (με μείωση βέβαια των αποδοχών), την υπογραφή απ' το σωματείο 3ετούς συλλογικής σύμβασης, την κατάργηση διαφόρων παροχών. Και η ΑΜΕ ΔΕΛΦΟΙ - ΔΙΣΤΟΜΟ (μεταλλευτική θυγατρική της ΠΕΣΙΝΕ) ανακοίνωσε με την ίδια μέθοδο 25 απολύσεις για μείωση του κόστους κατά 500 εκατομμύρια δραχμές.Η ΠΕΣΙΝΕ, που το 1995 ήταν από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, μέχρι το 1999 προγραμματίζει τη μείωση του κόστους παραγωγής κατά 10,6 δισεκατομμύρια! Και η ΑΜΕ ΔΕΛΦΟΙ σημείωσε αύξηση των κερδών της κατά 500%!

"Να σημειώσουμε - υπογραμμίζεται - ότι οι πιο πάνω θέσεις εργασίας συν οι 1.000 θέσεις της "ΑΕΜ Βωξίται Παρνασσού" έχουν χαθεί ανεπιστρεπτί. Το οικονομικό κόστος για το νομό μας, μόνο για τις πιο πάνω 1.000 θέσεις, σε σημερινές τιμές, είναι γύρω στα 40 δισ. δραχμές! Η ανεργία θα πάρει τα αμέσως επόμενα χρόνια τρομακτικές διαστάσεις, λόγω της εισόδου στην αγορά εργασίας των νέων".

Η ΚΟ καλεί τους εργαζόμενους να τους χαλάσουν τα σχέδια. Να συσπειρωθούν στα σωματεία. Να υπερψηφίσουν τις αταλάντευτα αντικυβερνητικές - αντιεργοδοτικές ταξικές δυνάμεις στις αρχαιρεσίες των σωματείων. Να χτυπήσουν την ασυδοσία της εργοδοσίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Να διεκδικήσουν να γίνει το Εργοστάσιο Αλουμίνας. Να αγωνιστούν ενάντια σε Μάαστριχτ - ΕΕ - "Λευκή Βίβλο", μαζί με τους αγρότες και επαγγελματίες, που θίγονται απ' αυτή την πολιτική. Μια πρώτη απάντηση σ' όλα αυτά - τονίζεται - είναι η απεργία στις 28 Νοέμβρη.

"Οχι" στη Λαυριοποίηση!

Στάση και συγκέντρωση χτες στην Ελευσίνα ενάντια στην ανεργία, τις απολύσεις και την αποβιομηχάνιση του Θριασίου. Πάνω από 11.000 οι χαμένες θέσεις εργασίας της τελευταίας δεκαετίας

Πάνω από 11.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια στο Θριάσο. Και η περιοχή που συγκέντρωνε το ένα τρίτο της βαριάς και ελαφράς βιομηχανίας, μετατρέπεται, με γρήγορους ρυθμούς, σ' ένα νέο Λαύριο. Η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει, καθώς και άλλες επιχειρήσεις, όπως η "Χαλυβουργική",βρίσκονται στο στάδιο του "λουκέτου", ενώ άλλες συρρικνώνονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Ναυπηγεία Ελευσίνας,όπου επιδιώκεται από τους 2.000 εργαζόμενους, να απασχολούνται, μετά την ιδιωτικοποίηση, περίπου 600 - 700. Δεκάδες είναι οι απολύσεις και από μικρές βιοτεχνίες.

Ενάντια στις ομαδικές απολύσεις, στην επέκταση της ανεργίας, στο κλείσιμο και στη συρρίκνωση επιχειρήσεων, διαδήλωσαν χτες μαζικά εργαζόμενοι της περιοχής, παίρνοντας μέρος σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης στις δέκα το πρωί, καθώς και σε τετράωρη στάση εργασίας που κήρυξε το τοπικό Εργατικό Κέντρο.

Εργαζόμενοι από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, από την ΠΥΡΚΑΛ, από τη "Χαλυβουργική", την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ κ.ά. έδωσαν από νωρίς αγωνιστικό "παρών" στη συγκέντρωση.

Στην αποβιομηχάνιση και την ανεργία που πλήττουν την περιοχή, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Ι. Καβαδίας,πρόεδρος του σωματείου "ΤΙΤΑΝ" και τόνισε πως "επιβάλλεται να αντισταθούμε στην αντιλαϊκή πολιτική απ' όπου και αν εκπορεύεται". Επίσης έκανε λόγο για "αγώνα σωστό και οργανωμένο και όχι για την τιμή των όπλων".

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Α. Χοροζάνης,μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ο οποίος αναφέρθηκε στην επίθεση κυβέρνησης και βιομηχάνων σε βάρος των εργαζομένων και τόνισε: "δε θα κάνουμε πίσω, όσο και αν νομίζουν ότι ο συσχετισμός δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα, είναι αρνητικός σήμερα. Πρέπει να καταλάβουν ότι οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο, και πως από "τα κάτω" θα ανοίξουν νέοι δρόμοι αγώνων". Υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού δράσης εργαζομένων, ΕΒΕ και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λέγοντας πως "όσο μεγαλώνει η ανεργία, τόσο οι μικρέμποροι και βιοτέχνες θα μένουν χωρίς δουλιά. Τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση δε θα μπορεί να λύσει προβλήματα των κατοίκων". Κάλεσε δε "η σημερινή κινητοποίηση να γίνει το ξεκίνημα του συντονισμού των αγώνων".

Ο Π. Λαζάρου,πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, στην αρχή κιόλας της ομιλίας του, απέρριψε την πρόταση για μέτωπα πάλης με άλλους φορείς, με το αιτιολογικό του "να γίνουν πρώτα οι εργαζόμενοι στη δράση τους αποτελεσματικοί"... Αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας και κάλεσε την κυβέρνηση να "εξασφαλίσει αυτές τις θέσεις εργασίας". Ωστόσο, την ίδια στιγμή "εγκάλεσε" την κυβέρνηση γιατί δεν προχωρά ο τρίτος διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων και γιατί δεν προχωρούν οι μετατάξεις προσωπικού!

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γ. Ορφανός,από τη ΓΣΕΕ και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ΚΚΕ,του ΠΑΣΟΚ, του ΔΗΚΙ, της ΝΔ, του ΣΥΝ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΠΝΟ: Σε κίνδυνο 19.000 θέσεις εργασίας!

Την πλήρη αντίθεσή του στην άρση του καμποτάζ επανέλαβε ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), Γ. Χαλάς,σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή 15 του μήνα,υπό την προεδρία των υπηρεσιών της Κομισιόν.

Σε σχετική ανακοίνωση της ΠΝΟ αναφέρεται ότι αντικείμενο της συνάντησης αυτής ήταν η παρουσίαση σχεδίου έκθεσης της Κομισιόν για τις μέχρι σήμερα επιπτώσεις - κοινωνικές και οικονομικές - από τη "φιλελευθεροποίηση" στον τομέα παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών (καμποτάζ). Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας επανέλαβε "την αμετακίνητη και αδιαπραγμάτευτη θέση της ΠΝΟ για όλο το θέμα, υπογραμμίζοντας ότι αν ισχύσουν τα όσα προβλέπονται, θα χαθούν πάνω από 19.000 θέσεις εργασίας για τους Ελληνες ναυτεργάτες της ακτοπλοϊας και κρουαζιερόπλοιας ναυτιλίας".

Στάση σήμερα στη ΝΑΥΣΙ

Τρίωρη στάση εργασίας (12 μμ - 3 μμ) και πορεία διαμαρτυρίας στη Νομαρχία Πειραιά και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι της ΝΑΥΣΙ,διαμαρτυρόμενοι για την επιχειρούμενη συρρίκνωση και διάλυση της Ζώνης, μετά και την άρνηση του νομάρχη Πειραιά, Χ. Φωτίου,να δώσει άδεια ναυπηγείου στη ΝΑΥΣΙ, παρά το σχετικό έγγραφο του υπουργείου Ανάπτυξης!

Το Σωματείο εργαζομένων της ΝΑΥΣΙ τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι οι εργαζόμενοι δηλώνουν πως θα αγωνιστούν προς κάθε κατεύθυνση για τη συνέχιση της λειτουργίας της ΝΑΥΣΙ, αλλά και της Ζώνης γενικότερα, για τη διασφάλιση της εργασίας τους, για την επιβίωση των οικογενειών τους.

Τι θα γίνει με τα ανασφάλιστα πλοία;

Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για τα ανασφάλιστα πλοία στη γραμμή Πάτρας - Ηγουμενίτσας - Ιταλίας

Παρέμβαση σχετική με τα ανασφάλιστα πλοία έκανε στη Βουλή το ΚΚΕ, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας ο βουλευτής του Κόμματος, Α. Τασούλας.

Οπως αναφέρεται στην επίκαιρη ερώτηση, "σύμφωνα με προηγούμενες δεσμεύσεις του ΥΕΝ, θα παίρνονταν πρωτοβουλίες για να εφαρμοστούν τα συμφωνητικά και οι συμβάσεις της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας με τους εφοπλιστές που έχουν ανασφάλιστα πλοία στη γραμμή Πάτρας - Ηγουμενίτσας - Ιταλίας".

"Εχουν περάσει δύο χρόνια - σημειώνεται στην ερώτηση - από τα πρώτα συμφωνητικά και κανένα από αυτά τα πλοία δεν έχει ασφαλιστεί στο ΝΑΤ. Επί του συνόλου της ελληνικής οργανικής σύνθεσης, όπως προβλέπει η ελληνική νομοθεσία, δεν εφαρμόζεται η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στις περισσότερες των περιπτώσεων".

Επιπλέον, τονίζεται στο κείμενο της επίκαιρης ερώτησης, ότι "αυτοί οι τρεις βασικοί όροι (ΝΑΤ - σύνθεση - ΣΣΕ), έχουν συμφωνηθεί μεταξύ ΠΝΟ και εφοπλιστών από το καλοκαίρι, αλλά δεν εφαρμόζονται ούτε από τους εφοπλιστές ούτε από την κυβέρνηση. Πρόσφατα, μετά από κινητοποιήσεις της ΠΝΟ υπογράφτηκε νέο συμφωνητικό, με το οποίο οι εφοπλιστές δεσμεύονταν ότι θα εφαρμόσουν τα ήδη συμφωνηθέντα, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν εφαρμόσει τίποτα".

Ο υπουργός ερωτάται: "Ποιος ευθύνεται γι' αυτή την κωλυσιεργία και ποιος θ' αποζημιώσει τους ναυτικούς, αλλά και το ΝΑΤ για τις απώλειες που είχαν το προηγούμενο διάστημα; Πότε συγκεκριμένα θα υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα μεταξύ ΠΝΟ και εφοπλιστών;".

Ψηφίζουν οι υπάλληλοι συμβολαιογραφείων

Αρχίζουν αύριο Τετάρτη 20 Νοέμβρη και ολοκληρώνονται την Πέμπτη, οι αρχαιρεσίες στο Σύλλογο Υπαλλήλων Συμβολαιογραφείων Αθήνας - Πειραιά.Τα μέλη θα μπορούν να ψηφίζουν και τις δύο μέρες από τις 2μμ έως τις 8μμ, στα γραφεία του Συλλόγου, Γλάδστωνος 3, στον 3ο όροφο, έχοντας απαραίτητα μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα και το βιβλιάριο ασθενείας του ΙΚΑ.

Συνέλευση ιδιωτικών υπαλλήλων

Γενική συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη, στις 6 μμ, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων.Θα συζητηθούν η καταγγελία της Συλλογικής Σύμβασης, η συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ στις 28 του Νοέμβρη και οι ενέργειες του Συνδέσμου για το ζήτημα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Από τη χτεσινή πανεργατική συγκέντρωση στην Ελευσίνα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ