Κυριακή 22 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Ξηλώνονται" οι εργασιακές σχέσεις

Πρώτος στόχος της πολυεθνικής η κατεδάφιση των κατακτήσεων των εργαζομένων. Εκβιασμοί και τρομοκρατία παραπέμπουν σε σταδιακή επιστροφή στο καθεστώς Νιάρχου!

Η είσοδος της αγγλικής πολυεθνικής Μπράουν εντ Ρουτ στο ναυπηγείο, αποτέλεσε την απαρχή για το κατεδάφισμα σιγά σιγά των εργατικών κατακτήσεων. Κάτι, που ο ίδιος ο νέος διευθύνοντας σύμβουλος και εκπρόσωπος της πολυεθνικής, David Groves,είχε διαμηνύσει, όταν σε συνέντευξή του στο "Βήμα" λίγες μέρες μετά την ανάληψη του μάνατζμεντ, είχε πει ότι πρώτος στόχος είναι η εφαρμογή ευέλικτων μορφών εργασίας!

Τέσσερις μήνες μετά, το σχέδιο "ξήλωμα" των εργασιακών δικαιωμάτων, έχει μπει στο στάδιο υλοποίησης. Πρώτο μέτρο η εφαρμογή της διπλής ειδικότητας και της πολλαπλής απασχόλησης.

"Ο εφαρμοστής για παράδειγμα, όταν δεν έχει πολλή δουλιά, θα πρέπει να πηγαίνει να δουλεύει όπου υπάρχει ανάγκη, όπως στην καθαριότητα των δεξαμενών από τις αμμοβολές", λένε τα διάφορα στελέχη στους εργαζόμενους, προσπαθώντας να τους νουθετήσουν στην αναγκαιότητα κατάργησης των δικαιωμάτων τους. Ηδη στους εργαζόμενους στο ελαφρύ και βαρύ εφαρμογείο και στους τορναδόρους, προτάθηκε από την εταιρία να δουλεύουν 4 ώρες τη μέρα στον καθαρισμό των χώρων, με αμοιβή 50 δρχ. την ώρα!

Οι ηλεκτρολόγοι είναι οι δεύτεροι στη σειρά, που μπήκαν στο στόχαστρο της πολυεθνικής. Να σημειώσουμε ότι 50 ηλεκτρολόγοι απασχολούνταν στις δεξαμενές (4 πλωτές, 2 μόνιμες), στους 17 υποσταθμούς και στα τμήματα γιάρδας, γερανών και μηχανημάτων, σε 24ωρη βάση. Για παράδειγμα, μόνο στις δεξαμενές απασχολούνταν σε κάθε βάρδια 5 άτομα. Τώρα η εταιρία για κάθε βάρδια χρησιμοποιεί μια ομάδα 5 ατόμων, με επικεφαλής έναν προϊστάμενο που θα δουλεύουν σε όλα τα τμήματα! Οι εργαζόμενοι που μένουν "εκτός", έχουν απώλειες εισοδήματος. Το πιο βασικό όμως είναι ότι υπάρχει κίνδυνος τόσο για την ασφάλεια της ζωής των ίδιων, όσο και των εγκαταστάσεων του ναυπηγείου.

Ο κίνδυνος για τις δεξαμενές - καθεμιά αποτελεί και ένα εργοστάσιο, με πάμπολλα μηχανήματα και τάση ρεύματος 22.000 Volt - μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, καθώς η πολυεθνική κατάργησε για πρώτη φορά στα χρονικά, τις βάρδιες τα Σαββατοκύριακα, όταν δεν υπάρχει πλοίο.

Το επόμενο βήμα ήταν η εντατικοποίηση και η τρομοκρατία,καθώς η πολυεθνική επανέφερε στο προσκήνιο, τον εσωτερικό κανονισμό που ίσχυε επί Νιάρχου και είχε καθιερωθεί με βασιλικό διάταγμα (24/6/'58)! Μάλιστα η εταιρία απειλεί με ποινή απόλυσης όχι μόνο τους εργαζόμενους που δε δουλεύουν όπου και όπως θέλει, αλλά και τους προϊστάμενους που δεν αστυνομοκρατούν το προσωπικό!

Σύμφωνα με πληροφορίες που "διαρρέουν" διάφορα στελέχη, από το Γενάρη θα φτιαχτεί ομάδα σεκιούριτι, για την καλύτερη αστυνόμευση! Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, "γίνεται προσπάθεια να μας επαναφέρουν στις φοβερές εποχές Στουραϊτη, που ήταν επικεφαλής του τρομοκρατικού μηχανισμού του Νιάρχου και ο φόβος και τρόμος των εργαζομένων".

Τελευταίο κρούσμα, το κλείσιμο του ναυπηγείου από την παραμονή των Χριστουγέννων ως την Πρωτοχρονιά, υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους να πάρουν τότε, τυχόν ρεπό ή υπόλοιπο άδειας '96 ή ακόμα και μέρος της άδειας του '97.

Για όλα τα παραπάνω η πολυεθνική έχει εξασφαλίσει όχι μόνο τη συναίνεση της πλειοψηφίας του σωματείου, αλλά όπως οι ίδιοι ομολογούν "κάνουμε συζητήσεις με το σωματείο για το πώς θα προχωρήσουν"! Αλλωστε η πλειοψηφία έχει υπογράψει τετράχρονη "εργασιακή ειρήνη", όπως και τη διπλή ειδικότητα.Ο Σ. Βαρθολομαίος,μέλος του ΔΣ του σωματείου και στέλεχος της Εργοστασιακής Επιτροπής, θα τονίσει: "Από το Σεπτέμβρη και μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει τίποτα απ' την πολυεθνική, όσον αφορά επενδύσεις, νέες εργασίες, κυρίως στις κατασκευές, παρά μόνο μέτρα εντατικοποίησης της δουλιάς, με στόχο το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων. Τόσο η ΠΑΣΚΕ όσο και η ΔΑΚΕ που έχουν την πλειοψηφία του σωματείου, στηρίζουν τις επιλογές της πολυεθνικής και ειδικά η πρώτη εμφανίζεται εργοδοτικότερη από τους Αγγλους. Ακόμα και απεργοσπαστικό μηχανισμό έφτιαξαν στην απεργία της 28ης Νοεμβρίου, αν και την είχαν ψηφίσει και τυπικά συμμετείχαν. Καλούμε τους εργαζόμενους να αντισταθούν, για να μην χάσουμε κεκτημένα, να μην φτάσουμε σε εποχές πίσω και από τον Νιάρχο".

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ