Τετάρτη 20 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προστασία των συγγραφικών έργων

"Να βάλουμε τα βραβεία και τις διακρίσεις μας στη σούπα και να αγωνιστούμε για τα συγγραφικά μας δικαιώματα και για καλύτερες αμοιβές",είχε πει πριν 20 χρόνια ο Γερμανός νομπελίστας Χάινριχ Μπελ.Και μετά από αυτή την προτροπή... εγένετο η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Συγγραφέων,που φέτος διοργανώνει, στην Αθήνα, (ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία") το 15ο τακτικό ετήσιο συνέδριό της,στις 22 - 23 Νοέμβρη, με τη συμμετοχή 100, περίπου, συγγραφέων.

Κύριος στόχος της Ομοσπονδίας, μέσω δεκάδων ψηφισμάτων και προτάσεων σε διεθνείς οργανισμούς, είναι η ενδυνάμωση της διευρωπαϊκής συνεργασίας των συγγραφέων, τα δικαιώματα ελευθερίας του λόγου σε όλον τον κόσμο και τα ηθικά και υλικά δικαιώματα της συγγραφικής δημιουργίας.Ο ρόλος της Ομοσπονδίας υπήρξε αποφασιστικός για τη δημιουργία Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Συγγραφικών Δικαιωμάτων σε όλη την Ευρώπη. Στο συνέδριο, άλλωστε, θα αναγγελθεί η ίδρυση Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Συγγραφικών Δικαιωμάτων,που δημιουργήθηκε από κοινού με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών - Βιβλιοπωλών.

Ενα από τα κύρια αιτήματα των συγγραφέων είναι η ενιαία ευρωπαϊκή νομοθεσία και πολιτική που θα περιορίσει την πειρατεία και την κλεψιτυπία που πλήττει τους δημιουργούς.Είναι χαρακτηριστικό ότι τα φαινόμενα κλεψιτυπίας στη χώρα μας τη φέρνουν δεύτερη μετά την Κίνα, ενώ μόλις πριν τρία χρόνια απέκτησε νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Αυτόν το νόμο (2121/93) θα αναλύσει με εισήγησή της στο συνέδριο η πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, καθηγήτρια Διονυσία Καλλινίκου.

Το συνέδριο φιλοξενείται και οργανώνεται από την Εταιρεία Συγγραφέων,με την οικονομική στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ