ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τρόμος, οργή, αλλά και αποδοχή

Το επίπεδο μόρφωσης του τηλεθεατή προσδιορίζει, σε μεγάλο βαθμό, τον τρόπο με τον οποίο "εισπράττεται" και "προσλαμβάνεται" το "μήνυμα" των "Ριάλιτι σόου" ή όπως στην πραγματικότητα "μεταφράζεται" της τηλεόρασης σκουπίδια. Αυτό αποδεικνύεται και από το δεύτερο μέρος της έρευνας, που διενήργησε η εταιρία "Metron analysis", για λογαριασμό του "Φλας 9,61". Περίεργη, όμως, είναι η "σχέση" των τηλεθεατών με αυτού του είδους τις εκπομπές. Και αυτό γιατί: Το 61,7% πιστεύει ότι οι εκπομπές αυτές "μεταφέρουν τις πλέον ακραίες και βίαιες όψεις της καθημερινής ζωής" και το 55,5% ότι οι συνέπειες των εκπομπών αυτών είναι "κατά κανόνα αρνητικές για τα πρόσωπα που παρουσιάζουν". Ταυτοχρόνως, όμως, το 57,7% είναι δέσμιό της, αφού θεωρεί ότι οι εκπομπές αυτές είναι "χρήσιμες γιατί μας ενημερώνουν και μας προφυλάσσουν".

Από τα στοιχεία του δεύτερου μέρους της έρευνας του "Φλας 9,61", που δημοσιοποιήθηκαν χτες, σ' ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων προκαλεί τρόμο (στο 20,2%) και οργή (στο 27,9%) η σκέψη ότι θα "πρωταγωνιστούσε" σε μια "δύσκολη στιγμή της ζωής σε μια τέτοια εκπομπή". Ευτυχώς, ελάχιστο είναι το ποσοστό που έχει αντίθετη άποψη: Μόλις το 7,6% δηλώνει ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα ένιωθε "παρηγοριά", ενώ το 8,1% δηλώνει ότι θα ένιωθε "ικανοποίηση".

Διαφοροποιήσεις στο πώς οι τηλεθεατές "βλέπουν" αυτού του είδους την τηλεόραση υπάρχουν όχι μόνο ανάλογα με τη μόρφωση, αλλά και την ηλικία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο ερώτημα εάν είναι χρήσιμες αυτές οι εκπομπές, γιατί μας ενημερώνουν και μας "προφυλάσσουν", τη διαφωνία του εκφράζει το 37,4%. Το 54,9% αυτής της "απάντησης" είναι απόφοιτοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ, το 40% απόφοιτοι λυκείου, το 33,2% έχουν τελειώσει μερικές τάξεις του Γυμνασίου και το 21,1% είναι απόφοιτοι Δημοτικού. Ενδεικτικό, επίσης, της διαφοροποίησης μεταξύ των ηλικιών και της αυστηρότητας και κριτικής που κάνουν στα "σόου" οι μεγαλύτερες ηλικίες, έναντι των νεοτέρων, είναι ότι στο ερώτημα εάν είναι αρνητικές αυτές οι εκπομπές, γιατί μεταφέρουν στα σπίτια μας τις "πλέον βίαιες και ακραίες εικόνες", συμφωνεί το 61,7%. Από αυτό το ποσοστό, το 71,1% ανήκει στις ηλικίες 45-54, το 68,1% στις ηλικίες 35-44 και το 52,7 στις ηλικίες 18-24.

Είκοσι εκατ. για "ροζ" παραβιάσεις

Με χτεσινή απόφαση του ΕΣΡ επιβλήθηκε πρόστιμο 20 εκατ. σε ΑΝΤΕΝΝΑ, MEGA, ΣΚΑΪ και "Κανάλι 5"

Είκοσι εκατομμύρια πρόστιμο, για τη μετάδοση "ροζ" διαφημίσεων, επέβαλε χτες το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο στους τηλεοπτικούς σταθμούς, που επιμένουν να παραμένουν "ροζ". Το MEGA, ο ANTENNA, ο ΣΚΑΪ και το "Κανάλι 5" εμμένουν στη μετάδοση "ροζ" διαφημίσεων, εισπράττοντας το πρόστιμο των 20.000.000 το κάθε κανάλι με χτεσινή απόφαση του ΕΣΡ. Οι εν λόγω τηλεοπτικοί σταθμοί εξακολουθούν να μη συμμορφώνονται και να παραβιάζουν τις διατάξεις του νόμου, παρότι και στο παρελθόν έχουν γίνει ανάλογες "συστάσεις" από το ΕΣΡ, ενώ σχεδόν σε όλα τα κανάλια έχει επιβληθεί, πριν από μήνες, πρόστιμο εκατομμυρίων, για τον ίδιο λόγο.

Οι "συστάσεις" και οι "προειδοποιήσεις" του ΕΣΡ προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς, που μετέδιδαν "ροζ" μηνύματα, ξεκίνησαν πριν ακριβώς από ένα χρόνο. Οι "συστάσεις" επαναλήφτηκαν στις αρχές του Γενάρη, ενώ περασμένο Μάη το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο 15 εκατομμυρίων στους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA, ANTENNA, ΣΚΑΪ και ΣΤΑΡ. Το ΣΤΑΡ, όπως φαίνεται, αποφάσισε να συμμορφωθεί με το νόμο, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τηλεοπτικά κανάλια που, παρά τις αλλεπάλληλες "προειδοποιήσεις" και χρηματικές ποινές, όχι μόνο αρνούνται να εφαρμόσουν το νόμο, αλλά και "υποτροπιάζουν". Το ΕΣΡ για τη λήψη της απόφασής του στηρίχτηκε στο άρθρο 3, παρ. 4, του νόμου 2328, που αναφέρεται στην απαγόρευση διαφημίσεων τσιγάρων, καθώς και στην απαγόρευση "τηλεπικοινωνιών ή άλλων υπηρεσιών σεξουαλικού χαρακτήρα". Το ΕΣΡ - όπως και τις προηγούμενες φορές - θεωρεί ότι "ροζ" διαφημίσεις δεν είναι μόνο εκείνες που έχουν άμεσο σεξουαλικό περιεχόμενο, αλλά και εκείνες που έχουν "υπαινικτικό" χαρακτήρα σεξουαλικού περιεχομένου.

Μετά την αναβολή που ζήτησαν οι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών ΑΝΤΕΝΝΑ και ΣΚΑΪ, η παροχή εξηγήσεων για τις εκπομπές "Πρωινός καφές" και "Κίτρινος Τύπος" και "Ζούγκλα" θα δοθούν στην επόμενη συνεδρίαση του ΕΣΡ, που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Παρασκευή. Να υπενθυμίσουμε ότι οι εκπρόσωποι του ΑΝΤΕΝΝΑ έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις για την εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη, που "γυρίστηκε" στο θωρηκτό Αβέρωφ, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου και ο ΣΚΑΪ για τις εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, που αφορούσαν στο θέμα των ναρκωτικών. Στις εκπομπές αυτές ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος χρησιμοποίησε κρυφή κάμερα.

Κ. Α.

6.00 - 8.00 ΕΝ ΟΨΕΙ ... των γεγονότων και των εξελίξεων μιας μέρας πο

6.00 - 8.00 ΕΝ ΟΨΕΙ ...των γεγονότων και των εξελίξεων μιας μέρας που ξεκινάει και πρέπει να ξέρετε τι σας περιμένει. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ και η ανασκόπηση του πρωινού Τύπου, με τη "σφραγίδα" του "902 Αριστερά στα FM". Με τον Γιάννη Χατζηγεωργίου.

9.00 - 10.00 ΠΡΩΙΝΟΣ ΑΠΟΠΛΟΥΣ Η καθημερινή ενημερωτική εκπομπή του "902", με σχολιασμό του Τύπου, συνεντεύξεις και επίκαιρες παρεμβάσεις. Με τους Βάλια Δρακωνάκη & Κώστα Καραχάλιο.

10.00 - 11.00 ΕΝΤΕΧΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

11.00 - 12.00 ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ Οι ειδήσεις και οι εξελίξεις γίνονται η αιτία για ρεπορτάζ, σχόλια και συζήτηση. Με τον Δάνη Παπαβασιλείου.

12.00 - 13.00 ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

13.00 - 14.00 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Μια εκπομπή, που ενημερώνει για τις διεθνείς εξελίξεις και τα εξωτερικά μας θέματα. Με την Αννα Μπαλλή.

14.00 - 16.00 ΜΕ ΑΠΟΨΗ Η διαδρομή του "902", στα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας, με τους ρεπόρτερ και τους ανταποκριτές του σταθμού μας. Με την Μάρω Φωτάκη.

16.00 - 17.00 ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Παραδοσιακή μουσική και τραγούδια, απ' όλο τον κόσμο.

17.00 - 18.00 ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ Το παγκόσμιο εργατικό, αντιφασιστικό, αντιπολεμικό τραγούδι. Με τον Στέφανο Ψαραδάκο.

18.00 - 19.00 ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΕΙΣ

19.00 - 20.00 ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΑΜΑΞΑΚΙ Οι μελωδίες μιας εποχής από το παρεθλόν. Τραγούδια από τις πρώτες δεκαετίες του αιώνα. Με την Κούλα Καραμηνά.

20.00 -20.30 ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ 8

20.30 - 22.00 ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ Απ' τους μελωδικούυς θησαυρούς της δημοτικής μας μουσικής. Με την Κούλα Καραμηνά.

22.00 - 24.00 ΨΗΦΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Τραγούδια - σχόλια - συνεντεύξεις με θέμα πάντα το ελληνικό τραγούδι. Με τον Στάθη Ευτυχίδη.

24.00 - 02.00 Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ HEAVY METAL Με τον Ανδρέα Στασινόπουλο.

02.00 - 03.00 ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ (επανάληψη)

03.00 - 04.00 ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

04.00 - 06.00 ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ "902"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ