Τετάρτη 20 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΤΑΕ
"Ψίχουλα" από 88 μέχρι 175 δραχμές!

Νέα επίδειξη αναλγησίας σε βάρος των απόμαχων της δουλιάς. Και όσοι με τις "αυξήσεις" περάσουν τις 100.000 δραχμές θα χάσουν και από πάνω το διαβόητο ΕΚΑΣ

Από μισό κιλό ψωμί μέχρι... ένα εισιτήριο τη μέρα είναι οι "αυξήσεις" που ξεδιάντροπα ανακοίνωσε για τους συνταξιούχους ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Επιβεβαιώνοντας μάλιστα πλήρως όλες τις εκτιμήσεις για απροκάλυπτη κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, ακόμα και αυτές οι αυξήσεις - κοροϊδία, όπως ανακοινώθηκε, θα δοθούν μόνο στις συντάξεις που είναι μέχρι 130.000 δραχμές. Οσοι παίρνουν μεγαλύτερες συντάξεις - όσοι δηλαδή καταφέρνουν και ζουν με περισσότερες από 4.333 δραχμές τη μέρα - θεωρούνται για την κυβέρνηση "έχοντες και κατέχοντες" και γι' αυτό, δε θα πάρουν... ολόκληρη την αύξηση. Την ίδια στιγμή χιλιάδες συνταξιούχοι αναμένεται να χάσουν το δικαίωμα του ΕΚΑΣ, επειδή οι συντάξεις τους πλέον... θα ξεπερνούν τις 100.000 δραχμές το μήνα. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις την 1η Γενάρη:

  • Θα δοθεί διορθωτικό ποσό για στις συντάξεις που είναι μέχρι 100.000 δραχμές. Αν και ακόμα δεν υπάρχει ακριβής κατάληξη για το ύψος του διορθωτικού ποσού, εκτιμάται ότι θα είναι γύρω στο 3,3%. Ολόκληρο θα δοθεί στις συντάξεις που είναι μέχρι 100.000 δρχ. Μετά, αρχίζει το... "κουτσούρεμα". Αν και δεν είναι γνωστό πόσο ακριβώς θα μειώνεται για τα επόμενα κλιμάκια το διορθωτικό, σημειώνεται ότι δεύτερο κλιμάκιο θεωρείται το τμήμα της σύνταξης από τις 100 μέχρι τις 130 χιλ. δρχ., τρίτο μέχρι τις 270.000 δρχ., ενώ δεν δίνονται αυξήσεις για μεγαλύτερες συντάξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαρτιά το διορθωτικό ποσό δίνεται από την 1η Γενάρη, στην πραγματικότητα όμως στα χέρια των συνταξιούχων φτάνει πολύ αργότερα. Για παράδειγμα, φέτος, δόθηκε με τις συντάξεις του Μάη!

  • Θα χορηγηθεί "αύξηση" 2% για όσους παίρνουν σύνταξη μέχρι 130.000 δραχμές. Για το τμήμα των συντάξεων από τις 130 μέχρι τις 180 χιλιάδες δραχμές, θα δοθεί αύξηση 1% (!), ενώ για τα παραπάνω ποσά δε θα δοθούν αυξήσεις.
  • Από την 1η Ιούλη οι συντάξεις θα αναπροσαρμοστούν κατά 2,5%, για τις συντάξεις μέχρι τις 130.000 δραχμές και 1,25% για το τμήμα μέχρι τις 180.000 δραχμές!

Αξίζει να σημειωθεί ότι - όπως φαίνεται και στους σχετικούς πίνακες - την 1η Γενάρη σε ορισμένες περιπτώσεις οι κατώτατες συντάξεις θα... ξεπεράσουν το όριο των 100.000 δραχμών. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα σταματήσει η χορήγηση του περιβόητου ΕΚΑΣ και θα δοθεί... επίδομα εξομάλυνσης.

Στο μεταξύ αποδεικνύεται ακόμα μια πλευρά της κυβερνητικής απάτης σε βάρος των συνταξιούχων με τα ΕΚΑΣ. Ετσι, ενώ μόλις τον Ιούνη που μας πέρασε ο πρωθυπουργός εξαγγέλοντας το μέτρο έκανε λόγο για ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 52,1 δισ. δρχ., στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς εκτιμάται ότι το σχετικό κονδύλι θα φτάσει δε θα φτάσει τα 40 δισ. δρχ.!

Οι συντάξεις του ΟΓΑ

Η κυβέρνηση προβλέπει κονδύλι 44 δισ. δραχμών για την τιμαριθμική αύξηση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ, η οποία για τα δύο τελευταία χρόνια, 1995 και '96, υπολογίζεται σε 4.000 δραχμές. Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ από 1.1.97 θα παίρνουν σύνταξη 29.000 δραχμές. Ομως, την ίδια ώρα που αποφασίζεται η τιμαριθμική αύξηση των έτσι κι αλλιώς, εξευτελιστικών συντάξεων του ΟΓΑ, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει και την κατάργηση, σταδιακά, της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ! Με τη λειτουργία του Ταμείου Κύριας Ασφάλισης των αγροτών, καταργείται η βασική σύνταξη του ΟΓΑ και η σχετική κρατική επιχορήγηση υποκαθίσταται από τα νέα "χαράτσια" που επιβάλλονται στους αγρότες, από 18 χρόνων και πάνω, προκειμένου να ενταχθούν, υποχρεωτικά, στο Ταμείο Κύριας Ασφάλισης αγροτών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ