ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστικά εκπνέει το 1996

Οι αγώνες των εργαζομένων με μια σειρά από κινητοποιήσεις το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη, ήταν η απάντηση, που έλαβαν τα αντιλαϊκά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και ο αναβρασμός συνεχίζεται

Τη γενίκευση και την ένταση των εργατικών κινητοποιήσεων, ενάντια στην πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, αντιμετωπίζει τις τελευταίες βδομάδες η κυβέρνηση, αντιπαραθέτοντας στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων την αδιαλλαξία, φτάνοντας στο σημείο να αρνείται ακόμα και αυτόν τον περιβόητο "διάλογο", αυτόν που μοίραζε απλόχερα, όταν μπορούσε να εξασφαλίζει την περιχαράκωση σ' αυτόν, των κοινωνικών αντιδράσεων.

Οι αγώνες των εργαζομένων της "Good Year", της ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ, της ΛΑΡΚΟ, ενώθηκαν λίγο αργότερα σε μια κοινή κινητοποίηση εργαζομένων από επιχειρήσεις όλης της χώρας, οι οποίες πλήττονται πολύμορφα αυτή την περίοδο και προστέθηκαν στους αγώνες των εμποροϋπαλλήλων, ενάντια στην καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας τους και του ωραρίου λειτουργίας από τα μεγάλα καταστήματα.

Βασική απαίτηση των εργαζομένων που κινητοποιήθηκαν, πριν ακόμα την κατάθεση στη Βουλή του προϋπολογισμού, ήταν η προστασία της δουλιάς τους, η εξασφάλιση συνέχισης της λειτουργίας των επιχειρήσεων, που απειλούνταν ή ήδη είχαν κλείσει, όπως στην περίπτωση της "Good Gear". Η απαίτηση στήριξης επιχειρήσεων καθόλα βιώσιμων και κερδοφόρων, όπως στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, η διασφάλιση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, όπως στην περίπτωση του ΜΙΝΙΟΝ και των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων.

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι μπήκαν στον αγώνα στις 28 Νοέμβρη, ενάντια στον πιο σκληρό προϋπολογισμό των τελευταίων 20 χρόνων, συμμετέχοντας στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που είχε ιδιαίτερη επιτυχία, συγκρινόμενη με προηγούμενες και κατέβασε περισσότερους, από άλλες φορές, εργαζόμενους στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΑΘήνας και στις άλλες πόλεις της χώρας. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των δημόσιων υπάλληλων,των εκπαιδευτικών,των ναυτεργατών,των οικοδόμων και εργαζομένων από άλλους κλάδους, αλλά και οι κινητοποιήσεις τοπικού χαρακτήρα από δεκάδες Εργατικά Κέντρα στις 17 Δεκέμβρη, καθώς και των συνταξιούχων,δίνουν το αγωνιστικό στίγμα της περιόδου.

Η επιτυχία της πρώτης 24ωρης απεργίας και των κινητοποιήσεων που ακολούθησαν σε όλη τη χώρα στις 17 Δεκέμβρη,θορύβησε αρκετά την κυβέρνηση, που, και με την ψήφιση του αντιλαϊκού προϋπολογισμού, επιφυλάσσει νέα μείωση αποδοχών για τους εργαζόμενους, μείωση των κοινωνικών δαπανών για υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, ενίσχυση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. "Πακέτο" με τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό και το σχέδιο νόμου για το φορολογικό, που επιφυλάσσει με τη σειρά νέο χαράτσωμα για τους "έχοντες και κατέχοντες" μισθωτούς.

Αυτή η πολιτική φούντωσε το ποτάμι της αγανάκτησης και το μήνυμα της κλιμάκωσης του αγώνα δόθηκε στις συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζομένων με τη συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Μήνυμα, που φάνηκε να μην πήρε υπόψη της η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που, ακριβώς τη μέρα της έναρξης της συζήτησης στη Βουλή του αντιλαϊκού προϋπολογισμού, λειτούργησε στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης των αγώνων, απορρίπτοντας την πρόταση για την κήρυξη 24ωρης απεργίας. Πάντως, κάτω από το βάρος των προβλημάτων και την πίεση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, αποφασίστηκε μια ακόμα 24ωρη πανελλαδική απεργία από τη ΓΣΕΕ για το φορολογικό νομοσχέδιο, τις μέρες συζήτησής του.Ηδη, οι πιέσεις που δέχονται συνδικαλιστές της κυβερνητικής παράταξης για αναστολή της απεργίας, μετά από μια ενδεχόμενη μικρή παραχώρηση της κυβέρνησης, είναι μεγάλες.

Στα αιτήματα των συνδικάτων και των χιλιάδων εργαζομένων που βρέθηκαν να κινητοποιούνται ενάντια στην αντεργατική ασυδοσία των εργοδοτών και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, κυριαρχούν τα αιτήματα για:

- Δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση, με κατάργηση των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου, αφορολόγητο ποσό, ίσο με τις αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

- Προστασία της εγχώριας παραγωγής, προστασία της αγροτικής παραγωγής και ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών.

- Γενναία αύξηση των κοινωνικών δαπανών.

- Επαναδιαπραγμάτευση της ΕΓΣΣΕ.

- Κατώτερο μεροκάματο 7.000 δρχ., κατώτερος μισθός 170.000 δραχμές.- Νομοθετική κατοχύρωση της ΑΤΑ.

- Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και των νόμων, που επιτρέπουν το ωρομίσθιο και τη μερική απασχόληση.

- Μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων, με αύξηση του χρόνου επιδότησης, αύξηση του επιδόματος ανεργίας, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη στους μακροχρόνια άνεργους.

- Καθιέρωση 35ωρου - 5ήμερου - 7ωρου χωρίς μείωση αποδοχών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Νέα, 48ωρη αυτή τη φορά απεργία, για το δεύτερο 15ήμερο του Γενάρη, μετά την αμετακίνητη εμμονή της κυβέρνησης στη συνέχιση της εξοντωτικής λιτότητας και στο νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο. Συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων έχουν, ήδη, αποφασίσει οι οικοδόμοι,ενώ ξεκινά και η μάχη για τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Τα κείμενα έγραψε ο Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Για μια χούφτα δραχμές...

Σε νέες απώλειες εισοδήματος υποβάλλεται ακόμα και ο εξευτελιστικά αμειβόμενος ανειδίκευτος εργάτης. Τι προβλέπει η διετής Σύμβαση λιτότητας, που υπέγραψε μόνο η κυβερνητική παράταξη στη ΓΣΕΕ, η οποία ακόμα και τώρα αρνείται να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση

Από την 1η Γενάρη το κατώτερο μεροκάματο ανειδίκευτου εργάτη αναπροσαρμόζεται με βάση την αύξηση που προβλέπεται στη διετή Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψε η ΓΣΕΕ. Μια σύμβαση διετούς λιτότητας,όπως έχουν καταγγείλει επανειλημμένα οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, η οποία υπογράφτηκε - για πρώτη φορά - μόνο από τον τότε πρόεδρο της ΓΣΕΕ και νυν υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα.Η αύξηση που ορίζει αυτή η σύμβαση είναι ασήμαντη και απλώς ονομαστική, αφού δεν καλύπτει ούτε καν τις απώλειες από την πραγματική αύξηση του πληθωρισμού. Το γεγονός αυτό έχει επισημανθεί ακόμα και από τον σημερινό πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλο,ο οποίος όμως - όπως και συνολικά η παράταξή του - αρνείται το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση της Σύμβασης και αρκείται να ζητά από την κυβέρνηση την αναπροσαρμογή της πρόβλεψής της για τον πληθωρισμό...

Από την αρχή του νέου έτους θα ισχύσει τυπικά η αύξηση του μεροκάματου για το 1997. Η ποσοστιαία αύξηση που έχει συμφωνηθεί είναι ο προβλεπόμενος πληθωρισμός για το 1997 (6,5%) και δυο μονάδες επιπλέον, δηλαδή 8,5%. Η αύξηση αυτή θα δοθεί σε δυο ισόποσες δόσεις, 4,25% την 1.1.97 και 4,25% την 1.7.97. Ετσι, η πραγματική, μέση ετήσια, αύξηση που θα πάρουν οι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι είναι περίπου 6,5 %, σχεδόν στο ίδιο ύψος με τον προβλεπόμενο πληθωρισμό. Ο πραγματικός πληθωρισμός, όμως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και την εμπειρία του παρελθόντος, θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που εύχεται και προβλέπει η κυβέρνηση.

Με τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, την αύξηση των τιμών ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, την αύξηση των έμμεσων φόρων, τη σημαντική αύξηση των δημοτικών τελών, ο εργαζόμενος οδηγείται σε μια νέα απώλεια εισοδήματος. Αυτός είναι και ο λόγος που ακόμα και η φιλοκυβερνητική ηγεσία της ΓΣΕΕ έφτασε στο σημείο να ζητά μια μικροδιόρθωση, προκειμένου να μην εκτεθεί εντελώς, προβάλλοντας με αγωνία και το αίτημα για τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

Χαρακτηριστικοί, για το μέγεθος της απώλειας του εισοδήματος των εργαζομένων από το 1990 και μετά, είναι οι πίνακες που δημοσιεύουμε, σύμφωνα με τους οποίους το 1996 το βασικό μεροκάματο έπρεπε να είναι 6.543 δραχμές, αν ίσχυε έστω μόνο γι' αυτό το έτος η ΑΤΑ και χωρίς να υπολογίζονται οι προηγούμενες απώλειες. Μόνο το 1996 ο εργαζόμενος έχανε 790 δραχμές κάθε μέρα από το μεροκάματό του λόγω της κατάργησης της ΑΤΑ! Αντίστοιχα, την ίδια χρονιά, ο εργαζόμενος που αμείβεται με το βασικό μεροκάματο έχασε συνολικά 259.545 δραχμές, ή 12,4% των ετήσιων αποδοχών του!

Μεροκάματο - μισθός το 1997

Το μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη, χωρίς προϋπηρεσία και παιδιά, είναι σήμερα 5.753 δρχ. μεικτά και ο μισθός 128.460 δρχ. μεικτά.

Την τελευταία μέρα του έτους (υπολογισμός με πληθωρισμό 8%,που μέχρι στιγμής κυμαίνεται στο 8,3%), το βασικό μεροκάματο θα διαμορφωθεί στις 5.840 δρχ. σύμφωνα με τη ρήτρα κάλυψης του πραγματικού πληθωρισμού του 1996, που προβλέπει η σύμβαση.

Από την πρώτη μέρα του νέου έτους θα ισχύσει η νέα αύξηση και θα φτάσει τις 6.089 δραχμές. Μιλάμε πάντα για μεικτό μεροκάματο, δηλαδή πριν τις κρατήσεις.

Τον Ιούλη του 1997, από 1.7.97, το μεροκάματο θα αυξηθεί κατά 4,5% και θα διαμορφωθεί στις 6.348 δραχμές.

Αντίστοιχα για τον κατώτερο μισθό θα ισχύσουν οι εξής αυξήσεις: Την τελευταία μέρα του έτους ο βασικός μισθός υπαλλήλου χωρίς επιδόματα, θα φτάσει τις 130.387 δραχμές. Από την 1.1.97 θα γίνει 135.929 δραχμές μεικτά. Την 1.7.97 θα φτάσει τις 141.706 δραχμές μεικτά.

Στο τέλος του 1997 και για το μισθό και για το μεροκάματο προβλέπεται ένα ακόμα διορθωτικό ποσό, το οποίο υποτίθεται ότι θα καλύψει τη διαφορά πληθωρισμού και προβλεπόμενου πληθωρισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ