Τετάρτη 20 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
"Παιχνίδια" λόγω παρακράτησης φόρων

Με εκβιαστικά παιχνίδια επιχείρησαν να αντιδράσουν εκπρόσωποι των τραπεζών στην κυβερνητική επιλογή για παρακράτηση φόρου στους τόκους των διατραπεζικών καταθέσεων. Η είδηση αρχικά αιφνιδίασε τους εμπλεκόμενους στο χρηματιστικό αλισβερίσι, ενώ οι συναλλαγές περιορίστηκαν χτες μεταξύ 3 μόνο τραπεζών. Στην αγορά συναλλάγματος σημειώθηκε εκροή ύψους 200 εκατ. ECU. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο της παρακράτησης θα εφαρμοστεί παράλληλα με την επιβολή φορολογίας στους κρατικούς τίτλους στις αρχές του 1997.

Στο σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, με εμφανή στόχο να εξισορροπήσει τις αποδόσεις των διαφόρων τοποθετήσεων, ενόψει της φορολόγησης των τόκων στους τίτλους του δημοσίου, προβλέπεται η παρακράτηση φόρου στις αποδόσεις της διατραπεζικής αγοράς. Υπολογίζεται ότι το ποσοστό παρακράτησης θα είναι της τάξης του 15%-20%,ενώ στο τέλος κάθε χρονιάς θα γίνονται οι αναγκαίοι συμψηφισμοί με βάση τα συνολικά οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών.

Στελέχη εμπορικών τραπεζών εκτιμούν ότι η προείσπραξη φόρων στους τόκους των διατραπεζικών καταθέσεων είναι δυνατόν να οδηγήσει σε άνοδο τα επιτόκια, ή σε ...έξοδο ξένων κεφαλαίων απ' τη χώρα.

Στην ουσία, η κυβέρνηση με το μέτρο της παρακράτησης επιχειρεί να αποσοβήσει τον κίνδυνο που διαγράφεται να "φύγουν" σημαντικά κεφάλαια από τους κρατικούς τίτλους (μετά τη φορολόγηση) και να τοποθετηθούν στη διατραπεζική αγορά. Σημειώνεται ότι επειδή ακριβώς το παιχνίδι σε τέτοιους τομείς είναι ύψους πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων, ακόμα και η απειροελάχιστη διαφοροποίηση των επιτοκίων είναι δυνατόν να ανατρέψει τη διάρθρωση των ...τοποθετήσεων. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι η επιβολή φόρου 7,5% επί των τόκων των κρατικών τίτλων θα έφερνε τους τίτλους σε δυσμενή θέση σε σχέση με τα διατραπεζικά παιχνίδια.

Στην Τράπεζα της Ελλάδος, πάντως, υποστηρίζουν ότι η επιβολή φόρων στους κρατικούς τίτλους θα αυξήσει τα επιτόκια, κατά ένα ποσοστό που ωστόσο θα προσδιοριστεί από εξωγενείς παράγοντες, όπως το ύψος του πληθωρισμού, το ύψος των δανειακών αναγκών του δημοσίου κτλ. Δε θα ισχύσει όμως το ίδιο και για τη διατραπεζική αγορά, το "ιδιόρρυθμο" καθεστώς της οποίας, όπως εκτιμάται, θα έχει ως συνέπεια την άνοδο των επιτοκίων περίπου 1 εκατοστιαία μονάδα, σε περίπτωση που εφαρμοστεί η παρακράτηση των φόρων. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι ορισμένες μικρές τράπεζες ενδεχομένως να βρεθούν σε δυσκολία να καλύψουν τα ανοίγματά τους, εξαιτίας της ανεπάρκειας των κεφαλαίων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ