Τετάρτη 20 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ
Δούρειος Ιππος, η διοίκηση της ΕΣΕΕ

Τη στάση της ΕΣΕΕ στις μεθοδεύσεις των πολυεθνικών και της κυβέρνησης καταγγέλλει η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων

Τη στάση Δούρειου Ιππου της διοίκησης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) στις μεθοδεύσεις ΣΕΛΠΕ και κυβέρνησης για την επέκταση του ωραρίου, ενάντια στα συμφέροντα και τα αιτήματα των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων και των εμποροϋπαλλήλων, ξεσκεπάζει και καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων, μετά και την προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΕΕ. Παράλληλα, καλεί τους εμπόρους να αναλάβουν πρωτοβουλίες αγωνιστικής δράσης από κοινού με τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους εμποροϋπάλληλους, τους αγρότες, για να αναγκάσουν την αντιδραστική διοίκηση της Συνομοσπονδίας να συστρατευτεί με τους αγώνες ή να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στον εμπορικό κόσμο της χώρας.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

"Δε θα ήταν υπερβολή εάν κανείς χαρακτήριζε τη στάση της σημερινής διοίκησης της ΕΣΕΕ ως την πιο επικίνδυνη από τη σύστασή της. Δεν έφταναν οι τόσες παλινωδίες της κατά το παρελθόν, σε ό,τι αφορά τα προβλήματα των εμπόρων, το τελευταίο διάστημα - και με αφορμή το ωράριο των καταστημάτων -λειτούργησε ως Δούρειος Ιππος, αλλά και διασπαστής των δυνάμεων που πάλευαν να μην αλλάξει το σημερινό ωράριο. Σιγοντάρισε απροκάλυπτα τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις, με εμπνευστή και καθοδηγητή την κυβέρνηση και τον ΣΕΛΠΕ. Νομιμοποίησε τον πρόεδρο του ΣΕΛΠΕ με την παρουσία της διά προέδρου Καψάλη στην παρασυναγωγή στο ΕΒΕΑ.

Με τις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ για πλαίσιο αρχή - τέλος 6.00 π.μ. - 9.00 μ.μ., Σάββατο 6.00 π.μ. - 5.30 μ.μ., συνειδητά διευκόλυνε την κυβέρνηση και τον ΣΕΛΠΕ να οδηγήσουν το ωράριο στη μερική του αποδέσμευση, με πλήρη ευθύνη συνηγόρησε ώστε στις διαπραγματεύσεις τους να μη βρίσκονται και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως η ΓΣΕΒΕΕ. Υποχώρησε το ΔΣ της ΕΣΕΕ στις κραυγές για αποχή από κάθε επαφή και επικοινωνία με τη ΓΣΕΒΕΕ, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, που αναγνωρίζουν ότι οι επαγγελματοβιοτέχνες αποτελούν τους κατ' εξοχήν φυσικούς μας συμμάχους. Περίσσεψαν το θράσος και η εμπάθεια για τις κινητοποιήσεις των ΕΒΕ και εμποροϋπαλλήλων τα Σάββατα, στο Κολωνάκι, την Κηφισιά και τη Γλυφάδα, αλλά για την προσπάθεια ποινικοποίησης των εκδηλώσεων αυτών και των δηλώσεων του εισαγγελέα Κανελλόπουλου δε βρήκε ούτε μία λέξη να πει. Οσο για κινητοποιήσεις που θα έπρεπε με πρωτοβουλία της να ξεκινήσει, ούτε καν ασχολήθηκε ή προβληματίστηκε. Αντί να πρωτοστατήσει στην ανασύνταξη και δράση της ΣΕΑ ΜΜΕ, ώστε να σφυρηλατηθεί το μέτωπο των ΕΒΕ και να αντισταθεί στο μέτωπο των πολυεθνικών μονοπωλίων, των ντόπιων συνεργατών τους, της κυβέρνησης κλπ., ξορκίζει κάθε τέτοια σκέψη και πρωτοβουλία, ώστε οι ντιρεκτίβες της ΕΕ να υλοποιηθούν και τα "προγράμματα σύγκλισης, κοινωνικών εταίρων, υγιούς ανταγωνισμού και ελεύθερης αγοράς" να καρποφορήσουν με τον εξοστρακισμό των μικρών και μεσαίων ΕΒΕ. Αρνήθηκε την οργάνωση και συμμετοχή της σε κινητοποιήσεις και αγώνες για τον υπό ψήφιση κρατικό προϋπολογισμό.

Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων καταγγέλλει αυτή τη στάση και συμπεριφορά της ΕΣΕΕ και δηλώνει ότι θα αντιπαλέψει κάθε προσπάθεια, που θα αντιστρατεύεται τα συμφέροντα των μικρών και μεσαίων εμπόρων. Επίσης, στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι η ανάδειξη όλων των προβλημάτων σαν μείζονα ζητήματα της ύπαρξής μας και θα πρωτοστατήσουμε ώστε να αλλάξουν οι συσχετισμοί μέσα στους εμπορικούς συλλόγους για την ανάδειξη ικανών και καταξιωμένων συναδέλφων. Αμεσα σας καλούμε στις περιοχές σας να αναπτύξετε πρωτοβουλίες για κοινή αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων με τους επαγγελματοβιοτέχνες, εμποροϋπάλληλους, αγρότες κλπ., ώστε το μέτωπο αντίστασης, πάλης και αντεπίθεσης να δημιουργείται στη βάση και να υποχρεώσουμε την κορυφή να συστρατευτεί ή να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στον εμπορικό κόσμο της χώρας μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ