ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η ελληνική ταινία κοντά στο λαό

Συνάντηση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών με το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο Ελληνικός Κινηματογράφος,που δε χρηματοδοτείται,που αφελληνίζεται,δε βρίσκει αίθουσες να προβληθεί και ίσως σε λίγο δε θα έχει ούτε... Φεστιβάλ. Ο Ελληνικός Κινηματογράφος, που συρρικνώνεται,ήταν το θέμα της συνάντησης που είχε χτες η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ), εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρό της Παύλο Τάσσιο,με τον υπεύθυνο του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ,Σταύρο Παπαθανασίου.

Μόλις πριν λίγες μέρες η ΕΕΣ υπέβαλε υπόμνημα στον υπουργό Πολιτισμού, καταθέτοντας προτάσεις, τις οποίες ο Παύλος Τάσσιος ανέπτυξε στη χτεσινή συνάντηση. Προτάσεις που τονίζουν την ανάγκη να είναι ο Ελληνικός Κινηματογράφος το επίκεντρο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.Γι' αυτό άλλωστε οι σκηνοθέτες ζητούν την κατάργηση των Κρατικών Βραβείων και την "ενσωμάτωσή" τους στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, "για να δημιουργούνται κίνητρα για τους σκηνοθέτες",όπως χαρακτηριστικά είπε ο Παύλος Τάσσιος. Επίσης, η ΕΕΣ προτείνει την κατάργηση του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος,με ταυτόχρονη ενίσχυση των παράλληλων διεθνών προγραμμάτων.

Σχετικά με αυτό το θέμα, η πρόταση του ΚΚΕ, έτσι όπως την ανέπτυξε ο Σταύρος Παπαθανασίου,είναι "η διοργάνωση ενός Διεθνούς Φεστιβάλ, που δε θα είναι κακέκτυπο και κοσμοπολίτικη εκδήλωση, που δε θα μιμείται τις Κάννες, τη Βενετία ή το Χόλιγουντ. Το ΚΚΕ προτείνει αυτό το Φεστιβάλ να επικεντρώνεται στην κινηματογραφική παραγωγή χωρών και περιοχών αδικημένων στη διανομή, όπως τα Βαλκάνια, η Αφρική, οι Μεσογειακές χώρες κ. ά. Επίσης, θα μπορούσε να διοργανώνεται σε μία άλλη πόλη κι όχι στη Θεσσαλονίκη".

Ωστόσο, ο Ελληνικός Κινηματογράφος δεν έχει χρήματα,όχι επειδή δεν υπάρχουν, αλλά επειδή δίνονται πολλά "κάτω από το τραπέζι" και χωρίς ορθολογικό τρόπο. Η ΕΕΣ προτείνει τη σύσταση "μιας γενικής γραμματείας οπτικοακουστικών μέσων που θα ελέγχει τα χρήματα που δίνονται για κινηματογραφικές παραγωγές (κυρίως ντοκιμαντέρ) σε νομαρχίες, δήμους, ιδιώτες και αλλού".Αλλά το κυριότερο είναι "να εξασφαλιστεί ο κοινωνικός έλεγχος των χρηματοδοτήσεων. Κάτι που μπορούν να το κάνουν μόνο οι φορείς".Κάπου εδώ βρίσκεται η μη απόδοση του 1,5 % από τα διαφημιστικά κέρδη των καναλιών για την κινηματογραφική παραγωγή. Οι μεγάλοι παραβάτες είναι κι αυτή τη φορά τα ιδιωτικά κανάλια, τα οποία αρνούνται να πληρώσουν και τα πνευματικά δικαιώματα.Ακόμα και το ΥΠΠΟ αποφεύγει να εφαρμόσει τον ίδιο το νόμο, ενώ ο υπουργός Πολιτισμού δε δίστασε να πει ότι "τα ιδιωτικά κανάλια δεν πάνε καλά" (!). Η επόμενη κίνηση, σύμφωνα με τον Παύλο Τάσσιο, "θα είναι οι μηνύσεις και στο ΥΠΠΟ για τη μη εφαρμογή του νόμου".

Η προβολή και η διανομή είναι ένα ακόμα θέμα που πλήττει την ελληνική κινηματογραφία. "Ο κινηματογράφος "Αστυ"", είπε ο Παύλος Τάσσιος, "που δημιουργήθηκε για να προβάλει την ελληνική ταινία, πήρε άλλο χαρακτήρα". "Κι όμως, συμπλήρωσε, ο καλύτερος χορηγός μας μπορεί να είναι το κοινό".Και ο υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, Σταύρος Παπαθανασίου, επισήμανε ότι "η ελληνική ταινία πρέπει να βρίσκεται κοντά στις αγωνίες του λαού. Το κίνημα και η τέχνη είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Δε γίνεται οι ταινίες να βγαίνουν σε συνθήκες εργαστηρίου. Μόνο έτσι θα δοθεί η απάντηση στη λογική του ευρωπαϊκού ιδεώδους και του Μάαστριχτ".

Για "πληγωμένα" παιδιά

Συναυλία, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Εϊτζ, για την ευαισθητοποίηση του κοινού, όλα τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την ιατροφαρμακευτική στήριξη των 20 πασχόντων από Εϊτζ μικρών παιδιών στην Ελλάδα,διοργανώνει η Επιτροπή Ενημέρωσης του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (επίσημος φορέας του υπουργείου Υγείας). Στη συναυλία, που θα δοθεί την 1 του Δεκέμβρη στο Θέατρο του Κολεγίου Αθηνών, συμμετέχει η "Ορχήστρα των Χρωμάτων".

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, στο πρώτο μέρος δύο έργα του Θάνου Μικρούτσικου ("Slow Motion", και "For Sax and Strings and love and dreams") και στο δεύτερο τον κύκλο τραγουδιών του "Γραμμές των οριζόντων", με ερμηνευτές τον ίδιο και τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Κώστα Θωμαϊδη.Εισιτήρια (10.000 δρχ.) διατίθενται στα δισκοπωλεία "Metropolis" και στο Κολέγιο Αθηνών.

Ανανεωμένο πρόγραμμα

Με τον πρώτο θεματικό κύκλο "Ονομα: Γυναίκα",επαναλειτουργεί η Κινηματογραφική Λέσχη της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών,στην αίθουσά της (Τοσίτσα 11). Συγκεκριμένα το πρόγραμμα της βδομάδας περιλαμβάνει:

Απόψε: "Ευρυδίκη" του Ν. Νικολαϊδη (8μμ - 10μμ), "Τριστιάνα" του Λ. Μπουνιουέλ (10μμ - 12μμ). Πέμπτη: "Κάτια Ισμαϊλοβα" του Β. Τοντορόφσκι,"Βερόνικα Φος του Ρ. Β. Φασμπίντερ.Σάββατο: "Κάρμεν" του Κ. Σάουρα,"Ευδοκία" του Α. Δαμιανού.

Το πρόγραμμα της Λέσχης περιλαμβάνει στη συνέχεια αφιερώματα σε δημιουργούς, κινήματα ή φαινόμενα της Εβδομης Τέχνης, παρουσίαση σύγχρονων τάσεων, ιστορικές αναδρομές σε σημαντικές στιγμές ή περιοχές του ελληνικού, ευρωπαϊκού και παγκόσμιου κινηματογράφου.

"Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης εκτελείται με τρόπο άψογο, απόλυτη

"Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης εκτελείται με τρόπο άψογο, απόλυτη οικονομική διαφάνεια και με ρυθμούς ιδιαίτερα επιτυχημένους", έσπευσε να δηλώσει ο υπουργός Πολιτισμού, μετά από συνάντηση που είχε χτες στη Θεσσαλονίκη με τη διοίκηση του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής και τον τοπικό "Σύλλογο Φίλων της Μουσικής". Για την έκθεση κειμηλίων του Αγίου Ορους, αν και "οι ρυθμοί είναι ικανοποιητικοί", όπως είπε, έδωσε εντολή "ώστε πολλά πράγματα να επιταχυνθούν...". Μήπως ένα από αυτά είναι και η υπογραφή του συμβολαίου μεταξύ της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας" και Μονών που δανείζουν κειμήλια;

Αποθέωσαν τον Μίκη

Στη μεγάλη αίθουσα της Φιλαρμονικής του Μονάχου διηύθυνε, την Κυριακή το βράδυ, ο Μίκης Θεοδωράκης το έργο του "Κάντο Χενεράλ",σε ποίηση Πάμπλο Νερούντα. Η χορωδία Bayerischer Ryndfunk, που ερμήνευσε και τα 13 μέρη του έργου, απόδωσε όλες τις πτυχές και τις αποχρώσεις του μαζί με τους 15 σολίστ - μουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας της Οπερας και της Φιλαρμονικής του Μονάχου.Τραγούδησαν η Μαρία Φαραντούρη και ο Βούλγαρος μπάσος της Οπερας του Μονάχου Diman Pantshew.Απήγγειλε η Γερμανίδα ηθοποιός Γεωργία Σταλ.

Τη συναυλία παρακολούθησαν 3.600 θεατές, οι οποίοι, μετά το τέλος της συναυλίας, επίμονα ζητούσαν να επαναληφθεί το τελευταίο μέρος, με τίτλο "Ξεσηκωμένη Αμερική".

Ο πρόεδρος της ΕΕΣ Π. Τάσιος κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον υπεύθυνο του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Στ. Παπαθανασίου

Εισαγωγικές εξετάσεις διενεργεί η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης για τα επαγγελματικά τμήματα (4-6/12) και για τα προεπαγγελματικά (7 και 8/12). Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 3624.249 και 3612.263.

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου,που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 11ης Νοέμβρη. Πρόεδρος είναι η Αλίκη Μπακοπούλου - Χωλς,αντιπρόεδρος: Ιάκωβος Καμπανέλλης,γενικός γραμματέας: Γιάγκος Ανδρεάδης,αναπληρωτής γραμματέας: Κωνσταντίνος Μπούρας,ταμίας: Κωνσταντίνος Μάριος,αναπληρωτής ταμίας: Βαρβάρα Δούκα,μέλη: Κατερίνα Καμπανέλλη, Κωνσταντίνος Μανιουδάκης, Βάιος Παγκουρέλης.

Αύριο, Τετάρτη, στις 6.30μμ, στο Α' Δημοτικό Σχολείο Περάματος, συγγρ

Αύριο, Τετάρτη, στις 6.30μμ, στο Α Δημοτικό Σχολείο Περάματος, ο συγγραφέας Βασίλης Λιόγκαρης θα μιλήσει για τη λογοτεχνία και το δικό του λογοτεχνικό έργο.

Διεθνής διαγωνισμός "Δ. Μητρόπουλος"

Διευθυντές ορχήστρας αφορά ο φετινός "Διεθνής Διαγωνισμός Δημήτρης Μητρόπουλος",ο οποίος πραγματοποιείται μέχρι τις 28/11. Την οργάνωση του διαγωνισμού ανέλαβε η Ορχήστρα των Χρωμάτων και η αρχική φάση, με την οποία επιλέχτηκαν 32 υποψήφιοι από τις 300 περίπου αιτήσεις, ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Οπως αναφέρθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, μέχρι τις 27/11, η κριτική επιτροπή θα επιλέξει τέσσερις υποψηφίους. Η προκριματική αυτή φάση εξετάσεων θα γίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά,ενώ η τελική επιλογή, που θα αναδείξει τρεις νικητές, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής, με συναυλία ανοιχτή για το κοινό.

Στον μεγάλο μουσικό και τον άνθρωπο Δ. Μητρόπουλο, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Διαγωνισμού και μαθητής του, Κ. Σιμόνε."Το μεγαλείο του Δ. Μητρόπουλου ήταν η κυριαρχία του στα μέλη της ορχήστρας, η ικανότητά του να βλέπει στις σελίδες της παρτιτούρας αυτό που οι άλλοι δεν ήξεραν να διακρίνουν και να αποκαλύπτει τον πλούτο των ήχων. Ηταν μία προσωπικότητα εκτός των ορίων της χώρας του, ένας γνήσιος και απλός άνθρωπος".

Ο πρώτος νικητής του διαγωνισμού, εκτός του χρηματικού βραβείου (8.000.000 δραχμές), θα προσκληθεί από την "Ορχήστρα των Χρωμάτων" και από την "Καμεράτα" να διευθύνει δύο συναυλίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ