ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΥΛΙΔΑΣ
Μεθοδευμένα "αδιέξοδα"...

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Στα πρόθυρα του αδιεξόδου οδηγούνται τα "Ναυπηγεία Αυλίδας" από την κακοδιαχείριση και την αδιαφορία για ανάπτυξή τους, του ενοικιαστή μεγαλοεφοπλιστή Λελάκη,αλλά και τη συνευθύνη και τη στάση της διοίκησης της ΕΤΒΑ, υπό την καθοδήγηση των κυβερνητικών επιτελείων.

Ηδη, όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, ο Λελάκης δεν εκπληρώνει τις συμβατικές και άλλες υποχρεώσεις του προς την ΕΤΒΑ (παρά τις επανειλημμένες ρυθμίσεις του χρέους των 450 εκατομμυρίων δραχμών που έχει δημιουργηθεί) και άλλους δημόσιους οργανισμούς. Καθυστερεί τις πληρωμές δεδουλευμένων των εργαζομένων, ενώ, λόγω "αναδουλιάς", πολλά συνεργεία πολλές μέρες το μήνα κάθονται. Βέβαια, η κατάσταση αυτή κρύβει και σκοπιμότητες. Ο επιχειρηματίας, για να εισπράξει και άλλα δάνεια και να εξασφαλίσει την παραμονή του στην επιχείρηση σε ενδεχόμενο πώλησής της και η ΕΤΒΑ, για να "βρει ευκαιρία" τοποθέτησης λουκέτου αν δεν ευοδωθεί η πώληση.

Η κατάσταση αυτή δε φαίνεται να ανησυχεί τη συνδικαλιστική ηγεσία (ΠΑΣΚΕ) του σωματείου ή τουλάχιστον μερικούς εξ αυτών, οι οποίοι αναλίσκονται στο ποια από τις δυο τάσεις (της ΠΑΣΚΕ) θα αναρριχηθεί στην ηγεσία του σωματείου για να επιβάλει τη δική της πρόταση ...ιδιωτικοποίησης του ναυπηγείου. Ετσι, η "ΠΑΣΚΕ Ναυπηγείων Αυλίδας" φτάνει στο σημείο, σε ανακοίνωσή της, να γίνεται απολογητής του "βίου και της πολιτείας" του μεγαλοεφοπλιστή και να προαναγγέλλει τη συρρίκνωση (απολύσεις) του προσωπικού. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο κλάδος περνάει κρίση και δεν αντέχει το ναυπηγείο μας (υπογράμμιση δική μας) το σύνολο των εργαζομένων! Καταλήγουν δε, με την πρόταση - προκειμένου να αποφευχθούν εκρήξεις - να αναζητηθεί "λύση", όπως και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, δηλαδή "οικειοθελείς αποχωρήσεις", συνταξιοδοτήσεις και άλλα.

Λαμβάνοντας το "μήνυμα" η κυβέρνηση, διά της υφυπουργού Ανάπτυξης Σ. Διαμαντοπούλου,στις 14/11/96, σε απάντηση ερωτώντος βουλευτή της αντιπολίτευσης, αναφέρει μεταξύ άλλων: "...Η ΕΤΒΑ ολοκληρώνει σύντομα τις απαραίτητες διαδικασίες (κατάρτιση πληροφοριακού δελτίου και διακήρυξης) για την πώληση του Ναυπηγείου Χαλκίδας, έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων...".

Γ. Π.

Μικροπαραταξιακά "μαγειρέματα"

Με παρέμβαση στελεχών του ΕΚ Βόλου, αναβλήθηκαν οι αρχαιρεσίες του Σωματείου Κλωστοϋφαντουργών Βόλου. Μεθοδεύσεις ενόψει του συνεδρίου της Ομοσπονδίας εργαζομένων στους κλάδους ένδυσης

Μετά από παρέμβαση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Βόλου - παρέμβαση που έχει να κάνει με μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες ενόψει του συνεδρίου της Ομοσπονδίας εργαζομένων στους κλάδους ένδυσης - αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένες για σήμερα εκλογές στο Σωματείο Κλωστοϋφαντουργών Βόλου.

Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Σωματείου και εκλέχτηκε η Εφορευτική Επιτροπή για τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέας διοίκησης, καθώς και αντιπροσώπων στο συνέδριο της Ομοσπονδίας (7 και 8 του Δεκέμβρη). Προχτές έληγε η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις εκλογές. Με παρέμβαση, όμως, στελεχών του Εργατικού Κέντρου και με το πρόσχημα ότι δεν ήταν σωστές οι καταστάσεις μητρώου μελών, αναβλήθηκαν τελικά οι εκλογές για την ερχόμενη Δευτέρα, με αποτέλεσμα οι αντιπρόσωποι που θα εκλεγούν να μην μπορούν να συμμετέχουν στο συνέδριο της Ομοσπονδίας.

Απώτερος στόχος της φιλοκυβερνητικής πλειοψηφίας είναι η ακύρωση και της Γενικής Συνέλευσης, προκειμένου να μπορέσουν να εγγραφούν στο σωματείο και να έχουν δικαίωμα ψήφου ομάδα "ημετέρων" από το Σωματείο της "Βαμβακουργίας Βόλου". Και αυτό, όταν με ευθύνη των ίδιων παρατάξεων δεν έχουν πραγματοποιηθεί εκλογές για νέο ΔΣ στο σωματείο της "Βαμβακουργίας", η θητεία του οποίου έχει λήξει από την 1η Νοέμβρη!

Να υπενθυμίσουμε ότι μόλις πριν 15 μέρες, η ηγεσία του Εργατικού Κέντρου είχε επίσης παρέμβει προκειμένου να μην εγκριθεί το νέο Καταστατικό του Σωματείου Δέρματος, ώστε να συμπεριλάβει στις τάξεις του και τους εργαζόμενους στην κλωστοϋφαντουργία και τον ιματισμό.

Οπως θα πει, ο Θ. Ευθυμίου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας, "η διαφαινόμενη άνοδος της ΕΣΑΚ έχει "ενοχλήσει". Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΣΥΝ, προσπαθούν με θεμιτά και αθέμιτα μέσα και με διάφορες μεθοδεύσεις να ανακόψουν την άνοδο της ΕΣΑΚ και να επηρεάσουν έτσι και τα αποτελέσματα του συνεδρίου της Ομοσπονδίας. Αυτό το στόχο υπηρετούν τόσο η προηγούμενη παρέμβαση στο δικαστήριο για τη μη διεύρυνση του σωματείου δέρματος, όσο και η χτεσινή στο σωματείο κλωστοϋφαντουργών, της ηγεσίας του Εργατικού Κέντρου Βόλου. Δεν πρόκειται να τα καταφέρουν".

Μήνες απλήρωτοι!

Τους εργαζόμενους στα έργα του ΟΛΘ επισκέφθηκε χτες ο Γ. Κατσαρός

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Σε επίσχεση εργασίας είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στα έργα εκβάθυνσης και επιχωμάτωσης βάσης του 6ου προβλήτα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καθώς εδώ και αρκετούς μήνες είναι απλήρωτοι, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι απ' αυτούς να διεκδικούν δεδουλευμένα που ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια δρχ. Από την Πέμπτη έχουν ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις και δηλώνουν πως δεν πρόκειται να συνεχίσουν το έργο, αν πρώτα δεν πληρωθούν.

Η κατασκευαστική εταιρία που εκτελεί το έργο, η ΑΡΜΟΣ ΑΕ των Αφών Γεωργαντζή, επικαλείται "έλλειψη ρευστού" λόγω των καθυστερήσεων στη χρηματοδότηση από διαφορές που έχουν προκύψει με τον ΟΛΘ στην πιστοποίηση των έργων. Σύμφωνα όμως με τον ΟΛΘ, η εταιρία δεν έχει το δικαίωμα να επικαλείται καθυστέρηση στην απόδοση των αντίστοιχων κονδυλιών, καθώς το συνολικό έργο έχει προχωρήσει σε ποσοστό 75% και η χρηματοδότηση προχωρά κανονικά με βάση το αποτέλεσμα.

Χτες εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν στο "Ρ": "Εχουμε φτάσει στο έσχατο σημείο αντοχής. Τον τελευταίο χρόνο χρόνο πληρωνόμαστε έναντι, είμαστε όλοι καταχρεωμένοι και μερικοί δεν έχουν πάρει δραχμή εδώ και 5 μήνες".

Τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο του 6ου προβλήτα επισκέφθηκε χτες το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιάννης Κατσαρός.Οπως τόνισε, η εργοδοσία δεν έχει κανένα δικαίωμα να επικαλείται διάφορες δικαιολογίες για να μη πληρώνει τους εργαζόμενους, καθώς έχει υπογράψει σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο και είναι υποχρεωμένη να τηρεί του όρους της. Επίσης τόνισε πως το ΚΚΕ προτίθεται να φέρει το θέμα στη Βουλή.

Νωρίτερα ο Γιάννης Κατσαρός επισκέφθηκε τον ΟΛΘ και συναντήθηκε με τα σωματεία των λιμενεργατών. Τα κύρια προβλήματα που απασχολούν τα τρία σωματεία είναι η εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων από την εφαρμογή της δεύτερης βάρδιας, οι μηδενικές "αυξήσεις" που δίνονται τα τελευταία χρόνια στις τιμές φορτοεκφόρτωσης και στη μόνιμη υποαπασχόληση πλέον των εκτάκτων. Οπως καταγγέλλουν, οι μηνιαίες αποδοχές των εκτάκτων λόγω έλλειψης φορτίων έχουν περιοριστεί στις 70 - 80.000 δρχ.

ΝΕ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
"Οι μάσκες έπεσαν"

Αποστομωτική απάντηση στην κυβέρνηση και στα αφεντικά της, πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ μαζί με όλους τους υπόλοιπους στην αυριανή απεργία, τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ,καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση αποδείχτηκε αφερέγγυα, αναξιόπιστη και επικίνδυνη για τα συμφέροντα της χώρας και του λαού, με την "εγκληματική ενέργεια ξεπουλήματος του Ομίλου".

Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται ακόμα ότι "την ώρα που οι εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ και των άλλων τσιμεντοβιομηχανιών διαδήλωναν και ζητούσαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να μην επιτρέψει τη μεταβίβαση του πακέτου μετοχών της Εθνικής στην πολυεθνική "Καλτσεστρούτσι" και ο κ. Πασχαλίδης τους διαβεβαίωνε ότι θα κλείσει συνάντηση με τον κ. Σημίτη, λίγες ώρες πριν - τα ξημερώματα της Παρασκευής - είχε ξεπουληθεί και το υπόλοιπο πακέτο με το οποίο οι Ιταλοί αποκτούν τον έλεγχο του Ομίλου της ΑΓΕΤ. Οι μάσκες έπεσαν, ας δει ο κάθε ψηφοφόρος πού οδηγεί η υποταγή στα μεγάλα συμφέροντα".

Πλήγμα σε ναυτικούς από το ΝΑΤ!

ΠΑΤΡΑ.- Νέο πλήγμα δέχτηκαν χτες οι ναυτικοί του "Μεντιτεράνιαν Σκάι",που συμπληρώνουν 5 μήνες απλήρωτοι και εγκαταλειμμένοι στο λιμάνι της Πάτρας, από τον εφοπλιστή Μ. Καραγιώργη και τον ναυλωτή, Ν. Βογιατζάκη.Το ΔΣ του ΝΑΤ αποφάσισε να κλείσει το ναυτολόγιο του πλοίου, με το σκεπτικό πως δεν είναι δυνατόν να γραφούν άλλες μέρες υπηρεσίας στους ναυτικούς.

Με την απόφαση διαφώνησε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ και μέλος του ΔΣ του ΝΑΤ, Θ. Σταματόπουλος,ο οποίος κατάγγειλε το ΝΑΤ για αδιαφορία γύρω από την τύχη των ναυτικών. Και αυτό γιατί το Ταμείο πριν λίγους μήνες, παρέβλεψε τα μεγάλα ποσά που οφείλει ο Μ. Καραγιώργης και επέτρεψε τον απόπλου του πλοίου, ενώ τώρα "θυμήθηκε" να τα διεκδικήσει, πλήττοντας ουσιαστικά τους εγκαταλειμμένους εργάτες. Από τη συνεδρίαση του ΝΑΤ, απουσίαζαν οι άλλοι εκπρόσωποι των ναυτεργατών, Ν. Κουράκος και Α. Νταλακογιώργος.Η απόφαση του ΝΑΤ, δεν είναι δεσμευτική σχετικά με την παραμονή των ναυτικών στο πλοίο, ωστόσο καιρό τώρα, τους ασκούνται έντονες πιέσεις και από το Λιμεναρχείο της Πάτρας, να εγκαταλείψουν το πλοίο, έτσι ώστε να καταστεί ευκολότερη η μεταφορά του σε άλλο λιμάνι και ίσως η αλλαγή της σημαίας και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ