Τρίτη 19 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Οχι" στη Λαυριοποίηση!

Στάση και συγκέντρωση χτες στην Ελευσίνα ενάντια στην ανεργία, τις απολύσεις και την αποβιομηχάνιση του Θριασίου. Πάνω από 11.000 οι χαμένες θέσεις εργασίας της τελευταίας δεκαετίας

Πάνω από 11.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια στο Θριάσο. Και η περιοχή που συγκέντρωνε το ένα τρίτο της βαριάς και ελαφράς βιομηχανίας, μετατρέπεται, με γρήγορους ρυθμούς, σ' ένα νέο Λαύριο. Η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει, καθώς και άλλες επιχειρήσεις, όπως η "Χαλυβουργική",βρίσκονται στο στάδιο του "λουκέτου", ενώ άλλες συρρικνώνονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Ναυπηγεία Ελευσίνας,όπου επιδιώκεται από τους 2.000 εργαζόμενους, να απασχολούνται, μετά την ιδιωτικοποίηση, περίπου 600 - 700. Δεκάδες είναι οι απολύσεις και από μικρές βιοτεχνίες.

Ενάντια στις ομαδικές απολύσεις, στην επέκταση της ανεργίας, στο κλείσιμο και στη συρρίκνωση επιχειρήσεων, διαδήλωσαν χτες μαζικά εργαζόμενοι της περιοχής, παίρνοντας μέρος σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης στις δέκα το πρωί, καθώς και σε τετράωρη στάση εργασίας που κήρυξε το τοπικό Εργατικό Κέντρο.

Εργαζόμενοι από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, από την ΠΥΡΚΑΛ, από τη "Χαλυβουργική", την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ κ.ά. έδωσαν από νωρίς αγωνιστικό "παρών" στη συγκέντρωση.

Στην αποβιομηχάνιση και την ανεργία που πλήττουν την περιοχή, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Ι. Καβαδίας,πρόεδρος του σωματείου "ΤΙΤΑΝ" και τόνισε πως "επιβάλλεται να αντισταθούμε στην αντιλαϊκή πολιτική απ' όπου και αν εκπορεύεται". Επίσης έκανε λόγο για "αγώνα σωστό και οργανωμένο και όχι για την τιμή των όπλων".

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Α. Χοροζάνης,μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ο οποίος αναφέρθηκε στην επίθεση κυβέρνησης και βιομηχάνων σε βάρος των εργαζομένων και τόνισε: "δε θα κάνουμε πίσω, όσο και αν νομίζουν ότι ο συσχετισμός δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα, είναι αρνητικός σήμερα. Πρέπει να καταλάβουν ότι οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο, και πως από "τα κάτω" θα ανοίξουν νέοι δρόμοι αγώνων". Υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού δράσης εργαζομένων, ΕΒΕ και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λέγοντας πως "όσο μεγαλώνει η ανεργία, τόσο οι μικρέμποροι και βιοτέχνες θα μένουν χωρίς δουλιά. Τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση δε θα μπορεί να λύσει προβλήματα των κατοίκων". Κάλεσε δε "η σημερινή κινητοποίηση να γίνει το ξεκίνημα του συντονισμού των αγώνων".

Ο Π. Λαζάρου,πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, στην αρχή κιόλας της ομιλίας του, απέρριψε την πρόταση για μέτωπα πάλης με άλλους φορείς, με το αιτιολογικό του "να γίνουν πρώτα οι εργαζόμενοι στη δράση τους αποτελεσματικοί"... Αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας και κάλεσε την κυβέρνηση να "εξασφαλίσει αυτές τις θέσεις εργασίας". Ωστόσο, την ίδια στιγμή "εγκάλεσε" την κυβέρνηση γιατί δεν προχωρά ο τρίτος διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων και γιατί δεν προχωρούν οι μετατάξεις προσωπικού!

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γ. Ορφανός,από τη ΓΣΕΕ και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ΚΚΕ,του ΠΑΣΟΚ, του ΔΗΚΙ, της ΝΔ, του ΣΥΝ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στο φουλ» οι μηχανές για την πανθριασιακή κινητοποίηση (2013-02-09 00:00:00.0)
«Στο φουλ» οι μηχανές για την πανθριασιακή κινητοποίηση (2013-02-09 00:00:00.0)
Ολοι στο πανθριασιακό συλλαλητήριο στις 14 Φλεβάρη (2013-02-06 00:00:00.0)
Οργανώνει την αλληλεγγύη στους απεργούς των Ναυπηγείων Ελευσίνας (2013-02-05 00:00:00.0)
Αυξημένη η συμμετοχή (1996-11-29 00:00:00.0)
Λαυριοποιείται το Θριάσιο (1996-02-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ