Τρίτη 26 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η ελληνική ταινία κοντά στο λαό

Συνάντηση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών με το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο Ελληνικός Κινηματογράφος,που δε χρηματοδοτείται,που αφελληνίζεται,δε βρίσκει αίθουσες να προβληθεί και ίσως σε λίγο δε θα έχει ούτε... Φεστιβάλ. Ο Ελληνικός Κινηματογράφος, που συρρικνώνεται,ήταν το θέμα της συνάντησης που είχε χτες η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ), εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρό της Παύλο Τάσσιο,με τον υπεύθυνο του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ,Σταύρο Παπαθανασίου.

Μόλις πριν λίγες μέρες η ΕΕΣ υπέβαλε υπόμνημα στον υπουργό Πολιτισμού, καταθέτοντας προτάσεις, τις οποίες ο Παύλος Τάσσιος ανέπτυξε στη χτεσινή συνάντηση. Προτάσεις που τονίζουν την ανάγκη να είναι ο Ελληνικός Κινηματογράφος το επίκεντρο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.Γι' αυτό άλλωστε οι σκηνοθέτες ζητούν την κατάργηση των Κρατικών Βραβείων και την "ενσωμάτωσή" τους στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, "για να δημιουργούνται κίνητρα για τους σκηνοθέτες",όπως χαρακτηριστικά είπε ο Παύλος Τάσσιος. Επίσης, η ΕΕΣ προτείνει την κατάργηση του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος,με ταυτόχρονη ενίσχυση των παράλληλων διεθνών προγραμμάτων.

Σχετικά με αυτό το θέμα, η πρόταση του ΚΚΕ, έτσι όπως την ανέπτυξε ο Σταύρος Παπαθανασίου,είναι "η διοργάνωση ενός Διεθνούς Φεστιβάλ, που δε θα είναι κακέκτυπο και κοσμοπολίτικη εκδήλωση, που δε θα μιμείται τις Κάννες, τη Βενετία ή το Χόλιγουντ. Το ΚΚΕ προτείνει αυτό το Φεστιβάλ να επικεντρώνεται στην κινηματογραφική παραγωγή χωρών και περιοχών αδικημένων στη διανομή, όπως τα Βαλκάνια, η Αφρική, οι Μεσογειακές χώρες κ. ά. Επίσης, θα μπορούσε να διοργανώνεται σε μία άλλη πόλη κι όχι στη Θεσσαλονίκη".

Ωστόσο, ο Ελληνικός Κινηματογράφος δεν έχει χρήματα,όχι επειδή δεν υπάρχουν, αλλά επειδή δίνονται πολλά "κάτω από το τραπέζι" και χωρίς ορθολογικό τρόπο. Η ΕΕΣ προτείνει τη σύσταση "μιας γενικής γραμματείας οπτικοακουστικών μέσων που θα ελέγχει τα χρήματα που δίνονται για κινηματογραφικές παραγωγές (κυρίως ντοκιμαντέρ) σε νομαρχίες, δήμους, ιδιώτες και αλλού".Αλλά το κυριότερο είναι "να εξασφαλιστεί ο κοινωνικός έλεγχος των χρηματοδοτήσεων. Κάτι που μπορούν να το κάνουν μόνο οι φορείς".Κάπου εδώ βρίσκεται η μη απόδοση του 1,5 % από τα διαφημιστικά κέρδη των καναλιών για την κινηματογραφική παραγωγή. Οι μεγάλοι παραβάτες είναι κι αυτή τη φορά τα ιδιωτικά κανάλια, τα οποία αρνούνται να πληρώσουν και τα πνευματικά δικαιώματα.Ακόμα και το ΥΠΠΟ αποφεύγει να εφαρμόσει τον ίδιο το νόμο, ενώ ο υπουργός Πολιτισμού δε δίστασε να πει ότι "τα ιδιωτικά κανάλια δεν πάνε καλά" (!). Η επόμενη κίνηση, σύμφωνα με τον Παύλο Τάσσιο, "θα είναι οι μηνύσεις και στο ΥΠΠΟ για τη μη εφαρμογή του νόμου".

Η προβολή και η διανομή είναι ένα ακόμα θέμα που πλήττει την ελληνική κινηματογραφία. "Ο κινηματογράφος "Αστυ"", είπε ο Παύλος Τάσσιος, "που δημιουργήθηκε για να προβάλει την ελληνική ταινία, πήρε άλλο χαρακτήρα". "Κι όμως, συμπλήρωσε, ο καλύτερος χορηγός μας μπορεί να είναι το κοινό".Και ο υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, Σταύρος Παπαθανασίου, επισήμανε ότι "η ελληνική ταινία πρέπει να βρίσκεται κοντά στις αγωνίες του λαού. Το κίνημα και η τέχνη είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Δε γίνεται οι ταινίες να βγαίνουν σε συνθήκες εργαστηρίου. Μόνο έτσι θα δοθεί η απάντηση στη λογική του ευρωπαϊκού ιδεώδους και του Μάαστριχτ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ