Τετάρτη 20 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τρόμος, οργή, αλλά και αποδοχή

Το επίπεδο μόρφωσης του τηλεθεατή προσδιορίζει, σε μεγάλο βαθμό, τον τρόπο με τον οποίο "εισπράττεται" και "προσλαμβάνεται" το "μήνυμα" των "Ριάλιτι σόου" ή όπως στην πραγματικότητα "μεταφράζεται" της τηλεόρασης σκουπίδια. Αυτό αποδεικνύεται και από το δεύτερο μέρος της έρευνας, που διενήργησε η εταιρία "Metron analysis", για λογαριασμό του "Φλας 9,61". Περίεργη, όμως, είναι η "σχέση" των τηλεθεατών με αυτού του είδους τις εκπομπές. Και αυτό γιατί: Το 61,7% πιστεύει ότι οι εκπομπές αυτές "μεταφέρουν τις πλέον ακραίες και βίαιες όψεις της καθημερινής ζωής" και το 55,5% ότι οι συνέπειες των εκπομπών αυτών είναι "κατά κανόνα αρνητικές για τα πρόσωπα που παρουσιάζουν". Ταυτοχρόνως, όμως, το 57,7% είναι δέσμιό της, αφού θεωρεί ότι οι εκπομπές αυτές είναι "χρήσιμες γιατί μας ενημερώνουν και μας προφυλάσσουν".

Από τα στοιχεία του δεύτερου μέρους της έρευνας του "Φλας 9,61", που δημοσιοποιήθηκαν χτες, σ' ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων προκαλεί τρόμο (στο 20,2%) και οργή (στο 27,9%) η σκέψη ότι θα "πρωταγωνιστούσε" σε μια "δύσκολη στιγμή της ζωής σε μια τέτοια εκπομπή". Ευτυχώς, ελάχιστο είναι το ποσοστό που έχει αντίθετη άποψη: Μόλις το 7,6% δηλώνει ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα ένιωθε "παρηγοριά", ενώ το 8,1% δηλώνει ότι θα ένιωθε "ικανοποίηση".

Διαφοροποιήσεις στο πώς οι τηλεθεατές "βλέπουν" αυτού του είδους την τηλεόραση υπάρχουν όχι μόνο ανάλογα με τη μόρφωση, αλλά και την ηλικία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο ερώτημα εάν είναι χρήσιμες αυτές οι εκπομπές, γιατί μας ενημερώνουν και μας "προφυλάσσουν", τη διαφωνία του εκφράζει το 37,4%. Το 54,9% αυτής της "απάντησης" είναι απόφοιτοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ, το 40% απόφοιτοι λυκείου, το 33,2% έχουν τελειώσει μερικές τάξεις του Γυμνασίου και το 21,1% είναι απόφοιτοι Δημοτικού. Ενδεικτικό, επίσης, της διαφοροποίησης μεταξύ των ηλικιών και της αυστηρότητας και κριτικής που κάνουν στα "σόου" οι μεγαλύτερες ηλικίες, έναντι των νεοτέρων, είναι ότι στο ερώτημα εάν είναι αρνητικές αυτές οι εκπομπές, γιατί μεταφέρουν στα σπίτια μας τις "πλέον βίαιες και ακραίες εικόνες", συμφωνεί το 61,7%. Από αυτό το ποσοστό, το 71,1% ανήκει στις ηλικίες 45-54, το 68,1% στις ηλικίες 35-44 και το 52,7 στις ηλικίες 18-24.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ