ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Νοέμβρη 1996
Σελ. /31
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ηταν μόνο η αρχή!

Η χτεσινή μεγάλη κινητοποίηση του λαού, ενάντια στη στυγνή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει "φινάλε". Δεν υπάρχουν περιθώρια να αφεθεί στα χέρια όσων θα ήθελαν, πιθανόν, να την αξιοποιήσουν ως "παρακαμπτήριο" για την ανώδυνη διοχέτευση της λαϊκής δυσφορίας. Ηταν και πρέπει να αποδειχτεί αφετηρία ολομέτωπης αντίστασης και αντεπίθεσης. Ηταν και πρέπει να σηματοδοτήσει το παλλαϊκό "όχι" στον οδοστρωτήρα της "ευρω-αναλγησίας", που πλασάρεται ως "μονόδρομος". Ηταν και πρέπει να αποτελέσει σημείο εκκίνησης, για μια μαζική, συνεπή, ενωτική πάλη. Πάλη, με διάρκεια και επιμονή, που θα θέσει σε ευθεία αμφισβήτηση τη λογική του "Μάαστριχτ ή θάνατος" και θα φέρει στο προσκήνιο το πραγματικό πρόβλημα της χώρας. Το πρόβλημα της ανέχειας για εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους. Το πρόβλημα της περιθωριοποίησης της συντριπτικά μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, προς όφελος μιας χούφτας μεγαλοκεφαλαιούχων, που θέλουν τους εργαζόμενους σκλαβωμένους, δεμένους πισθάγκωνα με τις αλυσίδες του νέου κέντρου διαχείρισης των θησαυροφυλακίων τους, της ΟΝΕ.

Χτες, οι χιλιάδες εργάτες, αγρότες, μαθητές, σπουδαστές, άνεργοι, συνταξιούχοι, δάσκαλοι, επαγγελματοβιοτέχνες, δεν ένωσαν απλώς τις φωνές τους ενάντια στο ενιαίο κέντρο καθυπόταξης του μέλλοντός τους και λεηλασίας του παρόντος τους. Επιβεβαίωσαν, με αυτή τη μεγάλη σε έκταση κινητοποίησή τους, ότι υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές συνθήκες για να χάσουν τον ύπνο τους όσοι ξεζουμίζουν με θράσος τους κόπους και τον ιδρώτα των παραγωγών του πλούτου. Εστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα: Μπροστά στη δική τους ενότητα και αποφασιστικότητα, καμία κυβερνητική υποχρέωση απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Μπροστά στη δική τους συμπαράταξη και αλληλεγγύη, κανένα όργανο προπαγάνδας ή καταστολής δεν είναι ικανό να κάμψει τη φωνή του δίκιου και της αλήθειας.

Αυτό που χτες αναδείχτηκε ως δυνατότητα μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε πράξη. Είναι σίγουρο ότι αυτή η πολιτική δεν είναι ανίκητη. Οι χιλιάδες, που συγκεντρώθηκαν χτες σε όλες τις γωνιές της χώρας, έδειξαν τον τρόπο για να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Αρκεί να τηρηθούν δυο βασικές προϋποθέσεις: Πρώτον, απαιτείται η συνέχιση των κινητοποιήσεων. Το χειμαρρώδες ξέσπασμα πρέπει να μεταβληθεί σε ποτάμι οργής, που δε θα αφήσει κανένα περιθώριο ούτε στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, ούτε στην κοροϊδία της φαιάς προπαγάνδας, με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να περιτυλίξει τα σχέδια - λαίλαπα που προωθεί. Η συνέχεια των λαϊκών αντιδράσεων είναι μία προϋπόθεση, για να μπει φραγμός στην αντιλαϊκή εμμονή των κυβερνώντων.

Συνθήκη αναγκαία για την επιτυχία αυτής της μάχης είναι η λαϊκή ενότητα. Αυτό είναι και η δεύτερη βασική προϋπόθεση για τη θετική έκβαση της αντιπαράθεσης μεταξύ των θυμάτων της λιτότητας και των εμπνευστών της, υπέρ των πρώτων. Αυτό που έγινε χτες στη Λάρισα, όταν η αγωνιστική πορεία των εργατών, των μαθητών, των εκπαιδευτικών έφτασε στα μπλόκα των αγροτών για να ενωθεί μαζί τους, είναι το κατ' εξοχήν "σχέδιο" για το άνοιγμα του δρόμου για την τελική νίκη των λαϊκών αγώνων. Η συσπείρωση, η μαζικότητα και η ευέλικτη, όσο και αποφασιστική, εναλλαγή των μορφών πάλης, ο σωστός προσανατολισμός και η περιφρούρηση του ταξικού περιεχομένου των συνθημάτων είναι εκείνες οι συνιστώσες, που μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα. Το μοναδικό αποτέλεσμα που χρειάζεται ο τόπος. Μια πολιτική ριζικά αντίθετη από εκείνη που εφαρμόζουν οι υπηρέτες των μονοπωλίων και της Μπούντεσμπανγκ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στον αστερισμό της πρόκλησης και του θράσους

Την πλήρη διαστροφή της πραγματικότητας επιχειρεί η κυβέρνηση

"Αυτή η Κυβέρνηση συμμερίζεται τα προβλήματα των εργαζομένων και ιδιαίτερα των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων και ζητά την κατανόησή τους. Ομως πρέπει να τονιστεί ότι αυτή η Κυβέρνηση ενίσχυσε και θα συνεχίσει να ενισχύει το πραγματικό εισόδημα μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών και το Κοινωνικό Κράτος. Οι νέες φορολογίες του Προϋπολογισμού του 1997 επιβαρύνουν αποκλειστικά τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα, όσους διαθέτουν υψηλά εισοδήματα και μεγάλη ακίνητη περιουσία".

Πρόκειται για απόσπασμα της χτεσινής θρασύτατης κυβερνητικής ανακοίνωσης, το ύφος γραφής της οποίας παραπέμπει στις όψιμες αντιλήψεις περί... επικοινωνιακής πολιτικής τακτικής των "εκσυγχρονιστών", για τις ανάγκες προπαγάνδισης του Προϋπολογισμού του 1997. Μια ανακοίνωση, η οποία προδίδει τις κυβερνητικές ανησυχίες από την επιτυχία των χτεσινών πανελλαδικών κινητοποιήσεων, αλλά κυρίως το φόβο ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την κλιμάκωση των λαϊκών αγώνων.

Πρόκειται για προσπάθεια πλήρους διαστροφής της - εφιαλτικής για πολλούς Ελληνες πολίτες - πραγματικότητας των τελευταίων χρόνων, καθώς οι νεοσυντηρητικές επιλογές της κυβέρνησης Σημίτη στο χώρο της οικονομίας προωθούνται με τα καταιγιστικά μέτρα σε βάρος του συνόλου του λαού. Πλήρης διαστροφή της πραγματικότητας αποτελεί ο ισχυρισμός για πραγματικές αυξήσεις 2% στα εισοδήματα των εργαζομένων, πάνω από τον πληθωρισμό, τη στιγμή που είναι γνωστό το μέγεθος των απωλειών που υπήρχε μέχρι σήμερα στα εισοδήματα αυτά και το ουσιαστικό "πάγωμα" των μισθών που προετοιμάζεται για την επόμενη χρονιά. Διαστροφή της πραγματικότητας είναι να αποτολμούν να κάνουν λόγο για συνεχή αύξηση των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι με νομοθετική ρύθμιση αποφασίστηκε η καθήλωση κάθε μορφής επιδότησης για τρία ολόκληρα χρόνια. Σύμφωνα με τη χτεσινή κυβερνητική ανακοίνωση, "οι συνολικές δαπάνες κοινωνικής προστασίας θα φτάσουν τα 6,5 τρισ. δραχμές το 1997 ή το 20,1% του ΑΕΠ". Πρόκειται για ένα πελώριο ψέμα, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που πριν λίγες μέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα, το σύνολο των πρωτογενών δαπανών για την επόμενη χρονιά αναμένεται να περιοριστεί σε κονδύλια που είναι κάτω από 7 τρισ. δραχμές!

"Γκρίζοι λύκοι" σε ελληνικά δάση

Η ελληνική κυβέρνηση "μελετά" τις αποκαλύψεις, που έρχονται από την Αγκυρα για εμπρησμούς ελληνικών δασών, από την παρακρατική ομάδα των "γκρίζων λύκων"

"Ομολογία ποινικού αδικήματος", χαρακτηρίζει ηκυβέρνηση τις αποκαλύψεις για εμπρησμούς ελληνικών δασών από Τούρκους παρακρατικούς και μελετά τρόπους για την αξιοποίησή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προετοιμάζει διάβημα, με το οποίο θα ζητά εξηγήσεις για τις δολιοφθορές των Τούρκων παρακρατικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Αθήνα σκοπεύει να ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια τους Ευρωπαίους Εταίρους, καθώς και την Ουάσιγκτον.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, χτες, σε δηλώσεις του σημείωσε πως οι αποκαλύψεις για τη δράση των παρακρατικών ανησυχούν την ελληνική κυβέρνηση και υπογράμμισε πως αποτελούν ομολογία πραγματοποίησηςδολιοφθορών στην Ελλάδα με τουρκική υποκίνηση. Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε επίσης πως η Αθήνα θα αναμείνει για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα την αντίδραση της Αγκυρας και στη συνέχεια θα ζητήσει εξηγήσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με τις δηλώσεις του και ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, ο οποίος όμως σημείωσε πως απαιτείται προσοχή στην αντιμετώπιση αυτού του θέματος, καθώς οι αποκαλύψεις αποτελούν προϊόντα της έντονης πολιτικής ρευστότητας που επικρατεί στην Τουρκία. Ο Δ. Ρέππας, τόνισε επίσης πως η κυβέρνηση δεν έχει στοιχεία βάσει των οποίων να οδηγείται σε αποδείξεις. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Τύπου η Ελλάδα θα ζητήσει επισήμως στοιχεία από την Αγκυρα.

Για το ίδιο θέμα, ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, σε δηλώσεις του υποστήριξε πως η Ελλάδα πρέπει αμέσως να φέρει το θέμα στους Διεθνείς Οργανισμούς, να ζητήσει τη διαλεύκανση της υπόθεσης και να καταγγείλει την Τουρκία, ως επίσημο φορέα τρομοκρατικής δράσης. Ο Κ. Σκανδαλίδης, με αφορμή αυτό το θέμα, υποστήριξε πως είναι ώρα να επανεξεταστεί σε βάθος ο ρόλος και η αποτελεσματικότητα των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Συγκέντρωση και πορεία για το δημοψήφισμα

Τη Δευτέρα 2 Δεκέμβρη στις 6.30 το απόγευμα στο θέατρο "Γκλόρια" η εκδήλωση της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ

Με πορεία προς τη Βουλή θα επισφραγιστεί η εκδήλωση που οργανώνει για τηΔευτέρα 2 Δεκέμβρη,στις 6.30 μ.μ., στο θέατρο ΓΚΛΟΡΙΑ (Ιπποκράτους 7), ηΕπιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ,με στόχο τη μέγιστη δυνατή δημόσια προβολή του αιτήματος για διενέργεια εθνικού Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ. Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής θα επιδώσουν το ψήφισμα της εκδήλωσης στους εκπροσώπους όλων των κομμάτων και θα ζητήσουν την τοποθέτησή τους για το Δημοψήφισμα.

Στη συγκέντρωση έχουν προσκληθεί να πάρουν μέρος εκπρόσωποι των κυριότερων μαζικών φορέων και οργανώσεων, καθώς και προσωπικότητες της δημόσιας ζωής της χώρας (επιστήμονες, καλλιτέχνες, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών κ.ά.). Εχουν σταλεί επίσης προσκλήσεις σε όλους τους δημάρχους του Λεκανοπεδίου. Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Αντώνης Ντρέκος,μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και εκπρόσωπος της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση της ερχόμενης Δευτέρας γίνεται λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στο Δουβλίνο, όπου οι δεκαπέντε ηγέτες των χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συζητήσουν για τα κρισιμότερα θέματα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, όπως η αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων, το περιεχόμενο και οι τρόποι άσκησης της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής.

Το ΚΚΕ τιμά τα 50 χρόνια του ΔΣΕ

Η ΚΕ του ΚΚΕ τιμά τα 50 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), την Κυριακή 8 Δεκέμβρη,στις 6.30 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό. Θα μιλήσει ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης.

Η κλιμάκωση των λαϊκών κινητοποιήσεων φοβίζει την κυβέρνηση, που προσπαθεί να κάνει το μαύρο - άσπρο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ