Κυριακή 22 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστικά εκπνέει το 1996

Οι αγώνες των εργαζομένων με μια σειρά από κινητοποιήσεις το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη, ήταν η απάντηση, που έλαβαν τα αντιλαϊκά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και ο αναβρασμός συνεχίζεται

Τη γενίκευση και την ένταση των εργατικών κινητοποιήσεων, ενάντια στην πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, αντιμετωπίζει τις τελευταίες βδομάδες η κυβέρνηση, αντιπαραθέτοντας στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων την αδιαλλαξία, φτάνοντας στο σημείο να αρνείται ακόμα και αυτόν τον περιβόητο "διάλογο", αυτόν που μοίραζε απλόχερα, όταν μπορούσε να εξασφαλίζει την περιχαράκωση σ' αυτόν, των κοινωνικών αντιδράσεων.

Οι αγώνες των εργαζομένων της "Good Year", της ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ, της ΛΑΡΚΟ, ενώθηκαν λίγο αργότερα σε μια κοινή κινητοποίηση εργαζομένων από επιχειρήσεις όλης της χώρας, οι οποίες πλήττονται πολύμορφα αυτή την περίοδο και προστέθηκαν στους αγώνες των εμποροϋπαλλήλων, ενάντια στην καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας τους και του ωραρίου λειτουργίας από τα μεγάλα καταστήματα.

Βασική απαίτηση των εργαζομένων που κινητοποιήθηκαν, πριν ακόμα την κατάθεση στη Βουλή του προϋπολογισμού, ήταν η προστασία της δουλιάς τους, η εξασφάλιση συνέχισης της λειτουργίας των επιχειρήσεων, που απειλούνταν ή ήδη είχαν κλείσει, όπως στην περίπτωση της "Good Gear". Η απαίτηση στήριξης επιχειρήσεων καθόλα βιώσιμων και κερδοφόρων, όπως στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, η διασφάλιση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, όπως στην περίπτωση του ΜΙΝΙΟΝ και των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων.

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι μπήκαν στον αγώνα στις 28 Νοέμβρη, ενάντια στον πιο σκληρό προϋπολογισμό των τελευταίων 20 χρόνων, συμμετέχοντας στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που είχε ιδιαίτερη επιτυχία, συγκρινόμενη με προηγούμενες και κατέβασε περισσότερους, από άλλες φορές, εργαζόμενους στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΑΘήνας και στις άλλες πόλεις της χώρας. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των δημόσιων υπάλληλων,των εκπαιδευτικών,των ναυτεργατών,των οικοδόμων και εργαζομένων από άλλους κλάδους, αλλά και οι κινητοποιήσεις τοπικού χαρακτήρα από δεκάδες Εργατικά Κέντρα στις 17 Δεκέμβρη, καθώς και των συνταξιούχων,δίνουν το αγωνιστικό στίγμα της περιόδου.

Η επιτυχία της πρώτης 24ωρης απεργίας και των κινητοποιήσεων που ακολούθησαν σε όλη τη χώρα στις 17 Δεκέμβρη,θορύβησε αρκετά την κυβέρνηση, που, και με την ψήφιση του αντιλαϊκού προϋπολογισμού, επιφυλάσσει νέα μείωση αποδοχών για τους εργαζόμενους, μείωση των κοινωνικών δαπανών για υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, ενίσχυση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. "Πακέτο" με τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό και το σχέδιο νόμου για το φορολογικό, που επιφυλάσσει με τη σειρά νέο χαράτσωμα για τους "έχοντες και κατέχοντες" μισθωτούς.

Αυτή η πολιτική φούντωσε το ποτάμι της αγανάκτησης και το μήνυμα της κλιμάκωσης του αγώνα δόθηκε στις συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζομένων με τη συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Μήνυμα, που φάνηκε να μην πήρε υπόψη της η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που, ακριβώς τη μέρα της έναρξης της συζήτησης στη Βουλή του αντιλαϊκού προϋπολογισμού, λειτούργησε στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης των αγώνων, απορρίπτοντας την πρόταση για την κήρυξη 24ωρης απεργίας. Πάντως, κάτω από το βάρος των προβλημάτων και την πίεση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, αποφασίστηκε μια ακόμα 24ωρη πανελλαδική απεργία από τη ΓΣΕΕ για το φορολογικό νομοσχέδιο, τις μέρες συζήτησής του.Ηδη, οι πιέσεις που δέχονται συνδικαλιστές της κυβερνητικής παράταξης για αναστολή της απεργίας, μετά από μια ενδεχόμενη μικρή παραχώρηση της κυβέρνησης, είναι μεγάλες.

Στα αιτήματα των συνδικάτων και των χιλιάδων εργαζομένων που βρέθηκαν να κινητοποιούνται ενάντια στην αντεργατική ασυδοσία των εργοδοτών και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, κυριαρχούν τα αιτήματα για:

- Δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση, με κατάργηση των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου, αφορολόγητο ποσό, ίσο με τις αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

- Προστασία της εγχώριας παραγωγής, προστασία της αγροτικής παραγωγής και ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών.

- Γενναία αύξηση των κοινωνικών δαπανών.

- Επαναδιαπραγμάτευση της ΕΓΣΣΕ.

- Κατώτερο μεροκάματο 7.000 δρχ., κατώτερος μισθός 170.000 δραχμές.- Νομοθετική κατοχύρωση της ΑΤΑ.

- Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και των νόμων, που επιτρέπουν το ωρομίσθιο και τη μερική απασχόληση.

- Μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων, με αύξηση του χρόνου επιδότησης, αύξηση του επιδόματος ανεργίας, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη στους μακροχρόνια άνεργους.

- Καθιέρωση 35ωρου - 5ήμερου - 7ωρου χωρίς μείωση αποδοχών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Νέα, 48ωρη αυτή τη φορά απεργία, για το δεύτερο 15ήμερο του Γενάρη, μετά την αμετακίνητη εμμονή της κυβέρνησης στη συνέχιση της εξοντωτικής λιτότητας και στο νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο. Συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων έχουν, ήδη, αποφασίσει οι οικοδόμοι,ενώ ξεκινά και η μάχη για τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Τα κείμενα έγραψε ο Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ