ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
μικραΜΕΓΑΛΑ

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ: Την αύξηση των κρουσμάτων νοθείας και διοχέτευσης στην αγορά υποβαθμισμένων προϊόντων, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, καθώς πολλοί επιχειρηματίες επιχειρούν να "προσαρμόσουν" με αυτό τον τρόπο τις τιμές στην περιορισμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, επισημαίνει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) με ανακοίνωσή του. Το ΙΝΚΑ σημειώνει ότι η τακτική αυτή μπορεί να είναι συμφέρουσα για την κυβέρνηση, καθώς εμφανίζονται χαμηλές τιμές για αντίστοιχα χαμηλής ποιότητας προϊόντα, αλλά όχι και για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Να παραμείνει ο ΕΟΤ ενιαίος, καθώς επίσης να διατηρηθούν και να επεκταθούν οι δραστηριότητές του, αποφάσισαν στην τελευταία τους γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι στον ΕΟΤ. Παράλληλα, διαμήνυσαν στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ότι θα αγωνιστούν με όλους τους νόμιμους συνδικαλιστικούς τρόπους, ακόμα και με απεργιακές κινητοποιήσεις, για την εκπλήρωση των αιτημάτων τους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η διασφάλιση του Επικουρικού Ταμείου (ΤΕΑΠΠΕΡΤ), η καταβολή επιδόματος παραγωγικότητας, η ανάκληση των διώξεων στελεχών του Οργανισμού κτλ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Δυο νέα σημεία πώλησης στη Ρόδο απέκτησε η Εμπορική Τράπεζα, διευρύνοντας το δίκτυό της στη Λίνδο και το Φαληράκι. Στο Φαληράκι λειτουργεί κατάστημα που προσφέρει, εκτός από τις κλασικές υπηρεσίες, σειρά νέων τραπεζικών προϊόντων, όπως εξυπηρέτηση TELEBANK σε 24ωρη βάση, καταναλωτικά, στεγαστικά και προσωπικά δάνεια, αγοραπωλησία μετοχών μέσω της Εμπορικής Χρηματιστηριακής, διάθεση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων ΕΡΜΗΣ, ασφάλειες Φοίνικα και Ιονικής Ζωής. Στη Λίνδο η Εμπορική λειτούργησε ανταλλακτήριο, που προσφέρει αγορά ξένων νομισμάτων, ταξιδιωτικών επιταγών, έκδοση βεβαιώσεων αγοράς συναλλάγματος κτλ.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ (1): Τη συνεργασία της με την αμερικανική φαρμακευτική εταιρία ROBERTS, ανακοίνωσε η διοίκηση της εταιρίας "Λαβιφάρμ". Η συνεργασία αφορά την προώθηση στην εγχώρια αγορά από τη δεύτερη για λογαριασμό της πρώτης, του ενέσιμου φαρμάκου EMINASE, που ενδείκνυται για την καταπολέμηση του εμφράγματος του μυοκαρδίου.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ (2): Στη σύναψη μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ύψους 2,5 δισ. δρχ., προχώρησε η κατασκευαστική εταιρία "Κ. Ι. Σαραντόπουλος ΑΕ". Τα αντληθέντα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν από την εταιρία για να καλύψει τη συμμετοχή της στα έργα της ζεύξης Ρίου - Αντίρριου και Λεωφόρου Ελευσίνας - Σπάτων. Η διάρκεια του δανείου είναι πενταετής με σταθερό ετήσιο επιτόκιο 9%. Οι ομολογίες θα διατεθούν με δικαίωμα προτίμησης στους παλαιούς μετόχους σε αναλογία 10 ομολογιών για κάθε 40 μετοχές, με τιμή μετατροπής σε μετοχές τις 2.100 δρχ. Η "Κ. Ι. Σαραντόπουλος" ιδρύθηκε το 1979 και σήμερα απασχολεί πάνω από 400 άτομα, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων που ανέλαβε προσεγγίζει τα 50 δισ. δρχ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νέα λίστα εντυπωσιασμού

Τροποποιήσεις για το βιβλίο απογραφής

Λουκέτο σε 10 επιχειρήσεις στις οποίες διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις, έβαλε το υπουργείο Οικονομικών σε μια νέα προσπάθεια εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης. Χτες, κοινοποιήθηκαν επίσης αλλαγές στις κατηγορίες επιχειρήσεων που υποχρεώνονται να τηρούν βιβλίο απογραφής.

Με τις νέες ρυθμίσεις, από την εν λόγω υποχρέωση εξαιρούνται μικρομεσαίες επιχειρήσεις των οποίων ο ετήσιος τζίρος για το 1996 δεν υπερέβη τα 18 εκατ. δρχ. Ασχέτως τζίρου, εξαιρούνται επίσης και άλλες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων βιβλιοδετεία, εταιρίες σφραγίδων, επιγραφών και σημάτων, τυπογραφεία, εκδοτικές επιχειρήσεις, φωτογραφεία, φωτοτυπεία και συναφή, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, μίνι μάρκετς και μανάβικα, ελαιοτριβεία, αλευρόμυλοι, ανθοπωλεία, ξενοδοχεία, πρακτορεία εφημερίδων και περιοδικών, καπνοπωλεία, παλαιοπωλεία, καθώς επίσης και καταστήματα σιδηρικών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων, ψιλικών και ραπτικών, φο μπιζού, ωδικών πτηνών, μικρών ζώων κλπ.

Ανοιχτά αύριο τα μαγαζιά

Ανοιχτά θα είναι αύριο Κυριακή τα καταστήματα της χώρας και θα λειτουργήσουν από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Σήμερα τα καταστήματα της Αθήνας θα λειτουργήσουν από τις 8.30 π.μ. μέχρι τις 5 μ.μ. και του Πειραιά 8 π.μ. - 5 μ.μ.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Στο επίπεδο των βολιδοσκοπήσεων

Από σήμερα αναμένεται να ...θερμανθεί η αγορά

Ημέρα βολιδοσκόπησης ήταν η χτεσινή για τους περισσότερους από τους καταναλωτές που κατέβηκαν στην κεντρική αγορά της Βαρβακείου, ενώ για πρώτη μέρα φέτος το κλίμα θύμιζε παραμονές Χριστουγέννων καθώς η κίνηση ήταν σχετικά αυξημένη. Οι τιμές στα κρέατα και στα οπωροκηπευτικά διατηρήθηκαν σε γενικές γραμμές στα επίπεδα της βδομάδας που πέρασε και οι κρεοπώλες υπογραμμίζουν ότι υπάρχει πλήρης επάρκεια για την κάλυψη των αναγκών της εορταστικής περιόδου. Συγκεκριμένα, η ντόπια νωπή γαλοπούλα πωλούνταν χτες στη Βαρβάκειο στις 1.300-1.500 δρχ. το κιλό, ενώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία έφτανε τις 1.800 δρχ. και στη χονδρική στην κεντρική κρεαταγορά του Ρέντη τις 1.200 δρχ. το κιλό. Η εισαγόμενη κατεψυγμένη Ιταλίας και Αμερικής πωλούνταν γύρω στις 1.000 δρχ. το κιλό. Από τα άλλα κρέατα το κατσίκι το ντόπιο πωλούνταν προς 2.200 δρχ. και το αρνί 1.700-2.300,το χοιρινό 1.200 και το μοσχαρίσιο κρέας χωρίς κόκαλο 1.200 δρχ. το κιλό.

Στα κηπευτικά, οι ντομάτες πωλούνταν χτες στις λαϊκές αγορές 320-400 δρχ. το κιλό, οι πατάτες 120-130 δρχ., τα μαρούλια 100-150 δρχ. το τεμάχιο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια 320-400,τα ξερά 130,το λάχανο 100-150 δρχ., το κουνουπίδι 200 δρχ. το κιλό, τα κολοκυθάκια 450-600 δρχ. και τα λεμόνια 200 δρχ. το κιλό. Τέλος, τα μήλα πωλούνταν στις 150-250 δρχ. το κιλό, τα πορτοκάλια 100-200,τα αχλάδια 300 και τα μανταρίνια 200-250 δρχ. το κιλό.

Ελεγχο για την "Ελβιεμέκ" ζήτησαν οι χρηματιστηριακές αρχές

Στοιχεία που να δικαιολογούν τους λόγους για την παρατεταμένη αύξηση της τιμής της μετοχής "Ελβιεμέκ", που παρουσιάζει "ανεξήγητη" άνοδο τις τελευταίες μέρες, ζήτησε το ΔΣ του Χρηματιστηρίου από τη διοίκηση της μικρής σχετικά εισηγμένης εταιρίας. Πρόκειται κατά τα φαινόμενα για μια ακόμα περίπτωση προσπάθειας "χειραγώγησης" μετοχής κατά τα πρότυπα του "Μαγρίζου" (που οδήγησε στο σκάνδαλο της "Δέλτα") και άλλων μικρών εισηγμένων εταιριών, που γίνονται σχετικά εύκολα αντικείμενα κερδοσκοπικής δράσης.

Φυσικά, η κινητοποίηση των αρχών του Χρηματιστηρίου για την "Ελβιεμέκ", εκτός του ότι είναι "κατόπιν εορτής", δεν αποτελεί "παρά σταγόνα στον ωκεανό" στα όσα συμβαίνουν στο "ναό του χρήματος". Μετοχές εξάλλου σαν αυτή υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές στο ταμπλό και λειτουργούν σαν ερέθισμα για εύκολο και γρήγορο κέρδος στους εκατοντάδες τζογαδόρους της Σοφοκλέους.

Στο μεταξύ χτες ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου, μετά από τρεις μέρες συνεχούς ανόδου, σημείωσε κάμψη, η οποία αποδίδεται σε "διορθωτικές κινήσεις" των επενδυτών. Κύριο γνώρισμα πάντως των συνεδριάσεων των τελευταίων ημερών είναι ο τεχνητά εμφανιζόμενος μεγάλος όγκος συναλλαγών, αποτέλεσμα συνηθισμένων παιχνιδιών που γίνονται στο τέλος του χρόνου, ώστε οι εταιρίες να εμφανίσουν μεγάλες υπεραξίες στις τιμές των μετοχών τους.

Με την ολιγαρχία

Στόχος πρωταρχικής σημασίας για την κυβέρνηση είναι η με κάθε τρόπο στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου. Τα πρόσφατα μέτρα όμως και ο κρατικός προϋπολογισμός θεωρούνται από τους "εκσυγχρονιστές" πολύ λίγα για το μεγάλο κεφάλαιο.

Την ώρα λοιπόν που η κυβέρνηση κινείται σε αυταρχικές ατραπούς και σε κυνικά ανένδοτη τάση έναντι του συνόλου των εργαζομένων της χώρας, η "αρχιεκσυγχρονίστρια" Β. Παπανδρέου συγκέντρωσε τη θεωρούμενη αφρόκρεμα της άρχουσας τάξης (Βαρδινογιάννη, Κόκκαλη, Κοπελούζο, Λάτση) και παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιο οικονομικής διείσδυσης στα Βαλκάνια, διαβεβαιώνοντάς τους ότι η κυβέρνηση θα σταθεί έμπρακτα στο πλευρό τους...

Την ώρα που η κυβέρνηση, με πρόστυχες και ανήθικες μεθόδους, επιχειρεί να συκοφαντήσει και να διασπάσει τη λαϊκή συσπείρωση ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, την ίδια στιγμή η υπουργός Ανάπτυξης επιχειρεί να φτιάξει μέτωπο στο χώρο των μεγαλοεπιχειρηματιών, βάζοντας στο ίδιο τραπέζι μάλιστα τους Κόκκαλη - Βαρδινογιάννη, οι οποίοι έχουν κόψει την "καλημέρα" εδώ και καιρό. Την ώρα που η κατάσταση - ως γνωστό - για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού πάει από το κακό στο χειρότερο και η προσπάθεια πλήρους ξεθεμελίωσης των κοινωνικών δικαιωμάτων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, την ίδια στιγμή η επί του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας υπουργός προσφέρει για μια ακόμα φορά γην και ύδωρ σ' αυτούς που κατ' εξακολούθηση ιδιοποιούνται όλο και μεγαλύτερα υπερκέρδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ