ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΤΑΕ
"Ψίχουλα" από 88 μέχρι 175 δραχμές!

Νέα επίδειξη αναλγησίας σε βάρος των απόμαχων της δουλιάς. Και όσοι με τις "αυξήσεις" περάσουν τις 100.000 δραχμές θα χάσουν και από πάνω το διαβόητο ΕΚΑΣ

Από μισό κιλό ψωμί μέχρι... ένα εισιτήριο τη μέρα είναι οι "αυξήσεις" που ξεδιάντροπα ανακοίνωσε για τους συνταξιούχους ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Επιβεβαιώνοντας μάλιστα πλήρως όλες τις εκτιμήσεις για απροκάλυπτη κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, ακόμα και αυτές οι αυξήσεις - κοροϊδία, όπως ανακοινώθηκε, θα δοθούν μόνο στις συντάξεις που είναι μέχρι 130.000 δραχμές. Οσοι παίρνουν μεγαλύτερες συντάξεις - όσοι δηλαδή καταφέρνουν και ζουν με περισσότερες από 4.333 δραχμές τη μέρα - θεωρούνται για την κυβέρνηση "έχοντες και κατέχοντες" και γι' αυτό, δε θα πάρουν... ολόκληρη την αύξηση. Την ίδια στιγμή χιλιάδες συνταξιούχοι αναμένεται να χάσουν το δικαίωμα του ΕΚΑΣ, επειδή οι συντάξεις τους πλέον... θα ξεπερνούν τις 100.000 δραχμές το μήνα. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις την 1η Γενάρη:

  • Θα δοθεί διορθωτικό ποσό για στις συντάξεις που είναι μέχρι 100.000 δραχμές. Αν και ακόμα δεν υπάρχει ακριβής κατάληξη για το ύψος του διορθωτικού ποσού, εκτιμάται ότι θα είναι γύρω στο 3,3%. Ολόκληρο θα δοθεί στις συντάξεις που είναι μέχρι 100.000 δρχ. Μετά, αρχίζει το... "κουτσούρεμα". Αν και δεν είναι γνωστό πόσο ακριβώς θα μειώνεται για τα επόμενα κλιμάκια το διορθωτικό, σημειώνεται ότι δεύτερο κλιμάκιο θεωρείται το τμήμα της σύνταξης από τις 100 μέχρι τις 130 χιλ. δρχ., τρίτο μέχρι τις 270.000 δρχ., ενώ δεν δίνονται αυξήσεις για μεγαλύτερες συντάξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαρτιά το διορθωτικό ποσό δίνεται από την 1η Γενάρη, στην πραγματικότητα όμως στα χέρια των συνταξιούχων φτάνει πολύ αργότερα. Για παράδειγμα, φέτος, δόθηκε με τις συντάξεις του Μάη!

  • Θα χορηγηθεί "αύξηση" 2% για όσους παίρνουν σύνταξη μέχρι 130.000 δραχμές. Για το τμήμα των συντάξεων από τις 130 μέχρι τις 180 χιλιάδες δραχμές, θα δοθεί αύξηση 1% (!), ενώ για τα παραπάνω ποσά δε θα δοθούν αυξήσεις.
  • Από την 1η Ιούλη οι συντάξεις θα αναπροσαρμοστούν κατά 2,5%, για τις συντάξεις μέχρι τις 130.000 δραχμές και 1,25% για το τμήμα μέχρι τις 180.000 δραχμές!

Αξίζει να σημειωθεί ότι - όπως φαίνεται και στους σχετικούς πίνακες - την 1η Γενάρη σε ορισμένες περιπτώσεις οι κατώτατες συντάξεις θα... ξεπεράσουν το όριο των 100.000 δραχμών. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα σταματήσει η χορήγηση του περιβόητου ΕΚΑΣ και θα δοθεί... επίδομα εξομάλυνσης.

Στο μεταξύ αποδεικνύεται ακόμα μια πλευρά της κυβερνητικής απάτης σε βάρος των συνταξιούχων με τα ΕΚΑΣ. Ετσι, ενώ μόλις τον Ιούνη που μας πέρασε ο πρωθυπουργός εξαγγέλοντας το μέτρο έκανε λόγο για ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 52,1 δισ. δρχ., στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς εκτιμάται ότι το σχετικό κονδύλι θα φτάσει δε θα φτάσει τα 40 δισ. δρχ.!

Οι συντάξεις του ΟΓΑ

Η κυβέρνηση προβλέπει κονδύλι 44 δισ. δραχμών για την τιμαριθμική αύξηση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ, η οποία για τα δύο τελευταία χρόνια, 1995 και '96, υπολογίζεται σε 4.000 δραχμές. Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ από 1.1.97 θα παίρνουν σύνταξη 29.000 δραχμές. Ομως, την ίδια ώρα που αποφασίζεται η τιμαριθμική αύξηση των έτσι κι αλλιώς, εξευτελιστικών συντάξεων του ΟΓΑ, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει και την κατάργηση, σταδιακά, της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ! Με τη λειτουργία του Ταμείου Κύριας Ασφάλισης των αγροτών, καταργείται η βασική σύνταξη του ΟΓΑ και η σχετική κρατική επιχορήγηση υποκαθίσταται από τα νέα "χαράτσια" που επιβάλλονται στους αγρότες, από 18 χρόνων και πάνω, προκειμένου να ενταχθούν, υποχρεωτικά, στο Ταμείο Κύριας Ασφάλισης αγροτών...

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1997
Φορολογικό πογκρόμ - καρατόμηση κοινωνικών δαπανών
  • Κατά 1 τρισ. δρχ. αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα
  • Κατά 24,5% οι φόροι Φυσικών Προσώπων
  • Αγγίζουν τα 2,5 τρισ. δραχμές οι εισπράξεις ΦΠΑ
  • Στην "εποχή των σπηλαίων" οδηγεί η κυβέρνηση το ήδη ετοιμόρροπο σύστημα δημόσιας υγείας - πρόνοιας και παιδείας

Τη νέα φορολογική επέλαση κατά των μη εχόντων, για την είσπραξη επιπλέον1 τρισ. δραχμών ανακοίνωσε τελικά, όπως έγκαιρα είχε αποκαλύψει ο "Ρ", ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Σύμφωνα με τον πίνακα που διένειμε, τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού του 1997 προβλέπεται να αυξηθούν κατά 15,6% και τα φορολογικά κατά 14,6%. Παράλληλα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού επιχειρεί νέα επίθεση μεγάλης έντασης κατά του σημερινού ελλιπούς, ανεπαρκούς και συνεχώς περιοριζόμενου δημόσιου καθεστώτος κοινωνικής πρόνοιας - υγείας - παιδείας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι πρωτογενείς δαπάνες (μισθοί, συντάξεις, επιχορηγήσεις) αυξάνονται ονομαστικά μόλις 6,2%! Δηλαδή, κάτω και από τα επίπεδα των επίσημων εκτιμήσεων που θέλουν τον πληθωρισμό του 1997 στο 6,5%. Ουσιαστικά, πρόκειται για πολιτική καρατόμησης των δημοσίων δαπανών, σε οξύτερη όμως μορφή από τα προηγούμενα χρόνια. Μία πολιτική που αναγκαστικά οδηγεί στη συρρίκνωση, τη δυσλειτουργία, μέχρι και το αναγκαστικό κλείσιμο πολλών δημόσιων ιδρυμάτων. Για να γίνει κατανοητό τι σημαίνει ονομαστική αύξηση δαπανών 6,2%, αναφέρουμε ότι το 1996, μία επίσης κακή χρονιά για τα δημόσια ιδρύματα (πολλά από αυτά αντιμετώπισαν οξύτατο οικονομικό πρόβλημα), οι πρωτογενείς δαπάνες αυξήθηκαν με ρυθμό 14,1%.

Τα έσοδα

Οπως προκύπτει από τον πίνακα που παραθέτουμε, τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού προβλέπεται να ανέλθουν στα 8,7 τρισ. δραχμές έναντι 7,5 τρισ. το 1996, ποσοστό δηλαδή μεταβολής 15,6%. Τα δε φορολογικά έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1 τρισ. δραχμές, από 6,8 τρισ. δραχμές το 1996 σε 7,8 τρισ. δραχμές το 1997.

Σύμφωνα με στοιχεία του "Ρ" οι βασικότεροι παράμετροι εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού του 1997 είναι οι ακόλουθοι:

Οι άμεσοι φόροι

Οι άμεσοι φόροι αυξάνονται από 2,4 τρισ. δραχμές το 1996 σε 2,8 τρισ. δραχμές το 1997 ή κατά 18,3%. Η τριπλάσια (!) σχεδόν αύξηση των άμεσων φόρων ως προς τον προβλεπόμενο πληθωρισμό θα προέλθει:

- από τη φορολογία εισοδήματος Φυσικών Προσώπων,η οποία προβλέπεται να αυξηθεί κατά 24,5%!!, από 996 δισ. δραχμές το 1996 σε 1.240 δισ. δραχμές. Η πολύ μεγάλη αυτή αύξηση υποκρύπτει τη σφοδρή φορολογική επίθεση κατά των μικρομεσαίων στρωμάτων λόγω "αντικειμενικών" κριτηρίων, ενώ αυξημένοι φόροι θα προκύψουν για τους μισθωτούς και συνταξιούχους λόγω της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας, της περικοπής των φορολογικών δαπανών κλπ. Οπως αναγκάστηκε τελικά να ομολογήσει ο υφυπουργός Οικονομικών σε σχετική ερώτηση του "Ρ", μόνο για το 1996 η κλοπή εισοδημάτων από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, ανέρχεται σε 106 δισ. δραχμές.

- Η φορολογία εισοδήματος Νομικών Προσώπων (επιχειρήσεις), αντίθετα, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 12,7% (από 550 δισ. δραχμές το 1996 σε 620 δισ. δραχμές το 1997).

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες από τη φορολόγηση των κρατικών τίτλων προβλέπεται να εισπραχθούν μόλις 40 - 50 δισ. δραχμές.

Οι έμμεσοι φόροι

Οι έμμεσοι φόροι προβλέπεται να αυξηθούν κατά 16,3%, από 4,3 τρισ. δραχμές το 1996 σε 5,02 τρισ. δραχμές το 1997. Θα αποτελέσουν δηλαδή και πάλι ένα σημαντικό μοχλό του αντιλαϊκού φορολογικού συστήματος μια και πλήττουν κατά κύριο λόγο τα λαϊκά στρώματα. Ο δε ΦΠΑ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 14%, από 2,1 τρισ. δραχμές το 1996 σε 2,4 τρισ. δραχμές το 1997.

Τα μη φορολογικά έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 24,5%, από 732 δισ. δραχμές το 1996 σε 911 δισ. δραχμές το 1997. Η μεγάλη αυτή αύξηση υποκρύπτει αυξημένα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις που θα λάβουν χώρα το 1997, την"αξιοποίηση" της περιουσίας του δημόσιου, ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα αυξηθούν και οι εισπράξεις εσόδων από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι δαπάνες

Οι συνολικές δαπάνες (πρωτογενείς και δαπάνες εξυπηρέτησης δημοσίου χρέους) αυξάνονται μόλις κατά 4,1%, από 9,8 τρισ. δραχμές σε 10,2 τρισ. δραχμές. Οι δαπάνες για τόκους διατηρούνται στα ίδια επίπεδα με το 1996.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1997
Ιδού το αντιλαϊκό "πακέτο"

Σφοδρό χτύπημα στα λαϊκά εισοδήματα και τις λαϊκές καταχτήσεις κάθε κυβερνητική επιλογή και κάθε κονδύλι του νέου κρατικού προϋπολογισμού

Μέτρα - "σοκ" για τα λαϊκά εισοδήματα προανήγγειλε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τους στόχους της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για το 1997. Συνοψίζοντας τους στόχους της οικονομικής πολιτικής για το 1997 και τα επόμενα χρόνια στο τρίπτυχο "Ανάπτυξη - Ευρωπαϊκή Σύγκλιση - Κοινωνική Συνοχή", ο υπουργός επανέφερε σε παραλλαγή το δίλημμα "Καραμανλής ή τανκς", υποστηρίζοντάς πως αν "η Ελλάδα το 2000 ή το αργότερο το 2001 δεν έχει προλάβει το τρένο της Ευρώπης", θα... χαθεί!

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για την οικονομική πολιτική του 1997, το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι πρόκειται για "μέτρα - καταιγίδα" που θα έχουν ως συνέπεια από τη μια την παραπέρα μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων και των μεσαίων στρωμάτων και από την άλλη την αύξηση των υπερκερδών του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Το πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής του 1997, όπως το σκιαγράφησε με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σημαίνει: Πρώτον, νέα φορολογική επιδρομή στα λαϊκά στρώματα, αφού ο προϋπολογισμός του 1997 θα προβλέπει ρυθμό αύξησης εσόδων 15,6%,που είναι υπερδιπλάσιος του προβλεπόμενου για το ίδιο έτος πληθωρισμού. Δεύτερον, άγρια συμπίεση των κρατικών δαπανών,αφού οι πρωτογενείς δαπάνες προβλέπεται να αυξηθούν το 1997 μόλις 6,2%.Τρίτον, νέες απώλειες στα εισοδήματα των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα, στις κρατικές τράπεζες και τις ΔΕΚΟ.Το νέο μισθολόγιο που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1.1.1997, δε θα συμπεριλαμβάνει το διορθωτικό ποσό που δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ παράλληλα θα προκαλέσει σημαντικές μειώσεις στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα, καθώς επίσης στις κρατικές τράπεζες και τις ΔΕΚΟ.

Ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε περήφανος για τα "επιτεύγματα" της κυβέρνησης την τελευταία τριετία και αισιόδοξος για το 1997. Για το 1996, εκτίμησε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) θα αυξηθεί με ρυθμό 2,6%, οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις αυξάνονται με ρυθμό 8,3% και 15% αντίστοιχα και υποστήριξε πως "ο μέσος πραγματικός μισθός εκτιμάται ότι αυξήθηκε με 2,5% περίπου"! Για το έλλειμμα του κρατικού τομέα, είπε πως μειώθηκε από 9,1% του ΑΕΠ το 1995 σε 7,6% το 1996, ότι ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα εκτιμάται πως θα μειωθεί σε μέσα επίπεδα από 9,3% το 1995 σε 8,5% το 1996. Στη συνέχεια, παρουσίασε τους στόχους που θέτει η κυβέρνηση για την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών τον επόμενο χρόνο, εκτίμησε ότι το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,3%, ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί κατά δύο περίπου εκατοστιαίες μονάδες σε μέσα επίπεδα και θα πέσει στο 6,5%. Ως κύριες αιτίες της αναμενόμενης αποκλιμάκωσης αναφέρθηκαν αφ' ενός η προσδοκώμενη μείωση του ρυθμού αύξησης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και αφ' ετέρου η θετική επίπτωση σε σχέση με το '96 του "παγώματος" των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Λίγο αργότερα βέβαια ο υπουργός "αποσαφήνισε" ποιοι θα σηκώσουν για άλλη μια φορά το βάρος της αντιπληθωριστικής πολιτικής, αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Η μείωση του πληθωρισμού δεν είναι ευθύνη μόνο της κυβέρνησης. Είναι ευθύνη ολόκληρης της κοινωνίας. Επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, ιδιοκτήτες ακινήτων, θα πρέπει να αποκλιμακώσουν τις ονομαστικές εισοδηματικές τους διεκδικήσεις, ώστε με τη μείωση του πληθωρισμού να διασφαλίσουν καλύτερα τα πραγματικά τους εισοδήματα"!!!

Το τρίπτυχο

Οι στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής - είπε ο υπουργός - συνοψίζονται στο τρίπτυχο "Ανάπτυξη - Ευρωπαϊκή Σύγκλιση - Κοινωνική Συνοχή", μέσω της "δημοσιονομικής εξυγίανσης", την οποία την παρουσίασε ως απαραίτητη "προϋπόθεση για τη συμμετοχή της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) το αργότερο μέχρι το έτος 2000 ή το έτος 2001".

Προσφεύγοντας στη γνωστή μέθοδο της κινδυνολογίας, ο υπουργός υποστήριξε πως με "ενδεχόμενη καθυστέρηση ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ", (...) "κινδυνεύουμε να χάσουμε όσα κατακτήσαμε με τη συμμετοχή μας την τελευταία δεκαπενταετία"!

Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στους στόχους της δημοσιονομικής πολιτικής του 1997, που φαίνονται στους σχετικούς πίνακες που παραθέτουμε για τις δαπάνες και τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Χωρίς να δώσει αναλυτικά στοιχεία και σχετικά νούμερα ή ποσοστά, υποστήριξε ότι θα αυξηθούν πάνω από το μέσο όρο αύξησης των δαπανών τα κονδύλια για την παιδεία, την υγεία και την εθνική άμυνα όπου προβλέπεται πρόσθετη δαπάνη για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Προανάγγειλε, επίσης, θεσμικές παρεμβάσεις για την "καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας", δηλαδή μέτρα για την εκποίησή της στην κατεύθυνση του "λιγότερου κράτους", καθώς επίσης και περικοπές στα επιδόματα και τις συντάξεις των πολύτεκνων μητέρων, υποστηρίζοντας ότι θα χορηγούνται δήθεν "σε όσες έχουν πραγματική ανάγκη"...

Δήλωσε αισιόδοξος ότι το 1997 οι δαπάνες για τόκους του τακτικού προϋπολογισμού θα συγκρατηθούν στα 3.468 δισ. δρχ. ή 10,6% του ΑΕΠ, έναντι 11,7% το 1996 και ανακοίνωσε πως οι δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις (ΠΔΕ) και των δημοσίων επιχειρήσεων αυξάνονται σε σταθερές τιμές κατά 18% περίπου.

Εσοδα

Σχετικά με την αύξηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού κατά 15,6%, θα προέλθει από την κατάργηση ενός μεγάλου αριθμού φοροαπαλλαγών, την αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης, τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας (θα αποδώσει πρόσθετα έσοδα ύψους 106 δισ. δραχμών), τη φορολόγηση των νέων εκδόσεων τίτλων του δημοσίου με συντελεστή 7,5% από 1.1.1997 καθώς και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων, την αύξηση της φορολόγησης ορισμένων τραπεζικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, τις ιδιωτικοποιήσεις κλπ.

Τέλος, ο Γ. Παπαντωνίου ανέφερε επιγραμματικά ότι "η συναλλαγματική πολιτική της σταθερής, εκτός ορισμένων μικρών περιθωρίων διακύμανσης, δραχμής θα συνεχιστεί και το 1997, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή εντός του 1997 για τη θεσμοθέτηση της ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Ελλάδας.

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1997
"Αυξήσεις" μισθών 0%+0%=8%!

Μειώνονται παραπέρα οι μισθοί στο δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και τις κρατικές τράπεζες. Δε θα δοθεί το διορθωτικό ποσό, ούτε αυξήσεις. "Αντιστάθμισμα" το νέο μισθολόγιο

Οριστικοποιήθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η ομόφωνη απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει για μια ακόμη χρονιά το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα (δημόσιοι υπάλληλοι) και των συνταξιούχων. Αυτό προκύπτει από τα βασικά μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού 1997 - μεταξύ των οποίων και το ποσό που θα διατεθεί για μισθούς και συντάξεις - που ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου.Ο υπουργός, επιχειρώντας να εξωραϊσει την αντιλαϊκή εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης για το 1997, υποστήριξε πως "με το νέο μισθολόγιο, που θα εφαρμοστεί από 1.1.97, παρέχονται συγκρατημένες αυξήσεις πάνω από τον προσδοκώμενο πληθωρισμό (8%)"!

Στην πραγματικότητα, η υποτιθέμενη αύξηση των μισθών στο δημόσιο επιφυλάσσει μικρές ή και μηδενικές ονομαστικές αυξήσεις και πραγματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Απλά, αυτό το 8% αυξήσεις μισθών στο δημόσιο, που ανακοίνωσε χτες ο Γ. Παπαντωνίου, προέκυψε με τον ίδιο τρόπο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποστήριζε το 1992 πως το 0%+0% ισοδυναμεί με 14%!

Με βάση τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για τον κρατικό προϋπολογισμό και τη γενικότερη οικονομική πολιτική του 1997, που ανακοίνωσε ο Γ. Παπαντωνίου, προκύπτει ότι οι συνολικές δαπάνες αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων (μισθοί και επιδόματα που δίνονται εκτός προϋπολογισμού) αυξάνονται από 1.671 δισ. δραχμές φέτος σε 1.805 δισ. δραχμές το 1997,που ισοδυναμεί με αύξηση των δαπανών μισθοδοσίας 8%. Επικαλούμενος αυτό το 8%, ο υπουργός το βάφτισε σαν αυξήσεις στο "πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων", αφού - όπως υποστήριξε - "οι αυξήσεις του 8% σε ετήσια βάση υπερκαλύπτουν το διορθωτικό ποσό του 1996 και την προβλεπόμενη αύξηση του πληθωρισμού το 1997". Εμμέσως πλην σαφώς, ο υπουργός προανάγγειλε και την εισοδηματική πολιτική των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες.Οπως είπε, "η κυβέρνηση θέτει ως στόχο αύξηση των συνολικών δαπανών, για μισθοδοσία και εργοδοτικές εισφορές για το 1997, το 7%,προειδοποιώντας μάλιστα πως όσες διοικήσεις παραβιάσουν αυτόν το στόχο θα έχουν και τις... συνέπειες.

Ολα τα παραπάνω προαναγγέλλουν στην ουσία ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ονομαστικές αυξήσεις στους μισθούς, γεγονός που σημαίνει ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ψεύδονται συνειδητά και προκλητικά, όταν βαφτίζουν το 8% της αύξησης των δαπανών μισθοδοσίας του κρατικού προϋπολογισμού 1997 σαν αυξήσεις μισθών.Γιατί σ' αυτό το 8% αύξηση των δαπανών μισθοδοσίας στην πραγματικότητα συμπεριλαμβάνονται:

  • Η αύξηση του 3,3%,που έπρεπε να πάρουν την 1-1-97 ΟΛΟΙ οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι σαν "διορθωτικό ποσό", για να καλύψουν μέρος των απωλειών από τη διαφορά της εισοδηματικής πολιτικής και του πληθωρισμού το 1996.
  • Η ωρίμανση (αλλαγή μισθολογικού κλιμακίου, λόγω πολυετούς υπηρεσίας, τα χρονοεπιδόματα κλπ.), που είναι περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες.
  • Τα διάφορα "ειδικά επιδόματα",που δόθηκαν φέτος στους δημόσιους υπαλλήλους για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, τα οποία υπολογίζονται ότι ξεπερνούν τις 2 μονάδες επίσης.
  • Οι δύο δόσεις για τα αναδρομικά των 18.000 δραχμών, που κανονικά θα έπρεπε να χορηγηθούν το 1997, σε όσους δημόσιους υπαλλήλους δεν τα έχουν πάρει, κονδύλι που υπολογίζεται σε μισή ποσοστιαία μονάδα.

Το άθροισμα όλων των παραπάνω δίνει μια αύξηση των δαπανών μισθοδοσίας - χωρίς να δοθεί καμιά ονομαστική αύξηση στους μισθούς το 1997 - ίση με 7,8%.Αν υπολογίσουμε και μια αύξηση 0,2% από το κόστος που θα προκαλέσουν οι ρουσφετολογικές και άλλες προσλήψεις που έγιναν το προεκλογικό έτος 1996 και θα επιδράσουν επίσης στις μισθολογικές δαπάνες της επόμενης χρονιάς, τότε - χωρίς καμιά απολύτως αύξηση που θα προστάτευε το εισόδημά τους μόνο και μόνο από τον πληθωρισμό - το κονδύλι της μισθοδοσίας το 1997 αυξάνεται κατά 8%!

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δε θα δοθεί το 1997 η αύξηση 3,3% που δικαιούνται οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, σαν διορθωτικό ποσό, που έπρεπε να πάρουν την 1-1-97 για να καλύψουν τη διαφορά εισοδηματικής πολιτικής και πληθωρισμού του 1996. Δε διευκρίνισε, επίσης, αν οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, που προκύπτουν από το νέο μισθολόγιο, θα δοθούν κανονικά από την 1-1-97 ή σταδιακά. Παραδέχτηκε, όμως, ότι τα διάφορα επιδόματα που έπαιρναν ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων (ήταν 74 δισ. δραχμές φέτος και ίσως ξεπερνούσαν τα 80 δισ. το 1997 και αντιστοιχούν σε 4 περίπου ποσοστιαίες μονάδες) θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 1997, χωρίς να όμως να αποτελούν πραγματική δαπάνη για το δημόσιο.

Το τελικό αποτέλεσμα, που θα το βιώσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από τις αρχές του χρόνου - αν δε συντονίσουν τη δράση τους και δεν καταφέρουν να ανατρέψουν τη συγκεκριμένη εισοδηματική πολιτική - θα είναι να παίρνουν στο χέρι το 1997 μικρότερες αποδοχές σε σχέση με φέτος, αν παρθεί υπόψη ότι θα αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση των αποδοχών τους λόγω μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας και κατάργησης διαφόρων φοροαπαλλαγών.

Παρέμβαση της ΓΣΕΕ

Νέα μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων επιχειρεί η κυβέρνηση και για το 1997, όπως διαφαίνεται ρητά από τις χτεσινές εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, επισημαίνει η ΓΣΕΕ σε χτεσινή της ανακοίνωση. Σε συνδυασμό με την εισοδηματική πολιτική των τελευταίων χρόνων, το αποτέλεσμα είναι η δραστική μείωση της αγοραστικής δύναμης των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η υποεκτίμηση του προβλεπόμενου πληθωρισμού για το 1996 (5%) διαψεύστηκε, αφού οδηγούμαστε σε τελικό ποσοστό για το τρέχον έτος 8%, γεγονός που αποδεικνύει πόσο εξωπραγματική είναι η πρόβλεψη του 4,5% για το 1997. "Το φαινόμενο της συνεχούς υποεκτίμησης του πληθωρισμού σε συνδυασμό με την έλλειψη τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας, συμπιέζει ακόμα περισσότερο τα εργατικά εισοδήματα, οδηγώντας τα σε πολλές περιπτώσεις και κάτω από τα ανεκτά όρια διαβίωσης", σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Βολές επιρρίπτει επίσης η ΓΣΕΕ και στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, που προανήγγελλε, κατά παράβαση του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, ανώτερο ποσοστό αύξησης 7% στις δαπάνες μισθοδοσίας και εργοδοτικών εισφορών στις ΔΕΚΟ, με την απειλή μάλιστα κυρώσεων στις διοικήσεις κρατικών οργανισμών που δε θα ακολουθήσουν τις σχετικές εντολές.

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Πλασματικά κονδύλια

Σε αλχημεία κατέφυγε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο σκέλος των εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του 1997, καθώς αυξάνει πλασματικά τις δαπάνες κατά 48,8%!!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα:

  • Τα έσοδα του ΠΔΕ προβλέπεται να αυξηθούν από 575 δισ. δραχμές το 1996 σε 817 δισ. δραχμές το 1997, η κατά 42,1%
  • Οι δαπάνες του ΠΔΕ προβλέπεται να αυξηθούν από 1,120 τρισ. δραχμές το 1996 σε 1,666 τρισ. δραχμές το 1997 ή κατά 48,8%.

Οι μεταβολές αυτές τόσο στα έσοδα όσο και στις δαπάνες είναι αποτέλεσμα της μεταφοράς συγκεκριμένων κονδυλίων του Τακτικού Προϋπολογισμού στο ΠΔΕ. Τέτοιο παράδειγμα μεταφοράς είναι το κονδύλι δαπανών επιχορήγησης των αστικών συγκοινωνιών και του ΟΣΕ ύψους 100 δισ. δραχμών το 1996.

Οι λογιστικές αυτές μεταφορές στόχο έχουν την τεχνητή μείωση του δημοσίου ελλείμματος, πολιτική η οποία ακολουθείται από όλες τις χώρες της ΕΕ στα πλαίσια προσέγγισης των περιβόητων κριτηρίων του Μάαστριχτ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ